Gică Popescu, asociat cu grupări spaniole acuzate de corupție

Suporterii îndrăgostiți de Gică Popescu îi oferă fostului fotbalist toate circumstanțele atenuante din lume /FOTO: Bogdan Dănescu / Mediafax

Gică Popescu a trecut de la statutul de fotbalist îndrăgit la cel de om de afaceri ancorat într-un anturaj de indivizi cu probleme penale /FOTO: Bogdan Dănescu / Mediafax

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fostul fotbalist Gică Popescu – candidat pentru funcția de președinte al Federației Române de Fotbal – a fost asociat cu două grupări de afaceri spaniole implicate în cazuri de corupție.
Cu una dintre ele mai e asociat și astăzi, prin intermediul omului său de încredere, Ion-Sorin Lungu. Ambele grupări de afaceri se întrepătrund cu lumea Primerei Division – cel mai puternic campionat de fotbal din lume.

Fostul căpitan al FC Barcelona comentează: „Nu am eu de unde să știu ce fac ei în Spania. Habar nu am. Nici nu vreau să știu!”.
Popescu așteaptă, săptămâna viitoare, două decizii care i-ar putea schimba cursul vieții: sentința definitivă din Dosarul Transferurilor (în care, până acum, a fost achitat și, mai apoi, condamnat la închisoare cu suspendare) și decizia Adunării Generale a FRF, care l-ar putea transforma în șef al fotbalului românesc.

Citiți, mai jos, o radiografie a afacerilor lui Gică Popescu pe filieră transfrontalieră, dincolo de asocierile lui cu cei care formează contingentul inculpaților din Dosarul Transferurilor.  

Societatea comercială Romspan Invest

Gerardo Martinez Retamero, pe vremea în care suporterii „Beticos” îi sorbeau vorbele de pe buze

Gerardo Martinez Retamero, pe vremea în care suporterii „Beticos” îi sorbeau vorbele de pe buze

În ianuarie 2005, Popescu a înființat o companie româno-spaniolă de dezvoltări imobiliare denumită Romspan Invest. Un sfert din firmă era deținută de el, iar 75 la sută dintre părțile sociale reveneau unei societăți comerciale din Sevilla. Numele firmei din Sevilla: Mensaca 1900. Patronii ei: Gerardo Martinez Retamero, președintele clubului Real Betis Sevilla între 1983 și 1989, și Jose Antonio San Roman Hurtado, posesorul unui amplu portofoliu de investiții imobiliare în Madrid și în Sevilla.

 Gerardo Martinez Retamero deținea 50% din Mensaca 1900 prin intermediul companiei sale fanion, Grupo Edimar SA, în timp ce Jose Antonio San Roman Hurtado controla restul procentelor, 50%, prin intermediul firmei Edisan Construcciones SA.

CITIȚI AICI INTERVIUL PE CARE GICĂ POPESCU L-A ACORDAT RISE PROJECT, DESPRE ASOCIEREA SA ÎN FIRMA ROMSPAN INVEST

CITIȚI MAI JOS ACTUL CONSTITUTIV AL MENSACA 1900, ÎNCHEIAT ÎN SPANIA


Sediul, acasă la Gică Popescu

În primele luni de activitate ale Romspan Invest, sediul firmei a fost înregistrat chiar la Gică Popescu acasă, într-un apartament de pe strada Maxim Gorki, pe care fostul fotbalist îl deține împreună cu soția sa, Luminița.

Ulterior, în martie 2005, Popescu s-a ocupat personal de achiziționarea unui alt apartament, într-un bloc situat pe Bulevardul Primăverii nr. 51, apartament în care Romspan Invest și-a mutat sediul. Firma este înregistrată și astăzi aici.

Actul de asociere a lui Popescu cu Gerardo Martinez Retamero și Jose Antonio San Roman Hurtado

Actul de asociere a lui Popescu cu Gerardo Martinez Retamero și Jose Antonio San Roman Hurtado

Ex-președintele Betis Sevilla, asociat cu Popescu timp de zece luni

Prezența lui Gerardo Martinez Retamero, ex-președinte al Betis Sevilla, în Romspan Invest n-a durat decât zece luni, din ianuarie 2005 până în noiembrie, același an. Atunci, în noiembrie, firma Mensaca 1900 și-a cesionat participațiile deținute la Romspan Invest către Edisan Construcciones – compania lui Jose Antonio San Roman Hurtado.

Astfel, din noiembrie 2005, Popescu a rămas asociat doar cu acesta din urmă în compania Romspan Invest.

În rechizitoriul din „Dosarul Transferurilor”, în care Gică Popescu a fost inculpat pentru fraudă, spălare de bani și evaziune fiscală, apare informația că, în perioada 2002 – 2007, unul dintre conturile sale a fost creditat cu 2.885.000 de euro, bani plătiți de firmele cu care era asociat în Romspan Invest: Mensaca 1900 și Edisan Construcciones SA.

Viramentele partenerilor lui Popescu din firma Romspan Invest au fost evidențiate și în rechizitoriul din „Dosarul Transferurilor”

Viramentele partenerilor lui Popescu din firma Romspan Invest au fost evidențiate și în rechizitoriul din „Dosarul Transferurilor”

O parte din această sumă, respectiv 885.000 de euro, a fost virată în conturile lui Popescu de către Mensaca 1900, cu mențiunea „sumă plătită pentru teren edificabil, impozite și taxe”. Cealaltă parte a sumei, 2.000.000 de euro, a fost virată de către Edisan Construcciones, cu mențiunea „imobiliare”.

(Niciunul dintre cele două viramente nu este datat cu exactitate în rechizitoriul redactat de procurori.)

Activitatea Romspan Invest

Terenul de la adresa Nerva Traian nr. 25A a fost scos la vânzare de către bancă/foto: RISE Project

Terenul de la adresa Nerva Traian nr. 25A a fost scos la vânzare de către bancă/foto: RISE Project

Ce a făcut Gică Popescu cu cei 2,885 milioane de euro? În ce a constat activitatea Romspan Invest?

Trebuie spus că firma nu s-a alimentat doar cu milioanele de euro expediate în România de proprietarii ei spanioli. A contractat și credite de la bănci.
În urmă cu trei luni, în noiembrie 2013, Romspan Invest a fost executată silit pentru nerambursarea unui împrumut luat de la BRD în decembrie 2007. Astfel, BRD a scos la vânzare un teren situat pe strada Nerva Traian nr.25A, în suprafață de 3,900 de mp. Valoarea restanțelor datorate băncii, în momentul publicării procedurii de executare silită: 4,5 milioane de euro.

Romspan Invest figura în 2007, în documentele publicate pe site-ul Primăria Sectorului 1, și ca proprietară a unui teren situat la adresa Barajul Argeșului nr. 4-8 (zona Herăstrău).

Gică Popescu spune: „Romspan a cumpărat, mai întâi, un teren de pe strada Barajul Argeșului, apoi l-a vândut. Cu profitul de-acolo, plus un credit de la bancă, a cumpărat terenul de pe strada Nerva Traian. Din păcate, l-a cumpărat chiar înainte de a începe criza. După ce a venit criza, n-a mai făcut nimic”.

Deși executată silit de bancă și cu o situație financiară negativă, Romspan Invest încă apare ca fiind în funcțiune.

Anunțul de vânzare a terenului Romspan Invest, de pe strada Nerva Traian nr. 25A

Anunțul de vânzare a terenului Romspan Invest, de pe strada Nerva Traian nr. 25A

Cum a ieșit Gică Popescu din acționariatul Romspan Invest

Gică Popescu a părăsit acționariatul Romspan Invest în data de 1 februarie 2008, cedându-i partea sa din firmă lui Ion-Sorin Lungu – mâna sa dreaptă, atât în perioada în care era fotbalist, cât și în cea în care s-a lansat în afaceri.

Părțile sociale ale Romspan Invest au trecut de pe numele lui Gică Popescu pe numele lui Ion-Sorin Lungu, la valoarea lor nominală, 500 de lei. Acesta deși, în bilanțul de la finalul anului 2007, patrimoniul Romspan Invest – adică diferența dintre active și datorii – se ridica la 12,2 milioane de lei. Așadar, sfertul deținut de Gică Popescu din firma Romspan Invest, atunci când i-a fost transferat lui Lungu contra 500 de lei, valora – cel puțin la nivelul datelor din bilanțul contabil – 3,05 milioane de lei.

De menționat că, după retragerea din acționariatul Romspan Invest, Gică Popescu a continuat să administreze această companie încă doi ani și nouă luni, până pe 26.10.2010.

„Șoferul lui Gică Popescu”

Ion-Sorin Lungu, la bine și la greu cu Gică Popescu/ foto: Facebook

Ion-Sorin Lungu, la bine și la greu cu Gică Popescu/ foto: Facebook

Ion-Sorin Lungu, cel care l-a înlocuit pe Gică Popescu în Romspan Invest, este, ca și fostul căpitan al FC Barcelona, născut la Calafat. Cu trei ani mai în vârstă decât Popescu, Lungu e omniprezent în companiile acestuia, acționând, în unele cazuri, ca mandatar al fostului internațional român.

În perioada 2010 – 2013, în care Gică Popescu s-a numărat printre finanțatorii echipei de fotbal Chindia Târgoviște, Sorin Lungu a fost numit în funcția de vicepreședinte al clubului. Presa dâmbovițeană care transmitea știri despre evoluția Chindiei Târgoviște îl numea pe Lungu „șofer al lui Gică Popescu”.

Gică Popescu spune: „Sorin Lungu e prietenul meu de 30 de ani. Eu țin la oamenii cu care am copilărit. De multe ori, când stau cu el în mașină, îl las să conducă. Atâta tot”.

Care a fost motivația pentru care Popescu a părăsit acționariatul Romspan Invest, în 2008, cedându-i locul bunului său prieten?

„Din rațiuni legate de anumite finanțări pe care voiam să le fac, nu am dorit să mai rămân la Romspan. Chiar nu vă pot da toate detaliile, legat de toate investițiile pe care le facem noi, dar vă spun că din rațiuni financiare nu am mai dorit să rămân la Romspan”, comentează Popescu.

În prezent, patronii din acte ai Romspan Invest sunt Ion-Sorin Lungu (25%) și Edisan Construcciones (75%) – deținută de Jose Antonio San Roman Hurtado.

Cum a păcălit firma lui Retamero mai mulți cumpărători de apartamente

Gerardo Martinez Retamero, în zilele noastre/ foto: betisweb.com

Gerardo Martinez Retamero, fost președinte al Real Betis, a fost acuzat de înșelăciune/ foto: betisweb.com

Și Gerardo Matinez Retamero (deținător a 37,5 la sută din Romspan Invest, până în noiembrie 2005), și Jose Antonio San Roman Hurtado (deținător a 37,5 la sută din Romspan Invest, până în noiembrie 2005, apoi, până în prezent, deținător a trei sferturi din firmă) controlează zeci de companii în domeniul imobiliar în Spania.

Retamero este patronul grupului sevillian Edimar, un acronim al titulaturii „Empresas de Desarrollo Inmobiliario Martinez Retamero”. Prin intermediul Edimar, fostul președinte al Real Betis Sevilla a derulat numeroase investiții în localități din sudul Spaniei.

Aproape în aceeași perioadă în care pentru Gică Popescu au început problemele cu legea, fiind pus sub urmărire penală în Dosarul Transferurilor, Gerardo Martinez Retamero dădea și el de greu. În 2008, fostul președinte al Real Betis Sevilla a fost acuzat că a înșelat mai mulți clienți, în momentul în care vânduse – patru ani mai devreme, în 2004 – 308 apartamente ridicate de grupul Edimar în localitatea El Ejido din provincia Almeria, localizată în Andaluzia.

Potrivit unui articol din „El Pais”, clienților li s-a spus că achiziționau „apartamente de locuit”, deși, de fapt, cumpărau „apartamente turistice” – locuințe în care legea nu le dădea voie să stea mai mult de o lună pe an. Restul timpului, ele trebuiau închiriate.

Cum prețul de vânzare al apartamentelor era unul mic în raport cu nivelul pieței imobiliare, Retamero a reușit să le valorifice foarte repede, în doar două săptămâni.

Cotidianul spaniol „El Pais” a dedicat o pagină acuzațiilor de înșelăciune care i-au fost aduse lui Gerardo Martinez Retamero în cazul proiectului imobiliar din El Ejido

Cotidianul spaniol „El Pais” a dedicat o pagină acuzațiilor de înșelăciune care i-au fost aduse lui Gerardo Martinez Retamero în cazul proiectului imobiliar din El Ejido

Câțiva dintre cei care s-au simțit păcăliți de Edimar au dat în judecată compania patronată de Gerardo Martinez Retamero.

RISE Project a găsit – pe portalul instanțelor de judecată din Spania -trei sentințe civile care au în centru plângerile unor persoane care au cumpărat „apartamente turistice” – ridicate de Grupul Edimar în localitatea El Ejido –  după ce li s-a spus că achiziționau „apartamente de locuit”.

În toate cele trei procese, judecătorii au dat dreptate reclamanților și au dispus rezilierea contractelor de vânzare-cumpărare. Compania lui Retamero a fost obligată să le cumpărătorilor banii înapoi.

Puteți citi una dintre aceste sentințe – pronunțată în ziua de 6 mai 2008, la Tribunalul din Sevilla – în echivalarea făcută, pentru RISE Project, de un traducător autorizat.

CITIȚI MAI JOS UNA DINTRE SENTINȚELE PRONUNȚATE ÎMPOTRIVA GRUPULUI EDIMAR


„Operațiunea Malaya”

Jose Antonio San Roman Hurtado, patronul Edisan Construcciones, companie care deține, astăzi, 75% din Romspan Invest,  este membru al unei familii care desfășoară operațiuni vaste în domeniul imobiliar.

În octombrie 2013, „capul” familiei San Roman – Fidel San Roman Moran, unchi al lui Jose Antonio San Roman Hurtado – a fost condamnat, pentru dare de mită, la șase luni de închisoare, în cel mai amplu proces penal deschis vreodată împotriva ilegalităților imobiliare din Spania.

Investigația – intitulată de presă „Operațiunea Malaya” – a constat în examinarea felului în care au fost eliberate autorizații de construire în orașul Marbella (localitate turistică, de pe coasta de sud a Spaniei), la sfârșitul anilor 1990 și la începutul anilor 2000.

În timpul procesului, Fidel San Roman Moran a recunoscut că l-a mituit cu 4 milioane de euro pe responsabilul serviciului de urbanism din Marbella, pentru a fi lăsat să construiască mai mult decât îi permiteau planurile de organizare teritorială a orașului.

CITIȚI MAI MULTE DESPRE „OPERAȚIUNEA MALAYA” AICI

O pedeapsă blândă

Fidel San Roman, „patriarhul” certat cu legea al familiei San Roman/foto: abc.es

Fidel San Roman, „patriarhul” familiei San Roman, a dezvoltat proiecte imobiliare frauduloase pe Costa del Sol /foto: abc.es

Procurorii au cerut pentru Fidel San Roman Moran opt ani de închisoare și o amendă penală de 48 de milioane de euro – considerând că se face vinovat și de dare de mită, și de spălare de bani.

Tribunalul din Malaga a dictat o pedeapsă mult mai blândă, achitându-l de acuzația de spălare de bani: șase luni de închisoare, compensabile prin plata unei amenzi, și o amendă penală de sine stătătoare de 750.000 de euro.

„Angajații” familiei San Roman

Potrivit cotidianului „El Pais”, familia San Roman are o tradiție în a cumpăra bunăvoința funcționarilor publici responsabili cu reglementările urbanistice. Firma Construcciones Elemar – deținută de același Fidel San Roman Moran, și de nepotul său Jose Antonio San Roman Hurtado (asociatul lui Gică Popescu în firma Romspan Invest) – a avut pe ștatele de plată doi importanți funcționari publici din municipalitatea Las Rozas – situată în vecinătatea Madridului.

Cei doi erau și angajați ai Construcciones Elemar, și funcționari publici (arhitect-șef, respectiv, șef al serviciului de planificare urbană) în teritoriul administrativ în care familia San Roman derula cele mai importante afaceri imobiliare.

(Construcciones Elemar își are sediul la aceeași adresă cu El Cantizal, firma prin care Fidel San Roman Moran a construit – în mod ilegal – un complex rezidențial în Marbella, caz care i-a atras condamnarea în „Operațiunea Malaya”.)

Administratorii arenei „Las Ventas” din Madrid

Arena Las Ventas este administrată de familia San Roman. Sursa: Google Street View

Arena Las Ventas este administrată de familia San Roman/foto: Google Street View

Afacerile lui Fidel San Roman Moran nu se rezumă doar la domeniul imobiliar.

Unchiul lui Jose Antonio San Roman Hurtado e partener de afaceri cu Ramon Calderon, fost președinte al clubului Real Madrid, între 2006 și 2009. Împreună, ei dețin compania Taurovent, cea căreia, în 2005, i s-a atribuit, printr-o procedură controversată, administrarea „La Plaza de Toros de las Ventas din Madrid”, cea mai mare arenă pentru luptele cu tauri din Spania. Fidel San Roman Moran este acționar majoritar al societății Taurovent, care administrează această arenă.

Apartamentul din Primăverii nr. 51

Apartamentul cumpărat de Romspan Invest, la adresa Primăverii nr.51, adăpostește mai multe afaceri/foto: RISE Project

Apartamentul cumpărat de Romspan Invest, la adresa Primăverii nr.51, adăpostește mai multe afaceri/foto: RISE Project

În apartamentul din Primăverii pe care Gică Popescu l-a cumpărat cu banii Romspan Invest, în martie 2005, pentru ca firma româno-spaniolă să aibă un sediu de sine stătător, și-au înregistrat domiciliul mai multe societăți comerciale. Printre ele, și firma de design interior a lui Popescu, Disenate Design Interior. Tot aici a fost înregistrată și o firmă deținută, pe sfert, de celebrul impresar spaniol Jose Maria Minguella Llobet: Promomarketininvet Development.

Arhiva ziarelor „El Mundo” și „El periodico” arată că, în aprilie 1996, Jose Maria Minguella Llobet și partenerul său din domeniul impresariatului sportiv, Juan Jose Mateo Walter, au fost condamnați la închisoare de către o instanță din Barcelona. Ei au fost găsiți vinovați de complicitate la o escrocherie pusă la cale de angajatul unei agenții de turism numite „Cosmos”.  Funcționarul societății „Cosmos” vindea bilete de avion la compania Iberia Airlines la prețul întreg, dar transmitea operatorului aerian că vindea bilete la preț redus, pentru copii. Diferența de bani o băga în buzunar.

Un an de închisoare cu suspendare

Jose Maria Minguella Llobet

Jose Maria Minguella Llobet

Profitând de „serviciile” funcționarului de la agenția „Cosmos”, Minguella și Walter zburau și ei cu avionul plătind mai puțin decât era cazul. Atât pe curse interne, cât și pe curse continentale, chiar transatlantice. Judecătorul din Barcelona a considerat că Minguella și Walter știau foarte bine ce se află în spatele acestor „reduceri”.

Minguella a fost condamnat la un an de închisoare și obligat să despăgubească Iberia Airlines cu 40 de milioane de pesetas. Pentru că nu avea antecedente penale, impresarul nu a mers la închisoare. Asociatul său, Juan Jose Mateo Walter, a primit și el o pedeapsă de șase luni de închisoare. De asemenea, neexecutată. Faptele pentru care s-au dictat aceste pedepse avuseseră loc cu 11 ani în urmă, în 1985. Când i s-a adus la cunoștință sentința, Minguella a declarat că nu se simte responsabil de ilegalitățile comise în 1985 și că nu înțelege de ce instanțele au avut nevoie de 11 ani ca să judece acest caz.

Gică Popescu spune că nu știe nimic despre trecutul penal al lui Minguella, dar recunoaște că s-a ocupat personal ca firma pe care impresarul a deschis-o în România, Promomarketininvet Development, să-și stabilească sediul în apartamentul de la adresa Primăverii nr. 51.

Minguella și transferurile din România

Minguella și partenerii săi într-o întâlnire de afaceri la Sofia

Minguella și partenerii săi într-o întâlnire de afaceri la Sofia

Jurnaliștii reuniți acum în colectivul RISE Project au arătat într-o investigație publicată la momentul când a izbucnit scandalul transferurilor, că Gică Popescu, frații Becali și celelalte persoane judecate în aceeași speță au folosit o platformă creată de Minguella pentru a jongla cu banii proveniți din vânzarea peste hotare a unor jucători români.
Aceleași firme din Insulele Virgine Britanice sau din Olanda prin care s-au plimbat banii din transferurile românești fuseseră folosite anterior de Minguella și de asociații săi, în cazul transferării unor jucători brazilieni faimoși pe continentul european. Activitățile lui Minguella au fost investigate atât de autoritățile din Franța, cât și de cele din Brazilia.
În Bulgaria, Minguella și asociații săi au avut afaceri cu oameni suspectați de legături cu crima organizată. Procurorii români nu au cooperat însă cu omologii lor din Franța, Brazilia sau Bulgaria pentru a clarifica până la capăt dedesubturile acestei afaceri transfrontaliere.

Ionuț Stănescu