Mihai Rădulescu, 51, românul care le aranjează compatrioților cu probleme penale refugiul în Costa Rica, se luptă cu justiția pe două continente.
El s-a aflat, de-a lungul anilor, în colimatorul justiției de la București iar acum este anchetat și în Costa Rica pentru o serie de infracțiuni.
RISE Project și Semanario Universidad din Costa Rica au investigat activitățile gazdei românilor fugari și au dat peste localnici care îl acuză pe Rădulescu că i-a amenințat cu arma, i-a agresat fizic, a aruncat cu ulei fierbinte pe ei sau a încercat să-i compromită prin montarea unor filmulețe false.
Rădulescu este omul care s-a îngrijit de mutarea Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT, dar și a altor români cu probleme penale în Costa Rica. Citiți mai multe AICI
ARESTAT ÎN ROMÂNIA
Rădulescu a fost arestat pentru prima dată în 1991 pentru complicitate la furtul a 36 de sticle de whisky, 192 de ciocolate Mars și a câtorva pungi cu piper. Câțiva ani mai târziu, în 1995, a fost din nou reținut însă pentru fals și evaziune fiscală.
Arestările din anii ‘90 nu l-au oprit deloc pe Mihai Rădulescu. Acesta și-a făcut prieteni în locuri potrivite și s-a implicat în afaceri din ce în ce mai profitabile.
A devenit în anul 2000 administrator al fostei firmei de stat Postav Azuga SA, care producea stofă din lână folosită pentru haine călduroase, pături și cuverturi. Din consiliul de administrație făceau parte la acea vreme și Marilena Văcăroiu, soția fostului șef al Curții de Conturi, dar și generalul George Ion Dănescu, ministru de interne la începutul anilor ‘90.
Cinci ani mai târziu, a ajuns director al Electrica Serv SA, companie de stat care se ocupa, în principal, cu întreținerea liniilor electrice în România. Controversele și scandalurile au continuat să-l urmărească.
Conform unui dosar din instanță, Rădulescu a fost urmărit penal în 2008 pentru că în anul anterior a semnat în numele Electrica Serv un contract de împrumut în valoare de circa 332.000 euro pentru achiziționarea unui utilaj de forare orizontală. Echipamentul nu a fost livrat niciodată. Vânzătorul a fost firma Miticom Construct, controlată de omul de afaceri Ioan Creștin, trimis în judecată în dosarul Bancherilor.
Au existau suspiciuni că vânzarea utilajului fusese perfectată în folosul firmei lui Creștin și că Rădulescu semnase contractul din partea Electrica Serv, deși nu mai era director.
După opt luni, DNA a închis dosarul privind achiziția utilajului și a deschis un nou dosar penal ca să-l cerceteze pe Rădulescu pentru că semnase ca director Electrica Serv, deși nu avea această calitate. Nu știm ce s-a întâmplat ulterior cu acest dosar.
Aceeași firmă, Miticom, trebuia să livreze Electrica Serv un alt utilaj, o macara industrială fabricată în Italia, dar nici aceasta nu a ajuns la destinație, deoarece a fost furată pe drum. Interpolul a localizat-o într-un port din Grecia, dar ea n-a mai ajuns niciodată în România. Poliția și Parchetul Sectorului 1 al Capitalei încă anchetează cazul.
Ca să cumpere macaraua, Electrica Serv a semnat un contract de împrumut cu Național Leasing IFN, un fond de investiții care a avut din 2010 până în 2017 sediul într-o vilă de pe Kiseleff, în centrul Bucureștiului, deținută de Rădulescu.
Electrica Serv nu și-a recuperat niciodată pagubele rezultate în urma acestor investiții iar șirul de afaceri pierzătoare a continuat. În 2011, Rădulescu nu mai era director al Electrica Serv, însă fondul de investiții care avea sediul în casa lui, a reușit să adâncească și mai mult gaura financiară în care se afla compania de stat.
Pe scurt, Electrica Serv a cumpărat datorii de peste 48 de milioane de lei pe care Național Leasing IFN le avea la BCR. IFN-ul a intrat în insolvență în 2010 după ce a acumulat datorii de 11 milioane de euro la bănci și instituții ale statului. În același an, Banca Națională a României i-a retras licența de funcționare. Nici Electrica Serv și nici băncile nu și-au recuperat banii de la reprezentanții IFN-ului care s-au ascuns inclusiv în spatele unei firme din Cipru cu acționari secreți denumită Obeliscus Holding LTD și care, înainte de intrarea în procedura de lichidare, au cedat firma unor cetățeni bulgari. Aceștia sunt implicați și în alte companii înglodate în datorii în țara de peste Dunăre.
În România, offshore-ul era reprezentat de avocatul Ioan-Daniel Ionaș, avocat condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul devalizării Termoelectrica, dosar în care a fost condamnat și Adrian Drăghici, un avocat care avea să-l urmeze mai târziu pe Rădulescu în Costa Rica.
Ionaș, fost asociat și administrator al IFN-ului, a mai fost implicat într-un alt dosar de urmărire penală deschis de procurorii DNA în 2011. Celelalte părți erau Electrica Serv, Mihai Rădulescu și încă un avocat cu probleme penale. În iunie 2017, DNA a clasat dosarul.
IFN-ul din casa lui Rădulescu a mai avut un administrator cu probleme penale – Jenica Barbu Vrânceanu – asociată tradițională a fraților Creștin, trimisă și ea în judecată în dosarul Bancherilor.
Clădirea unde a găzduit Rădulescu fantomaticul fond de investiții are și ea un trecut sumbru. În urmă cu mai bine de 10 ani, Rădulescu a pus ochii pe edificiul aflat pe bulevardul Kiseleff, în inima Capitalei, și a vrut să cumpere toate cele 14 apartamente. Unul dintre ele era deținut de o persoană cu dizabilități mentale. Omul a semnat un precontract cu Rădulescu, dar familia lui a încercat să anuleze documentul în instanță, fără succes. În timp ce procesul era pe rol, în 2011, reprezentanta legală a omului diagnosticat cu schizofrenie nu s-a putut prezenta la termene din proces după ce a fost bătută de persoane rămase neidentificate. Femeia a suferit un edem cerebral, hematom cranian și o leziune la picior în urma atacului.
ANCHETAT ÎN COSTA RICA
Colegii de la Semanario Universidad au aflat că procurorii din Costa Rica sunt aproape de finalizarea unei ample anchete al cărei subiect este Rădulescu. Ei au comasat într-un singur dosar șapte capete de acuzare împotriva românului. Între acestea: atacarea cu ulei încins a vecinilor din complexul de vile unde a găzduit-o de curând și pe Alina Bica, construirea unui sistem de țevi ascuns pentru a inunda casa unor alți vecini, lovirea în repetate rânduri a mașinii unui avocat din același complex, ignorarea unui ordin municipal de încetare a unor modificări ilegale aduse vilei în care locuiește și altele.
În video-ul de mai jos se poate observa cum Rădulescu trage de poarta complexului de vile din Costa Rica și reușește să deschidă ușile automate după ce se împrăștie pe jos. Și această faptă este una dintre acuzațiile cu care se confruntă în Costa Rica.
Problemele lui Rădulescu cu vecinii din complexul rezidențial au început după ce aceștia l-au reclamat pentru mirosul emanat din vila sa unde românul sacrifica și procesa câte trei porci pe săptămână. Anterior, Rădulescu își deschisese un restaurant într-un shopping mall din San Jose, capitala Costa Rica.
O altă serie de conflicte a fost inițiată de Rădulescu după ce un avocat din același minicartier de vile, Lomas de Granadilla, l-a reclamat pentru modificări ilegale aduse structurii locuinței.
Enervat, Rădulescu a încercat să-i compromită atât pe avocat cât și organizația non-guvernamentală la care lucra acesta. Rădulescu a creat niște filmulețe false care îl arătau pe avocat în ipostaze sexuale deviaționiste și a trimis aceste producții pe adresa ONG-ului, în scop de șantaj.
O altă familie l-a denunțat pe român după ce acesta le-a inundat casa de mai mult de zece ori. El a construit o instalație din țevi ca să ducă apa în casa acestora. După care a aruncat ulei încins pe ei.
Ancheta din Costa Rica a început în 2015 și procurorii din această țară au spus că este aproape finalizată.
Paul Radu, Ana Poenariu și Attila Biro