Oamenii lui Hosni Mubarak, condamnati pentru spalare de bani, au ridicat un mall la marginea Bucurestiului - Rise Project :Rise Project

5/01/2012

Decembrie 2010. Egipt. Alegerile parlamentare sunt fraudate masiv, ceea ce duce la escaladarea unei situatii si asa foarte tensionate dupa ce pe parcursul anului au avut loc confruntari intre fortele de ordine si cetateni egipteni de religie crestina.

Mall-ul Jolie Ville este situat la marginea Bucurestiului

Mohamed El Baradei, laureat al premiului Nobel si fost presedinte al Agentiei Internationale pentru Energie Nucleara, devine una dintre vocile cele mai auzite ale opozitiei egiptene. El Baradei cere schimbare pentru Egipt. In Tunisia incepe revolutia ce va duce la rasturnarea dictatorului Ben Ali si la declansarea  unei serii de rascoale in mare parte din lumea araba. O luna mai tarziu, Egiptul se revolta si il da jos pe Hosni Mubarak, dictatorul care stapanise, cu drept de viata si de moarte, peste 80 de milioane de egipteni, timp de 30 de ani.

Decembrie 2010. Comuna Voluntari. Un grup de egipteni si o firma offshore din Insulele Virgine Britanice incheie un contract cu o familie de romani. Contractul implica cedarea shopping mall-ului “Jolie Ville” din Pipera, Voluntari catre familia Ciopraga, un grup de afaceristi cvasi-necunoscut in Romania. De partea egipteana insa, afacerea este incheiata de nume mari. Husein Salem, “tatal” statiunii egiptene Sharm El Sheikh, fost ofiter egiptean de informatii si mana dreapta a lui HosniMubarak isi pune semnatura pe acest act. Alaturi de el semneaza si Khaled Salem Ismail, fiul lui Hussein Salem. Cei doi cedeaza familiei Ciopraga majoritatea partilor sociale din firma Jolie Ville Invest SRL, firma care detine shopping mall-ul de lux cu acelasi nume din Voluntari. In firma mai raman, totusi, pana la data cand scriem aceste randuri, cu o participatiune mica, doi egipteni dintre care unul este ginerele lui Omar Suleiman, fost sef al serviciilor secrete egiptene pana la caderea lui Mubarak – cand Suleiman a devenit, pentru scurt timp, vice-presedintele si chiar liderul de facto al Egiptului.


Arestati in Spania

La jumatate de an dupa afacerea Voluntari, in iunie 2011, Hussein Salem, este arestat in Spania in baza unui mandat Interpol solicitat de autoritatile de la Cairo. Salem este acuzat ca i-ar fi dat mita lui Mubarak si ca a deturnat fonduri publice egiptene cu sprijinul fostului dictator egiptean.

O luna mai tarziu, in iulie 2011, tot in Spania, Khaled, fiul sau dar si Magda Salem, fiica sa, sunt si ei arestati si acuzati ca ar fi spalat in jur de doua miliarde de dolari – bani insusiti ilegal, cu ajutorul lui Hosni Mubarak, din bugetul Egiptului. Magda Salem este si ea unul dintre fostii asociati din firma Jolie Ville Invest SRL din Voluntari.

 Egiptenii, asemenea romanilor la inceputul anilor ’90 cand s-a pornit o vanatoare esuata dupa fondurile lui Ceausescu, incearca sa recupereze cat se poate din miliardele de dolari care ar fi fost scoase ilegal din tara in numele dictatorului Mubarak.

Hussein Salem a fost dat in urmarire pentru frauda

Intre altele, potrivit agentiei de stiri Reuters, Hussein Salem este acuzat ca ar fi vandut Israelului, prin intermediul uneia dintre firmele sale, East Mediterranean Gas Co., gaze naturale la un pret mult sub cel pietei, cauzand Egiptului pierderi de aproximativ doua miliarde de dolari. Potrivit aceleiasi surse, un tribunal din Cairo i-a condamnat, in absenta, pe Hussein Salem impreuna cu Magda si Khaled Salem, la sapte ani de inchisoare fiecare si la plata unei amenzi cumulate de patru miliarde de dolari.

   Autoritatile spaniole au pus deja sechestru pe zeci de milioane de dolari ce apartin familiei Salem iar alte tari sunt pe cale sa faca acelasi lucru. In acelasi timp insa, avocatii lui Salem se straduiesc sa stearga urmele pe care clanul le-a lasat in companii comerciale de pe tot globul.

  RISE PROJECT va ofera un prim episod dintr-o incursiune in afacerile clanului Salem in Romania.

 


 

Inceputuri romanesti

Familia Salem a intrat in 2002 pe piata romaneasca printr-o companie offshore inregistrata in Insulele Virgine Britanice: Jolie Ville Hotels and Real Estate Ltd. Proprietarul acesteia este magnatul Hussein Salem, iar ca directorul nominal figureaza elvetianul Andre Gilloz – un colaborator traditional al egipteanului. De-a lungul timpului, offshore-ul a fost reprezentat regulat in Romania de insusi Hussein Salem – potrivit procurilor obtinute de RISE PROJECT. Dar, in cateva randuri, imputernicit a fost si egipteanul Ayman Saad Hamdy –  partener cu Salem in mai multe companii din lume, dar si asociat minoritar in cele romanesti.

Familia Salem a avut multiple interese de afaceri in Romania

Atunci, in 2002, casuta postala din Caraibe a fondat doua companii la Bucuresti. Prima se numeste Jolie Ville Invest SRL (JVI) pe care functioneaza mall-ul de lux din Pipera. Mall-ul a fost inaugurat in 2004 in prezenta lui Adrian Nastase, atunci prim minstru si a lui Mircea Geoana, care ocupa functia de ministru de externe. Cea de-a doua firma, HH Hens SRL, s-a declarat, initial, axata pe cresterea pasarilor, dar astazi administreaza restaurantul Zigolini si cafeneaua Jolie Cafe din acelasi mall.SRL-urile bucurestene erau controlate de offshore-ul lui Salem cu 69% si respectiv 90%.

Doi ani mai tarziu, prin aceeasi schema, Salem infiinteaza o a treia firma in Voluntari, cu sediul chiar in centrul comercial. Se numeste Moda & Style SRL si vinde haine de lux in magazinele de la etajul 1. Offhore-ul egiptenilor detinea aici 60% din participatii.

Membrii familiei Salem, Hussein, Magda si Khaled, au administrat direct SRL-urile romanesti in care au fost si asociati ca persoane fizice, punandu-si semnaturile pe majoritatea documentelor emise de societati. Acum, cei trei sunt acuzati de ample spalari de bani, fiind supusi procedurilor de extradare din Spania, cerute insistent de guvernul egiptean post-Mubarak.

Salem si-a finantat afacerile din Romania din contul firmei offshore deschis in Elvetia la Credit Swiss, iar banii sai au rulat la Bucuresti prin bancile MISR Romanian Bank (banca romano – egipteana) si, ulterior, BRD.

Dupa 2004, toate afacerile magnatului au fost grupate la adresa mall-ului din Pipera, pe strada Erou Iancu Nicolae.

Cum isi plimba Salem banii prin mall

Timp de opt ani, din momentul infiintarii firmei JVI, Hussein Salem si offshore-ul sau au pompat regulat peste 10 milioane de euro in afacerea din Romania.

Banii, imprumutati direct de magnat, trebuiau rambursati de JVI in 2012. Numai ca, in 2010, Salem a convenit cu societatea din Pipera sa devanseze termenul scadent pentru acelasi an. Apoi, creantele au fost compensate cu participatii noi emise la majorarea de capital a JVI din 22 noiembrie 2010. Astfel, magnatul egiptean, Hussein Salem, fiul sau Khaled si firma lor offshore si-au reglat conturile cu mall-ul din Pipera in noiembrie 2010 – cu doar zece zile inainte ca ei sa iasa oficial din aceasta afacere.

  Paul Radu, Mihai Munteanu, Daniel Bojin

 

Comenteaza acest articol