Gangsterii români de pe Riviera Maya în colimatorul FBI

Gruparea condusă de craioveanul Florian Tudor, zis Rechinul, este investigată de către FBI în cooperare cu Parchetul General din Mexic. O investigație realizată de OCCRP, RISE Project, Quinto Elemento Lab și Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad la începutul lunii iunie a arătat că Rechinul este liderul unei organizații transnaționale care a dus clonarea de carduri bancare la nivel aproape industrial și a făcut profituri de sute de milioane de euro. 

În paralel, în România, locotenenții săi sunt inculpați într-un alt dosar penal.

Tranzacții financiare pe ruta Mexic – România

Botezați ”Gangsterii de pe Riviera Maya” după regiunea în care operează, interlopii originari din Craiova au instalat în jur de o sută de bancomate capcană la malul mării Caraibilor între localitățile Cancun și Tulum dar și în alte zone turistice din țara latino-americană. Operațiunea românilor s-a desfășurat în patru pași. Bancomatele bandei au colectat ilegal informațiile utilizatorilor, datele furate au fost transferate pe carduri clonă, echipele de “trăgători” au fost trimise în alte zone ale lumii ca să retragă banii iar o parte din sumele obținute a fost investită în proprietăți imobiliare în România, Statele Unite, Mexic și alte țări. Un fost membru al grupării a estimat că “Gangsterii de pe Riviera Maya” au furat în jur de 240 de milioane de dolari anual, operațiunea lor desfășurându-se între 2014 și 2019.

În colaborare cu Parchetul General din Mexic, UIF (Unidad de Inteligencia Financiera) a descoperit tranzacții financiare între cel puțin opt firme cu sediul în Mexic și una din România, a afirmat într-un interviu Santiago Nieto, șeful UIF.

Una din aceste companii este foarte probabil Top Life Servicios, firma de bază a grupării, prezentată și în filmul nostru “Gangsterii de pe Riviera Maya”

Unul dintre oamenii de încredere ai Rechinului, Adrian Tiugan, a folosit o identitate falsă pentru a înființa această companie la sfârșitul anului 2013 și pentru a semna în primăvara lui 2014 un contract cu Multiva, o importantă bancă mexicană. 

În urma acestui acord comercial, Top Life Servicios a ajuns să controleze peste 100 de bancomate capcană instalate în Mexic sub marca Multiva. 

După publicarea investigației noastre și după preluarea ei masivă de către media din Mexic, Multiva a pus la dispoziția investigatorilor toate informațiile despre contractul cu Top Life, conform spuselor lui Javier Valadez Benítez, director general al Grupului Financiar Multiva.

FBI a cerut UIF încă din februarie să ajute la identificarea proprietăților și a tranzacțiilor derulate de Florian Tudor, presupusul lider al gangsterilor, și de asociații săi, Adrian Constantin Tiugan și Adrian Ninel Enachescu.

În documente confidențiale de la Parchetul General, văzute de OCCRP, se face referire la Tudor ca fiind ”șeful” mai multor companii din Cancun și ”liderul unui grup infracțional axat pe clonare de carduri și fraudă bancară”.

În România, Curtea de Apel București urmează să decidă vineri dacă locotenenții lui Tudor vor fi judecați sau dacă dosarul lor de crimă organizată se întoarce la parchet.

UPDATE 10.07.2020 Curtea de Apel București a decis că dosarul va fi judecat pe fond la Tribunalul București. 

În acest moment șase dintre colaboratorii lui Florian Tudor sunt trimiși în judecată pentru o serie de infracțiuni precum: constituirea unui grup infracțional, șantaj sau tentativă de omor. 

Tribunalul București a decis că dosarul investigat de DIICOT a respectat toate rigorile și poate fi judecat în ședințe publice. Asociații lui Tudor au cerut însă Curții de Apel București să anuleze decizia Tribunalului și să trimită investigația înapoi la procurori.


Citiți și:

EP 01 – Gangsterii de pe Riviera Maya

EP 02 – Gangsterii de pe Riviera Maya: Bani Gheață

EP 03 – [INTERACTIV] Universul gangsterilor de pe Riviera Maya

Vezi documentarul:

[VIDEO] Gangsterii de pe Riviera Maya

Seria “Gangsterii de pe Riviera Maya” a fost investigată de: RISE Project, The Organized Crime and Corruption Reporting Project, Mexicanos Contra La Corrupción, Quinto Elemento Lab.