Cine sunt e-infractorii români pe capul cărora FBI-ul a pus 1,75 milioane de dolari

FBI a pus o recompensă de 1,75 mil $ pentru prinderea a doi tineri români pe care îi caută de săptămâna trecută. Dumitru Daniel Bosogioiu, 33 de ani, și Nicolae Popescu, 34 de ani, fac parte, potrivit FBI, dintr-o grupare care a făcut în ultimii ani tranzacții cu bărci, mașini, motociclete și bunuri de lux fără să le aibă. După ce încasau banii în avans, românii îi introduceau intr-un circuit bancar transcontinental pentru a le pierde urma. RISE Project a aflat detaliile acestui caz din documentele justiției americane.

Unul din cei doi români pe capul căruia FBI a pus recopensă.

Unul din cei doi români pe capul căruia FBI a pus recopensă.

Dmitru, Skilodul, Gheboșilă, Butoi, Nae, Cojocaru, Ica, Alexe, Cristea, Fnu Lnu, Fabian, Dragomir, Skyper și Pieptea sunt români care stăpânesc bine limba engleză și mânuitori de primă mână ai comerțului online, potrivit rechizitoriului FBI. În 2011, câțiva dintre ei erau deja stabiliți în Statele Unite. Alții se aflau în România sau prin alte țări europene. Toți aceștia mai au în comun și un dosar penal în New York pentru o serie de înșelătorii online din perioada aprilie 2011 – decembrie 2012.

Tot în New York locuia atunci C.W., unul dintre acuzații care a decis apoi să colaboreze cu agenții federali pentru a-și micșora pedeapsa. C.W. era o „săgeată” a grupului, care a început să își deschidă conturi la mai multe bănci pe identități diferite. Documentele false de identitate veneau de la complicii lor din Europa.

Modul de operare

Tinerii postau anunțuri false pe site-uri ca AutoTrader.com, Cars.com și Amazon. Cumpărătorii care cădeau în plasa lor făceau plățile online în baza unor facturi false, emise pe identitățile fictive cu care CW își făcea conturile în bănci. La final, după ce așteptau mai multă vreme pentru mărfurile comandate, clienții încercau să contacteze vânzătorii, dar datele de contact nu mai erau valabile.

Oamenii grupării de pe lista extinsă a FBI.

Oamenii grupării din rechizitoriul FBI.

Negocierile se purtau pe mail, iar pentru a căpăta mai multă credibilitate creau site-uri care să imite marile companii de e-commerce, adrese de mail ca checkout@invoice-amazonpayments.com și foloseau mărcile înregistrate ale acelorași companii. Pentru veridicitate, tinerii includeau în corespondență și sfaturi precum „Be Wary of Internet Scams” (n.r. Fii atent la escrocheriile de pe Internet).

După ce produsele erau achitate, CW era căutat de amicii săi, Butoi sau Nae, fie de ceilalți să meargă și să retragă cât mai repede banii din bancă sau să îi plaseze în sume mici în alte conturi. Banii plecau ulterior prin Western Union, MoneyGram spre Europa. Alte sume erau retrase direct de la bancomat. Tinerii erau prudenți și când vorbeau la telefon. Banii trebuiau transferați către persoane din Europa prin Western Union dacă în conversație era folosit cuvântul „galben”, iar pentru serviciul MoneyGram codul era „roșu.”

Anchetatorii spun că românii se mișcau foarte repede odată ce tranzația era efectuată. Chiar dacă plătitorul își dădea seama că ceva nu e în regulă cu noua lui achiziție de pe internet, nu mai avea timp să blocheze plata.

Extrasele de cont studiate de FBI arată cum mai mulți clienți au pierdut zeci de mii de dolari per tranzacție: 24.900$, 26.500$, 19.000$, 42.000$, 33.500$, 20.000$. La finalul fiecărei înșelătorii, pentru serviciile de „interpus”, C.W. era plătit cu ceasuri de lux sau primea 10%-15% din „se vindea.”

Cu identitatea protejată, numit de anchetatori C.W., acesta povestește cum Nae i-a făcut rost în 2011 de un pașaport spaniol pe numele Daniel Marquez cu care a deschis două conturi la J.P. Morgan, două la Wells Fargo și încă unul la Bank of America. Între timp, de la ceilalți parteneri a mai primit pașapoarte din Cehia, Danemarca, dar și alte țări europene.

Cei doi români vânați de FBI creau câte o singură adresă de mail în care să corespondeze în siguranță cu ceilalți membrii ai grupării. Piciorlung123@yahoo.com, de exemplu, era folosită doar de CW și Nicolae Popescu, numenume12345@yahoo.com făcea legătura între CW și Skyper, iar versatul100000@yahoo.com îi punea în contact pe Gheboșilă cu CW.

Printre ofertele acestora, pe site-urile americane de e-commerce, se găseau un Chevrolet Tahoe LTZ (nou, SUA – 60.000$), Ford F 250 (nou, SUA – 50.000$), Lexus GX 460 (nou, SUA – 60.000$), Audi S5 (nou, SUA – 60.000$), un Dodge Charger din 1969 (35.000$), motoare Big Dog Mastiff (nou, SUA – 20.000$) și Ducati Superbike (nou, SUA – 15.000$), dar și alte automobile la fel de valoroase. Anunțurile însumau milioane de dolari.

 

Pe Nicolae Popescu, amicii săi îl alintau "Nae" sau "Stoichițoiu".

Pe Nicolae Popescu, amicii săi îl alintau „Nae” sau „Stoichițoiu”.

Chevroletul care n-a mai ajuns în Maryland

Nicolae Popescu a vândut mașini pe care practic nu le avea, fără să se miște din fața calculatorului. Una dintre victimele sale a fost un bărbat din Maryland care își dorea un Chevrolet Tahoe LTZ din 2007, la mâna a doua. Prețul: 15.000$.

În rechizitoriu, FBI descrie cum au fost retrași banii apoi:

24 mai 2011. Nae (nr.- Nicolae Popescu) l-a sunat pe C.W. și i-a spus că va primi două sume de bani în conturile de la Wells Fargo.

25 mai 2011. CW găsește în piciorlung123@yahoo.com un mesaj: PE MARQUEZ 15.000 PE WELLS FARGO.

Martorul protejat s-a dus cu pașaportul pe numele Daniel Marquez la bancă, a ridicat suma și a trimis-o în Europa la trei persoane diferite. 10.000$ au plecat către Nicolae Popescu, în Germania, iar cîte 2.000 $ au ajuns în alte două conturi din România. 1.000$ a fost comisionul lui C.W.

Bărbatul din Maryland n-a primit nimic.

Astfel de tranzacții au avut loc în toată perioada aprilie 2011 – decembrie 2012, iar uneori CW a primit și ale comisioane pentru ca să ascundă destinația reală a banilor. De exemplu, pe 31 iulie 2011, Nae și Cristea (alt membru al grupării) i-au dat lui CW două ceasuri Audemars Piguet a căror valoare depășește 80.000$. Ambele au ajuns la un hotel din centrul Manhattanului prin FedEx, pe rute diferite – Arizona și Michigan. Ambalajele și dovezile privind proveniența de pe colet au fost distruse imediat după ce bunurile de lux au ajuns la destinație.

Din toamna lui 2012 lucrurile n-au mai decurs așa bine. O femeie din Illinois a încercat să cumpere o Toyota Tacoma Base pentru care urma să plătească un avans de 4.250$.

Vânzarea fusese anunțată pe site-ul ND Motors, ea negocia cu un anume Kim Barnes, iar banii trebuiau virați într-un cont Citibank pe numele unei alte personae, Martin Kemp. Femeia a blocat tranzacția pentru că ceva i s-a părut ciudat și a făcut plângere la FBI, iar autoritățile au demarat mai multe anchete. Așa anchetatorii au ajuns la cel care avea să le devină apoi martor protejat, CW. Acesta se implica uneori direct în escrocherii. Sub numele „Mary Carter”, el a încercat să înșele o persoană din Massachusetts, susținând că este văduvă a unui soldat american mort în Irak și că mașina răposatului îi trezește amintiri neplăcute și că vrea să o vândă la „un preț mic de 8.200$”.

Ultima victimă a grupării a fost un bărbat din Minnesota care a cheltuit 33.500$ pe o Toyota Tundra pe care n-a văzut-o niciodată. Banii trebuiau ridicați de CW de la J.P. Morgan cu un pașaport pe care scria David Garcia.

Imediat după această ultimă afacere Bosogioiu i-a mărturisit lui CW că este îngrijorat pentru că și-a dat seama că infracțiunile pe care le-au comis sunt de competența FBI-ului. Popescu susținea, însă, că România nu îi va extrăda niciodată americanilor, așa că ofițerii federali nu ar trebui să fie o problemă atâta vreme cât nu călătoresc în Statele Unite.

Victor Ilie