- 4 milioane de tone de carne au dispărut din evidențele autorităților după un control la complexul Antrefrig din Capitală
- Cantitatea a fost raportată pentru o singură companie, deși era de trei ori mai mare decât tot comerțul extern cu carne al României în 2015 și 2016
PIAȚA DIN PANTELIMON
“Întrebați la direcție!”, ne spune apăsat, la telefon, Claudiu Pavelescu, medic veterinar în complexul Antrefrig, unul din marile centre alimentare ale Capitalei, de unde se aprovizionează inclusiv magazine și resturante bucureștene. Pavelescu este unul dintre cei doi medici angajați de Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) București ca să verifice marfa comercianților din complexul alimentar și să-i protejeze astfel pe consumatori.
Sub supravegherea medicilor, aici au funcționat companii care vindeau carne fără să aibă autorizație.
Operațiunile au avut loc în complexul Antrefrig – un labirint de containere frigorifice întins pe trei hectare, în zona Baicului- Pantelimon. O arată un raport confidențial al instituției centrale – Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA), căreia i se subordonează direcția bucureșteană. Inspectorii ANSVSA au controlat complexul, la finalul anului trecut, și au descoperit nereguli care pun în pericol siguranța consumatorilor. Raportul final a fost trimis procurorilor antimafia, dar ancheta n-a fost finalizată.
Cele mai multe spații comerciale din complexul Antrefrig sunt ale afaceristului iranian Jafar Kabiri, care fie le folosește ca să facă comerț prin propriile companii, fie le închiriază altora.
Tot el deține aici și două companii-problemă care au răsturnat statisticile cu comerțul de carne. Kabiri a intrat în complexul din Pantelimon în urmă cu două decenii.
La finalul anilor ’90, statul a vândut 30 la sută din întreprinderea Antrefrig, în patrimoniul căreia se afla și complexul de depozite. Atunci, Jafar Kabiri a devenit mai întâi administrator în întreprindere, iar apoi și asociat, secondat de conaționalul său, Sadati Sohi Manochehr – important dezvoltator imobiliar. Cei doi au preluat treptat controlul asupra fostei companii de stat, pe terenurile căreia au dezvoltat și producția de conserve și pateuri. Au vândut apoi marca Antrefrig și facilitățile de producție, în 2007, către competitorii cehi de la Hamé.
CIRCUITUL PARALEL
Două dintre companiile iranianului au dat peste cap comerțul extern cu carne al României în doi ani consecutivi. S-a întâmplat în 2015 și 2016. Prima, Carnimplex Grup, avea autorizație și deținea depozitele, iar a doua, Optimeat SRL, deși n-avea autorizație, vindea carnea. Pe hârtie, doar Carnimplex a avut, în 2015, achiziții și livrări externe de peste 2 milioane de tone de carne. Alte 2,3 milioane de tone au fost înregistrate de companie în 2016. În total, de trei ori mai mult decât comerțul extern cu carne derulat de toată România în cei doi ani, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.
Cele 4,3 milioane de tone ale Carnimpex nu se mai regăsesc acum în evidențele DSVSA. Într-un răspuns trimis RISE Project, conducerea instituției susține că firmele Carnimplex și Optimeat au adunat, împreună, achiziții și livrări comunitare, de doar 12 mii de tone de carne în cei doi ani. Adică de 350 de ori mai puțin decât datele pe care aceeași instituție le furnizase inspectorilor la finalul anului trecut.
Contactat de RISE, Jafar Kabiri, proprietarul celor două companii, nu a dorit să ofere detalii despre afacerile sale: “Vă rog să adresați setul de întrebări Ministerului Agriculturii, ANSVSA și DSV București”.
Cantitățile uriașe, defalcate pe trimestre, sunt menționate în raportul oficial, fiind comunicate în timpul controlului de direcția bucureșteană. Inspectorii ANSVSA susțin că valorile nu pot fi realiste și că nu au primit documentele care să le justifice:„(…) Nu se poate face o apreciere obiectivă, în contextul în care DSVSA București nu a furnizat documentele în baza cărora s-au făcut aceste raportări”.
Reprezentanții DSVSA București ne-au comunicat că datele din raport sunt eronate: “Nu cunoaștem motivele pentru care, deși situația și cantitățile reale fuseseră transmise către persoanele ce au făcut raportul în cauză, datele reale nu au fost luate în considerare.”
ANSVSA n-a dorit să clarifice problema, motivând că aceste operațiuni fac acum parte dintr-o investigație penală: “ANSVSA nu poate furniza documentele solicitate de RISE Project în baza cărora a fost întocmit raportul întrucât acestea au fost transmise la DIICOT și fac obiectul unui dosar de cercetare penală”. RISE Project nu solicitase instituției documente, ci explicații cu privire la datele din raportul său oficial.
Echipa de control i-a indicat pe cei doi medici veterinari – Claudiu Pavelescu și, respectiv, Lucian Argeșeanu – ca fiind direct responsabili de raportările-problemă. Argeșeanu n-a putut fi contactat. DSVSA, instituția publică care i-a angajat pe cei doi medici veterinari, nu ne-a comunicat ce măsuri a luat împotriva lor. Claudiu Pavelescu ne-a confirmat, telefonic, că este încă medic veterinar în complexul Antrefrig.
Comercianții sunt obligați, conform legii, să-și înregistreze fiecare punct de lucru. Un operator neautorizat nu figurează pe nicio lista de control și astfel marfa nu este verificată de medicii veterinari.
“DOAR CHIRIAȘ”
Optimeat a încercat să exporte carne și în Republica Moldova, stat extra-comunitar, deși nu avea autorizație sanitar-veterinară. Încă din septembrie 2015, SRL-ul a solicitat mai multe certificate de export de la DSVSA. Conducerea direcției a trimis solicitarea mai departe la centru, la ANSVSA, singura instituție care putea să elibereze certificatele. Notificările au scos atunci la iveală faptul că SRL-ul nu deținea autorizație sanitar-veterinară pentru niciun fel de operațiune cu produse alimentare, internă sau externă. Corespondența dintre cele două instituții mai arată că, în realitate, singura calitate a firmei Optimeat SRL era “cea de chiriaș”. Adică, folosea spațiile companiei Carnimpex – cealaltă firmă a iranianului, autorizată, care avea și depozite în complexul Antefrig. Așa că inspectorii menționează, în raport, cu litere îngroșate ilegalitatea: “(…) legislația în vigoare nu permite unui operator din sectorul alimentar să funcționeze fără să dețină autorizație sanitară veterinară, sau în baza autorizației sanitar veterinare emise pentru alt operator”.
Obiectiv de securitate națională |
Siguranța alimentară a fost inclusă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării printre obiectivele de securitate națională pentru perioada 2015-2019. |
Optimeat a fost autorizată abia în noiembrie 2016. Mai exact, după controlul ANSVSA. A funcționat, deci, ilegal încă un an de la constatarea oficială că nu are autorizație sanitar-veterinară. Între timp, Optimeat derulase, potrivit raportului, operațiuni în mai multe state europene – Germania, Spania, Italia, Polonia, Belgia sau Finlanda – și importase carne din Noua Zeelandă și Brazilia. Operațiunile, susțin inspectorii, au fost posibile datorită unui circuit comercial paralel: Carnimpex, firma autorizată, depozita carnea, iar Optimeat o vindea, deși nu avea autorizație. În cei doi ani, Optimeat a încasat peste 200 de milioane de lei, de 30 de ori mai mult decât Carnimpex Grup, cea care era autorizată. Ambele firme împart același sediu, în strada Fântânica nr. 36, unde sunt amplasate depozitele din complexul Piața de Gros Antrefrig.
Cazul cărnii de cal |
În 2013, Optimeat a fost în mijlocul unui scandal public. Atunci, producătorul de pateuri Ardealul a retras de pe piață 30 de mii de conserve pentru că erau contaminate cu carne de cal, deși pe etichetă nu era inclusă ca ingredient. Carnea pentru procesare fusese cumpărată de la Optimeat, cu buletine de analiză și documente de conformitate. Ardealul și-a dat furnizorul în judecată și a obținut daune de peste 150.000 lei. |
Conform experților consultați de RISE Project, diferențele majore dintre raportări pot ascunde fie operațiuni fictive, fie cantități rulate de operatori neautorizați. Când inspectorii au controlat anul trecut complexul, au descoperit inclusiv produse expirate, contrafăcute și fără acte de proveniență.
O altă rețea de distribuitori fără autorizație a funcționat în Complexul Antrefrig. Comerțul clandestin a fost facilitat și în acest caz de o companie a lui Jafar Kabiri. Se numește Rochus SRL și a închiriat spații de depozitare de la Antrepozite Frigorifice PGA – un proprietar de containere din complex. Rochus le-a subînchiriat altor companii care făceau, la fel, comerț cu state europene, deși nu erau autorizate. Antrepozite Frigorifice PGA este controlată de doi afaceriști români de origine siriană, Hassoun Sofyan-Yosif și Hassoun Ghassan, ambii cu afaceri în industria alimentară și în imobiliare. Ghassan a fost condamnat în 2015 pentru că l-a șantajat și sechestrat pe patronul unei firme de construcții.
Cei doi Hassoun nu au putut fi contactați pe marginea acestui subiect. Când am sunat la Antrepozite Frigorifice, ne-a răspus directorul comercial al companiei Carnimpex: “Dacă vreți să închiriați un spațiu de la mine cu mare drag, dacă nu, n-am ce informații să vă dau eu despre Antrepozite Frigorifice.”
Peste 40 de operatori autorizați au fost omiși de pe lista de control a veterinarilor în perioada 2015-2016. Așa că de le ei carnea pleca la consum fără să poată fi verificată. Alte companii erau verificate doar în anumite spații. A fost și cazul Carnimplex. Deși compania avea două depozite, controalele veterinarilor se axau doar pe unul singur.
Roxana JIPA
Ilustrație: Sergiu BREGA
CITIȚI ȘI
INTERMEDIARII SECREȚI DIN AFACEREA CĂRNII
PROTECȚIA CONSUMATORILOR, OBLIGATĂ DE JUDECĂTORI SĂ APERE CONSUMATORII
PROTECȚIA CONSUMATORILOR APĂRĂ SUPERMARKETURILE, NU CUMPĂRĂTORII