Sunt gangsteri craioveni și în ultimul deceniu au obținut sute de milioane de dolari din clonarea cardurilor bancare la scară industrială.
După ce și-au stabilit cartierul general în paradisul mexican Riviera Maya, românii au plasat banii furați de la turiști în proprietăți pe mai multe continente.
Alte grămezi de bani au fost îngropate la propriu în curțile părintești din Craiova.
Paraguay a fost un punct-cheie pe harta fraudelor transfrontaliere. Aici operațiunile au fost coordonate de cumnatul lui Florian Tudor, zis Rechinul, șeful grupării din Riviera Maya.
Sume mari de bani au ajuns apoi în țara vecină, Brazilia, unde au fost folosite pentru achiziția unor imobile.
În timp ce numele lui Tudor a făcut înconjurul lumii, cumnatul său brazilian a primit mai puțină atenție, iar procesul său penal stagnează de ani buni.
Procesul
În urmă cu cinci ani, Julio César Belmonte do Amaral, cumnatul lui Florian Tudor, a fost arestat, fiind acuzat de operațiuni de clonare a cardurilor în Paraguay, țara din America de Sud cu triplă frontieră.
Procesul său a fost amânat din nou în urmă cu câteva zile.
Pe 22 august 2022, judecătorul Marino Méndez din Ciudad del Este, un oraș paraguayan aflat la granița cu Brazilia și Argentina, a decis, împreună cu procurorii și avocații, să amâne audierea polițiștilor pentru că sunt ocupați cu alte dosare.
“Vreau să fie foarte clar că poliția nu este reticentă. Martorii sunt gata să facă declarații”, a declarat judecătorul după ce a decis să acorde o nouă amânare. Până acum dosarul a fost plimbat între instanțe.
“Interesul curții e ca [acest dosar] să continue și să fie finalizat cât mai repede posibil”, a precizat Méndez, adăugând că Belmonte do Amaral ar putea să fie condamnat la zece ani de închisoare, inclusiv pentru aderarea la gruparea de crimă organizată.
Până acum, procesul a mai fost amânat de mai multe ori din diverse motive: de la îmbolnăvirea subită a unor procurori și controale medicale care nu erau înregistrate în sistem până la absențe nemotivate ale avocaților apărării.
Mauro Barreto, președintele baroului din regiunea Alto Paraná din Paraguay, unde se judecă procesul, susține că motivele invocate de părți pentru amânarea judecării cazului ar putea să fie o strategie de întârziere a procedurilor judiciare. Sunt cunoscute la nivel local sub numele de “chicanas” (nr. șicane).
Potrivit lui Barreto, scopul este ca procesele să fie amânate atât de mult încât infractorii să ispășească întreaga pedeapsă în arest la domiciliu și nu în închisoare. Belmonte do Amaral este în arest la domiciliu de cinci ani.
Cecilia Pérez Rivas, fost ministru al justiției din Paraguay, în prezent consilier pentru securitate națională al președintelui, a declarat că decizia de a-l reține în orașul de frontieră cunoscut ca epicentru al corupției a fost cel puțin „neobișnuită”, pentru că exista riscul ca el să evadeze.
În timp ce procesul său pare o poveste fără sfârșit, reporterii OCCRP, RISE Project și jurnaliștii locali parteneri au cercetat trecutul lui Belmonte do Amaral și au descoperit detalii despre operațiunile diviziei din Paraguay.
Reporterii au identificat mai multe proprietăți din Brazilia pe care el și alți membri ai grupării le-ar fi cumpărat cu banii obținuți din skimming (procesul ilegal de clonare a cardurilor bancare) și alte înșelătorii.
Proprietățile au fost cumpărate de rudele lui do Amaral.
În schemă apare și sora lui, Jucilene Belmonte do Amaral, pe care Florian Tudor o prezintă ca fiind soția sa. „Rechinul” mai are o soție în Craiova, unde gestionează tot proiecte imobiliare.
“Sume pe care nu ți le poți imagina”
Orașul Ciudad del Este se află la granița unde se întâlnesc Argentina, Brazilia și Paraguayul. Este cea mai prosperă zonă economică din Paraguay și una dintre cele mai extinse zone fără taxe vamale din lume.
Orașul este un epicentru al corupției, cunoscut pentru contrabandă, granițe permeabile și aplicarea deficitară a legii.
„Este un loc în care banii cash sunt dificil de urmărit”, a declarat pentru publicația parteneră ABC Color Irma Llano Pereira, un procuror paraguayan specializat în criminalitate cibernetică. Este chiar procurorul care l-a urmărit pe Belmonte do Amaral.
„Banii sunt plimbați între Paraguay și Brazilia, cheltuiți pe mașini scumpe sau imobiliare, operațiuni prin care pot fi spălați”, a mai declarat procurorul.
Un fost membru al grupării susține că Belmonte do Amaral a fost trimis în Ciudad del Este în 2015, tocmai ca să extindă activitățile de skimming.
Planul a funcționat tocmai pentru că Amaral a crescut în Foz do Iguaçu, o destinație turistică din Brazilia, aproape de granița cu Paraguay. Tot acolo a copilărit și sora lui, Jucilene Belmonte do Amaral, pe care liderul grupării, Florian Tudor, o descrie ca fiind soția sa.
În timp ce gruparea lui Tudor se extindea în Mexic, Belmonte do Amaral s-a pus pe treabă în Paraguay, instalând în bancomate dispozitive de copiere a datelor.
Fostul membru al grupării ne-a spus că au început să facă bani rapid și că el personal ar fi procesat peste 100 de milioane de dolari pentru grupare în decurs de trei-patru ani.
„Am văzut bani în viața mea pe care nici nu vi-i puteți imagina”, a declarat el pentru OCCRP.
Belmonte do Amaral ar fi acționat ca omul de încredere al lui Tudor. Îi supraveghea pe ceilalți skimmeri și redirecționa o parte din bani din Paraguay în Brazilia, unde erau investiți în imobiliare, potrivit fostului membru al grupării.
Pe lângă clonarea cardurilor, poliția locală spune că gruparea a găsit o nouă metodă de a face bani rapid în Ciudad del Este.
A folosit pentru asta “soldați”.
Sunt practic copii sau adolescenți care fură dispozitivele de plată (POS-uri) din restaurante sau magazine. Acestea erau echipate cu un sistem care dădea acces la detaliile tuturor cardurilor utilizate la tranzacții pe respectivul terminal. Aparatul era instalat apoi într-un nou restaurant sau magazin, uneori cu ajutorul angajaților, și folosit pentru a goli conturile clienților.
Poliția a început să-i urmărească în 2016.
Comisarul Diosnel Alarcón, șeful biroului pentru criminalitate cibernetică al poliției naționale, a declarat că au fost contactați de principalul serviciu de monitorizare a tranzacțiilor cu cardul din Paraguay în legătură cu o serie de retrageri de la bancomatele din Ciudad del Este.
Cardurile folosite erau mexicane, europene sau americane, iar retragerile de bani erau mici, dar frecvente. O practică folosită la scară internațională de gruparea Riviera Maya. (Detalii, AICI)
De asemenea, agenții de pază de la o bancă locală au anunțat poliția că cineva a încercat să instaleze o cameră video și un dispozitiv de copiere a datelor pe unul dintre bancomatele lor din Ciudad del Este.
Imaginile de pe camerele de supraveghere surprind doi bărbați care coboară dintr-un SUV alb Kia Sportage și încearcă să compromită bancomatul. Unul dintre ei era chiar Belmonte do Amaral, conform poliției.
Câteva zile mai târziu, poliția a oprit o mașină cu aceleași caracteristici ca autoturismul deținut de Belmonte do Amaral și care ar fi fost cumpărată cu bani obținuți din skimming.
În interior, au găsit un dispozitiv de copiere a datelor bancare, precum și carduri clonate.
Doi români, Laurențiu Cătălin Bota și Marian Zarcu, au fost arestați atunci.
Într-o investigație mai amplă, poliția l-a arestat și pe brazilianul Amantino Vargas Neto în orașul Hernandarias, aflat de asemenea la tripla frontieră a Paraguayului. În camera de hotel în care stătuse, închiriată pe numele vărului lui Belmonte do Amaral, fugar din 2016, poliția a descoperit echipamente de clonare a cardurilor.
Juliana Giménez Portillo, un procuror al unității speciale de criminalitate cibernetică din Paraguay, a declarat că este prima dată când poliția a confiscat astfel de tehnologie: carduri false cu cipuri, micro-camere și dispozitive pentru clonarea cardurilor.
În ciuda dovezilor, toți au fost eliberați. La finalul lui 2016, autoritățile din Paraguay au declarat că Bota, Zarcu și Vargas Neto au fost amendați și expulzați pentru „clonarea de carduri și utilizarea acestora” și pentru că se aflau într-o „situație de migrație incertă”, fiind trimiși apoi în Brazilia.
Belmonte do Amaral a fost arestat în Argentina în anul următor și trimis înapoi în Paraguay.
Nu a răspuns întrebărilor adresate de către reporteri.
Llano, procurorul care a lucrat la cazul do Amaral din 2014, spune că majoritatea celor care fac skimming sunt străini. Când sunt prinși, sunt amendați și ulterior expulzați. Nu ajung în închisorile din Paraguay tocmai ca să nu-i învețe pe alți deținuți secretele meseriei.
Vargas Neto nu a răspuns solicitării de a comenta pe marginea acestui subiect.
Contactat de reporteri, Zarcu a spus că nu are „nicio relație” cu Julio Cesar Belmonte do Amaral, „habar nu are ce face” și a refuzat să comenteze alte operațiuni ale grupării.
Celălalt român, Bota, le-a spus reporterilor că a aflat de existența lui Tudor doar din presă. El susține că în Paraguay, unde a fost arestat, se afla în vacanță și nu avea nicio legătură cu vreo operațiune de skimming.
Proprietățile din Brazilia
O parte din banii obținuți prin clonarea de carduri în Paraguay au fost investiți de gruparea Riviera Maya în imobile din Brazilia, conform procurorilor români. Autoritățile noastre solicită, fără succes, de mai bine de un an, extrădarea lui Tudor din Mexic, unde este arestat.
Un fost membru al grupării susține același lucru și spune că a mers în Brazilia să-i ducă soției lui Tudor banii de care ea avea nevoie pentru a construi o casă în Foz do Iguaçu, orașul unde a copilărit. Am descoperit că Jucilene Belmonte do Amaral are patru proprietăți pe numele ei în orașul Foz do Iguaçu. Una a fost cumpărată în 2015 cu aproape 530.000 de dolari, iar celelalte, patru ani mai târziu, cu 172.000 de dolari.
Documentele de la registrul cadastral arată că membrii grupării și interpușii lor au cumpărat cel puțin unsprezece proprietăți, între 2014 și 2019, cu aproximativ un milion de dolari.
Fostul membru al grupului Riviera Maya, care le-a livrat bani în Brazilia, a spus că oamenii pe numele cărora apar înregistrate o parte din imobile nu ar fi putut să-și permită singuri proprietățile.
Un alt imobil a fost cumpărat de soacra lui Florian Tudor în martie 2014, pentru puțin peste 25.000 de dolari. Îl preluase de la o rudă – Johny Araujo do Amaral. Detaliul este important pentru că unul dintre frații lui Julio, Jucivaldo Belmonte do Amaral, avea un rol-cheie în rețeaua de skimming din Paraguay.
În 2014, la o percheziție în aeroportul din Asunción, capitala Paraguayului, autoritățile locale au descoperit în geanta lui Julio César Belmonte do Amaral, cumnatul lui Tudor, o cutie cu numele și adresa lui Jucivaldo. Cutia conținea carduri din plastic alb folosite în procesul de clonare, precum și telefoane, bani și alte 18 carduri de la diferite bănci.
Doi ani mai târziu, în 2016, Jucivaldo Belmonte do Amaral a petrecut patru zile într-o închisoare din Florida, după ce polițiștii americani au descoperit cocaină și 46 de carduri de credit false într-o mașină pe care o folosea împreună cu fratele său, Johny Araujo do Amaral, și cu alți membri ai grupării.
Soția lui Jucivaldo a cumpărat două apartamente în același complex unde se afla și cel cumpărat de soacra lui Tudor, tot în 2014. A plătit pentru ele 46.000 de dolari în total. Le-a vândut apoi în 2019.
Tot în 2014, Florian Tudor și soția lui braziliană au cumpărat un imobil în același oraș, plătind peste 100.000 de dolari.
Fostul membru al grupării Riviera Maya a dezvăluit imagini cu o proprietate de lux despre care a spus că Tudor ar fi construit-o în același complex aproximativ trei ani mai târziu, deși reporterii nu au putut confirma acest lucru după ce au consultat registrul de proprietăți.
Tudor, soția sa Jucilene, mama acesteia și Jucivaldo Belmonte do Amaral nu au răspuns întrebărilor reporterilor.
Este puțin probabil ca autoritățile din Paraguay să recupereze vreodată fondurile din care au fost cumpărate imobilele, susține Mauro Barreto, președintele baroului din regiunea Alto Paraná, Paraguay.
„Aceste grupuri… fac afaceri sau comerț în Ciudad del Este pentru că nu există justiție aici. Totul ține de bani”, a mai spus Barreto.
Între timp, în România, șase dintre locotenenții lui Florian Tudor sunt judecați de Curtea de Apel București pentru tentativă de omor, șantaj și pentru constituirea unei grupări de crimă organizată.
În 2021, cei șase au fost condamnați de Tribunalul București, primind pedepse de trei până la nouă ani de închisoare.
Tudor a fost și el pus sub acuzare de procurorii antimafia pentru șantaj, instigare la tentativă de omor și pentru constituirea unui grup infracțional organizat, dar nu a fost încă trimis în judecată.
Ministerul Justiției a solicitat autorităților din Mexic ca interlopul să fie extrădat în România, dar fără succes până acum.
(Puteți viziona și documentarul video despre modul în care opera gruparea Riviera Maya în Mexic)
Attila Biro, Daniela Castro (OCCRP) și Aldo Benitez
Au contribuit: Eduardo Goulart (OCCRP), Jonny Wrate (OCCRP), Lilia Saul (OCCRP), Tereza Fretes (ABC Color).
CITIȚI ȘI: