Cazul Malaya – sau „Operațiunea Malaya” – este o anchetă penală care a avut ca subiect afacerile imobiliare ilicite desfășurate în Marbella – cel mai important oraș turistic de pe Costa del Sol (litoralul sudic al Spaniei).
Investigațiile în acest caz au început în 2005, avându-l ca principal inculpat pe Juan Antonio Roca, cel care conducea serviciul urbanistic în Marbella. Pe măsură ce ancheta a progresat, 95 de persoane au fost aduse în boxa acuzaților – avocați, polițiști, oameni de afaceri, politicieni, nevestele și amantele lor, interpuși – dezvăluind, puțin câte puțin, hățișul unei rețele de corupție labirintice.
Roca, vârful acestei piramide, a fost condamnat, în octombrie 2013, de către Tribunalul din Malaga, la 11 ani de închisoare și la confiscarea sumei de 240 de milioane de euro. Doi foști primari din Marbella au intrat și ei după gratii: Julian Munoz (2002 – 2003) și Marisol Yague (2003 – 2006).
Mesianicul Jesus
Interesant e că toată roata corupției imobiliare din Marbella, implicând un volum de bani negri de miliarde de euro, fusese pusă la punct de Jesus Gil y Gil – o figură notorie a fotbalului spaniol.
Personaj excentric, patron al unui partid politic populist, care îi purta numele, Jesus Gil y Gil a fost primar al localității Marbella în perioada 1991-2002 și președinte al clubului Atletico de Madrid între 1987 și 2003.
Arestat în 2002, pentru deturnare de bani publici în folosul clubului Atletico de Madrid, Gil a decedat înainte de începerea investigațiilor în cazul Malaya, la vârsta de 71 de ani, în 2004.
Liderul condamnaților din Operațiunea Malaya, consilierul Juan Antonio Roca, fusese, de fapt, mâna dreaptă și creația lui Jesus Gil y Gil în cei 11 ani de mandat ca primar.
Fostul căpitan al Atletico de Madrid, trimis și el după gratii
După ce justiția a început să aresteze, om cu om, figurile care compuneau puzzle-ul corupției din Marbella, a fost săltat și Tomas Renones. Acesta este un fost fotbalist, căpitan al echipei Atletico de Madrid în epoca lui Gil.
Renones ajunsese primar interimar al orașului în 2006, după încarcerarea primăriței Marisol Yague.
„La Dama de Noche”
Fidel San Roman Moran – unchiul lui Jose Antonio San Roman Hurtado, asociat cu Gică Popescu în Romspan Invest – a fost singurul constructor dintre cei puși sub acuzare în Operațiunea Malaya care a recunoscut că i-a dat șpagă lui Juan Antonio Roca, pentru a-și vedea avizate proiectele.
După ce, inițial, a negat acuzațiile, Fidel San Roman și-a modificat declarațiile în cursul anchetei, și a povestit cu lux de amănunte cum îi dădea teancuri de bani lui Roca, fie în restaurante din Madrid, fie în birourile primăriei din Marbella.
De altfel, Fidel San Roman Moran a cumpărat terenul pe care a ridicat unul dintre ansamblurile sale rezidențiale edificate în mod ilegal – „La Dama de Noche” – de la o companie patronată chiar de Roca: Eka 620 SL.
Malaga și Marbella
Corupția care a sufocat administrația din Marbella în epoca lui Jesus Gil y Gil a fost considerată atât de dramatică încât, în 2006, Guvernul spaniol a recurs la o măsură pe care n-o mai pusese în practică niciodată: a dizolvat Consiliul Local din Marbella. Timp de un an, orașul a fost condus de un comitet director, numit de legislativul provinciei Malaga.
Supranumele de Operațiunea Malaya, acordat acestei anchete mamut, a provenit din alăturarea a două substantive proprii, Malaga și Marbella – numele provinciei și cel al localității capturate de mafia imobiliară. Astfel, a rezultat cuvântul „Malalla” – Malaya, în pronunție spaniolă.
Cei care au tras linie și au calculat consecințele, la finalul Operațiunii Malaya, au deschis priveliștea către o catastrofă administrativă: în epoca înfloritoare a corupției patronate de Jesus Gil y Gil și de aghiotantul lui, Juan Antonio Roca, pe străzile orașului Marbella au apărut 16.000 de locuințe ilegale. Aproape un oraș de sine stătător.
Ionuț Stănescu