Carmen Arsene, președintă a Federației Naționale pentru Protecția Animalelor (FNPA), spune că s-au cheltuit zeci de milioane de euro inutil. ”Problema în stradă este mult mai gravă decât acum zece ani. S-au folosit metode care nu dau rezultate, dar care aduc bani. Din maidanezi, câștigi oricum, spui că l-ai sterilizat, pe urmă că îl omori; câștigă personalul, hingherii, câștigă firmele care incinerează cadavrele câinilor. Câștigă firmele care cumpără sau nu medicamente. Toată lumea câștigă. Nu ai cum să știi cu siguranță cine este implicat în aceste afaceri. Aceste afaceri nu se fac pe hârtie. Autoritățile spun că în țară sunt 3 milioane de câini, dar în totalitate nu sunt mai mult de 600.000 de câini. Autoritățile declară că întreținerea unui câine în adăpost, pe lună, este de 400 lei, ceea ce este absurd. Nici pe animalul pe care îl ai în casă nu cheltui atât.”
Pe 24 ianuarie a.c., Carmen Arsene a prezentat la Bruxelles în fața reprezentanților Comisiei Europene și a unor ONG-uri internaționale argumente pentru implementarea unei legislaţii la nivel european privind managementul animalelor fără stăpân. În prezentare, președinta FNPA a subliniat că bugete publice uriașe alocate pentru programe de control al populației canine vin în contrast cu fondurile necesare și cu realitatea mizeră din adăposturile municipale pentru câini. Primăriile decontează chiar și 200 euro pentru un câine, în vreme ce la ong-uri se cheltuiește în jur de 25 euro/ câine. Carmen Arsena a acuzat de pasivitate autoritățile de control. ”Majoritatea răspunsurilor la sesizările noastre au repetat aceleași cuvinte: ”controlul nostru a găsit că normele de bunăstare a animalelor sunt respectate.” Autoritățile contribuie astfel la continuarea cruzimii față de animale.”
Președinta FNPA a propus soluții pentru a opri abuzul față de animale și a rezolva problema câinilor fără stăpân: ”Să fie implementate programe de sterilizare și eliberare, identificare, înregistrare, vaccinare, informare și educare. Monitorizare și sancționare. Să fie oprite programele de încarcerare și eutanasiere. Să ridici adăposturi pentru 600.000 de câini câți sunt în prezent în toată țara este o absurditate. Este ineficient pentru că iei 600.000 de pe stradă, dar vin alții de la cățele nesterilizate, abandonați din curțile oamenilor. Rata de prindere și ucidere este mult mai mică decât rata lor de înmulțire.”
Din 2001, autoritățile au obligația să gestioneze problema câinilor comunitari. Noua lege a câinilor fără stapân prevede eutanasierea doar în cazul celor bolnavi incurabil.