Hidra Electorală

O instituție-cheie pentru democrația noastră a fost capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor. Sunt craioveni și s-au ajutat unii pe alții până când au ajuns împreună la vârful Autorității Electorale Permanente, instituția care ne organizează și supraveghează procesul electoral.

Gruparea decide discreționar și cum sunt decontați banii publici pentru subvenționarea partidelor politice, încălcând legea, conform Curții de Conturi, și blocând controale, ca să-și ajute șefii politici.

Trecutul i-a prins însă din urmă pe liderii grupării.

RISE le-a studiat prieteniile, plecând de la momentul-zero: o tentativă de omor care a scurtcircuitat scena noastră politică în urmă cu două decenii.

​​Partea 1: Cuțitarul

Acum 20 de ani, a înfipt cuțitul de patru ori în spatele unui rival politic din cauza unor afișe electorale. Victima și-a pierdut splina atunci, dar a scăpat și, între timp, a ajuns deputat PNL. Instanța a stabilit că el a sărit la bătaie.
Cuțitarul e Sorin Gabriel Lazăr. A fost secretar general adjunct în AEP și conduce acum departamentul de Comunicare și relații internaționale. Șeful actual, președintele AEP Constantin Florin Mitulețu Buică, l-a ajutat să-și albească cazierul.

Partea 2: Aranjamente Electorale pentru Partid

Așa ar mai putea fi numită Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) – instituția care verifică, printre altele, cum sunt cheltuite subvențiile publice primite de partidele politice. Dar când oamenii de la Control au luat PSD la bani mărunți, în 2018, șefii lor din AEP au blocat controalele și i-au forțat să-și dea demisia pe cei care-și făceau treaba. Erau în joc subvențiile PSD pe anul următor, adică peste 141 de milioane de lei. Când alte decontări pe bani publici au ajuns în instanță, AEP a renunțat să mai lupte, astfel încât PSD să-și primească banii.

Partea 3: VIDEO. Cel care a ieșit în față

A coordonat 23 de runde de alegeri din poziția de șef al aparatului tehnic din Biroul Electoral Central și, timp de șase ani, a condus un departament din AEP. Azi vorbește despre nepotismele și combinațiile politice din instituție, într-un interviu pentru RISE. Îl cheamă Cristian Petraru și duce un război de uzură cu șefii AEP, numiți în funcție de guvernele lui Dragnea. Forțat să demisioneze, Petraru a dat instituția în judecată. S-a dus ulterior la Parchet și i-a făcut plângere de abuz în serviciu lui Mitulețu Buică, numărul unu din AEP.

Partea 4: Cumetrii Electorale 

Florin Mitulețu-Buică, șeful AEP, a transformat instituția într-o scenă pestriță a nepotismelor. Cântărețe, moderatori TV, rude ale șefilor și mulți prieteni s-au angajat în instituție, sub mandatul său. Numărul șefilor din AEP s-a dublat. In paralel, experții incomozi au fost forțați să plece. Pandemia i-a oferit prilejul perfect lui Florin Mitulețu-Buică să intre în legalitate, reușind să strecoare, într-o lege pentru organizarea alegerilor în timpul crizei sanitare, articolele care îi acoperă problemele cu numirile fără concurs în instituție.

Partea 5: Parlamentul și-a amintit Hidra din AEP 

Rechizitoriul care îl trimite pe șeful AEP în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu a intrat în posesia RISE. Una dintre infracțiuni s-ar fi repetat de 18 ori: numiri în funcții de conducere, fără concurs și fără avizul parlamentarilor. Mitulețu Buică a fost propus pentru revocare pe 10 decembrie 2021, în Parlament, deși ar fi trebuit demis acum nouă luni, când a început urmărirea penală. În paralel, Curtea de Conturi verifică milioanele de lei cheltuite de AEP în 2020 pe diurne, indemnizații și contracte netransparente.

Partea 6: [PROIECT] Cum scapă un demnitar de problemele penale 

Propus de patru luni pentru demitere, șeful AEP, Florin Mitulețu Buică, profită de un amendament introdus discret în Parlament, astfel încât să scape de dosarul penal în care este judecat pentru abuz în serviciu. Amendamentul salvator este asumat de purtătorul de cuvânt al PSD, parlamentarul Radu Oprea. Aparține de fapt AEP și este îmbrățișat de coaliția de guvernare. Inclusiv de PNL, care acum 4 luni ceruse schimbarea lui Mitulețu din funcție din cauza problemelor penale.

Acțiune

Sprijină-ne munca

O mare parte din munca noastră se bazează pe voluntariat. Cu puțin mai multe resurse, am putea face mult mai multe.

Susține munca noastră!

Recomandări

Proiect

Orașul subteran

„Orașul subteran” – serie de articole despre felul în care au fost retrocedate terenuri în Sectorul 6 în timpul primului mandat de primar al lui Cristian Poteraș (2004-2008). Împletindu-se cu firul unei anchete DNA incomplete, […]

15 materiale în proiect
Orașul subteran
Proiect

Banii Egiptului, ascunsi in Romania

Decembrie 2010. Egipt. Alegerile parlamentare sunt fraudate masiv, ceea ce duce la escaladarea unei situatii si asa foarte tensionate dupa ce pe parcursul anului au avut loc confruntari intre fortele de ordine si cetateni egipteni […]

6 materiale în proiect
Banii Egiptului, ascunsi in Romania
Proiect

TRAFIC DE VIAȚĂ ȘI MOARTE

Statul român decontează medicamente care nu ajung niciodată la bolnavi. Unele costă mii de euro și dispar în piața neagră. Există în București garsoniere cu frigidere pline de medicamente, iar locatarii nu sunt pacienți, ci […]

5 materiale în proiect
TRAFIC DE VIAȚĂ ȘI MOARTE
Proiect

AFACERILE PUTERII SI ALE OPOZITIEI

RISE Project vă arată, începînd de astăzi, interesele de afaceri din jurul principalilor oameni politici din România. Vom reprezenta cu ajutorul vizualizărilor RISE, pe parcursul următoarelor săptămâni, legăturile dintre politicieni de la putere sau din […]

43 materiale în proiect
AFACERILE PUTERII SI ALE OPOZITIEI
Proiect

CAZUL TEPRO

Cehul Frantisek Priplata își coordonează de la distanță afacerile din România, după ce a fugit din țară ca să scape de închisoare. El a fost condamnat pentru asasinarea lui Virgil Săhleanu, liderul sindical al combinatului […]

5 materiale în proiect
CAZUL TEPRO