Chirurgul care s-a îmbogățit din turism medical

Chirurgul Mihai Lucan, fostul manager al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Cluj (ICUTR) a fost reținut astăzi de procurorii antimafia pentru delapidare.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) îl acuză pe Mihai Lucan, un nume cunoscut în lumea medicală, că a păgubit cu peste 1 milion de euro Institutul pe care l-a condus.  

A făcut banii mutând pacienții de la Institut la clinica lui privată, și-napoi, ca să să fie tratați post-operator pe banii statului. Colegii lui numesc schema “turism medical”.

În acest an, Mihai Lucan, 69 de ani, a fost personajul principal al unei anchete jurnalistice, în care apar foști pacienți, care susțin că medicul ar fi fost implicat în trafic de organe și vânzare ilegală de rinichi.

În acest an, Mihai Lucan, 69 de ani, a fost personajul principal al unei anchete jurnalistice, în care apar foști pacienți, care susțin că medicul ar fi fost implicat în trafic de organe și vânzare ilegală de rinichi.

ÎNTRE INSTITUT ȘI CLINICA DE FAMILIE

Paguba calculată de procurori provine dintr-o schemă financiară derulată mai mulți ani între institutul de stat condus de Mihai Lucan și clinica lui privată, Lukmed, construită pe un teren făcut cadou de primăria Cluj.

Practic, institutul s-a transformat treptat într-un sanatoriu pentru pacienții operați la clinica lui Lucan. Afacerea medicului a înflorit constant pe banii pacienților, deși ei aveau dreptul la tratament gratuit, și-n timpul acesta institutul din Cluj a intrat în colaps financiar, căpușat chiar de șeful său.

În ultimii zece ani, mii de pacienți au fost operați la clinica privată a familiei Lucan, după care erau mutați la institutul de stat unde li se deconta tratamentul post-operatoriu.

Anchetatorii susțin că institutul a fost delapidat de familia Lucan prin mai multe metode:

  • Pacienții clinicii lor private erau mutați și tratați post-operator la Institut pe tarife preferențiale
  • Medicamentele cumpărate de Institut erau folosite pentru tratarea pacienților de la clinica privată  
  • Un echipament medical a fost transferat de la Institut la clinica privată Lukmed
  • Consumabilele pentru echipamentul mutat în curtea lui au fost cumpărate tot pe banii Institutului
Mihai Lucan deține 60 la sută din compania Lukmed, iar soția lui restul participațiilor.

Mihai Lucan deține 60 la sută din compania Lukmed, iar soția lui restul participațiilor.

EU TAI, EU ÎNCASEZ

Așa s-a întâmplat cu Emilia, 50 de ani, în 2012, când a suferit o criză renală urmată de o intervenție chirurgicală.

Femeia spune că, deși avea bilet de trimitere la Institutul Clinic de Urologie și Transplant, un medic din anturajul lui Mihai Lucan a direcționat-o către clinica Lukmed, unde i-au cerut bani pentru operație:

“Mi-a spus că intervenția costă 3500 de euro. I-am răspuns că am trimitere și că aș vrea să fac operația la institut, nu la particular, că nu-mi permit atâția bani. El a insistat și m-a întrebat câți bani am disponibili. I-am răspuns 1200 de euro. Răspunsul a fost că e bine și așa“.

A doua zi Emilia a fost internată la clinica privată, iar banii i-ar fi oferit în plic direct lui Mihai Lucan. Tot atunci a avut loc operația.


Sistemul de căpușare aplicat de chirurgul Lucan ani la rând a subminat direct institutul din Cluj care s-a trezit fără obiectul muncii. Până acum, când a ajuns în pragul falimentului, cu datorii de aproape 2 milioane de lei.

Un doctor familiarizat cu situația ne-a dezvăluit, sub protecția anonimatului, întregul mecanism:

“Casa de Sănătate decontează o anumită sumă pentru intervențiile chirugicale. Dacă un spital nu are activitate, atunci nu mai primește bani. Am să vă dau un exemplu, ca să vă edificați cum pierdea institutul bani: un pacient cu adenom de prostată plătea la Lukmed 1500 de euro pentru o intervenție. După ce era operat, el era transferat la institut, unde era îngrijit post-operator și primea medicamente decontate de la stat. Pentru aceste îngrijiri, Institutul primea de la Casa Județeană de Pensii 500 sau 600 de lei, bani care nu acopereau cheltuiala pentru tratamentul pacientului. Dar, dacă acel pacient ar fi fost operat la stat, Institutul ar fi primit aproape 3000 de lei, de opt ori mai mult“.

Banii, însă, erau deturnați spre firma privată.

Obișnuiți cu sistemul, medicii clujeni au început să vorbească despre combinația lui Lucan abia în primăvara acestui an, când situația financiară a institutului a devenit dramatică și procurorii au intrat pe fir.

Captură din episodul "Despre viață și alte nimicuri" al emisiunii "În Premieră".

Captură din episodul „Despre viață și alte nimicuri” al emisiunii „În Premieră”.

Pe 19 aprilie 2017, DIICOT a percheziționat Institutul din Cluj, casa lui Mihai Lucan și sediul clinicii Lukmed, de unde au ridicat documente care stau la baza dosarului penal.

“Delapidarea Institutului de Transplant Renal din Cluj a fost realizată prin mai multe modalități și toate au legătură cu modul în care s-au derulat contractele dintre clinica familiei Lucan și institut. Putem vorbi despre turismul medical și direcționarea pacienților către clinica medicală, utilizarea abuzivă și ilegală a aparaturii Institutului în interesul privat al clinicii, utilizarea abuzivă și discreționară a sumelor alocate din Programul Național de Transplant. Dintr-o unitate medicală care ar fi trebuit să asigure servicii chirurgicale și de tratament, ICUTR Cluj s-a transformat într-un azil, o unitate de tip sanatoriu. Asta pentru că majoritatea interventițiilor chirurgicale se efectuau la Lukmed, iar pacienții erau apoi transportați la Institut pentru îngrijiri”, a declarat pentru RISE Project o sursă din echipa medicală a Institutului.

LA DOUĂ CAPETE

Relația de afaceri dintre clinica privată și institutul statului a fost cimentată prin trei contracte în ultimul deceniu.

Unul a fost parafat în 2007, următorul în 2008. Ultimul, încheiat în iunie 2012, cu posibilitate de prelungire, a fost semnat din partea Lukmed de Ciprian Lucan. Acesta din urmă era și angajat al Institutului, șef la secția Urologie 1, dar și fiul lui Mihai Lucan – președintele consiliului de Administrație al ICUTR Cluj și partener în clinica Lukmed.

Ca să nu semneze în familie, tată și fiu, din partea ICUTR contractul a fost parafat de fostul manager Emil Dan Sânpetrean, a cărui mamă lucrează ca director economic în cadrul clinicii Lukmed.

Ambii, Lucan Junior și Sânpetrean, au fost reținuți azi în același dosar penal cu Lucan Senior.

Problemele Institutului clujean n-au fost generate doar de lipsa intervențiilor chirurgicale. A contribuit și faptul că Lukmed nu și-a plătit facturile către Institut. S-au adunat astfel un milion de euro pagubă.

Sursa noastră continuă:

“Clinica Lukmed recolta biopsii de la pacienți bolnavi și suspectați de cancer. Aceste biopsii ajungeau mai apoi la institut, unde erau prelucrate și se obțineau rezultatele analizelor. După care buletinele de analiză se întorceau la Lukmed și erau oferite bolnavilor. Acest serviciu nu a fost plătit niciodată, deși clinica privată a lui Mihai Lucan încasa mii de euro de la fiecare pacient“.

Altminteri, într-un comunicat de presă din octombrie 2017, noua echipă managerială a Institutului a confirmat situația de facto:

“(…) colaborarea impusă cu o clinică privată a condus la scăderea serviciilor medicale atât calitativ, cât și financiar. Ca urmare, principalii indicatori de performanță erau la valori mici, ceea ce a a condus la o finanțare insuficientă. Acești parametri mediocri au condus la scăderea majoră  a sumelor contractate cu CAS Cluj, mult sub capacitatea de asigurare de servicii de sănătate“.

Noii manageri au apelat în octombrie și la un gest disperat: au cerut public donații pentru a acoperi găurile din bugetul unui Institut amenințat deja cu închiderea. Astfel a apărut siteul donezpentruviata.ro care include o secțiune specială pentru cei ce donează bani ca să salveze instituția de la faliment.

Era o premieră pentru un spital de stat.

TRAFIC DE ORGANE

Într-o anchetă jurnalistică din martie 2017 difuzată la emisiunea “În premieră cu Carmen Avram”, mai mulți pacienți îl acuză pe Mihai Lucan că ar fi condiționat financiar anumite transplanturi, fiind implicat în tranzacții cu organe pentru pacienți străini.

Pacienții dezvăluiau că profesorul Mihai Lucan le-ar fi prelevat organele pentru a le transplanta unor străini.

O spune inclusiv Emanuel Ungureanu, deputat și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate. Acesta povestește că încă din 2003 a aflat despre afacerile lui Mihai Lucan. Era atunci asistent social chiar la institutul condus de chirurgul clujean.

Ungureanu susține că Lucan i-a fi propus atunci să devină el însuși intermediar în rețea și să faciliteze obținerea de rinichi de la diferiți cetățeni săraci. Organele urmau să fie vândute clienților din străinătate. Ungureanu a refuzat și l-a reclamat pe Lucan la secția clujeană a DIICOT, unde nu l-a băgat nimeni în seamă.

După difuzarea documentarului, doctorul Mihai Lucan a renunțat la orice funcție în cadrul ICUTR Cluj, părăsind Institutul. Lucrează acum la o clinică privată din București.

Andrei CIURCANU

Ai citit aceast articol fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!