Lansarea raportului „Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România”
55% dintre elevii și studenții care au participat la cel mai extins studiu exploratoriu de până acum privind fenomenul hărțuirii în sistemul de învățământ din România au trecut prin cel puțin o situație de abuz sexual în liceu sau în facultate. Dintre aceștia, 41% erau minori în momentul abuzului.
Asociația RISE Project în parteneriat cu Asociația ANAIS anunță lansarea raportulului cercetării desfășurate în proiectul „Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România” derulat prin programul Active Citizens Fund România.
Elevii și studenții care au răspuns la chestionar au menționat inclusiv cazuri de abuz sexual, sechestrare și viol, cele mai multe venind din rândul liceenilor. De asemenea, 11% dintre elevi și studenți au spus că au primit amenințări și au fost constrânși să întrețină relații sexuale pentru a putea fi evaluați la școală/facultate.
În schimb, în ceea ce privește percepția profesorilor cu privire la fenomenul hărțuirii sexuale, a reieșit că profesorii și profesoarele, spre deosebire de studenți și elevi, au tendința să perceapă că actele de hărțuire sexuală în instituțiile de învățământ au o frecvență mai redusă. Doar 25% dintre profesori de gen masculin consideră că actele de hărțuire sexuală au loc des în școli și licee, în timp ce niciun respondent profesor nu crede că aceste acte au loc foarte des.
În plus, mai multe cadre didactice dintre cele care au participant la studiu consideră că în instituția de învățământ în care lucrează nu au existat cazuri de hărțuire sexuală sau, dacă au existat, acestea au fost rare.
Rezultatele studiului sugerează și o lipsă de încredere în cadrele didactice în ceea ce privește raportarea actelor de hărțuire sexuală trăite de către elevi și studenți. Consecințele pentru aceste situații au fost rare și, în unele cazuri, au avut chiar efecte negative asupra victimelor.
Datele adunate relevă faptul că actele de hărțuirea sexuală pot avea urmări grave asupra victimei. Acestea pot provoca anxietate, furie, pierderea încrederii în ceilalți, tristețe, pierderea interesului în activitățile școlare, învinovățirea propriei persoane, precum și consecințe severe, cum ar fi episoade depresive sau gânduri suicidale.
Cercetarea a fost realizată în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023 și a cuprins un eșantion de 530 de studenți respondenți și 114 profesori participanți din trei dintre cele mai mari universități din România: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea din București și Universitatea din Sibiu, precum și cinci licee din următoarele orașe: Novaci, Constanța, Bârlad, Brănești și Sibiu. Chestionarele au fost realizate, aplicate și analizate de Elena Trifan, doctor în sociologie și cadru didactic asociat al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
Proiect derulat de Asociația RISE Project în parteneriat cu Asociația Anais, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătățirea răspunsului instituțiilor educaționale și sprijinirea victimelor în combaterea fenomenului hărțuirii sexuale prin 1) cercetarea fenomenului și activități de awareness asupra subiectului pentru a sublinia amploarea acestuia 2) o serie de investigații jurnalistice 3) o hartă interactivă care cuprinde toate cazurile cunoscute de hărțuire sexuală în învățământ și 4) un pachet de servicii de consiliere juridică și psihologică pentru victime.
Dacă ai trecut printr-o situație de abuz în școală sau universitate și ai nevoie de sprijin psihologic sau juridic, contactează cu încredere Asociația ANAIS la telefoanele 0736380879 și 021.210.89.62 sau pe mail la adresa contact [at] asociatia-anais.ro. Dacă ai sub 18 ani, trebuie să ai acordul părintelui sau tutorelui legal.
Citește și:
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Despre RISE Project
RISE Project este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști care investighează crima organizată și corupția care afectează România și țările din regiune. RISE Project nu este doar o platformă de publicare a investigațiilor, ci și un program de vizualizare interactivă a datelor.
Despre ANAIS
Asociația ANAIS, înființată în 2011, promovează, respectă și apără drepturile femeilor, copiilor și tinerilor. Acționează pentru modificarea politicilor și legislației în beneficiul femeilor. Sprijină victimele violenței domestice prin dezvoltarea de servicii și implicare la nivel de politici publice în domeniu.