Drumul unui procuror-avocat către o pensie specială de 7.500 Euro


Cu câteva zile înainte de Crăciunul anului trecut, un procuror face o cerere prin care solicită pensionarea. Împlinise 25 de ani de activitate, adică minimul de care are nevoie ca să primească pensie specială. 

Casa de pensii acceptă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acceptă. Pe 9 februarie, președintele României îl eliberează din funcție. De acum înainte, procurorul va primi lunar, tot restul vieții, conform grilelor CSM, o pensie specială de 7.500 de Euro. 

Numele lui este Marius Nicu Vasile, iar în martie împlinește 50 de ani. În ultimii 25 de ani a fost când procuror, când avocat. A făcut tranzacții imobiliare cu o persoană condamnată pentru dare de mită și a avut afaceri cu un fost ofițer SRI.

Marius Vasile este și cumnatul judecătoarei Simona Camelia Marcu, actuala directoare a Institutului Național al Magistraturii și fosta președintă CSM. 

În continuare, RISE Project reface cei 25 de ani de activitate care i-au adus procurorului o pensie specială bănoasă.

Ilustrație de Roma Gavrilă

1998-2010. PROCURORUL ANCHETAT


Marius Vasile și-a început cariera în procuratură la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 în anul 1998. Ulterior a fost delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, însă și-a dat demisia în 2010. Din motive personale, ne-a spus procurorul.

Chiar înainte să iasă din magistratură, Vasile era anchetat de Inspecția Judiciară pentru că s-a dus la un internet cafe și, sub altă identitate, a postat informații false pe site-urile unor publicații. Susținea că un membru al CSM primise șpagă ca să ajute alt procuror să devină șef la Parchetul Sectorului 4, pe care Vasile îl conducea temporar, notau atunci reporterii Ziua, citând documente judiciare. 

Investigația a fost abandonată, după ce Vasile și-a dat demisia și a scăpat astfel de acțiunea disciplinară.

Câțiva ani mai devreme, în 2003, a fost cercetat pentru că ar fi încercat să împuște doi directori ai unei firme de construcții pe un câmp de lângă Alexandria. Cei doi bărbați nu i-ar fi reparat corespunzător casa părintească, conform documentelor publicate pe luju.ro.

În total, Marius Vasile a fost subiectul a patru cercetări făcute de Inspecția Judiciară, după cum ne-a informat chiar instituția. Trei au fost finalizate prin rezoluții de clasare, iar una printr-un referat de arhivare.


2010-2020. AVOCATUL AFACERIST


Sursă: Pinterest

Când a ieșit din magistratură, procurorul nu avea apartamente, case, terenuri sau mașini, după cum arată declarația goală depusă în acel an.

A scăpat tot atunci și de obligațiile pe care le avea, adică nu a mai trebuit să declare nici investițiile imobiliare și nici nu i-a mai fost interzis să facă afaceri. 

Începând cu 2010, Marius Vasile a schimbat tabăra și a devenit avocat. Dar n-a fost doar avocat, ci și antreprenor și a făcut numeroase tranzacții imobiliare. 

Anii ce au urmat i-au adus belșug. 


La Taifas, în Vila Dracului


Pe strada Hristo Botev 38, în centrul Capitalei, stă în picioare de mai bine de o sută de ani o casă boierească în stil eclectic, monument istoric. Ea a intrat în proprietatea lui Marius Vasile în 2014. L-a costat doar 270 de mii de euro. Vânzătorii plătiseră pe ea jumătate de milion de euro cu șapte ani înainte.

Vasile a renovat-o și a deschis acolo muzeul lui Dracula, care a funcționat până în noiembrie 2019. Tot acolo a funcționat și Asociația Ordo Draconum (Ordinul Draconului), condusă de el și prin care a înființat muzeul. 

În 2021, Vasile a încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru jumătate din casă. Viitorul coproprietar se numește Vasile Daniel Taifas, un om de afaceri din Slobozia, condamnat pentru dare de mită. Cei doi s-ar fi cunoscut „la concerte de muzică populară”, ne-a zis procurorul.

Taifas a fost condamnat pentru că l-a mituit pe șeful DNA Slobozia ca să-i ofere protecție într-un dosar de evaziune fiscală în Germania. Procurorul șef Dumitru Cristudor a primit atunci de la Taifas o mașină, materiale de construcție și alte bunuri, drept mită. Dar Taifas l-a denunțat apoi, iar magistratul a primit trei ani de închisoare cu executare. 

Conform promisiunii de vânzare-cumpărare, cel târziu în 2026 Taifas urmează să preia în proprietate jumătate din casa boierească. Procurorul pensionat ar trebui să încaseze de la afaceristul condamnat 200 de mii de euro și, ulterior, să dețină, împreună cu acesta, casa de pe strada Hristo Botev. 

Este incert, însă, dacă acest lucru se va întâmpla. În momentul de față, vila este pusă la vânzare.


Afaceri cu un fost ofițer SRI


Vila boierească a procurorului a funcționat și ca sediu pentru o afacere – Reparo APP. 

Firma a fost înființată în 2015, când Marius Vasile era avocat. A cedat-o după patru ani către Radu Ion Pop, un fost partener de afaceri cu fiica lui Dan Voiculescu, și, respectiv, către Valentin Bentz, un fost ofițer SRI.

Stânga: Radu Ion Pop. Dreapta: Valentin Bentz. Sursă: Facebook

Cei doi, Pop și Bentz, au cedat apoi afacerea către grupul HS Timber, fost Holzindustrie Schweighofer, controversatul procesator de lemn.  

Pe fosta firmă de publicitate Reparo APP, fără activitate, gigantul lemnului a mutat Fabrica de Cherestea de la Reci- cu o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei în 2022. 

Și pe Valentin Bentz îl cunoaște tot de la „concerte de muzică populară”, ne-a spus procurorul Marius Vasile, punându-ne următoarea întrebare: „Credeți că persoanele cunoscute și activitățile mele, în perioade de timp în care NU eram magistrat, sunt de interes public?”. 

Imperiul Schweighofer din România a fost construit prin procesarea de lemn din pădurile administrate de stat. În 2015, Environment Investigation Agency (EIA) a înregistrat cu camera ascunsă înalți oficiali din corporație care negociau lemn ilegal, iar anul următor, RISE Project și Organized Crime and Corruption Reporting Network (OCCRP) au dezvăluit că firma a primit lemn de la grupări de crimă organizată din România și Ucraina.

În 2018, procurorii DIICOT au făcut descinderi la celelalte fabrici ale Schweighofer, iar dosarul vizează procesarea de lemn tăiat ilegal și lemn recepționat care nu se regăsește în evidențele contabile. Ancheta penală este în curs.  Ulterior, Schweighofer a fost amendată de Consiliul Concurenței cu o sumă record de peste 10 milioane de euro pentru că a încălcat regulile pieței, în scopul eliminării concurenței și achiziției de lemn mai ieftin.

L-am întrebat pe Vasile dacă e la curent cu faptul că fosta lui firmă, Reparo App, a fost vândută către HS Timber. A insistat că aceste lucruri au avut loc în perioada când nu era procuror și nu a oferit alte detalii.


Terenul cu probleme


Printre multele tranzacții imobiliare făcute de avocatul Vasile, în pauza lui din magistratură, regăsim și achiziția unui teren peste drum de aeroportul Băneasa, pe șoseaua București-Ploiești. Mai exact, în 2014 el a cumpărat 2100 de mp cu 285 de mii de euro.

Adresa apare și într-un rechizitoriu al DNA. Conform procurorilor, omul de afaceri Alin Cristian Cimpoeru ar fi intermediat o șpagă unui consilier de la Primăria Capitalei. Banii erau destinați pentru a aprobarea un plan urbanistic zonal pentru construirea unui magazin Kaufland pe același teren din Băneasa, dar pe lotul altui proprietar. 

Același Cimpoeru a cumpărat o vilă de la fratele și cumnata lui Vasile. 

Simona Camelia Marcu, fosta președintă a Consiliului Superior al Magistraturii, cumnata procurorului Vasile. Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Vasile Marius este cumnatul fostei președinte CSM și actualei directoare a INM, Simona Marcu, și fratele lui Gil Vasile, soțul judecătoarei. RISE Project a dezvăluit în 2018 că avocatul Gil Vasile a fost plătit de compania Tel Drum, conectată la Liviu Dragnea, șeful PSD de la acel moment.

„Referitor la motivul achiziționării de terenuri, în general, de către mine, întrebarea dvs. mi se pare chiar de neînțeles. Dacă insistați, să zicem că intenționez să cultiv pe ele coada șoricelului și măcriș iepuresc.”

ne-a transmis procurorul pe Whatsapp. 

2020-2023. PROCUROR DIN NOU


Procuratura a fost prima mea profesie, am activat timp de 12 ani. Mi-am iubit meseria, am avut și o carieră în avocatură de succes, dar acum am nevoie de o provocare personală nouă. Aș vrea să-mi închei activitatea profesională în același loc unde am început-o. Mai am mult până la pensie, cel puțin cinci ani.”, spunea Marius Vasile în 2019, în interviul de la CSM pentru reintrarea în magistratură.  

Marius Nicu Vasile la interviul de la CSM pentru reîncadrarea în magistratură. Sursă: Consiliul Superior al Magistraturii

El a cerut atunci să se întoarcă în magistratură, fără concurs sau examen, însă nu a reușit să-i convingă pe procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii. Ei știau că Inspecția Judiciară îl cercetase pe Vasile pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”

Vasile nu a renunțat și a atacat decizia în instanță.

În 2019, solicită Curții de Apel București să anuleze decizia CSM și să fie repus în funcția de procuror. În anul următor, judecătorii au decis că îndeplinește toate condițiile și au susținut că CSM manifestase „exces de putere” când i-a respins cererea

CSM a atacat, fără succes, decizia judecătorilor,  iar în decembrie 2020, Marius Vasile a ajuns din nou procuror, de data asta la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița.

Dar în 2020, înainte de numire, merge din nou în fața judecătorilor și cere despăgubiri CSM-ului și procurorilor din secția care îi respinsese inițial reîntoarcerea în magistratură. Vrea să obțină un milion de lei daune morale și 22.000 de lei lunar de la data refuzului de reîncadrare. A considerat că decizia CSM i-a produs suferință emoțională, că onoarea și reputația i-au fost știrbite, și că și-a pierdut clienții pe care îi avea ca avocat. A pierdut definitiv procesul. 

În ianuarie 2022, Marius Vasile ajunge procuror la Inspecția Judiciară pentru trei ani. Cei trei ani nu apucă să treacă, pentru că la finalul lui 2023, Marius Nicu Vasile, la nici 50 de ani, își depune cererea de pensionare. 

O carieră atât de consistentă nici că se putea încheia mai pilduitor decât la instituția ce verifică și controlează conduita, integritatea și profesionalismul magistraților. Un adevărat reper axiologic pentru breaslă. 

În 2020, peste 300 de judecători și procurori din întreaga țară au semnat o scrisoare deschisă prin care își apărau pensiile speciale, dar în care admiteau că există și anomalii în lege. Una dintre ele se referă chiar la situația în care s-a aflat procurorul Vasile: faptul că legea permite unor persoane care au activat în avocatură să intre în magistratură, li se asimilează vechimea și apoi primesc pensie de serviciu. Începând de anul acesta, legea s-a schimbat.


La final, o pensie specială…


Reporterii RISE Project au cerut de la Inspecția Judiciară informații pentru a afla care este valoarea pensiei procurorului Vasile. Au refuzat să ne zică ce îndemnizație brută lunară a avut și ce sporuri a câștigat, însă ne-a recomandat să consultăm Situația Veniturilor Salariale de pe site. Am calculat pensia specială în funcție de datele din document și ne-a rezultat o sumă de aproximativ 7.500 de Euro. 

Lăsând din nou în spate magistratura, de data asta definitiv, Vasile se bucură acum de o pensie specială consistentă- o răsplată pentru „răspundere enormă, un stres enorm, o încărcare profesională ieșită din comun”, după cum a spus chiar președintele României despre pensiile magistraților.

Bianca Albu, Ana Poenariu

Ilustrație: Roma Gavrilă

Fact-checking: Roxana Jipa

Articolul face parte dintr-un proiect finanțat, în principal, de Open Society Foundation, Friedrich Naumann Foundation for Freedom – Romania, Ambasada Franței și Institutul Francez din România. Informațiile din articol aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă opiniile finanțatorilor.