Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, RISE Project vă prezintă o radiografie a firmei care ține captiv fostul hotel Concordia – clădirea istorică în care, exact acum 155 de ani, s-a hotărât alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești. Această decizie politică a dus la unificarea Moldovei și a Țării Românești și reprezintă actul de naștere a statului român contemporan.
UPDATE: Conform portalului de știri b365.ro, Primăria Capitalei a transmis, la câteva ore de la publicarea materialului RISE, că au fost demarate procedurile pentru obţinerea autorizaţiilor de consolidare a fostului hotel Concordia
Clădirea fostului hotel Concordia e, astăzi, o ruină. Începând cu anul 2003, ea este exploatată de firma Ro Naturstein, compania care o deține în proprietate, alături de alte 50 de imobile pe care le are în tot Bucureștiul. Împreună cu acestea, formează un conglomerat imobiliar a cărui valoare contabilă era estimată, la finele lui 2011, la aproximativ 1,14 miliarde de lei (aprox. 250 de milioane de euro).
O familie italiană, asociată cu un român
Numele românului: Grigore Miu (55 de ani). El patronează 20% din societate.
Numele firmei italiene care deține 80% din Ro Naturstein: Montipo Trading. Gianfranco Montipo (72 de ani), cel mai influent membru al familiei piemonteze, este acționarul majoritar al firmei.
Documentul din 2007
RISE Project a obținut o balanță de verificare din 2007 pe care Ro Naturstein a depus-o la Registrul Comerțului. În această balanță de verificare – document contabil întocmit la finalul fiecărui exercițiu financiar – sunt enumerate toate proprietățile imobiliare ale companiei italo-române.
RISE a mers pe urmele multora dintre ele și a aflat prețul la care au fost cumpărate, cine sunt cei de la care au fost cumpărate, precum și sumele pentru care sunt azi închiriate.
Nici românul Grigore Miu, nici italienii care patronează Ro Naturstein nu au răspuns întrebărilor adresate de RISE Project.
O scădere abruptă a valorii activelor
De menționat că din 2007 (anul balanței de verificare) până la sfârșitul lui 2011, valoarea activelor imobilizate ale Ro Naturstein s-a menținut aproape constantă, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor: în jurul a 1,1 miliarde de lei. Aceasta deși, în 2008, de exemplu, compania l-a împuternicit pe Grigore Miu, administrator al Ro Naturstein, să vândă câteva imobile din patrimoniu.
Interesant este că, în 2012, valoarea contabilă a activelor a coborât la jumătate – aproximativ 532 milioane de lei (120 milioane de euro) – deși, în același an, veniturile companiei au rămas la nivelul din anii anteriori.
Avocatul Gabriel Biriș a comentat coborârea valorii nominale a activelor imobilizate de la 1,1 miliarde de lei, la 532 de milioane de lei, într-un singur an: „Dacă firma nu a înregistrat venituri excepționale, înseamnă că avem de-a face strict cu rezultatul unei reevaluări a activelor. Poate părea cam abruptă, dar nu e imposibilă”.
Cu alte cuvinte, activele Ro Naturstein au rămas relativ aceleași. Doar evaluarea lor contabilă s-a modificat.
Din cele 50 de imobile pe care Ro Naturstein le-a cumpărat în București în ultimul deceniu, 20 au ajuns pe planșeta arhitectului basarabean Lilian Captari. Acesta își execută proiectele prin intermediul firmei Urban Office. Citiți mai multe despre colaborarea dintre Captari și Ro Naturstein AICI.
Citiți, mai jos, inventarul proprietăților Ro Naturstein realizat de RISE Project, cu mențiunea că unele dintre imobilele prezente în acea balanță de verificare din 2007 – pe care investigația RISE o ia drept reper – ar putea să nu se mai găsească, astăzi, în patrimoniul firmei italo-române. Reprezentanții Ro Naturstein au refuzat să facă orice comentariu în acest sens.
– Harta imobilelor deținute de Ro Naturstein SRL în București –
Pentru a realiza inventarul proprietăților Ro Naturstein, RISE Project nu s-a bazat doar pe actul contabil din 2007. Documentarea s-a sprijinit și pe contracte de vânzare-cumpărare sau pe contracte de chirie încheiate între Ro Naturstein și terți.
Hotelul Unirii, terasă de stand-up comedy
Smârdan nr. 39 – La această adresă, se află clădirea fostului hotel Concordia, în care s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și al Ţării Româneşti, pe 24 ianuarie 1859.
Ro Naturstein a cumpărat-o în 2003 cu prețul de 300.000 de USD.
Clădirea fostului hotel Concordia este astăzi foarte deteriorată, starea ei precară determinând mai multe personalităţi publice să ceară intervenţia urgentă a autorităţilor pentru a o consolida şi a o renova. Printre acestea, arhitectul Şerban Sturdza şi istoricii Neagu Djuvara şi Stelian Tănase, care au lansat un apel public în acest sens chiar în ajunul aniversării de anul trecut a Unirii Mici, pe 23 ianuarie 2013.
Ca reacție la acest apel, în aprilie, anul trecut, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat – potrivit Mediafax – că e dispus să exproprieze această clădire, în limita posibibilităţilor financiare ale municipalităţii, dacă proprietarul ei, firma Ro Naturstein, nu o va consolida cu resurse proprii. Intențiile primarului nu au trecut încă de stadiul vorbelor.
Într-un interviu acordat, în urmă cu un an la RFI, istoricul Stelian Tănase a descris importanța istorică a acestei clădiri, în relație cu actul dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza: „A fost o inspirație extraordinară, o probă de imaginație politică. A fost o seară care, de fapt, a născut statul român modern, unirea sa. Locul în care s-a întâmplat acest miracol există și astăzi, pe Strada Smârdan, la numărul 39: hotelul Concordia. (…) În epoca aceea, hotelul Concordia era ceea ce a fost, peste 50-70 de ani, hotelul Athenee Palace: locul de întâlnire al protipendadei politice, al lumii mondene. Felul în care generațiile viitoare s-au purtat față de acest loc unic e deplorabil. Lumea a uitat semnificația lui extraordinară pentru istoria României”.
În vara lui 2013, chiar dacă într-o stare precară, cu fațada învelită în plăci de prefabricate și folie de plastic, Ro Naturstein a închiriat clădirea de pe Smârdan nr.39 unui bar în care au fost prezentate numere de stand-up comedy: Summer Commedy Club. Unul dintre patronii acestui club, Răzvan Munteanu, este soțul cântăreței Delia Matache.
„Un interes vădit ca imobilul să se ruineze”
Între mai 2012 și mai 2013, clădirea de la Smârdan nr. 39 a fost dată în chirie, parțial, unei firme care aparținea, în cote egale, administratorului Ro Naturstein, Grigore Miu, și arhitectului Cătălin Odea. (De altfel, acesta din urmă a deținut, până în 2013, 5% din capitalul social al Ro Naturstein, înainte de a-și ceda participațiile către Grigore Miu.) Firma celor doi – care a exploatat, timp de un an, o încăpere din fostul hotel Concordia – se numea Societatea de Produse Imobiliare OM Trading și era profilată pe administrarea de baruri și hoteluri.
Reprezentanții Ro Naturstein nu au răspuns la întrebarea pe care RISE Project le-a adresat-o referitor la planurile pe care le au, pe termen mediu, cu această clădire istorică.
În intervenția de la RFI, Stelian Tănase spunea: „Există un interes vădit ca fostul hotel Concordia să se ruineze, pentru a se face, în loc, o clădire modernă, pentru a se specula imobiliar în condiții mult mai rentabile. Cred că cei care gestionează această clădire văd mai bine prăbușirea ei și construirea unui nou imobil”.
Puteți asculta AICI interviul pe care Stelian Tănase l-a acordat RFI, în ziua lansării apelului pe care l-a semnat alături de Neagu Djuvara și Șerban Sturdza, pentru salvarea fostului hotel Concordia.
Birouri pe terenul lui Mohammad Munaf
Izvor nr.80 – La această adresă Ro Naturstein deţine o clădire de 11 etaje, cu utilitate mixtă, de birouri şi de apartamente. A fost ridicată între 2007 şi 2009, pe un teren în suprafaţă de 1.390 de mp.
Ro Naturstein a cumpărat terenul respectiv în martie 2005, contra 1,66 milioane de euro, de la firma Eli Com SRL, patronată de Mohammad Munaf – cetăţeanul irakiano-american condamnat pentru terorism în cazul răpirii din Irak a celor trei jurnalişti români.
De altfel, tranzacţia dintre Ro Naturstein şi firma lui Mohammad Munaf a fost perfectată pe 10 martie 2005, cu doar 18 zile înainte de răpirea jurnaliştilor la Bagdad.
Altfel spus, Munaf s-a alimentat cu bani lichizi de la Ro Naturstein înainte de a se îmbarca în expediția, ratată, de răpire a celor trei ziariști români.
Munaf cumpărase acest teren cu puţin timp înainte, în octombrie 2004, de la firma Iapit Divertis SA, care îl avea printre acţionari pe sirianul Omar Hayssam – condamnat şi el pentru terorism în aceeaşi speţă cu Munaf.
Firmele de farmaceutice Sanofi-Avensis, Zentiva şi Genzyme-Biopharma, compania de construcţii Max Boegl şi operatorul reţelei bucureştene de alimentare cu apă, Apa Nova, sunt printre chiriaşii clădirii de la Izvor 80.
Sediu pentru presa scrisă a lui Adrian Sârbu
Aurel Vlaicu nr. 60-62 – Ro Naturstein deţine la această adresă o clădire de birouri inaugurată în primăvara anului 2010. Imobilul are şapte etaje şi o suprafaţă totală utilă de 4.670 de mp. În martie 2010, a fost închiriat către compania Media Pro Management (redenumită, ulterior, Alerria Management Company), firmă deţinută, în proporţie de 87%, de mogulul media Adrian Sârbu.
Potrivit contractului încheiat între Alerria Management Company şi Ro Naturstein, firma lui Adrian Sârbu va plăti 4,4 milioane de Euro pentru ocuparea acestei clădiri, între 2010 și 2015.
Alerria Management Company este una dintre plăcile turnante ale grupului media deținut de Adrian Sârbu. Prin ea sunt controlate părţi din Mediafax Grup SA, Apropo Media SRL, Publimedia Internaţional SA, Indoor Media SRL şi chiar şi din afacerea telefericelor pe care Adrian Sârbu le deţine în Sinaia şi la Predeal.
În această clădire, sunt amenajate redacţia agenţiei Mediafax, redacţiile ziarelor Gândul, Pro Sport şi Ziarul Financiar, cele ale revistelor Playboy, The One, Pro TV Magazin, Business Magazin, Glamour Magazine etc.
Birouri lângă Piața Universității
C.A. Rosetti nr.17 – La această adresă, Ro Naturstein deţine o clădire de birouri cu şapte etaje. Numele ei comercial: Bucharest City Center. Este amplasată în apropiere de Piața Universității și a fost ridicată între 2006 şi 2008.
În 2008, Grigore Miu a fost împuternicit de Ro Naturstein să închirieze parterul acestei clădiri – în suprafaţă utilă de 540 de mp – către banca Intesa SanPaulo. Preţul lunar al chiriei: 20.000 de Euro, fără TVA.
Aici își au sediul și câteva firme controlate de asociați ai deputatului PSD Sebastian Ghiță: co-fondatori, alături de acesta, ai companiei Teamnet Internațional. Firmele lor, înregistrate în clădirea de pe C.A. Rosetti nr. 17, dețin, împreună cu Teamnet Internațional, un grup de șapte societăți comerciale din sectorul producției de software.
Strada Batiştei nr. 34 – La această adresă, Ro Naturstein deţine o clădire de birouri cu şapte etaje. A fost ridicată pe un teren de 570 de mp. Are o suprafaţă totală de 3.700 de mp. Imobilul se găsește în apropiere de intersecția străzii Batiștei cu strada Vasile Lascăr.
Sediile Johnson Wax și Unicredit Leasing
Strada Plantelor nr. 37A – Ro Naturstein deţine la această adresă o vilă cu parter şi demisol. Începând cu ianuarie 2007, timp de zece ani, până în 2017, aici şi-a stabilit sediul filiala românească a companiei americane Johnson Wax, specializată în fabricarea de produse chimice pentru îngrijirea casei.
Prețul anual al chiriei este de 90.000 de euro, la care se adaugă TVA.
În trecut, vila aceasta a fost administrată de RA-APPS, găzduind o ambasadă.
Ro Naturstein a achiziționat vila în 2005 de la Cosmina Roșoga – soția controversatului om de afaceri Mihai Cuptor. Prețul tranzacției: 660.000 de euro. Cosmina Roșoga o cumpărase cu un an mai devreme, de la cei cărora statul tocmai le-o retrocedase.
Imobilul se găseşte în cartierul Mântuleasa, în apropiere de biserica Popa Soare.
Nicolae Caramfil nr. 25 – La această adresă, Ro Naturstein deţine o clădire de birouri cu cinci etaje.
Clădirea este amplasată în apropiere de parcul Herăstrău. În 2006, a fost închiriată de către HVB Leasing România şi Unicredit Leasing Romania.
Clădirea a fost ridicată pe un teren în suprafaţă de circa 1.500 de mp – achiziţionat în 2004.
Un hotel lângă Parcul Cișmigiu
Schitu Măgureanu nr. 6 – Ro Naturstein deţine la această adresă o clădire cu şapte etaje în care funcţionează hotelul Volo. Hotelul – în trecut denumit Dâmboviţa – este astăzi complet renovat şi clasat la trei stele. Localul se află între Splaiul Independenţei şi Bulevardul Regina Elisabeta, foarte aproape de Parcul Cișmigiu.
Clădirea a fost cumpărată de Ro Naturstein în 2004 cu suma de 630.000 de Euro. Vânzătorii au fost moştenitorii proprietarilor din perioada interbelică, cei de la care statul român a rechiziţionat imobilul în 1945.
În 2009, clădirea a fost cedată spre exploatare – cu titlu gratuit – firmei patronate de Grigore Miu şi Cătălin Odea, în cote de 50% – 50%: Societatea de Produse Imobiliare OM Trading SRL. Este aceeași firmă prin intermediul căreia Miu și Odea au administrat un bar și în clădirea istorică a hotelului Concordia.
Piatra de temelie a clădirii care astăzi adăposteşte hotelul Volo a fost pusă în 1930.
Grădina cu Cai nr. 3A – Ro Naturstein deţine la această adresă o clădire cu cinci etaje, în suprafaţă utilă totală de 580 de mp. Locul se găsește foarte aproape de Piața Kogălniceanu.
Începând cu decembrie 2006, clădirea a fost închiriată de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii.
Chiria pe care APDRP o virează în conturile Ro Naturstein este de 6.000 de euro pe lună.
Vile în centrul Bucureștiului
Lascăr Catargiu nr. 33 – La această adresă, Ro Naturstein deţine o vilă veche, situată la jumătatea Bulevardului Lascăr Catargiu.
În 2007, Ro Naturstein a contractat nişte planuri arhitecturale care prevedeau demolarea parțială a clădirii şi prezervarea faţadei sale. În locul imobilului, ar fi trebuit să răsară o clădire de birouri cu şapte etaje și o suprafaţă utilă de 4.500 de mp.
Schitu Măgureanu nr. 16 – Ro Naturstein deţine la această adresă două apartamente din fosta casă parohială a Bisericii Schitu Măgureanu ridicată în 1911.
Ro Naturstein a achiziţionat cele două apartamente, în suprafață totală de 260 de mp, în martie 2004, contra sumei de 310.000 de Euro.
La această adresă este înregistrat sediul social al companiei.
Complex multifuncțional în Centrul Vechi
Smârdan nr. 33 – La această adresă din Centrul Vechi, Ro Naturstein deţine o clădire în suprafaţă utilă de 220 de mp.
Imobilul a fost cumpărată de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti în februarie 2006, contra sumei de 333.000 de lei (TVA inclus). Tranzacţia a avut loc între CGMB şi o firmă pe care Ro Naturstein o controla în totalitate – Marilene Design Import Export SRL – care, până la acea dată, avusese în exploatare imobilul şi l-a putut cumpăra în baza dreptului de preempţiune pe care i-l conferea legea.
După doar două luni de la perfectarea tranzacţiei cu CGMB, Marilene Design Import Export SRL a fost desfiinţată. Patrimoniul ei, imobilul de la adresa Smârdan nr. 33, a revenit acţionarului unic, Ro Naturstein.
Anul trecut, la această adresă, era înregistrat un punct de lucru al companiei prin care Grigore Miu şi Cătălin Odea operau hotelul Volo și câteva baruri din Bucureşti, inclusiv în clădirea istorică a hotelului Concordia: Societatea de produse Imobiliare OM Trading SRL.
Proprietatea de la Smârdan nr. 33 este cuprinsă în proiectul dezvoltării unui complex multifuncțional de imobile, pe care Ro Naturstein îl are în Centrul Vechi. O clădire cu patru și cinci niveluri, în formă de patrulater, cu o piațetă interioară, care să aibă căi de acces către două străzi: Șelari și Smâran. Celelalte proprietăți ale Ro Naturstein care sunt circumscrise acestui proiect: Smârdan nr. 27 și Șelari nr. 4.
Suprafața totală a terenului pe care va fi ridicat acest proiect: 2.200 de mp.
În ianuarie 2013, administratorul Ro Naturstein, Grigore Miu, a depus la Primăria Capitalei o declarație notarială prin care afirmă că toate cele trei imobile aparțin firmei italo-române.
Două mici blocuri în cartierul Cotroceni
Doctor Grigore Romniceanu nr. 3C – Ro Naturstein deţine la această adresă o clădire cu două etaje şi mansardă. Anul trecut, imobilul era închiriat integral de către biroul de avocatură Ion Dragne şi Asociaţii. Dragne este un fost colaborator al avocatului Gheorghe Muşat, de care s-a desprins înainte de a-şi deschide propriul cabinet juridic. Clădirea de la adresa Doctor Grigore Romniceanu nr. 3C a fost ridicată între 2005 şi 2006, pe un teren de 230 de mp, pe care Ro Naturstein l-a achiziţionat în luna iulie a anului 2003.
Doctor Nicolae Tomescu nr. 23 – Ro Naturstein deţine la această adresă o clădire cu două etaje şi mansardă. Suprafaţa totală: 651 de mp. Clădirea a fost construită între 2004 şi 2006. În prezent, printre chiriaşii imobilului se numără două firme al căror acţionar principal este Gheorghe Hagi: H10 Sport Lounge şi H10 Sport Management & Entertainment.
Ro Naturstein a cumpărat terenul pe care a fost construită această clădire în octombrie 2003.
Alexandru Donici nr.24 – Ro Naturstein deţine la această adresă o clădire cu cinci etaje. Este amplasată în apropiere de Grădina Icoanei şi a fost ridicată între 2005 şi 2006, pe un teren de 330 de mp, achiziţionat în 2004. Suprafaţa utilă a imobilului: 1.120 de mp.
Maria Rosetti nr. 49A – Ro Naturstein deţine la această adresă o clădire cu trei etaje şi mansardă, ridicată pe un teren de 240 de mp. Terenul a fost achiziţionat în septembrie 2003, iar clădirea a fost ridicată în perioada 2003 – 2005. Aici şi-au avut sediul revistele Glamour şi Reader’s Digest. Şi Ministerul Educaţiei Naţionale a încheiat un contract de chirie pentru utilizarea unui spaţiu din această clădire.
Hotelul din Piața Amzei
Mendeleev nr. 5 – La această adresă, Ro Naturstein a început ridicarea unei clădiri cu opt etaje, destinate să servească drept hotel. Suprafaţa terenului pe care a fost începută clădirea este de 1.200 de mp. Suprafaţa totală a clădirii: 7.000 de mp. Şantierul este amplasat în apropiere de Piaţa Amzei.
Popa Petre nr. 27 – La această adresă, Ro Naturstein a început ridicarea unei clădiri de birouri cu şapte etaje. Suprafaţa terenului pe care este construită clădirea este de circa 1.000 de mp. Şantierul este amplasat în apropiere de Calea Moşilor.
Alexandru Constantinescu nr. 63 – La această adresă, Ro Naturstein a început ridicarea unei clădiri de apartamente cu patru etaje. Suprafaţa terenului pe care e construită clădirea măsoară 720 de mp. Suprafaţa totală a clădirii: 2.900 de mp. Şantierul este amplasat în zona Mănăstirii Caşin.
Alte proprietăți din Centrul Vechi
Smârdan nr.17 – Clădire care, potrivit balanței de verificare din 2007, aparține Ro Naturstein. Imobilul se găsește în Centrul Vechi.
Smârdan nr.26 – Clădire care, potrivit balanței de verificare din 2007, aparține Ro Naturstein. Imobilul se găsește în Centrul Vechi.
Smârdan nr.24 – La această adresă, Ro Naturstein a deţinut un teren în suprafaţă de 270 de mp. Imobilul a fost achizţionat în decembrie 2003. Cinci ani mai târziu, în 2008, Ro Naturstein l-a mandatat pe Grigore Miu să îl vândă.
Terenul se găseşte în Centrul Vechi, peste drum de fostul hotel Concordia.
Sediu pentru partidul Forța Civică
Grigore Cobălcescu nr.42 – Clădirea a fost cumpărată de Ro Naturstein în 2003 de la două familii care deţineau în proprietate, separat, apartamentul de la parter (144 de mp) şi pe cel de la etaj (130 de mp). Cele două familii cumpăraseră aceste apartamente în 2002, de la Primăria Municipiului Bucureşti, în baza unei legi care le conferea chiriaşilor un drept de preempţiune în privinţa achiziţionării locuinţelor de la stat (Legea 112/1995).
Pentru că aceeaşi lege interzicea înstrăinarea imobilelor astfel cumpărate pe o durată de zece ani, Ro Naturstein şi vânzătorii celor două apartamente au recurs la un subterfugiu.
Au încheiat un precontract de vânzare-cumpărare, care garanta efectuarea tranzacţiei în viitor, atunci când ea avea să fie permisă de lege şi, concomitent, au încheiat un contract de comodat cu titlu gratuit în folosul Ro Naturstein.
În felul acesta, deşi în perioada 2003 – 2013 proprietarii clădirii de pe strada Grigore Cobălcescu nr.42 rămâneau, în acte, vânzătorii, cei care o foloseau, fără să mai plătească nimic, erau cei de la Ro Naturstein.
În 2012, în această clădire şi-a stabilit sediul ONG-ul Iniţiativa Civică de Centru Dreapta, fondată de către fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit contractului, pentru ocuparea celor două apartamente din care e compusă clădirea, ONG-ul Iniţiativa Civică de Centru Dreapta plăteşte firmei Ro Naturstein o chirie de 3.000 de euro pe lună.
Sub acoperișul aceleiași clădiri se găsește și sediul Forței Civice, partidul politic condus de Mihai Răzvan Ungureanu.
Două hectare, lângă World Trade Center
Bulevardul Expoziţiei nr. 1 – La această adresă, Ro Naturstein deţine un teren în suprafaţă de 19.800 de mp. Terenul se găseşte în apropiere de Piaţa Montreal, peste drum de complexul World Trade Center Bucharest.
În 2007, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat un PUZ care permitea construirea unei clădiri înalte de 20 de etaje pe acest teren. PUZ-ul a fost întocmit de arhitectul Constantin Enache. La vremea aceea, Constantin Enache era membru al Comisiei Tehnice pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Capitalei – cea care aviza PUZ-urile înainte ca acestea să fie aprobate de CGMB.
Planşele PUZ-ului au purtat ştampila firmei Urbis ’90, la care Enache era asociat. Printre ceilalţi asociaţi ai Urbis ’90 se găseşte şi Florin Machedon, fost decan al Facultăţii de Urbanism din cadrul Universităţii Ion Mincu. De altfel, firma Urbis ’90 îşi are sediul social înregistrat în cadrul Universităţii Ion Mincu, instituţie publică la care patronii ei sunt angajaţi, activând ca profesori. În acţionariatul aceleiaşi firme, figurează şi fostul şef al Registrului Urbaniştilor Români, Alexandru Sandu, dar şi Nicolae Lascu – fost cancelar al Universităţii Ion Mincu.
În 2007, o firmă de arhitectură a realizat un proiect pentru ocuparea terenului din Bulevardul Expoziţiei nr.1 cu un complex de clădiri de birouri care totalizau o suprafaţă utilă de 152.000 de mp. Cel mai înalt corp de clădire ar fi trebuit să aibă 21 de etaje.
Balanţa de verificare din contabilitatea firmei Ro Naturstein, din 2007, consemnează cheltuieli cu serviciile de proiectare pentru acest teren la nivelul a 246.000 de lei.
Birouri peste drum de Academia Română
Calea Victoriei nr. 176 – La această adresă, Ro Naturstein a deţinut un teren de 3.500 de mp. Terenul a fost achiziţionat în iulie 2004. Patru ani mai târziu, în august 2008, firma l-a împuternicit pe Grigore Miu să vândă acest activ. Terenul este amplasat vizavi de Academia Română.
Totuși, în 2009, un birou de arhitectură a realizat pentru Ro Naturstein un proiect pentru ocuparea acestui teren cu o clădire de birouri în suprafaţă totală efectivă de 20.600 de mp. Potrivit proiectului, cel mai înalt dintre modulele clădirii ar fi trebuit să aibă opt etaje.
Apolodor nr. 9 – La această adresă, Ro Naturstein a deţinut un teren de 720 de mp. Terenul a fost achiziţionat în decembrie 2005. Trei ani mai târziu, în august 2008, firma l-a mandatat pe Grigore Miu să vândă acest activ. Terenul este amplasat în apropiere de Piaţa Constituţiei şi Piaţa Unirii, în spatele clădirilor care compun arcul de blocuri din zona Casei Poporului.
Un teren în spatele Casei Presei
Tipografilor nr. 32 – La această adresă, Ro Naturstein deține un teren în suprafață de 6.770 de mp. Este amplasat în apropiere de lacul Băneasa, în spatele Casei Presei. Acest imobil a fost înregistrat, în 2011, ca garanție pentru un împrumut contractat de la banca Intesa Sanpaulo Romania.
Şoseaua Berceni nr. 8 şi nr. 8 bis – La această adresă, Ro Naturstein a deţinut un teren în suprafaţă de 22.500 de mp. Terenul a fost achiziţionat în august 2005 de la ITM Amiro – fostă companie de stat, producătoare de echipamente medicale – contra sumei de 4,2 milioane de lei. Terenul făcea parte din complexul de active imobiliare unde îşi desfăşura activitatea ITM Amiro şi este poziţionat între curtea spitalului Bagdasar Arseni şi cimitirul Cărămidari din Piaţa Sudului.
În consiliul de administraţie al ITM Amiro îl găsim pe Şerban – Dumitru Teodorescu (73 ani), membru al guvernului Dăscălescu II – ultimul guvern al regimului Ceauşescu – din poziţia de ministru secretar de stat la Comitetul de Stat al Planificării.
În august 2008, Ro Naturstein l-a mandatat pe Grigore Miu să vândă acest activ.
Şoseaua Orhideelor nr. 19 – La această adresă, Ro Naturstein deţine un teren în suprafaţă de 3.340 de mp. În 2007, firma a început procedurile pentru autorizarea ridicării unei clădiri de birouri cu 15 etaje pe acest teren. Suprafaţa utilă a viitoarei clădiri: 22.000 de mp.
Turnul de 14 etaje de pe malul Dâmboviței
Splaiul Unirii nr.96 şi strada Avalanşei nr.8 – La această adresă, Ro Naturstein a deţinut un teren în suprafaţă de 3.700 de mp. Imobilul a fost obţinut prin alăturarea mai multor parcele achiziţionate succesiv în decursul anului 2005. Terenul se găseşte în zona Timpuri Noi, în vecinătatea fostei fabrici de pielărie Dâmboviţa.
În 2007, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat pentru Ro Naturstein un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care permitea ridicarea a patru clădiri supraetajate pe acest teren, printre care şi un turn cu 14 etaje.
Cel care a realizat documentaţia tehnică pentru PUZ a fost arhitectul Constantin Enache, prin o altă firma de-a sa, Urbe 2000. Enache era la vremea aceea membru în Comisia Tehnică pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Capitalei – cea care aviza toate PUZ-urile aprobate de CGMB.
În 2008, Ro Naturstein l-a mandatat pe Grigore Miu să vândă activul de la această adresă.
Mihai Eminescu nr. 92-94 – La această adresă, Ro Naturstein deţine un teren în suprafaţă de 1.000 de mp. În 2007, firma a început procedurile pentru autorizarea ridicării unei clădiri de birouri cu nouă etaje pe acest teren. Suprafaţa utilă a viitoarei clădiri: 8.000 de mp. Locul se găsește în foarte aproape de clădirea de birouri pe care Ro Naturstein a închiriat-o grupului de presă scrisă patronat de Adrian Sârbu (strada Aurel Vlaicu nr.60-62).
Calea Rahovei nr. 196 – Ro Naturstein deține un teren și la această adresă, potrivit balanței de verificare din 2007. Amplasamentul se găseşte într-o zonă industrială, în apropiere de piaţa de flori George Coşbuc şi de Centrul de Conferinţe Crystal Palace – patronat de familia lui Dumitru Dragomir, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal.
Alte adrese la care – potrivit balanței de verificare din 2007 – Ro Naturstein deține terenuri, clădiri sau apartamente: strada Povernei nr. 27 – 29, strada Școala Floreasca nr. 26, Calea Plevnei nr. 145, Calea Moșilor nr. 101, strada Uranus nr. 144, strada Știrbei Vodă 146, Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 22, Bulevardul Dacia nr. 11, Bulevardul Ion Mihalache nr. 61, Bulevardul Primăverii 32. Alte două imobile Ro Naturstein sunt localizate, fără număr de identificare, pe străzile Sfântul Ștefan și Stelea Spătarul.
Ionuț Stănescu
Fotografii: Mihai Pogan