Companiile din grupul Lukoil, acuzate săptămâna trecută de evaziune fiscală și spălare de bani, au primit importante facilități fiscale în România în ultimii șaisprezece ani, de când au preluat rafinăria Petrotel Ploiești.
Ultimele înlesniri fiscale consistente au fost acordate în 2002, la patru ani de la privatizarea rafinăriei de lângă Ploiești. Atunci, ministrul finanțelor Mihai Tănăsescu, suspectat de corupție în cazul licențelor Microsoft, a propus un proiect de ordonanță de urgență pentru scutirea a două companii din grupul Lukoil de la plata a peste 20 de milioane de dolari. Sumele reprezentau majorări de întârziere la plata TVA și a accizelor. Ordonanța a fost aprobată de Guvernul Năstase, iar un an mai târziu s-a transformat în lege în Parlament. Anterior, la privatizare, Lukoil mai obținuse și alte facilități fiscale la plata taxelor către stat, dar și un termen de grație de 25 de ani pentru plata unei datorii de 53 milioane de dolari către Bancorex – bancă controlată de stat și absorbită în 1999 de către BCR. Prin convenție, compania petrolieră se angaja să plătească ratele către bancă începând cu anul 2033. Petrotel Lukoil SA nu figurează cu datorii restante către bugetele statului, potrivit ultimelor raportări ale Ministerului Finanțelor
Facilitățile acordate în 2002 au fost justificate inclusiv prin investițiile pe care Lukoil urma să le facă în rețeaua proprie de benzinării.
DOCUMENTELE PRIN CARE AU FOST ACORDATE FACILITĂȚILE FISCALE
Ancheta penală
Șase companii din grupul Lukoil România au fost acuzate săptămâna trecută de evaziune și spălare de bani. Printre ele și Petrotel Lukoil, care operează fosta rafinărie de stat. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au anunțat că prejudiciul total estimat este de aproape 230 de milioane de euro. În cauză au fost efectuate percheziții la 23 de sedii ale firmelor din grup, toate din Ploiești. Astăzi, procurorii au pus sechestru asigurător pe stocurile de materii prime ale grupului până la nivelul estimat al prejudiciului.