Este Gică Popescu o victimă a anturajului?

Suporterii îndrăgostiți de Gică Popescu consideră că faptele penale de care justiția l-a găsit vinovat sunt un accident în biografia fostului mare fotbalist. O analiză detaliată a afacerilor sale arată că legăturile pe care le-a sudat cu ceilalți indivizi condamnați în Dosarul Transferurilor sunt mult mai ample decât cele cunoscute de opinia publică.
RISE Project a documentat acționariatul firmelor în care Gică Popescu a fost prezent de-a lungul timpului. A rezultat o hartă de companii și parteneri de afaceri care le dă peste mână celor care se grăbesc, astăzi, sub imperiul emoțiilor, să declare că Gică Popescu este o „victimă a anturajului”.

Luăm ca reper scrisoarea deschisă pe care, pe un ton ardent, jurnalistul Grigore Cartianu i-a adresat-o, ieri, președintelui Traian Băsescu. Cartianu scrie, în mesajul pe care îl trimite către șeful statului: „Domnule Preşedinte, vă rog să acceptaţi că Gică Popescu este victima anturajului său, a unei alegeri neinspirate şi a naivităţii de a se asocia în afaceri cu personaje precum fraţii Becali, care i-au fost şi impresari. Este o greşeală impardonabilă, care i-a adus daune incalculabile”.
Suporterii îndrăgostiți de Gică Popescu îi găsesc fostului fotbalist circumstanțe atenuante pentru faptele penale pentru care a fost condamnat. FOTO: Cristi Preda/ Mediafax.

Gică Popescu alături de Giovani Becali,  mentorul său în lumea afacerilor ilegale. FOTO: Cristi Preda/ Mediafax.

Dacă statutul de victimă a anturajului este cartea pe care mizează cei care solicită azi grațierea lui Gică Popescu, atunci toți aceștia trebuie să cunoască amănuntul că – dintre „colegii” săi din Dosarul Transferurilor, alături de care a mers la închisoare acum trei zile – liberoul „Generației de Aur” nu a fost asociat, exclusiv, cu Ioan și Victor Becali.
Pietro Chiodi, reprezentantul fraților Becali
Independent de afacerile sale cu frații Becali, Popescu a înființat firme alături de Cristian Borcea (condamnat la șase ani și pantru luni de închisoare, în Dosarul Transferurilor) și de Gigi Nețoiu (condamnat la trei ani și patru luni de închisoare, în același dosar). De asemenea, după ieșirea din impresariatul fotbalistic, Popescu a patronat companii împreună cu italianul Pietro Chiodi – mâna dreaptă a fraților Becali.
(Potrivit unei știri publicate ieri de digisport.ro, Chiodi este cel pe care frații Becali l-au mandatat să le continue înfloritorul comerț cu sportivi, în timpul pe care ei îl vor petrece în spatele gratiilor.)
Astfel, în 2006, la trei ani după ce a părăsit societatea de impresariat Becali Sport, Popescu a înființat firma de dezvoltări imobiliare Pro Mo Prima. Locotenentul fraților Becali – Pietro Chiodi – avea 40 la sută din această companie, iar Popescu, restul, de 60 la sută.
În 2008, anul în care se stârnea tăvălugul penal asupra celor opt condamnați de azi, Popescu și Chiodi au înființat o altă firmă de dezvoltări imobiliare, Romita Imobiliare Invest. Fostul mare fotbalist român deținea 75 la sută din această firmă, iar Chiodi, restul.
Chiodi este astăzi prezent, cu 25 la sută din părțile sociale, și în firma de familie a lui  Popescu, G.P. & Parters – firmă înființată de Gică Popescu și soția lui în 2005.
Asocierea cu Gigi Nețoiu
De Gigi Nețoiu, Popescu este legat nu doar prin aceea că au împărțit boxa acuzaților în Dosarul Transferurilor sau prin aceea că, întorcându-se în Divizia A, Popescu a ales, în 2002, să îmbrace tricoul echipei Dinamo, care îl avea pe Nețoiu printre finanțatori.
Între 2006 și 2009, Popescu și Nețoiu au patronat împreună firma P.N.G. Investment Grup. Deși nu a desfășurat niciodată o activitate economică, această societate a avut sediul în aceeași clădire cu fabrica de mezeluri Meda, pe care Nețoiu o patrona împreună cu partenera sa de viață, Luchi Georgescu.
Popescu avea 95 la sută din părțile sociale ale P.N.G. Investment Grup, iar Nețoiu, restul, de 5 la sută. Nețoiu era și administrator al firmei.
Mai trebuie spus că, între 2003 și 2007, Popescu a deținut un pachet semnificativ de acțiuni, între 48 și 69 la sută, la Vincon Vrancea. Principalul său asociat era, din nou, concubina lui Nețoiu, Luchi Georgescu – cea care controlează și astăzi această întreprindere de vinificație.
(Din rechizitoriul „Dosarului Transferurilor”, reiese că frații Becali corespondau cu Gigi Nețoiu – atunci când făceau planul vânzării frauduloase a lui Dan Alexa în China – folosind adresa de e-mail a Vincon Vrancea: office@vinconromania.com.)
Relația de afaceri cu Borcea
Popescu a făcut afaceri și cu Cristian Borcea.
În 2003, Gică Popescu și Borcea au înființat împreună firma Crimbo Gas 2003, cea care avea să-l umple de bani pe Borcea, la adăpostul vânzării de butelii de gaze. Popescu a părăsit firma în același an în care ea a fost înființată. La început, însă, Crimbo Gas 2003 a avut sediul în Caracal, în curtea fabricii de cauciucuri Olt Tyre, pe care Popescu o cumpărase de la stat în 2001.
Nici partenerii de afaceri din străinătate ai lui Gică Popescu nu ridică pretenții de integritate. RISE Project a publicat, săptămâna trecută, o radiografie a afacerilor imobiliare pe care fostul mare fotbalist le-a desfășurat alături de două grupuri din Spania, ambele implicate în scandaluri de corupție petrecute în ultimii ani.
Ionuț Stănescu
Citiți AICI ce a avut Gică Popescu de spus, în interviul acordat RISE Project, despre asocierea sa cu frații Becali.