Schema offshore din dosarul Fughină

Complicii șefului Ultra Pro Computers l-au absolvit de răspundere pentru falimentul propriei afaceri, înainte să-l acuze procurorii de delapidare și spălare de bani. Cu votul complicilor săi, Cristian Fughină a scăpat timp de trei ani de povara datoriilor către bănci, stat și alți creditori.

Procurorii l-au acuzat ieri pe Cristian Fughină, 47 de ani, proprietarul grupului de echipamente IT, că și-a delapidat compania K Tech Electronics cu peste 10 milioane de euro, folosindu-se de tranzacții cu firme offshore. Acuzațiile au fost făcute publice în urma unor percheziții maraton la mai multe adrese ale firmelor și persoanelor implicate în acest dosar.

RISE Project a descoperit că principalii creditori ai K Tech Electronics, parte din grupul Ultra Pro Computers, s-au reunit în data de 25 august 2011 ca să decidă tragerea la răspundere a celor care au condus afacerea până la declararea falimentului.

Afacerea a fost administrată de Cristian Fughină, în calitate de reprezentant al unui offshore din Delaware: Milena Trading Company, care figura ca administrator și unic asociat. El a scăpat prin vot de răspunderea pentru provocarea falimentului. Cei care l-au ajutat atunci au fost chiar complicii săi din schema de delapidare investigată de procurori.

Consultantul offshore

RISE Project a dezvăluit, în ianuarie 2011, că familia Fughină a beneficiat de serviciile consultantului Laszlo Kiss pentru înființarea firmelor offshore din acționariatul grupului IT. În acel moment, Laszlo Kiss era anchetat oficial pentru spălare de bani în cazul Petromservice. Detalii, AICI ȘI AICI.

Kiss a fost pus ieri sub acuzare pentru spălarea de bani și în noul dosar, fiind considerat principalul complice al familiei Fughină.

Extras din procesul verbal al adunării creditorilor-  ședința din 25 august 2011

Extras din procesul verbal al adunării creditorilor- ședința din 25 august 2011

O altă persoană, Ana Lavinia Caba, care a votat în favoarea lui Fughină la ședința creditorilor, a fost de asemenea acuzată în acest caz. Caba, colaboratoare a lui Laszlo Kiss, a participat la ședința creditorilor ca reprezentant al firmei London Consulting Group Corp – înființată tot în Delaware. Această firmă deținea 6,6% din drepturile de vot, în contul unei datorii de aproape 1,5 milioane de euro.

Cel mai consistent sprijin a venit însă de la un SRL bucureștean, controlat în trecut chiar de soții Alina și Cristian Fughină. Rom Tel Distribution SRL deținea 30% din drepturile de vot, având de recuperat aproape 8 milioane de euro de la firma familiei Fughină.

Între 2006 și 2008, Rom Tel Distribution a fost controlată chiar de către Milena Trading Company, firma din Delaware pentru care SRL-ul a votat să nu fie trasă la răspundere în ședința creditorilor. La momentul votului, SRL-ul era controlat de o altă firmă din Delaware înființată tot prin intermediul lui Kiss.
De partea cealaltă, băncile creditoare, instituțiile statului și companii cu datorii de recuperat au votat, fără succes, ca foștii administratori să răspundă cu propria avere pentru falimentarea companiei. În final, lichidatorul nu a mai formulat plângere nici împotriva lui Fughină, nici împotriva firmei offshore pe care el o reprezenta.

Ce spun procurorii

Direcția de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a comunicat ieri că spălarea de bani în acest caz s-a efectuat în mai multe etape. Mai întâi, firma K Tech Electronics a încheiat 24 de contracte pentru livrarea de echipamente IT către patru societăţi offshore controlate de Laszlo Kiss, în valoare totală de aproape 15 milioane de euro. Toate contractele aveau aceeași clauză: în cazul în care nu erau respectate întocmai livrările, firmele offshore primeau daune la același nivel cu valoarea contractului.

Laszlo Kiss ( dreapta), arestat în dosarul Petromservice

Laszlo Kiss ( dreapta), reținut de procurori în dosarul Petromservice        foto: OCCRP

Apoi, firma nu și-a îndeplinit obligațiile, iar clienții offshore au deschis procese la mai multe instanțe din țară pentru recunoașterea obligațiilor. O parte din datorii au fost stinse către alte firme offshore pentru a se disimula proveniența banilor: “La acest moment, organizarea minuţioasă a grupării infracţionale, a făcut ca circuitul financiar să devină mai complex, prin folosirea unor noi societăţi comerciale nerezidente, controlate de familia Fughină, cu ajutorul lui Laszlo Kiss, în vederea ascunderii sau disimulării adevăratei provenienţe a banilor”, se mai arată în comunicatul DIICOT. Detalii, AICI.

La final, potrivit anchetatorilor, Fughină și Kiss au încercat să șteargă urmele provocând insolvența atât a firmei K Tech Electronics, cât și a unei alte companii implicate în spălarea de bani.