Culise interlope: “Ziua erai cu gulerele albe, seara – cu gulerele negre”

RISE Project publică stenograma convorbirii telefonice în care interlopii Nuredin Beinur si “Rândunică” dezvăluie informații de culise despre controversatul Nicu Gheară și europarlamentarul Gigi Becali.

Documentul obținut de RISE Project este o incursiune în istoria crimei organizate din România și arătă cum interacționează clanurile și liderii interlopi, modurile lor de operare, precum și strategiile folosite pentru a câștiga influență.

Vizualizarea conexiunilor lui Beinur

Discuția Beinur-“Rândunică” a fost interceptată de autorități în aprilie 2010 și  este parte a dosarului penal în care primul este judecat fiindcă ar fi șantajat și amenințat un afacerist care refuzase să-i mai plătească taxe de protecție.

Beinur este finul de cununie al lui Nicu Gheară, dar îl descrie pe acesta într-un jargon explicit: “cap de porumbel”, “paznic”, “fraier” etc.

Discuția arată tensiunile mocnite care existau deja la vremea aceea între “finul” Beinur și “nașul” Gheară și care au culminat cu proces civil. Scânteia a fost aprinsă de Pepy Daniel Nicolae – mâna dreaptă a lui Gheară – care a încercat să preia ostil Univertis SA (firma lui Beinur) care deține spații de agrement pe litoral. Printr-un atac de tip raider, Pepy l-a executat silit pe Beinur, invocând un contract de împrumut suspect. Acțiunea a avut loc în vara lui 2011, chiar atunci când Beinur se afla după gratii în dosarul de șantaj și amenințare. Ulterior, Beinur a reușit să anuleze executarea silită, dar procesul nu s-a încheiat.

“Eu nu mai vorbesc cu Nicu Gheară și Pepy, dar nu-s certat cu ei. Acum, vorbim doar în instanță.”, a declarat Beinur.

RISE Project

STENOGRAMA BEINUR-RANDUNICA

 

PASAJE DIN STENOGRAMA:

NUREDIN BEINUR : Nu, ma, dar tu stii ce se intampla cu asta? Asculta-ma putin. Ia fii atent. Astia, machedoii astia, cand ajung cu bani multi si cu astia, `astia le place sa fii dictator, manca-ti-as gura ta. Exact ca si alalaltu, ai inteles? Si ei pe urma, la cata lume le canta in struna „vai sefu, cum esti imbracat”, vai sefu’, cum esti asa” „vai sefu, ce bine ai vorbit” lor le intra in cap! Dar ei minte! Exact ca dictatorii, ai inteles?

RANDUNICA: Da. Le alimentaza orgoliul asta.

NUREDIN BEINUR : Da, ma, da. Si…sa-mi bag p… in ma-sa, si astia devin si zice „gata, ma, eu sunt sefu tarii, eu sunt sefu mafiei, eu sunt sefu cutare”. Ai infeles? Si atuncia numai ei vorbesc si pe urma lor nu le mai convine oameni ca mine, ca tine. Ai inteles?

RANDUNICA: Esti destept. Esti destept.

………………………………………………………………………………………………………

NUREDIN BEINUR : Atunci si-a adus aminte iar „ba, baga-mi-as p…, eu am neglijat pe Dumnezeu, am neghjat smecheria. Ba, de unde am facut eu banii astia? Din smecherie. Ba, de unde? Ba, de ce m-am abatut eu de la smecherie, manca-ti-as gura ta?” Ai inteles?

RANDUNICA : Aia e Beinur. Asa e Beinur, ai dreptate.

NUREDIN BEINUR : Sa-mi bag p… in ma-sa. Alalaltu’ n-a facut o zi de parnaie, intelegi? Ala la fel e. Ala se vede acum langa AI Pacino, o vede langa ala, a uitat cand avea wc-ul in curte, ai inteles? Si se spala la 15 ani la cur.

RANDUNICA : Bai, sa dea Dumnezeu sa nu ma misc dupa locul asta! Tu uita-­te la mine ce spun eu tie! Daca lu’ asta i-a dat valoare in ultimii 10 ani decat tu!

 NUREDIN BEINUR : Ba, esti nebun? Dar nu stie toata lumea?

RANDUNICA : Valoare, valoare de ciumecarie.

NUREDIN BEINUR : De ciumecarie manca-ti-as..

RANDUNICA: Beinur, Beinur i-a indepartat rivalii si dusmanii.

NUREDIN BEINUR : Da, ma, traiasca.. ba!

RANDUNICA : Pentru ca Beinur, prieten Caran, Cristofor,Vasilica… toata lumea…

NUREDIN BEINUR: Bravo, ma, bravo.

RANDUNICA: Asta finu’ lu’ astalalt… si daca vroia odata sa maraie unul dîn astia nu putea din cauza lu’ Beinur.

NUREDIN BEINUR : Da, ma, baga-mi-as p…! Nu mi-a spus mie Cristofor? Zice „ba cumetre, avem o prietenie de ani de zile, de pe vremea cand traia Nlntinau, sa moara ma-sa”, zice „ba, cum ai putut, ma, sa…?” ” ce sa fac cumetre, manca-ti-as gura ta? Ce sa fac?”

RANDUNICA: Asta a fost cel mai mare castig: Beinur al lui! Asta a fost cel mai mare castig al lui!

NUREDIN BEINUR : Da, ma. Si s-a aciuit la mine la mare cand l-au fugarit toti aia atunci..            °

RANDUNICA : Da, ma. Si Gemanarii. Si pe-o parte Gemanarii. Deci toate clanurile astea care ar fi putut sa fie o amenintare pentru el, erau in mana lu` Beinur.

NUREDIN BEINUR : Da, ma. A!! Gemenii, bravo! Care aia pe mine ma iubeau! Ai inteles?

RANDUNICA: Da, da, da. Nu puteau sa zica nimic din cauza lu’ Beinur.

NUREDIN BEINUR : Si mai se intanzpla ca la mare chiar nu puteau sa faca ca… ba, m-a sunat Nutu atuncia, ma, iti dau cuvantul meu! „Ba finule, ba, lasa-l, ma, pe asta in mana noastra ca..” „ba, ba cumetre, nu pot eu sa fac asa ceva”. Ba, sa mor daca te mint! „Ba, lasa-mi-l, manca-ti-as gura!” Ba, si atuncia se unise toata lumea. Se unise toata lumea cumetrasul meu, ma!

RANDUNICA: Era Fane, erau toti!

NUREDIN BEINUR : Ba, se unise toata lumea, cumetrasul meu, manca-ti-as gura ta!

 …………………………………………………………………………………………………………

NUREDIN BEINUR: Eu cand eram smecher, tu visai sa stai eu mine la masa, cacaciosul dracu’! Ba, ba, Randunica, sa-ti traiasca! Eu cand veneam la Vox Maris unde aveam masa mea, in centru, asta statea la prirna masa, la intrare acolo si visa sa dea noroc cu mine, cu Giovani, cu Piturca… Ai inteles?

 ………………………………………………………………………………………………………..

RANDUNICA : Era un paznic, ma, ce dracu’ era?

NUREDIN BEINUR: Paznic, ma, sa moara ma-sa!

RANDUNICA: Ce dracu..?!

NUREDIN BEINUR: Eu cand l-am alergat prima oara la mare.. Bai, iti dau cuvanttzl rneu. Randunica, ti-o spun acuma in premiera, ba, sa moara ma-sa, s-a pus vara-su in genunchi, ala de la Constanta, Misoc si cu Cristi Bocea. Ti-am zis, care ma stiau, aia alergau, erau pe strada demult inaintea lu’ asta. Si zice „Beinure, da in mine, rnanca-ti­-as gura ta, nu da, ca e vara-miu din Bucuresti „. Atuncia m-am cunoscut eu cu el. Si eram eu cu Raiciu, cu nebunu. Si-mi zice Raiciu „cine p… mea e cap de asta, porumbel, ca-l iau si-l bag in buzunar acuma!” Fii atent, ma! Pe Raiciu l-a tinut minte de atunci, manca-ti-as gura ta! Ai inteles? Si odata in Ibiza imi zice mie „ba, Beinure dar aveai tu unu asa care p… mea..era asa, mama, scarbos de om!”. Eu zic „ba, dar de ce p… mea… „. Eu uitasem faza asta. Imi zice el mie: „scarbos de om ca ala n-a mai venit pe langa mine si n-a avut contacte asa cu el”. Si pe urma mi-am adus aminte faza. A, pai mai mi-a zis mie odata asa o chestie, Zice „bai finule”, nu era nasi-miu pe atunci, „eu le dau bani la smecherii astia sa-i injosesc, mancati-as gura ta!”

RANDUNICA: Am stiut…

NUREDIN BEINUR : O vorba, fii atent ba.

RANDUNICA : Eu am stiut toata viata rnea asta.

NUREDIN BEINUR : „Fii atent aici” zice. „Eu le dau acuma ..” zice. Pai mie mi-a povestit odata Gigi, stii? Fii atent. Bai, imi zice asta, venea dupa mine pe la Vox Maris, pe colo. „Ba Gigi ti-aduc eu 30.000, ti-aduc 50.000”. Eu l-am vazut cutare, ma, zic ce p… mea, daca vrea el sa-mi aduca… cine e asta, cutare? Bai, ba, are si el 10 bodyguarzi, machedon, aia, hai, ma, baiat bun, cutare, stii? Asta prin ’95. ’94, ’95 cand a inceput el..

RANDUNICA : ’97.

NUREDIN BEINUR: Ce zici? ’97, ma. Cand a deschis… da, ma, ’97. Fii atent. Zice pe urma acuma, zice pe urma, cand ma duc eu la Ibiza, zic, „ba, dar nite si Gigi vorbea frumos de tine ca i-ai dat bani tot timpul, ca alea… ” atuncia imi zice el mie. „baga-mi-as p… eu in astia” zice. Eu la astia le dau bani sa-i injosese. Sa-i am la mana, sa le cutare. Ce, le dau eu bani ca-i iubesc pe astia? Ai inteles? El se ducea cu sacosa de bani dupa ei, da-i lu’ Giovani, da-i lu’ aia, da-i lu’ aia, da-i lu’ aia, ca sa-i aiba la mana lui. Bai, Randunica, bai! Ai inteles? Ba, dar fii atent, n-a fost unul dintre smecheri care sa nu-i dea. Ai inteles?

RANDUNICA: Da, ma, da.

NUREDIN BEINUR: Ba, n-a fost unul! Si lu’ Fane, si lu’ Tie, si lu’ Oneata, si Ilie (neinteligibil). Ba, la toata lumea… bine, si-a luat banii inapoi. .

RANDUNICA : Nu. De la mine nu si-a mai luat!

EDIN BEINUR : A?

RANDUNICA: De la mine nu i-a mai luat.

NUREDIN BEINUR: A, e bine ca esti singurul care l-ai ars, baga-mi-as p……! RANDUNICA: Pai, da’ nu e de ars. Nu, ca stii ca eu nu fac!

NUREDIN BEINUR: Nu faci, nu!

RANDUNICA : Nu! Nu e de ars! Nu. A zis: „fratioare de la tine nu mai vreau niciodata! Tu esti Randunica, esti frate cu mine…”.

NUREDIN BEINUR : A, cauta alianta.

RANDUNICA: Ce?

NUREDIN BEINUR : Cauta alianta, manca-ti-as gura.

RANDUNICA: Sa moara ce am mai scump daca te mint.

NUREDIN BEINUR : Da, ma, da. Esti nebun? Cand face de-astea, cauta alianta.

RANDUNICA: „De la tine nu mai ma intereseaza banii, tu esti…”

NUREDIN BEINUR : Vrei sa-ti spun ceva? Gata. Simte, simte ca l-a depasit puterea. Asculta pe fratele tau!

RANDUNICA : Da, da, da.

NUREDIN BEINUR : Ca daca era pe aicia si cutare, acuma cauta alianta. Ce zice? Asta toata viata a fost cu Cristofor, cu astia, rudele lui… cel mai mare neam, cel mai cutare… hai, ma, ce dreacu!?

RANDUNICA : Hai, ma, dar ce eu nu-l stiu, ma? Dar si eu am plusat. Zic „nu, eu nu fac asa ceva”. Zic: „in momentul in care o sa am si-o sa fiu bine, vin si-ti aduc banii. ce-i asta?”

NUREDIN BEINUR: Da, ma, daca o sa ai vreodata, sa-i dai, ce p… mea? ‘RANDUNICA : Sa moara familia mea, daca nu asa fac! Tocmai pentru ca sunt Randunica, eu ti-i dau! Ca altfel mi se pare asa aiurea. Zic: „Nicusoare, sa-mi faci mie cadou 120.000 de euro. Ma simt putin josnic. Asa, stii?”. Ca eu asa i-am zis.

NUREDIN BEINUR: Da, ma. Ce p… rnea, ma?! Bai, Randunica, tu cand erai smecher, asta era cotoiu’ curtii, manca-ti-as gura ta!

 …………………………………………………………………………………………………

 RANDUNICA : Fii atent. Si daca stau bine sa ma gandesc, cred ca tu esti singurul, singurul care esti ca mine, care esti ca mine. In ce sens? Nu ai pe nimeni dusman, ai spate cat vrei tu, daca maine dai un telefon de la toate clanurile pana la ultimul tigan si turc vine dupa tine…

NUREDIN BEINUR : Da.

RANDUNICA: Bai, fii atent ce te invat eu doua vorbe frumoase.

NUREDIN BEINUR : A?

RANDUNICA : Ai posibilitati materiale? Intelegi?Dezvolta-te tu, ca tu esti mai sus decat Nicu Gheara, tu esti mai sus mult decat multi de-astia si as vrea maine sa aud „Beinur nu mai este finul lui Gheara, perceput catelul lu’ Gheara”, fii atent! Nu vreau sa te superi pe mine!

NUREDIN BEINUR : Ba, baga-mi-as p…. Daca el astea, astea el le dadea la ziare, ma, sa moara ma-sa daca…

 …………………………………………………………………………………………………………..

NUREDIN BEINUR : Cine p… mea era Gigi Becali atuncia, ma? Ba, vorbesc de acum 12 ani!

RANDUNICA: Da, ma. Stiu. Stiu Ce dracu?

NUREDIN BEINUR :Bai, itî mai zic altceva. Cand 1-a luat asta odata la telefon, nu stiu ce gresise, cu astea. Bai, mi-a dat 15 telefoane. Mi-aduc aminte, eram in piscina la Nicu acasa. Ai inteles? Bai, peste 30 de telefoane! Gigi! Cand ies din apa aveam peste 20 (neinteligibil), manca-ti-as gura ta. Nicu „a, te suna!”. „Ia uite, ma, suna Gigi!” Nu, stiam cearta lor, ai inteles? Face „nu-l suna ca stiu eu ce vrea.” Stii?

RANDUNICA: Aha.

NUREDIN BEINUR : Zice „am avut eu cu el, am trimis niste vorbe si cutare”. Io iti dai seama, ce fac? Pac, cand plec de acolo, imediat il sun. Ai inteles?

RANDUNICA : Da

NUREDIN BEINUR : „Ce s-a intamplat, ma, Gigele?” „Ba, uite sunt la vila, la Vlad Lapte, manca-ti-as gura ta, vino pana aici”

RANDUNICA : Da.

NUREDIN BEINUR : Vlad e martor baga-mi-as p… sa-mi bag. Si cu Marian Ivan. „Bai fii atent!”. „Ce s-a intamplat, ma Gigi?” „Bai, du­-te ba, spune-i, ba, lu’ nasi-tu asta, ba spune-i, ba, sa se potoleasca, ba. Ba spune-i, ba, de doua zile nu ma duc acasa, manca-ti-as gura. Ce p.., mea are cu mine? Ce cutare, ce cutare?” „Ce ai, ma, Gigele?” Fii atent, era nebarberit, era neras.. baga-mi-as p…. Sa zica Vlad Lapte daca mint eu cu ceva.

RANDUNICA: Aha.

NUREDIN BEINUR : Ma duc asta inapoi la asta.. nu, ma intalnesc cu el in oras. Ca am fost la piscina la el si zic „ba, neicule ce ai, ma, cu Gigi, manca-ti-as… Bai, rad machedonii de tine, rad cutare de tine. Ce dreacu ai cu el? Ce atata?”Intelegi? „Dar ce, ma, ce vrea?” „pai uite mi-a zis ca el e nevinovat”. RANDUNICA : Aha.

NUREDIN BEINUR : „Ba” zic, „ba, Nicule, e machedon de-al tau, nu iti sta tie bine”. M,a era nasi-miu atunci. „Ba Nicule, nu-ti sta tie bine, nu era cutare, nu e bine cu asta..”. Eu il consiliam in bine pe asta, ai inteles?

RANDUNICA: Da.

NUREDIN BEINUR: Adica il si aparam pe al meu, nu? Ca ala era pe strada inaintea lu’ asta!

RANDUNICA: Corect.

NUREDIN BEINUR: „Bine, ma” . Si fii atent, „ba eu ti-l aduc si uite la discutii si astea” „bine, ma”. Vin acasa, il iau pe asta de la vila, il iau ””hai, ma”. Ajung pana in fata la Space, fii atent aici, Bai, pana in fata la Space, eu cu asta in masina. Cand ajung in fata acolo, fii atent ce zice, zice „bai, Beinure da’ nu da in mine, a?” Fii atent cum vorbea! Exact ca fraierii aia! „Ba, Beinure nu da in mine, a?” „Bai Gigele daca eu raspund pentru tine, esti nebun la cap?”

RANDUNICA: E, eu nu i-as fi sps lu’ ala vorbele astea!

NUREDIN BEINUR : A?

RANDUNICA : Eu nu i-as fi spus sa-l umflu pe ala. Eu lu’ Gheara nu i-as fi spus vorbele astea!

 ……………………………………………………………………………………………………..

NUREDIN BEINUR : Nu i-am zis niciodata. Da’ tin eu pentru… acuma cu Gigi iti zic tie. Ca ieri daca ma mai enerva mult ii spuneam si asta. Ai inteles?

RANDUNICA: Da, da.

NUREDIN BEINUR : „Bai, Gigi, tu vorbesti cu mine smeeherie? Pai ai uitat? Ca si.., ia, ma, nu recunosti ca ai spus vorba asta? Ba, baga-mi-as p…, daca ai curaj ca esti credincios, eu ma jur pe asta, jura-te si tu pe cruce! Hai sa vedem `daca e! Du-te-n p… mea de aici!”. Pai cand Ie deschid dosarele la astia, in p… rnea, si-o sa le aduc eu aminte de toate, ai inteles? Sa pisa pe ei in pantaloni. Pai, bai asta, la cat bine ai facut tu Randunica, in toate razboaiele in toate alea, si la cat am facut eu, pai smecheria traieste datorita noua, ma.

RANDUNICA : Dar eu nu ti-am spus, ma? Bai nu ti-am spus asta? Ma, lasa, a, ti-am zis, cu mine nu. Tu la momentul asta, tu la momentul asta, m-as intrista maine sa aud ca tu esti unul ca Nicu Gheara, unul ca Niro, unul ca Gigi Becali, pentru ca tu chiar meriti. Pentru ca, uite ce discutie avem noi aici, noi ii stirn pe toti foarte bine, stim ce le poate pielea, intelegi? Si niciodata in viata lor nu ar putea sa ajunga ei la asemenea valori Uite, Gigi Becali are un milion de dolari, un milliard de dolari ce are el acolo. Este problema lui ca daca el intr­-o chestie cu mine sau cu tine tot pe el se pisa!

NUREDIN BEINUR : Tu stii ce mi-a zis mie oameni susi? In afara de ala care l-ai vazut tu ieri. Zice „Ba, Beinure, pe tine te iubeste lumea pentru ca tu n-ai fost nici ca Fane Spoitoru, ca ala macar avea numele urat”, stii?

RANDUNICA : Aha

NUREDIN BEINUR : Cum mi-a zis mie unu, dimineata ma vede cu lumea pe la terenul de tenis, pe acolo si seara ma vede in casino. Si zice „ba, Beni, n-am vazut asa ceva de cand sunt!”. Si zice „ziua erai cu gulerele albe, seara esti cu gulerele negre, manca-ti gura ta!”

RANDUNICA : Da, ma, da, da.

NUREDIN BEINUR : Ba, e greu sa poata sa faca cineva asa ceva, manca-ti-as gura ta!

RANDUNICA : Un om de caracter poate sa faca asa ceva.

 ………………………………………………………………………………………………..

RANDUNICA: Ba, intreaba-ma pe mine! Ba intreaba-ma pe mine. Tu erai, tu erai acolo cineva care ii deserveai..

NUREDIN BEINUR : Indirect…

RANDUNICA : … interesele lui.

NUREDIN BEINUR : Da, ma, da. Sa moara ma-sa.

RANDUNICA : Ai inteles?

NUREDIN BEINUR : Da. Aicia recunosc.

RANDUNICA : Ai inteles? Nu sluga. E departe, e dur cuvantul asta.

NUREDIN BEINUR : Asta-i dur.        

RANDUNICA : Dar tu erai omul care erai bodyguardul lui Nicu Gheara. NUREDIN BEINUR :Bravo. Si cel mai important om de langa el.

RANDUNICA: Exact.

 ……………………………………………………………………………………………………

NUREDIN BEINUR : Bravo, ma, Bravo. Pentru ca de ce? Hai sa-ti spun acuma de ce. Lumea pe mine, lumea toata in general, si ziaristi, si oameni de afaceri si de alea, pe mine ma considera ciumec. Ai inteles?

RANDUNICA: Da.

NUREDIN BEINUR : La tot ce auzise despre Beinur. Ai inteles?

RANDUNICA : Exact.

NUREDIN BEINUR : E, si atuncia, Nicu Ghera avansand in bani si in astea, ai inteles?

RANDUNICA: Uite ce bodyguard are! ;

NUREDIN BEINUR : Uite ce bodyguard are! Da, manca-ti-as gura ta! `

RANDUNICA : Care face cartile la mare, care nu maraie nimeni, care la Bucuresti e cu toate clanurile…

NUREDIN BEINUR : Exact. Si asta este omul de baza a lu’ Nicu. La el asa de bine i-a mers chestia, de pentru el a fost paine cu lapte manca-ti-as gura ta!

RANDUNICA: Nu, e, ma, asta l-a ridicat, ma!

NUREDIN BEINUR : Pai, nu. Asa de bine..

RANDUNICA : Tu esti perceput si in momentul asta in lumea aia buna ca esti la fel fata de Nicu Gheara. Pentru ea te-ai asociat eu numele „finul lui Nicu Gheara”.

NUREDIN BEINUR: Da, manca-ti-as… da, ma, da, asa e. Intotdeauna…ba, fii atent aici.

RANDUNICA: Tot in spatele lui esti in momentul asta, in fata la lume.

 NUREDIN BEINUR : Toti am avut nasi, avem fini, avem astea.. bai,eu la finii mei, si la astea le-am facut averi. Bai, vrei sa-ti mai spun si altceva? Eu lu’ asta eu i-am facut avere, manca-ti-as gura ta! Ca tot ce are pe la mare, are datorita mie, manca-ti-as gura ta! Eu i-am bagat cascaval mult in buzunar. Asta, ca nas, asta trebuia sa-mi dea mie, manca-ti-as gura ta! Tot eu trebuia sa-i dau eu lui?

RANDUNICA: Da, ma, da.

NUREDIN BEINUR : Asta e singurul nas care a luat de la fin, manca-ti-as gura ta!

RANDUNICA: Da, nene, da, da, da. Ce dreacu!

NUREDIN BEINUR : Hai,ma, ce dracu? Pai lua asta ceva, pupa asta ceva la mare fara mine? Ba, cumetre, ba, cumetre. Asta facea plaja la Eforie Nord inainte.