Clanul lui Bashar Al-Assad face afaceri la Bucuresti

UPDATE: Această serie de materiale a fost citată de agenția de stiri REUTERS (AICI) si de postul public de televiziune din Austria ORF (AICI)

UPDATE: Recent, RISE Project a dezvăluit afacerile pe care familia lui Walid Othman, ambasadorului Siriei la București,  le derulează în România, împreună cu rudele dictatorului Bashar Al Assad. Ieri, ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat că MAE a propus Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, dar şi rechemarea ambasadorului român la Damasc.  Decizia este o formă de protest faţă de genocidul comis săptămâna trecută în oraşul sirian Houla. Citiți mai jos investigația RISE Project.

Familia lui Walid Othman, ambasadorul Siriei la București, este implicată într-o rețea transfrontalieră de afaceri care leagă România de cel mai privilegiat magnat sirian: Rami Makhlouf. Acesta este vărul primar al dictatorului sirian, Bashar Al-Assad, dar și ginere al ambasadorului Walid Othman.

În timp ce camarila regimului Al Assad face afaceri în lume, milițiile guvernamentale din Siria ucid oameni în fiecare zi. Statele Unite și Consiliul Europei au impus sancțiuni împotriva miliardarului sirian Rami Makhlouf, pe care îl consideră principalul beneficiar al regimului corupt de la Damasc. Luni, autoritățile de la București au decis înghețarea conturilor lui Rami Makhlouf din România.

DICȚIONAR DE PERSONAJE:

Walid Othman este ambasadorul Republicii Arabe Siriene în România și socru al miliardarului Rami Makhlouf. Fii săi, Ali Aim și Kaswarah Othman, fac afaceri în România și Austria.

Walid Othman, ambasadorul Siriei in Romania.

Rami Makhlouf este vărul președintelui Bashar Al-Assad, ginerele ambasadorului Walid Othman, dar și cel mai bogat afacerist sirian. Companiile controlate de Makhlouf, printre care Syriatel, Cham Holding, Bena Properties și Ramak, sunt supuse unor sancțiuni drastice internaționale. Detalii, aici.

Syriatel este cea mai importantă companie de telefonie din Siria, fondată acum 12 ani de Rami Makhlouf. Compania controlează aproape 60% din piața de telefonie siriană. Detalii, aici.

Nader Kalai este fost director executiv al Syriatel, afacerist și om de bază al lui Rami Makhlouf. El e asociat în firme cu fiii amabasadoruluii Othman. Detalii, aici.

Haytham Assad este președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Sirieni din România (AOASR) și partener de afaceri cu frații Othman -cumnații lui Rami Makhlouf.

„Fortareata” din Primaverii 48 serveste drept resedinta pentru ambasadorul Siriei si familia sa.

Cartierul Primăverii. Zona zero” a fostei nomenclaturi ceaușiste a găzduit mulți ani reședința oficială din București a diplomaților sirieni. Aici, pe strada Primăverii 48, cei doi fii ai ambasadorului sirian la București, Ali Aim și Kaswarah Othman (cumnații lui Rami Makhlouf) și-au planificat afacerile din România. Cel mai important partener  al celor doi este Nader Kalai, fostul CEO al Syriatel – cea mai importantă companie de telefonie din Siria, controlată de magnatul Rami Makhlouf, vărul președintelui Bashar Al-Assad și ginere al ambasadorului Walid Othman.

IMOBILIARE ȘI CHERESTEA. Nader Kalai a fondat mai multe afaceri în România, cu sprijinul familiei ambasadorului sirian la București. În grupul lor sunt implicați și șefii Asociației Oamenilor de Afaceri Sirieni din România (AOASR).

Nader Kalai are afaceri cu fiii ambasadorului sirian

În ultimii șapte ani, Kalai a fost partener cu fiii diplomatului Walid Othman în trei companii românești (Domicilium SRL, Pendulum SRL și Treasure Properties SRL), Toate trei sunt specializate în tranzacții imobiliare, deși singurul activ cumpărarat oficial de sirieni în Capitală este un spațiu comercial din Complexul Delfinului de pe bulevardul Chișinău. Dar chiar și acest imobilul a fost cumpărat, în 2009, de un alt SRL (Aim New Prosper) patronat de Aim Ali Othman – fiul ce mic al ambasadorului, precum și de de Haytham Assad – președintele AOASR. Aceeași grupare a fost implicată și în afaceri cu cherestea în orașul Comănești, Bacău.

GRUPUL DE LA VIENA. Kaswarah Othman,32, este partener cu Nader Kalai și în Austria, prin intermediul mai multor companii. Una dintre acestea (Treasure Properties Gmbh) a înființat, în 2008, la București, un SRL cu același nume, administrat de Aim Ali Othman, 28, fiul cel mic al ambasadorului. Însă, în firma-mamă din Viena, asociat unic figura fratele său mai mare, Kaswarah – potrivit documentelor obținute de RISE Project.

Alt parteneriat Othman-Kalai se regăsește în grupul de firme Medox, cu sediul la aceeași adresă din centrul Vienei, Băckerstrasse 1. Oficial, companiile Medox sunt conectate direct la Nader Kalai, fostul șef al Syriatel. Presa germană susține însă că grupul imobiliar Medox este coordonat din Dubai, Emiratele Arabe, chiar de către Rami Makhlouf, privilegiatul regimului Al Assad. Jurnaliștii nemți îl numesc pe Nader Kalai  „complicele” miliardarului.

BANCHERII” DIN DAMASC. În 2005, sirianul Nader Kalai și o companie din Liban (Rock Invest Holding SAL) înființează la București, SRL-ul Domicilium, cu sediul în Piața Națiunilor Unite. Reprezentantul firmei libaneze este Ammar Sharif, un partener tradițional al lui Nader Kalai – cei doi dețin câte 7% din filiala siriană a băncii libaneze Byblos Bank.  În România, Kalai și Sharif sunt și administratorii SRL-ului Domicilium, cot la cot cu Kaswarah Othman, fiul cel mare al ambasadorului sirian la București. Kader Kalai și Ammar Sharif mai dețin un alt SRL la București-Pendulum-, cu sediul în același bloc din Piața Națiunilor Unite nr. 4.

NUCLEUL SIRIAN DIN PIAȚA NAȚIUNILOR. Haytham Assad, președinte al AOASR și asociat cu frații Othman, a mai înființat firma Laudisia SRL, cu sediul tot în Piața Națiunilor Unite din București. În această afacere, el reprezintă alți conaționali pe care opoziția din Siria îi identifică în camarila lui Bashar Al-Assad, acuzându-i totodată că sprijină represiunile împotriva protestatarilor.

Haytham Assad este seful Asociatiei Oamenilor de Afaceri Sirieni in Romania

Ambasada Siriei la București nu a răspuns la întrebările RISE Project. Singura reacție oficială a ambasadei a fost un mesaj electronic trimis în ziua de 18 mai: „Intrebările sunt la traducere și vor fi trimise domnului Ambasador care momentan nu este in țară. Vă vom trimite raspunsul ES in cel mai scurt timp posibil.” De atunci, misiunea diplomatică siriană nu a mai raspuns solicitărilor noastre.

MII DE OAMENI UCIȘI ÎN SIRIA.  Mişcarea de protest împotriva dictaturii lui al-Assad a început în ianuarie 2011, stimulată de revoluţiile care înlăturaseră sau păreau pe cale să înlăture alte regimuri despotice din lumea arabă – în Tunisia, Egipt, Yemen, Libia, Bahrain sau în alte ţări unde vocea populaţiei a produs mai puţine reverberaţii pe plan internaţional. Spre deosebire de statele unde forţa de război a populaţiei a putut face faţă represiuniunilor conduse de autorităţi, în Siria civilii au devenit repede victime ale miliţiilor lui Al-Assad. În martie 2011 au fost consemnate primele victime. Nu este cunoscută cifra exactă a persoanelor ucise, bilanţurile variind de la raportor la raportor. Cea mai reţinută estimare a autorităţilor avansa un total de 7.500 de morţi (în martie 2012), iar cea mai gravă – un total de 9.500 de morţi. Platforma web Syria Tracker susţine că, până pe 27 aprilie 2012, a putut număra, bazându-se pe dovezi, 14.122 de victime. ONU a contorizat până luna trecută 10.000 de decedaţi, iar organizaţia Syrian Observatory for Human Rights – 12.128. Între morţi trebuie număraţi civilii, „insurgenţii” (populaţia care luptă cu arma în mână împotriva lui al-Assad) şi forţele de ordine ale regimului de la Damasc. Potrivit UNICEF, 500 de copii şi-ar fi pierdut viaţa de la începutul protestelor, iar alţi 400 au fost torturaţi şi închişi în penitenciarele siriene.  Legat de felul în care sfârşesc opozanţii făţişi ai dictaturii, o statistică a ONG-ului internaţional Avaaz spune că regimul al-Assad ar fi ucis prin schingiuire aproximativ 600 de deţinuţi politici – dintr-un total de 17.000 de persoane întemniţate pentru opiniile lor politice.

Momentul culminant al acestei băi de sânge s-a înregistrat pe 2 februarie 2012 – zi în care armata siriană este acuzată că, atacând cu artileria, ar fi masacrat 217 de civili în oraşul Homs. Alte sute de persoane au fost rănite în această zi, pierzându-şi ulterior viaţa. De altfel, în Homs, oraş considerat capitala revoluţiei siriene, s-au înregistrat cele mai multe victime: 4.480, potrivit site-ului syrianshuhada.com.

Daniel Bojin, Mihai Munteanu, Paul Radu, Ionuț Stănescu