Un avocat român a plecat în țara cangurilor și a câștigat peste 11 milioane de euro din contracte publice cu statul australian. Apoi, când a fost vorba să-și plătească taxele acolo, a păcălit statul australian cu 2 milioane de euro și a fugit înapoi în România. Statul australian s-a enervat și l-a urmărit până aici. Inițial, cu o echipă de detectivi. Ulterior, a invitat și ANAF la vânătoare.
Ambele Fiscuri l-au încolțit acum la București.
Îl cheamă Florin Burhală, s-a născut la București și s-a îmbogățit la Melbourne. E suspectat că și-ar fi ascuns averea în România și că, între timp, a transferat-o copiilor și soției de care a divorțat recent. Întors acasă, s-a trezit că Fiscul australian îl așteaptă după colț cu o “notă de plată” pe care scrie 3,3 milioane de euro.
L-am căutat și noi în cartierul Pipera, unde locuiește, contribuind astfel la o documentare a postului public de televiziune din Australia.
Burhală tocmai ieșea la volanul unui Land Rover. În urma lui, pe drumul privat, se închideau două porți masive de fier. Întregul domeniu plus vila de lux a avocatului sunt vizate azi de Autoritatea Financiară Australiană.
Când a auzit că îi spunem pe nume, domnul Burhală a accelerat brusc, dispărând în traficul din Pipera. În urma lui, a rămas paznicul care ne-a confirmat că “domnul avocat tocmai a plecat de acasă”. L-am rugat să-l sune și să-i transmită că-l caută niște reporteri, dar s-a întors repede cu următorul mesaj: “Mi-a spus să vă zic că aici nu locuiește niciun domn Burhală”.
CE S-A ÎNTÂMPLAT LA MELBOURNE
Florin Burhală a emigrat în Australia la 20 de ani, în 1988. A studiat dreptul acolo și a devenit avocat în baroul local.
În 2003, statul australian l-a angajat să-i asiste juridic pe imigranți, să-i ajute să formuleze și să susțină în fața autorităților cererile de azil.
A fost un contract gras.
Firma românului a consiliat mii de refugiați care au ajuns în Australia de-a lungul deceniului 2003-2013, încasând milioane din bugetul public al Departamentul pentru Imigrație din Melbourne. Contract după contract, în conturile avocatului s-au acumulat 11,2 milioane de euro.
Problema a apărut, însă, în martie 2012.
Atunci, Fiscul local a descoperit că, în toți acești zece ani prosperi, Burhală a declarat venituri mult mai mici ca să-și diminueze taxele. De exemplu, numai în perioada 2010-2011, Burhală ar fi primit 2.4 milioane de euro, dar figura oficial cu doar 85 de mii.
Până la urmă, inspectorii fiscali au calculat un prejudiciu final de 2 milioane de euro, la care au adăugat penalități de 1,3 milioane euro. Deci, 3,3 milioane ar datora Burhală la bugetul australian.
Românul s-a apărat în ambele țări. În fața mai multor instanțe, a susținut că Fiscul a fost indus în eroare de mai multe transferuri de bani în afară, viramente pe care el, avocatul Burhală, le-a dispus în 2009, în numele unor clienți care aveau firme în Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal. Pe scurt, n-ar fi fost banii lui.
În august 2014, Burhală primește interdicție de a părăsi Australia până nu plătește cei 3.3 milioane de euro. Contestă, deschide proces nou, își bagă firma în faliment, Fiscul contestă, la rândul lui, actele depuse de el.
În timpul ăsta, în România, Burhală era anunțat drept investitorul care urma să salveze Oțelul Galați. Nu s-a mai întâmplat. Gazeta Sporturilor a relatat de ce AICI.
A DISPĂRUT ÎNCET DIN AUSTRALIA
O călătorie de afaceri și o rudă bătrână și bolnavă din România au fost urgențele invocate de român pentru a îndupleca Fiscul australian să ridice temporar interdicția. A reușit asta în decembrie 2014, când a plecat în România imediat.
Și a divorțat de soție.
Stresul cauzat de investigația din Australia ar fi contribuit la despărțire, s-a plâns Burhală, iar divorțul s-a pronunțat în august 2015.
S-a mișcat repede pe urmă.
În septembrie, s-a întors în Australia, declarând la intrarea în țară că intenționează să locuiască aici pentru următoarele 12 luni. În octombrie, însă, era din nou în România, însoțit de fiul său. Curând, l-au urmat fosta soție și fiica. N-au mai revenit în țara cangurilor de atunci. În noiembrie, cei doi câini Saint Bernarnd ai cuplului, Molly și Ben, au fost îmbarcați către România într-un zbor al companiei Qantas via Dubai și Frankfurt. Patru zile mai târziu, 180 de cutii cu bunuri personale ale familiei au fost expediate din Melbourne, inclusiv un pian cu coadă scurtă estimat la 35 mii de dolari și mai multe opere de artă.
Dar Fiscul australian nu s-a lăsat.
La început, l-a urmărit în România cu o echipă de detectivi care au identificat proprietăți și bunuri. Apoi a extins procesul de recuperare a celor 3,3 milioane de euro la Tribunalul București și l-a acuzat pe Florin Burhală că a fugit efectiv din Australia și că această acțiune denotă premeditare. Burhală i-a contrazis: repatrierea ar fi decizie de familie apărută ulterior după ce copii și-au exprimat dorința să studieze la București.
Australienii au adus, însă, zeci de documente, comunicații, cronologii de fapte, servicii private contractate de familie, toate demonstrând premeditarea cu care avocatul Burhală ar fi încercat să-i înșele .
PRINS ȘI BUN DE PLATĂ
Cert e că anul acesta Australia a cerut României să pună sechestru pe bunurile avocatului Burhală. ANAF se ocupă de situație. A reușit să sechestreze o mașină, să-i blocheze conturile și a realizat că anul trecut, din mai până în septembrie, Burhală și-a înstrăinat averea.
O vilă de 700.000 euro în Pipera, un apartament în complexul Caelia din Mamaia, un spațiu comercial, un apartament și o casă în centrul Bucurestiului – toate au fost donate de soții Burhală copiilor. Așa s-ar fi înțeles în urma divorțului, spun ei.
Sunt aproximativ 2 milioane de euro acolo, au estimat australienii care cer acum Tribunalului București să sechestreze proprietățile familiei Burhală. Nu scapă nici măcar pianul familiei, inventariat și evaluat cu meticulozitate.
*Sumele au fost converite din dolari australieni în euro
ATTILA Biro, ROXANA Jipa