În plină criză ucraineană, oligarhii lui Ianukovici s-au extins la București

Rinat Ahmetov, principalul stâlp financiar al regimului Ianukovici

În România, Rinat Ahmetov este cunoscut mai mult pentru implicarea sa în lumea fotbalului ca patron al echipei Șahtior Donețk, antrenată de Mircea Lucescu/foto:komul/wikipedia.org

Rinat Ahmetov, oligarhul care îl sprijină pe fostul președinte ucrainean Ianukovici, a înființat o firmă la București, acum o lună, în timp ce protestele se intensificau la Kiev. Partenerii lui Ahmetov în afacerea de la București sunt alți doi oligarhi din Ucraina. Primul, Vadim Novinsky, este și el miliardar, parlamentar și aliat al fostului președinte Victor Ianukovici. În România, parlamentarul ucrainean a fost implicat în compania careia i-au aparținut terenurile de la Pungești, locul unde caută acum Chevron gaze. Cel de-al doilea, Andrey Klyamko, are afaceri cu produse metalurgice, în industria minieră dar se ocupă și cu alte investiții și servicii financiare.

Personajele din spatele acestei companii românești duc spre o afacere elvețiană a familiei Ianukovici, investigată de câteva săptămâni de către procurorii din Geneva. La nivelul mai multor state UE au început acțiuni oficiale pentru identificarea și înghețarea conturilor bancare și a proprietăților deținute de familia președintelui fugar și de acoliții săi.

În acest context, RISE Project investighează investițiile din România ale persoanelor conectate la regimul Ianukovici. RISE a făcut același tip de demers în cazul averii fostului regim Mubarak din Egipt (AICI) și a identificat și investițiile din România ale camarilei lui Bashar Al Assad (AICI).

Toți oamenii președintelui

Vadim Novinsky, 51 de ani, a fost ales parlamentar, în 2013, într-o circumscripție din Sevastopol, importantul port din Crimeea, teatrul actualului conflict ruso – ucrainean. Născut în Rusia, Novinskiy a candidat independent, după ce a primit cetățenia ucraineană de la Victor Ianukovici, pentru „merite deosebite”. Ca parlamentar, oligarhul, cu o avere de 1,9 miliarde de euro, a trecut rapid în partidul lui Ianukovici și a militat pentru proiectul regional al lui Putin – Uniunea Euro Asiatică. Acest proiect a fost îmbrățișat de Ianukovici, în decembrie, după renunțarea bruscă la negocierile pentru integrarea în Uniunea Europeană. A fost momentul care a declanșat valul de proteste de la Kiev, în urma cărora Ianukovici s-a refugiat în Rusia.

Andrey Klyamko, 53 de ani, a fost în ultimii douăzeci de ani partenerul constant al lui Novinski, în Smart Group, fondat în 1995. De atunci, grupul din Kiev, s-a extins în comerțul cu produse metalurgice, industria minieră, investiții și servicii financiare. Smart Group a intrat, în 2007, într-un parteneriat startegic cu Rinat Ahtmetov,  prin care și-au inclus activele, combinatele fuzionat pentru activitățile din minerit și metalurgie. Cei trei oligarhi au înființat atunci holding-ul Metinvest BV Olanda, cu operațiuni în mai multe state europene. În noul holding, Klyamko și Novinsky au primit un sfert din acțiuni, printr-o schemă offshore. Principalul activ cu care cei doi au veni în asocierea cu Ahmetov a fost combinatul de îmbunătățirea a minereului de fier Ingulets GOK din  Krivoi Rog.

Rinat Ahmetov, 48 de ani. A primit pachetul majoritar în Metinvest BV, prin grupul său System Capital Management (SCM). În ultimii ani, Forbes l-a cotat ca fiind cel mai bogat ucrainean, cu o avere de peste 12 miliarde de euro. Patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk, a fost cel mai important susținător al președintelui Ianukovici. Companiile Metinvest BV și Metinvest International SA Geneva au avut legături cu afacerile lui Ianukovici jr. din Elveția și, respectiv, Olanda. Mako Trading Elveția, firma familiei Ianukovici, investigată de autoritățile elvețiene pentru spălare de bani, este condusă de un fost angajat al lui Ahmetov. În Olanda, Metinvest și Mako Holding au avut sediul la aceeași adresă.

Geneva, 27 februarie, 2014.

Procurorii elvețieni au descins la birourile unei firme controlate de Aleksandr Ianukovici, fiul fostului președinte ucrainean, ridicând documente într-o investigație privind operațiuni de spălare de bani. Agențiile internaționale de presă au identificat această companie ca fiind Mako Trading, o firmă înființată în 2011, în Geneva, de fiul fostului președinte ucrainean. A doua zi, pe 28 februarie, autoritățile elvețiene au anunțat înghețarea bunurilor deținute de foști demnitari de la Kiev, în frunte cu Victor Ianukovici.

Averea fabuloasă a familiei Ianukovici se află în colimatorul Uniunii Europene

Averea fabuloasă a familiei Ianukovici se află în colimatorul Uniunii Europene/foto:wikipedia.org

Operațiunile comerciale ale Mako Trading, în mare parte tranzacții cu cărbune, au adus familiei Ianukovici venituri de peste 5,6 milioane de dolari în 2013, cu doar patru angajați. Firma elvețiană MAKO este însă parte dintr-un conglomerat de companii controlat de fiul președintelui, conglomerat care, potrivit Forbes Ucraina, a făcut afaceri de sute de milioane de dolari mai ales din contracte derulate cu statul ucrainean.

Cel care a administrat compania în numele lui Ianukovici junior este un personaj numit Felix Blitshteyn, 44 de ani, un fost angajat al magnatului Rinat Ahmetov. Acesta este unul dintre cei mai bogați și mai controversați afaceriști din Ucraina și este văzut drept unul dintre principalii susținători ai fostului președinte Ianukovici.

București, o lună mai devreme

Ahmetov și-a înființat firma în această clădire acum o lună de zile

Ahmetov și-a înființat firma în această clădire acum o lună de zile

Ahmetov, Klyamko și Novinsky au înființat firma românească Metinvest Carpathia SRL, cu sediul la câteva sute de metri de Piața Alba Iulia din Capitală. Miliardarii nu figurează personal în actele firmei bucureștene, ci se află în spatele companiilor care controlează firma românească: Metinvest BV Olanda și, respectiv, Metinvest International SA Geneva. Ultima este fosta companie Leman Commodities, înființată în 1997, de același Felix Blitshteyn, și vândută zece ani mai târziu lui Ahmetov. După preluare, Leman Commodities s-a transformat în Metinvest International SA, devenind o companie cheie în holdingul magnatului, cu Blitshtein în rol de director general. Mai apoi, locul lui Blishteyn în conducerea companiei Metinvest International a fost preluat de Joseph Eric Riedweg, un consultant elvețian, și un vechi partener cu Blitshteyn în Geneva. Cei doi sunt și astăzi parteneri în compania Partifina SA din Geneva, cu sediul în același loc cu afacerea familiei Ianukovici, Mako Trading.

Oligarhii din Ukraina au hotărât pe 17 decembrie 2013 să înființeze firma din București


Filiera bulgară

Combinatul Promet din Bulgaria este deținut de Ahmetov

Combinatul Promet din Bulgaria este deținut de Ahmetov

Biroul din București al noii afaceri a lui Ahmetov, Novinsky și Klyamko este situat la etajul doi dintr-o clădire de birouri din strada Turturelelor, aproape de piața Alba Iulia. Firma oligarhilor ucraineni nu este afișată încă pe panoul oficial de la intrare, iar la numărul de telefon listat în documentele companiei nu răspunde nimeni. Administratorul firmei este bulgarul Veselin Sokolov, în vârstă de 32 de ani, șeful de vânzări pentru Europa de Sud-Est al Metinvest International SA Geneva.  Sokolov nu a putut fi contacat până la ora publicării articolului.

Spațiul din București a fost preluat, anterior, de o altă companie a magnatului ucrainean: Promet Steel JSC Bulgaria. Această companie operează, lângă portul Burgas, una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Bulgaria. Conform documentelor identificate de RISE Project, compania bulgărească a derulat operațiuni comerciale și la București.  De aproape doi ani, Promet încearcă să recupereze 312.000 de euro de la compania românească United Prodimpex SA, aflată în insolvență. Partenerii noștri din Bulgaria, bivol.bg au investigat și ei legăturile pe care Ahmetov și Ianukovici le au au în țara de la sud de Dunăre (AICI).
Colegii noștri din Bulgaria au și vizualizat conexiunile dintre firmele lui Rinat Ahmetov și familia Ianukovici

Un video care arată prietenia dintre Ianukovici și Ahmetov poate fi urmărit pe site-ul echipei de fotbal Șahtior Donețk.

Președintele fugar Ianukovici și Rinat Ahmetov într-o vizită de lucru la stadionul echipei de fotbal Șahtior Donețk, echipă antrenată de Mircea Lucescu

Președintele fugar Ianukovici și Rinat Ahmetov într-o vizită de lucru la stadionul echipei de fotbal Șahtior Donețk, echipă antrenată de Mircea Lucescu

Gazele de șist de la Pungești

Compania care a demarat afacerea gazelor de șist de la Pungești a trecut și ea prin mâna oligarhilor lui Ianukovici. Potrivit documentelor obținute de RISE Project, hotărârea pentru înființarea Metinvest Carpathia SRL  a fost semnată de Alexey Pertin, directorul executiv al Smart Holding și interpus al lui Novinsky și Klyamko în companii cipriote. Pertin a fost numit de cei doi și în conducerea Regal Petroleum Plc, preluată de la românul Frank Timiș, fondatorul afacerii cu aur de la Roșia Montană.

Compania londoneză Regal Petroleum plc, cu operațiuni în Ucraina și România, a anunțat, în data de 6 februarie 2011, că a primit o ofertă îmbunătățită, de până la 85 de milioane de lire sterline pentru pachetul majoritar. Oferta a venit de la firma cipriotă Energess Investments Ltd, fondată de Novinskyi și Klyamko, la Limasol, în februarie 2007.

Cei doi au tatonat mai multe luni preluarea Regal Petroleum, după ce au făcut prima ofertă acționarilor în septembrie 2010. Regal Petroleum a fost înființată de Frank Timiș, în anii ’90, și listată pe o bursă alternativă la Londra, pe modelul pe care afaceristul român l-a folosit și în cazul afacerii de la Roșia Montană. În 2003, Timiș a deschis o filială la București, Regal Petroleum România, la conducerea căreia l-a numit pe Mihail Ianăș, fostul șef al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM). Ianăș a jucat un rol important în ascensiunea lui Timiș pe piața resurselor românești. În 1999, fostul șef al ANRM a semnat licența pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană (AICI). În 2004, Timiș a mai dat o lovitură, de această dată prin firma sa din Londra: Regal Petroleum a concesionat importante perimetre pentru explorarea gazelor în zona Bârlad și, respectiv, Suceava.

Conducerea Regal Petroleum a mai finalizat o tranzacție importantă, în februarie 2011, în timpul derulării ofertei firmei cipriote. A cedat drepurile asupra perimetrelor din zona Bârlad către grupul american Chevron, în schimbul a 25 de milioane de dolari. Aceste perimetre au devenit cunoscute anul trecut, în urma protestelor de la Pungești – localitate unde autoritățile române au aprobat primele explorări pentru Chevron.

Daniel Bojin, Paul Radu

Acest material a fost actualizat pe 14 martie 2014