23 martie 2011. București. Gruparea lui Nicu Gheară și un director al clubului FC Barcelona își unesc interesele într-o afacere pe malul Dâmboviței. Asociatul lor este un afacerist spaniol condamnat penal în Peninsula Iberică pentru fraudă împotriva sănătății publice. În firma Disprofarm SRL, cu sediul într-un cartier rezidențial din București, spaniolii Eduardo Coll Poblet și Juan Carlos Font Mas s-au asociat cu românul Pepy Daniel Nicolae. Compania lor are ca obiectiv principal producția de medicamente. În ecuație apare și un contabil influent conectat la filiera Gheară, la șefi din PDL și la afaceri de anvergură pe bani publici.
CINE SUNT ACTORII AFACERII “DISPROFARM”
Juan Carlos Font Mas, 58.Este asociatul majoritar al Disprofram SRL (51%). Font Mas locuiește în Barcelona, Spania, unde deține alte opt firme care operează în domeniul farmaciei cosmetice, precum și mărci înregistrate de loțiuni, creme și medicamente anti-celulită. În iulie 2005, Font Mas a fost condamnat de justiția spaniolă pentru fraudă contra sănătății publice comisă în 1999.Pedeapsa: doi ani și șase luni de închisoare plus patru ani și jumătate de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei. Pe scurt, spaniolul a fost acuzat că a substituit un medicament cu un altul mai ieftin, pentru a-și însuși diferența de bani provenită din subvenționarea produsului înlocuit. El a pretins că vinde medicamentul finanțat de stat, în condițiile în care scotea pe piață un înlocuitor. Sentința împotriva lui Font Mas a fost dată de Curtea Penală nr. 3 din Barcelona. În 2007, Font Mas a ieșit din închisoare printr-un decret regal care i-a redus detenția cu șase luni.
Eduardo Coll Poblet, 55.Asociat (24%) în firma Disprofarm SRL. Este directorul renumitului club FC Barcelona, a cărui echipă de fotbal domină sportul-rege. Coll Poblet este șeful Comisiei de Disciplina a FC Barcelona, adică acel organism care judecă actele de indisciplină ale membrilor clubului. Oficialul “Barça” este și el un afacerist prolific. De profesie jurist, patronează societatea de avocatură Coll Advocats, cu sediul în centrul Barcelonei. Tot în Spania, Coll Poblet mai deține o agenție imobiliară, un restaurant și încă trei firme de consultanță juridică – printre care și Institucio del Dret Empresarial (Institutul de Drept Impresarial).
Trebuie spus că Nicu Gheară apare în multe fotografii postate pe rețele sociale în compania unor jucători ai clubului catalan iar presa sportivă din țară a relatat despre chefurile de la Ibiza la care au fost invitați fotbaliștii FC Barcelona.
Pepy Daniel Nicolae, 46.Românul este al treilea asociat (25%) din Disprofarm SRL. De-a lungul timpului, Pepy s-a dovedit a fi omul de bază al controversatului Nicu Gheară. Confirmarea vine direct de la temutul interlop Nuredin Beinur, finul de cununie al lui Nicu Gheară. Contactat de RISE Project, Beinur a comentat scurt: “Da, Pepy este director la firmele lui Gheară.” Legătura Gheară-Pepy datează încă din anii ’90, când Pepy a ocupat poziții cheie în companiile primului. Ulterior, după ce Gheară s-a retras în Ibiza, Insulele Baleare, Pepy a preluat, formal, afacerile acestuia. De exemplu, clubul Space (Boga Rent SRL), al cărui manager e condamnat în celebrul dosar “Cocaină pentru VIP-uri”, a fost transferat din proprietatea familiei Gheară în cea a lui Pepy – interpus prin firma Space Music & Film SRL. Pe această companie funcționa casa de discuri și producție de videoclipuri muzicale – folosită de Gheară pentru a lansa artiști în showbiz-ul românesc. Unul dintre ei este cântărețul Marcel Pavel care a declarat pentru RISE Project: “Acolo era patron nașul copilului meu, domnul Nicu Gheară. Nu știu dacă era și-n acte, dar Space Music era sub conducerea lui.Îi voi mulțumi tot timpul domnului Gheară că m-a ajutat să mă lansez”.De fapt, “în acte”, Space Music & Film e controlată de Pepy și gestionează, acum, lanțul de restaurante “Maron”. Gruparea mai deține două rețele de restaurante: “Dinasty” și “Pomodoro”. Ambele sunt operate de firma Space Conect PC 2008 SRL, controlată tot prin suveica Space Music-Pepy. “Dinasty” vinde mâncare chinezească în sistem fast-food prin mall-urile bucureștene, iar “Pomodoro” este o franciză preluată de la Ciro Orsini – un milionar controversat de peste Ocean a cărui relație cu Nicu Gheară este de notorietate. Și discoteca Space din stațiunea Olimp a urmat un traseu similar: Gheară derula afacerea prin firma Disco Space Models pe care, ulterior, a lasat-o în mâinile lui Pepy – până atunci, asociatul său minoritar care l-a reprezentat la achiziția mai multor active din Neptun. La fel s-a întâmplat și în cazul societății (Space Artă și Sport) care a produs emisiuni de sport pentru televizunea publică: plasată de Gheară către Pepy care, la rândul lui, a pus-o în brațele unor cetățeni moldoveni cu tot cu datorii. Cei doi au fost și direct parteneri: inițial, în Space Comerț, Gheară era unic asociat, iar Pepy administrator. Apoi, pe hârtie, a rămas un apropiat de-al lor pânâ când SRL-ul a fost radiat. Situația s-a menținut însă la complexul comercial din cartierul Colentina care funcționează pe firma Euro Utimex. Aici, Pepy e administrator, iar Gheară asociat. Schema se repetă și la angro-ul pentru comercianții chinezi din Voluntari: în City Town Grup, soția lui Gheară, Margareta, și-a cesionat participațiile către asociații săi, Pepy și Ye Feng. Chinezul este partenerul tradițional al familiei Gheară, figurând cot la cot cu Pepy în alte două firme ale grupării (City Town Imobiliare, City Tang Grup).
PUNCTUL 0 AL AFACERII
București, strada Av. Mircea Zorileanu, nr. 26. Aici, pe străduța elegantă din zona Kiseleff, într-un bloc cu cinci etaje înfipt printre case interbelice, este înregistrat sediul companiei Disprofarm. Însă, la nivelul 3 al cubului de beton, nimic nu indică spațiul declarat al SRL-ului.Mai sus, o casă de avocatură își extinde birourile. La singurul număr de telefon afișat pe-un geam răspunde avocatul tulcean Sali Ernis: “Nu știu nimic despre Disprofarm, eu am contract de închiriere cu firma Lumiere de prin 2010.” Proprietarul clădirii de birouri, Lumiere Development SRL, aparține unui prolific contabil bucureștean. Se numește Rodica Mîndroiu, a fost inspector în Ministerul de Finanțe până-n 2003 și apoi consilieră la Camera Deputaților.
Acum, din poziția de consultant fiscal, ea depozitează secrete financiare pentru tot felul de clienți: traficanți de droguri condamnați, fotbaliști celebri, personaje mondene și cârciumari de fițe.
Dar, în afară de contabilitate, Rodica Mîndroiu are și alte afaceri care o fixează la confluența a două grupări de interese. În prima sunt aghiotanții lui Nicu Gheară. În cea de-a doua sunt lideri ai partidului de guvernământ.
STĂPÂNA CIFRELOR
Rodica Mîndroiu și Pepy Daniel Nicolae sunt asociați direct într-o altă afacere imobiliară. Cei doi impart frățește firma Maestro Credit Line SRL care gestionează un imobil în Mangalia, chiar dacă sediul social al companiei este în București, pe Bd. Unirii, într-un apartament al contabilei. Dar criza e dură, piața nu merge, susține Mîndroiu în termeni vagi: “Da, suntem asociați acolo, am avut un proiect, n-a ieșit. S-a cumpărat un imobil pe această firmă printr-un leasing imobiliar, vroiam să facem ceva… Între timp imobilul s-a restituit societății de leasing și atât. Asta-i tot.”,închide subiectul Mîndroiu. Ea administrează firma în care e parteneră cu Pepy.
Cât despre Disprofarm, cealaltă companie găzduită de Mîndroiu, în care Pepy figurează alături de directorul “Barça” și spaniolul condamnat penal, contabila o lasă-n coadă de pește: “Da, e imobilul nostru. Disprofarm are doar sediul social acolo, dar încă n-are activitate. Nu funcționează, vom vedea dacă va functiona…Oricum, firma trebuie să vă dea un punct de vedere, nu eu.”
“Clienții”. Mereu în gardă, Rodica Mîndroiu vorbește repede și apăsat. În ciuda debitului verbal, pe alocuri ostil, evită să dea răspunsuri clare, preferând doar să afle care sunt întrebările RISE Project – ceea ce recunoaște la moment dat, invocând nevoia consultării unui avocat. Reporterii au întâlnit-o într-unul dintre restaurantele Trattoria Verdi, vis a vis de Sala Polivalentă. Mîndroiu a sosit flancată de trei domni solizi, dintre care unul a patrulat printre mese cu atitudinea specifică unui șef de sală. Atunci când s–a oprit lângă scaunul contabilei, concetrându-se la o pată galbenă din tavan, tipul i s-a confesat pe un ton familiar: “Asta-i de la zăpadă. Stăteam ieri cu Pepy aici și era să ne pice-n cap, pe cuvânt! (…) Vezi c-au venit finii…”, face el cu ochiul.
Întrebată fiind al cui e restaurantul, Mîndroiu apucă să spună că spațiul a fost obținut de un consilier general printr-un contract cu primăria și subînchiriat mai departe. “Îmi sunt clienți”, se referă contabila la firma care operează localul. În realitate, mama Rodicăi Mîndroiu, în vârstă de 72 de ani, este asociată aici (50%) cu Viorel Băcanu – fondatorul lanțului Trattoria Verdi. Presa mondenă i-a consemnat lui Băcanu calitățile de bucătar și relația amoroasă pe care o are cu solista Lavinia de la trupa Spicy – impresariată de Nicu Gheară.
Traficanții În context, Rodica Mîndroiu afirmă că s-a ocupat și de contabilitatea clubului Karma al cărui patron era Sorin Săpunărescu. Apropiat de Nicu Gheară și partener de afaceri cu Nuredin Beinur, Sorin Săpunărescu, zis “Americanul”, a fost condamnat în Germania pentru trafic de extasy la începutul anilor 2000. Ulterior, clubul Karma a fost preluat de Gheară care l-a transformat în discoteca Space.
“Clienții mă recomandă de la unul la altul. Lui Sorin, m-a recomandat Florin Iosef”, continuă Mîndroiu. Florin Iosef zis “Grasul” a fost și el condamnat în Statele Unite pentru trafic de droguri. El și Săpunărescu faceau parte din aceeași rețea.
Seecretul. Singura întrebare la care Rodica Mîndroiu refuză frontal să răspundă este cea legată de împrejurările în care l-a cunoscut pe Pepy: “Vorbiți cu el. Eu trebuie să-i cer acordul înainte să vă spun. (…) Da, pe Nicu Gheară l-am văzut doar de câteva ori. O să-i rog pe angajații mei să verifice dacă am avut contracte cu firmele din grupul Space și voi reveni”. N-a mai revenit.
Nici Pepy Daniel Nicolae n-a răspuns apelurilor repetate ale RISE Project, deși Rodica Mîndroiu a promis că va facilita comunicarea.
RELAȚII CU PUTEREA
Vicepreședinții partidului de guvernământ, Romeo Raicu și Mihai Stănișoară, s-au intersectat cu Rodica Mîndroiu în afaceri. Indirect, și viceprimarul PDL al capitalei, Mircea Raicu.
Prietenul Romeo. Acum o lună, contabila și Romeo Raicu au înființat societatea de consultanță Excont Business Advisor. Mîndoiu deține controlul (51%), restul participațiilor revenind exclusiv politicianului. În paralel, PDL-istul Raicu mai are o firmă, Raroma Invest, pe care face comerț. Administratorul ambelor companii este Rodica Mîndroiu.
Raicu a fost deputat în mandatele 2000-2008, perioadă în care a condus și Comisa de control parlamentar a Serviciului de Informații Externe. În prezent, el e vicepreședinte PDL la nivel național, vicepreședinte al organizației București și șeful filialei din sectorul 4. Cum a cunoscut-o pe Rodica Mîndroiu? Fiecare are varianta lui.
“Da, sunt asociat cu doamna Mîndroiu. Am cunoscut-o când am colaborat cu dânsa pe o chestiune legislativă.”, susține Romeo Raicu. De cealaltă parte, Rodica Mîndroiu își amintește altceva: “Ne cunoștem din facultate, de mult timp. Eram în același grup de prieteni.”
Dincolo de “chestiunea legislativă”, Mîndroiu e familiarizată cu afacerile lui Raicu de ani buni. Ea a administrat firma Roninco Invest SRL, deținută de soții Romeo și Nicoleta Raicu.Tot în aceeși perioadă (2005), Mîndroiu a fost numită administrator și la Geminco SRL, pe care Romeo Raicu o împărțea în mod egal cu Mihai Stănișoară, alt demnitar PDL.
Stănișoară a fost ministrul Apărării și consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, îndeplinind și funcția de membru în CSAT. Acum, el e senator PDL, vicepreședinte al partidului la nivel național și șeful filialei Mehedinți.
Servicii pentru REBU. Conexiunile politice ale Rodicăi Mîndroiu nu se termină aici. “M-am ferit de afacerile cu statul, să știți, singura mea legătură e cu REBU”, admite contabila. Într-adevăr, ea apare administrator și la REBU – societatea de salubrizare în care Consiliul General al Capitalei are jumătate din acțiuni. Până-n 2008, directorul REBU a fost PDL-istul Mircea Raicu – vărul lui Romeo și actual viceprimar general al Bucureștiului. Mîndroiu rezumă situația: “Da, pe Mircea l-am cunoscut prin Romeo și Nicoleta, dar n-am avut mari discuții”.
Milioane de la stat. Companiile PDL-iștilor Raicu și Stănișoară (Geminco și Roninco), sunt radiate în acest moment. Ele au fost administrate de Rodica Mîndroiu prin societatea ei de contabilitate, Real Excont SRL. Aceeași firmă a încasat 41,86 milioane de lei (9,6 milioane de euro) de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Finanțarea nerambursabilă a fost acordată Rodicăi Mîndroiu în anii 2008 și 2009 pentru două proiecte ce presupun ridicarea unor centrale eoliene în județul Constanța. Sursa banilor este bugetară și constă în contribuțiile pe care populația le plătește la Fondul de Mediu – cum ar fi taxa de înmatriculare auto. Contractul pe care firma lui Mîndroiu l-a semnat cu AFM e în curs de derulare. Termenul de finalizare: 2013.
“Sigur, am adăugat un obiectiv nou de activitate la firma mea de contabilitate, Real Excont, pentru a fi eligibilă. Banii trebuie să intre pentru implementarea proiectului. Am muncit enorm la documentația aferentă, împreună cu o companie de consultanță”, răspunde contabilul Rodica Mîndroiu. În completare, ea a explicat pentru RISE Project: “Nu m-a ajutat nimeni să obțin finanțarea. Dacă vreți să știți, ideea mi-a venit de la Gică Popescu, fostul fotbalist. Îmi e client, iar noi l-am ajutat, desigur, pe partea financiară, atunci când a început sa-și facă dosarul pentru AFM. El mi-a și zis atunci: <aplică, mă, și tu și vedem noi, poate facem ceva împreună>. Și așa m-am băgat.”
Intercom Design, firma înființată de Gică Popescu, a primit 40 de milioane de lei din Fondul de Mediu pentru două parcuri eoliene în judetul Tulcea.
“NAȘUL DIN IBIZA ȘI CRIMA ORGANIZATĂ”
După scandalul “Cocaina pentru VIP-uri”, Nicu Gheară s-a retras în Ibiza, acuzând presiuni politice. Nicu Gheară nu a fost niciodată condamnat dar numele său apare în câteva anchete de amploare ale procurorilor care vizează două grupări importante de crimă organizată: clanul Corduneanu și rețeaua lui Nuredin Beinur.
Dosarul Cordunenilor.În dosarul în care procurorii DIICOT Iași i-au trimis în judecată pe Corduneni, Nicu Gheară este menționat în convorbirile telefonice ale membrilor clanului, interceptate de autorități începând din 2008. Potrivit anchetatorilor, dintr-o discuție purtată de Bogdan Constantin, unul din liderii Cordunenilor, rezultă „atât poziţia acestuia în vârful ierarhiei grupării de crimă organizată cât şi influenţa sa în mediul interlop românesc prin conexiunile cu Nicu Gheară şi Fane Spoitorul”.
În rechizitoriul întocmit de DIICOT Iași, procurorii trag concluzia negru pe alb, referindu-se la liderii clanului Corduneanu: „rezultă conştientizarea structurării şi organizării grupărilor de crimă organizată la nivel naţional, precum şi exercitarea arbitrariului asupra acestora de către persoane ca Nicu Gheară sau Gigi Nedelcu”.
Rețeaua Beinur. Un alt dosar care-l conectează pe Nicu Gheară la mediul interlop este cel al lui Nuredin Beinur, finul său de cununie. Una dintre discuțiile telefonice purtate de Beinur cu aghiotantul său, “Rândunică”, trece în revistă formarea grupurilor de crimă organizată din anii ‘90. În convorbirea care durează aproximativ o oră, cei doi se referă în majoritatea timpului la Nicu Gheară. Termenii nu sunt deloc elogioși, pe fondul conflicului recent în care “finul Beinur” a intrat cu gruparea “nașului Gheară”. Scânteia a fost aprinsă de Pepy Daniel Nicolae – mâna dreaptă a lui Gheară, în momentul în care a încercat să-i preia ostil firma lui Beinur, Univertis SA – societate care deține multe spații de agrement pe litoral. Printr-un atac de tip raider, Pepy l-a executat silit pe Beinur, invocând un contract de împrumut suspect. Manevra a avut loc în vara lui 2011 când Beinur se afla după gratii – cercetat pentru șantaj și amenințare. Ulterior, Beinur a reușit să anuleze executarea silită, dar procesul nu s-a încheiat. Beinur a declarat sec pentru RISE Project: “Eu nu mai vorbesc cu Nicu Gheară și Pepy, dar nu-s certat cu ei. Acum, vorbim doar în instanță.”
Nepotul lui Gheară, condamnat penal. Darius Gheară a fost condamnat definitiv de Judecătoria Sectorului 3 la un an de închisoare cu suspendare pentru că a încercat să înșele trei bănci, cerând credite în baza unor documente false. Faptele s-au petrecut în 2009, iar sentința a fost dată pe 9 noiembrie 2011. Darius Gheară este asociat cu fostul fotbalist Laurențiu Reghecampf într-o firmă de impresariat fotbaliști (Special Sport Team). Reghecampf este soțul Anei Maria Prodan, la rândul ei impresar sportiv și parteneră de afaceri cu Adrian Mutu – alt fin de cununie al lui Nicu Gheară.
Cocaină pentru VIP-uri. Ancheta în celebrul dosar a început în 2002, culminând cu arestarea din 2004 a lui Bogdan Albu, fost manager la clubul Space și apropiat de Gheară și Beinur. Ancheta s-a extins rapid, pe măsură ce procurorii au descoperit amploarea rețelei de traficanți și consumatori de cocainei. Printre numele mondene implicate în scandal s-au numărat: Raluca Sandu (fiica lui Mircea Sandu – președintele FRF), Ion Alexandru Tiriac, Ileana Lazariuc și Robert Sandu (nepotul lui Mircea Sandu). Numele lui Nicu Gheară a fost vehiculat în acest dosar, dar acesta a negat public orice implicare, reclamând în presă persecuțiile la care este supus de serviciul de informații al Ministerului de Interne. Controversele din acest dosar sunt legate atât de manipularea internă a probelor jurdiciare, cât și de soluțiile judecătorești. De exemplu, Bogdan Albu este condamnat la șase ani de închisoare, iar alții au fost achitati.
Mihai Munteanu, Paul Radu, Cristi Ciupercă