Gică Popescu, ultimul interviu în libertate: „Sunt responsabil de tot ce am făcut”

 RISE Project a stat de vorbă săptămâna trecută cu Gică Popescu. Era joi, 27 februarie, zi pe care fostul mare fotbalist român o alesese pentru a acorda un interviu solicitat cu câteva săptămâni în urmă.
Într-una dintre ultimele sale zile de libertate, Gică Popescu refuza să lase în seama altora vinovăția sa din Dosarul Transferurilor / FOTO: Răzvan Lupică / Mediafax

Într-una dintre ultimele sale zile de libertate, Gică Popescu refuza să lase în seama altora vinovăția sa din Dosarul Transferurilor / FOTO: Răzvan Lupică / Mediafax

Popescu primise, pe e-mail, o listă de întrebări care se învârteau în jurul subiectelor despre care RISE urma să publice două articole: asocierea sa cu niște grupări spaniole implicate în scandaluri de corupție, pe de o parte, și datoriile pentru recuperarea cărora multe dintre firmele sale fuseseră date în judecată de creditori, pe de altă parte.
Gică Popescu a ales și ziua întâlnirii, și ora, și locul: biroul său de pe Șoseaua Nordului.

Discuția a durat șaizeci de minute și, cu puține excepții, n-a ieșit dintre limitele deja stabilite. La un moment dat, curiozitatea omenească a reporterului – care, cu mulți ani în urmă, colecționase „surprize” și abțibilduri cu Gică Popescu – curiozitatea reporterului, așadar, a abătut dialogul spre relația dintre Gică Popescu și frații Becali.

Au fost două întrebări și două răspunsuri, care, deviind de la cursul prestabilit al întâlnirii, nu și-au găsit locul în nici una dintre cele două părți ale interviului publicat ulterior pe riseproject. A doua dintre aceste întrebări răzlețe a atins și ceea ce pentru Popescu părea să fie o temă tabu: „Dosarul Transferurilor”. Sintagmă care, odată pronunțată, a înghețat, pentru câteva clipe, aerul încăperii.

Dialogul dintre RISE Project și Gică Popescu ar putea să fie ultimul interviu pe care fostul internațional român l-a acordat presei scrise înainte de a fi condamnat – pe neașteptate, în contra sentințelor anterioare – la închisoare cu executare.

Recitiți AICI și AICI cele două părți ale interviului. Și citiți, mai jos, pasajul până azi autocenzurat al interviului, cel în care Gică Popescu vorbește – alegând, de fapt, să nu vorbească – despre implicarea lui în „Dosarul Transferurilor”.

Ce trebuie să înțeleagă cineva care v-a îndrăgit ca jucător de fotbal, din asocierea dumneavoastră cu frații Becali, două personaje care respiră agresivitate și infracționalitate?

Fiecare om plătește pentru acțiunile pe care le face. Eu am lucrat foarte bine, în tandemul jucător-impresar, cu Ioan Becali, când îmi era agent. După ce am terminat cariera de jucător, am avut o perioadă în care, șase luni, am lucrat împreună.

După aceea, eu mi-am văzut de treaba mea, am părăsit impresariatul și am intrat în business-ul acesta imobiliar. Relația mea cu Ioan, cu Giovani – cum e el cunoscut, s-a răcit după acea perioadă. Am, în schimb, o relație de prietenie cu Victor. Cu Victor suntem mult mai apropiați. Ce fac dânșii, cum își gestionează fiecare imaginea, e problema lor. Nu cred că pe mine cineva mă percepe în raport cu relațiile pe care le am cu alți oameni. Eu vreau să fiu perceput pentru ce fac eu, pentru ce am făcut și pentru conduita mea. Nu cred că e normal să privim pe cineva, printr-o relaționare cu cineva anume.

Frații Becali sunt cei care v-au atras în Dosarul Transferurilor.

Nu vreau să vorbesc despre acest lucru. N-am vorbit niciodată, de când a început acest dosar. Nu voi vorbi nici acum și nu voi vorbi nici după aceea, după ce va fi terminat. Nu m-a atras nimeni în acest doar. Fiecare e responsabil de ceea ce face, de propriile acțiuni. Eu sunt responsabil de tot ce am făcut, inclusiv de acest lucru.

Ionuț Stănescu