Muniția din care Jandarmeria Română a risipit ieri ne-a costat pe toți 13 milioane de lei. Atât valorează contractele-cadru de achiziție, semnate în 2015.
Furnizorul principal: un afacerist amendat în trecut pentru trucarea de licitații cu armament.
Dinu Solojan, patronul firmei (Transcarpat Sportours Internațional) care înarmeaza Jandarmeria, se apara cu retorica PSD: ar fi victima unui complot coordonat de SRI pentru a-i defavoriza compania în beneficiul străinilor.
CUM S-AU INARMAT TESTOASELE
2 februarie 2017. Nu trecuseră 48 de ore de când Florin Iordache anunțase infama OUG 13 la miezul nopții, trecând grăbit la altă întrebare.
Era deja a treia zi cu zeci de mii de manifestanți în Piața Victoriei.
Jandarmii, și ei la datorie: serviciul lor de achiziții suplimentează stocurile cu 500 de grenade de mână, pentru care plătește peste 61.000 de lei către compania națională Romarm.
In seara de dinainte, pe 1 februarie 2017, pentru prima dată la protestul #rezist, au aparut ultrasii care au încercat să rupă cordonul de securitate la poarta guvernului dinspre bulevardul Magheru.
Ziua urmatoare, insa, decurge fără violențe. Grenadele de mână rămân în stoc.
Sunt folosite abia un an și jumătate mai târziu (adica ieri, 10 august 2018) în acelasi perimetru, cand jandarmii fac abuz de munitie impotriva tuturor. Sute de oameni ajung la spital.
Grenadele de mână sunt acelea mici, pe care jandarmii și ultrașii și le pasează din picior.
13 martie 2017. Jandarmeria Română continuă să se înarmeze. Patru contracte diferite, toate semnate în aceeași zi, cu aceeași companie.
Cumpără 450 de cartușe de calibrul 38 mm cu efect ILF (prescurtarea de nomenclator pentru ”Iritant, lacrimogen, fumigen”) și alte 600.000 de cartușe de trei calibre diferite (7,65×17 mm, 9×19 mm și 9×18 mm).
Valoarea totală: 687.900 de lei.
Cartușele de 38 mm cu efect ILF se trag în aer și lovesc la distanțe de câteva zeci de metri, precum cele folosite aseară, trase din cordonul de jandarmi către mijlocul mulțimii.
Așa s-au format, de exemplu, spațiile cu oameni înconjurați de fum – atât cel de la grenadele de mână, cât și cel de la cartușele trase în spate.
Armamentul luat pe grabă anul trecut și folosit ieri seară asupra protestatarilor a fost cumpărat în baza a două acorduri-cadru de „muniție neletală” și „muniție” semnate acum fix trei ani, în august 2015, de Unitatea Militară 0251 București, responsabilă cu achizițiile din cadrul Jandarmeriei.
Muniția cumpărata pe bani publici e inventariata aici:
35331000-3 – Munitie pentru arme de foc si de razboi (Rev.2)
35331300-3 – Grenade (Rev.2)
CÂT A COSTAT ARSENALUL JANDARMERIEI
Primul contractul are o valoare exacta de 4.978.600 de lei (1,125 milioane de euro, calculat la cursul mediu din august 2015).
Aproape 640.000 de lei s-au dus către Romarm, compania națională specializată în producția de armament, care a vandut Jandarmeriei „grenade de mână cu efect IL. De la Romarm au venit și grenadele luate în februarie 2017.
Partea leului, adică mai bine de 4,3 milioane de lei, s-a dus către SRL-ul, Transcarpat Sportours International.
Al doilea contract-cadru, în valoare de peste 8,1 milioane de lei, se duce în totalitate către Transcarpat pentru „Achiziția anumitor categorii de muniții – „Cartuș cal. 7,65 x 17 mm”, „Cartuș cal. 9 x 18 mm” și „Cartuș cal. 9 x 19 mm””.
Firma, cu sediul într-un apartament din Sectorul 2, s-a angajat ca, în schimbul milionului de euro primit, să furnizeze Jandarmeriei „cartușe 38 mm ILF”, adică dispozitive iritante, lacrimogene și fumigene.
SRL-ul a fost înființat în 2003 si e controlat azi de Dinu Solojan (70% din participatii) și de Bogdan Diaconu (20%).
Transcarpat s-a axat de la început pe afaceri cu muniții și armament. În 2013, la 10 ani de activitate, firma a fost amendat de Consiliul Concurenței alaturi de alte trei companii (J.P. Sauer & Sohn din Germania, San Swiss Arms din Elveția și Brugger & Thomet din Elveția).
Împreună, ar fi format un cartel, acționând concentrat pentru a-și împărți licitațiile publice organizate de Ministerul Apărării în așa fel încât să nu mai concureze una în fața celeilalte.
De „diligențe” s-ar fi ocupat firma românească, împuternicită de celelalte trei pentru a le reprezenta la licitații în România.
Cele patru entitati au fost amendate în total cu 2,8 milioane de euro. În 2016, Curtea de Apel București a anulat amenda dată de Consiliul Concurenței. Sentința nu-i definitivă.
Tot in 2016, patronul Dinu Solojan a depus mai multe denunțuri la DNA împotriva lui Florian Coldea, deja fost prim-adjunct al SRI, precum și împotriva altui adjunct al SRI, generalul George Voinescu.
Acuzațiile lui Solojan au fost tratate pe larg de luju.ro, portal-satelit al grupului media Intact deținut de Dan Voiculescu.
Pe lângă afacerile cu arme, Solojan a fost implicat în alte patru firme, cu profile diverse – de la excursii offroad la publicitate. Toate însă au fost radiate sau dizolvate, singura afacere viabilă rămânând furnizarea de echipament militar și muniții.
Dinu Solojan nu a putut fi contactat până la ora publicării, dar am vorbit cu asociatul său minoritar, Bogdan Diaconu.
“Nu vă pot spune exact ce s-a folosit aseară. Nu avem idee cum folosesc ei echipamentele de la noi, nu avem competență pe parte operațională”, a subliniat Diaconu.
Altfel, jandarmii s-au asigurat încă din mai 2012 că se pot apăra de propriile gaze lacrimogene si iritante, cumparand măști de protectie cu peste 75.000 de lei de la filiala românească a producătorului german Draeger.
Elena DUMITRU