Extremiștii de la Noua Dreaptă își fac partid

Liderul Asociației Noua Dreaptă, mișcare ultranaționalistă de sorginte legionară, face demersuri pentru înființarea Partidului Noua Dreaptă. Este deja la a doua tentativă după ce, în urmă cu șase ani, prima încercare s-a lăsat cu dosar penal pentru fals în acte.

Tudor Ionescu, lideru mișcării. Foto: Andreea Alexandru/Mediafaxfoto.

Tudor Ionescu, liderul mișcării. Foto: Andreea Alexandru/Mediafaxfoto.

Avocatul Tudor Ionescu, președintele Asociației Noua Dreaptă, considerată promotoare a tezelor legionare, a înregistrat la Tribunalul București o cerere  pentru înființarea Partidului Noua Dreaptă. Judecătorii au amânat analizarea cererii pentru luna septembrie 2015.

Potrivit actelor depuse în instanță, pe 29 mai 2015, proiectul noului partid are trei membri fondatori: Tudor Ionescu, Alexandru Năstase și Dorin George Lala. Primii doi au fost și fondatorii asociației Noua Dreaptă la începutul anilor 2000, iar Lala este președintele filialei din sectorul 2 București.

Tudor Ionescu pretinde că asociația nu are nicio legătură cu noul partid: “Scopul e cel declarat în statut, obiectivele reies din program…Din partid vor putea face parte toți aceia care vor dori. Nu e nimeni obligat să facă parte din el, evident. Vor face part și oameni care acum nu fac parte din asociație. Nu e o suprapunere, nu e o identificare între asociație și partid.”

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Programul politic cuprinde printre altele: unificarea României cu Republica Moldova pe modelul Germaniei, eradicarea corupției, a șomajului și a sărăciei, anularea privatizărilor frauduloase, pensii decente, stoparea declinului demografic, protejarea sacralității familiei, destructurarea clanurilor interlope, stoparea tăierii abuzive a pădurilor sau formarea unei noi clase politice educată în spiritul apărării și promovării intereselor naționale.

CAPTURA_WEBSITE

Membrii Asociației Noua Dreaptă, fondată la începutul anilor 2000, nu sunt la prima tentativă de a înființa și un partid politic. Deși pe website-ul organizației, este specificat clar că “Noua Dreaptă este o mișcare, nu un partid”,  partizanii acesteia încearcă de peste șase ani să înființeze unul.

Probleme cu Partidul Naționalist

O altă tentativă a avut loc în urmă cu șase ani. Atunci, liderii asociației au încercat să înființeze Partidul Naționalist. Astfel, pe 1 decembrie 2009, membrii fondatori au elaborat actul de constituire, statutul și programul politic, dar demersurile pentru înregistrarea oficială a noii organizații politice le-au făcut abia după doi ani. Atunci, Tudor Ionescu, Mihai Rapcea, Alexandru Năstase, membri fondatori ai Asociației Noua Dreaptă, și, respectiv, Viorel Ene, președintele Asociației Victimelor Mineriadelor, au solicitat Tribunalului București înregistrarea Partidului Naționalist abia în data de 22 decembrie 2011.

Tudor Ionescu, președintele mișcării Noua Dreaptă și membru fondator al noului partid, anunța chiar în ziua depunerii actelor de înființare menirea noului partid: “Partidul Naționalist va fi un partid care se va adresa tuturor românilor, atât din țară, dar și din diaspora, acolo unde au ajuns să trăiască peste 5 milioane de români datorită guvernărilor dezastroase din ultimii 20 de ani. Nu vom fi un partid de clasă și nici de generație ”.

În 6 aprilie 2012, Tribunalul București a hotărât înregistrarea Partidului Naționalist, deși Parchetul de pe lângă aceeași instanță semnalase deja faptul că există nereguli privind listele cu semnături ale susținătorilor. Suspiciunile erau de fals în înscrisuri și fals în declarații.  Procurorii au verificat o parte din cele peste 27 de mii de persoane care au semnat pentru înființarea partidului. Au descoperit că cel puțin 19 dintre semnatari erau decedați înainte de întocmirea listelor, iar o parte dintre CNP-uri erau incorecte sau nu corespundeau cu numele persoanelor. Semnăturile erau strânse din 27 de județe și din municipiul București.

În mai 2012, la doar o lună după înregistrarea partidului, procurorii au contestat decizia Tribunalului la Curtea de Apel București, invocând suspiciunile de fals și uz de fals. Tudor Ionescu, unul dintre inițiatorii Partidului Naționalist, susține că nu știe nimic despre demersurile Parchetului: “Da, eu nu știu nimic despre asta. Eu vă pot spune că o parte din membrii fondatori, atunci și-au retras semnăturile pe care le aveau practic strânse de ei și asta a fost. Am căzut sub baremul de 25.000. “

Tot în 2012, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, a fost înregistrat dosarul penal privind falsul în înscrisurile depuse de membrii fondatori ai Partidului Naționalist. Dosarul nu a fost finalizat până astăzi.  După demersurile inițiale ale procurorilor, doi dintre membri fondatori ai Partidului Naționalist, Mihai Rapcea și Viorel Ene, au decis să se retragă din partid și să-și anuleze declarațiile pe proprie răspundere pe care le-au dat ca să ateste conformitatea datelor din listele de semnături adunate pentru partid. În final, pe 11 iulie 2012, Curtea de Apel București a respins cererea de înregistrare a partidului.

Mihai Rapcea. sursa foto: Facebook

Mihai Rapcea. sursa foto: Facebook

Practic, partidul a trăit timp de două luni între termene la două instanțe de judecată.  Mihai Rapcea, unul dintre membri fondatori explică de ce demersul a eșuat: “Nu a reușit pentru că ne-am retras susținerea și eu și Viorel Ene, nemultumiți de doctrina naționalistă „de la stânga la dreapta „. Pentru mine, stânga înseamnă comuniști și vechi nomenclaturiști (…) Însă există forțe oculte ce doresc și suțin apariția unui așa-zis partid extremist, pentru a ocupa locul gol lăsat de PRM și Vadim Tudor, care s-au decredibilizat. Probabil că vor face figurație la marginea eșicherului politic, ciupind procentele care ar putea conta în cazul unei opoziții reale, de la alte partide ce se focusează pe acelasi segment de alegători”.

De partea celalaltă, Tudor Ionescu, fondatorul noului Partid Noua Dreaptă și liderul Asociației Noua Dreaptă susține: “Nu are nicio legătură Partidul Naționalist cu Partidul Noua Dreaptă. Sunt două proiecte total diferite, evident și cu alți oameni, cu alți susținători. “

Tudor Ionescu are 37 de ani. Este avocat și membru al Baroului Bucureşti. El a înregistrat, în 2000, Asociația Forumul Creștin Noua Dreaptă, care s-a transformat apoi, în 2007,  în Asociația Noua Dreaptă.

Ana POENARIU

CITIȚI ȘI

LIDERUL LEGIONARILOR, TRANZACȚII CU PRINȚI ȘI PRELAȚI

ULTRANAȚIONALISTUL CSIBI BARNA FACE BANI DIN PROPAGANDĂ

EXPULZAREA UNUI INDEZIRABIL

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!