Arhitectul de casă al Ro Naturstein

Din cele 50 de imobile pe care Ro Naturstein le-a cumpărat în București în ultimul deceniu, 20 au ajuns pe planșeta arhitectului basarabean Lilian Captari.

Lilian Captari (38 de ani) stăpânește tehnica ridicării blocurilor de birouri peste casele de patrimoniu

Lilian Captari (38 de ani) stăpânește tehnica ridicării blocurilor de birouri peste casele de patrimoniu

Colaborarea dintre Lilian Captari şi firma italo-română a început în 2006, al treilea an după ce familia piemonteză Montipo, deținătoarea a 80 la sută din Ro Naturstein, şi-a lansat ofensiva imobiliară asupra Bucureştiului.

Arhitectul Captari îşi execută proiectele prin intermediul societății Urban Office, pe care o deţine în cote egale, 50-50 la sută, împreună cu soţia sa, Iana Captari – fostă Iana Cotorobai. Cei doi sunt originari din Republica Moldova.

Urban Office a proiectat pentru Ro Naturstein clădiri care, în total, dacă s-ar materializa integral, ar trebui să ocupe aproximativ 8 hectare din Bucureşti. Suprafaţa desfăşurată a acestora: 42 de hectare de apartamente, birouri, spaţii comerciale şi spaţii hoteliere.

O vilă istorică, sub un bloc de birouri

Captari nu doar construieşte, ci şi demolează. În 2007, a proiectat demolarea parţială a unei case de pe Bulevardul Lascăr Catargiu, aflată în proprietatea Ro Naturstein. Rezultatul scontat: ridicarea unei clădiri de birouri, cu șapte etaje, care să crească direct din parterul vilei istorice.

 

Vila de pe Bulevardul Lascăr Catargiu, metamorfozată în bloc de talentatul arhitect Lilian Captari. Sursa: urbanoffice.ro

Vila de pe Bulevardul Lascăr Catargiu, metamorfozată în bloc de talentatul arhitect Lilian Captari. Sursa: urbanoffice.ro

 

„Pe vremea aceea, acest lucru era posibil. Nu era vâlva care e acum cu monumentele… Azi, nu se mai poate. Proiectul a fost abandonat, iar investitorii cred că vor să vândă clădirea. Din câte îmi amintesc, am văzut un anunț de vânzare pus chiar pe această casă”, spune arhitectul.

Casa lui Spiru Haret

Între 2005 și 2009, Captari a realizat și proiectul de demolare parțială a casei memoriale a lui Spiru Haret. Obiectivul: construirea unui bloc de opt etaje, de birouri și de apartamente. Șantierul pentru acest imobil a fost deschis cu câteva săptămâni în urmă.

Atunci, buldozerele contractate de proprietarii casei lui Spiru Haret, firma Invest Lux Construct, au pulverizat imobilul, păstrând din el doar două ziduri exterioare, așa cum prevedea proiectul întocmit de arhitectul basarabean.

Captari nu s-a ocupat doar de creionarea viitorului bloc de opt etaje care va fi ridicat în locul casei lui Spiru Haret. El a conceput și Planul Urbanistic Zonal (PUZ), stabilind, pentru terenul clădirii, o înălțime maxim admisă și o densitate de construire la un nivel dublu față de reglementările în vigoare.

 

Casa memorială a lui Spiru Haret. În forma originală și, în a doua imagine, așa cum a fost văzută prin ochii lui Lilian Captari. Sursa: urbanoffice.ro

Casa memorială a lui Spiru Haret. În forma originală și, în a doua imagine, așa cum a fost văzută prin ochii lui Lilian Captari. Sursa: urbanoffice.ro

Arhitectul nu e de acord cu acest fel de a privi lucrurile: „Eu am lucrat pe un PUZ deja existent. Când am preluat eu proiectul, nu se mai putea da înapoi. Tot ce am făcut a fost să încerc să-l îmbunătățesc. A fost o provocare. Toată lumea din Comisia Tehnică pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului l-a acceptat. Cu excepția, parcă, a unuia dintre membri, care s-a abținut. (…) Casa lui Spiru Haret nu era un monument de arhitectură, ci un monument istoric. A stat zece ani pe piață și nu a cumpărat-o nimeni. Nici Primăria Capitalei, nici Ordinul Arhitecților. (…) Sigur, este o intervenție brutală. Însă nu tot ce e brutal e și urât. Și un meci de box poate fi brutal, dacă îl compari cu baletul. Eu mă poziționez și de partea celor care practică boxul, și de partea celor care practică baletul. Mă poziționez în tabăra celor care fac, care găsesc soluții. Nu sunt eu cel care dă autorizații de construire sau care aprobă planuri de urbanism”.

 

Proiecte pentru afaceriști controversați

Între 2005 și 2005, când Lilian Captari a prestat servicii de arhitectură pentru Invest Lux Construct – încercând să remodeleze casa lui Spiru Haret – printre patronii acestei companii figura și compania Finance Pro Invest, deținută de controversatul afacerist libanez Mohamad-Bilal Wehbe și de partenerul lui de afaceri, la fel de controversat, Cornel Purcărea.

Unul dintre complexele rezidențiale pe care Urban Office le-a proiectat în Neptun pentru Wehbe și Purcărea. Sursa:urbanoffice.ro

Unul dintre complexele rezidențiale pe care Urban Office le-a proiectat în Neptun pentru Wehbe și Purcărea. Sursa:urbanoffice.ro

 Pentru Finance Pro Invest, Lilian Captari a mai proiectat un complex de birouri și apartamente: pe Calea Plevnei nr. 145. Tot Captari le-a proiectat celor de la Pro Lux Invest și clădirea în care intenționau să-și amenajeze sediul, un imobil pe strada Polonă, la nr. 91. De asemenea, arhitectul basarabean a desenat pentru Finance Pro Invest două ansambluri de apartamente în stațiunea Neptun, însumând 300 de unități de locuit.

„Pentru proiectele de la Neptun s-a plătit o parte din bani. Nu știu nimic despre faza în care se găsesc în momentul de față. Pe mine mă sună investitorii doar când vor să le fac un proiect. În alte ocazii, nu mă sună. Nu am de unde să știu eu ce intenții au”, spune Captari.

Fostul patron al restaurantului Aqua

Mohamad-Bilal Wehbe, deținător a 60 la sută din Finance Pro Invest, a fost unul dintre proprietarii restaurantului de lux Aqua, din parcul Herăstrău, mistuit de flăcări în urmă cu doi ani. Coproprietar al restaurantului era Sorin Săpunărescu – apropiat al interlopului Beinur Nuredin, cap al crimei organizate din sudul litoralului românesc.

Săpunărescu – în relații bune și cu Nicu Gheară – este poreclit, în cercurile lumii interlope, “Sorin Americanul”. La începutul anilor 2000, el a fost condamnat în Germania pentru trafic de droguri.

Celălalt proprietar al Finance Pro Invest, Cornel Purcărea – deținător a 40 la sută din firmă – este un fost ofițer de informații militare. În noiembrie 2013, el a fost pus sub acuzare de către procurorii DIICOT pentru încălcarea regimului materialelor radioactive, în cazul distrugerii, pe teritoriul României, a unei mari încărcături de armament uzat, provenit din Asia.

Ionuț Stănescu