Companii conectate la magnatul Marc Rich au încercat să preia separat zăcămintele de cupru din România.
Câteva clădiri din strada Bahnofstrase, orașul Zug, Elveția, au găzduit secretele unor importante tranzacții internaționale cu materii prime și petrol. Afacerile miliardarului Marc Rich, fondatorul Glencore International, s-au învecinat aici cu cele ale grupurilor Masefield și, apoi, Mineco.
În noiembrie 2002, Wadsack era numit președintele abia înființatei companii Mineco AG, fiind și co-fondatorul companiei alături de Dimitrije Aksentijević, cetățean britanic de origine sârbă, angajat și asociat până la acel moment în Glencore International AG. De atunci, Wadsack a fost coleg cu Aksentijević, cu care împarte și astăzi conducerea companiei elvețiene Mineco AG. (DETALII AICI)
Hans Wadsack, implicat de-a lungul carierei sale în 279 de companii elvețiene, este prezent și în filiala românească a Mineco care a primit licența de la Moldomin.
Wadsack și-a gestionat o lungă perioadă afacerile într-o clădire de pe strada Bahnofstrasee nr. 11, în același loc în care Mineco și-a așezat primul birou la înființare.
La aceeași adresă a avut sediul și o mică companie, Goldhawk AG, care a fuzionat, în 1987, cu Marc Rich + Co Holding AG, potrivit datelor din registrul elevțian al companiilor.
Ulterior, Mineco AG și-a mutat sediul la adresa din Barrerstrasse 69, unde se află cartierul general al grupului Masefield – la doar câteva clădiri de fostul sediu al firmei Marc Rich & Co (actuala Glencore International). Mai multe clădiri de pe această stradă au găzduit firmele din grupul Marc Rich & Co de-a lungul anilor.
Oficial, grupul Masefield este fondat de foști traderi ai magnatului Marc Rich – un maestru al firmelor paravan, condamnat în SUA pentru trafic de arme și evaziune fiscală și grațiat de fostul președinte al SUA, Bill Clinton, în anul 2000, în ultimele zile de mandat.
Abilitatea lui Rich de a crea companii paravan pe toate meridianele și scandalurile internaționale în care a fost implicat au născut deseori suspiciuni că firmele înființate de foștii săi angajați sunt controlate tot de el în realitate.
La finalul anilor’90, grupul Masefield, unde figurează și Wadsack ca administrator, a avut un parteneriat strategic în România. Atunci Masefield avea un contract comun cu Glencore International prin care alimentau cu țiței Rafo Onești, rafinărie încă deținută de statul român la acea dată.
Contactată de reporterii OCCRP/RISE, compania Glencore nu a dorit să facă niciun fel de comentariu.
Schema elvețiană
Interesul manifestat separat de grupurile elvețiene pentru cuprul românesc, în 2006, are însă în spate conexiuni importante în cantonul Zug. Glencore International și compania elevețiană MRI Resources au cumpărat separat caiete de sarcini pentru licitația privind acordul de colaborare cu Moldomin și Cupru Min. La fel a procedat și Mineco, cu ajutorul Metanef, firma lui Mărginean. MRI Resources era rezultatul unor fuziuni repetate între compania Mimeco AG și alte două companii elvețiene. Firma MRI Resources a devenit între timp compania Astor Resources AG, având sediul în clădirea Barrerstrasse 53, unde funcționau companiile din grupul miliardarului Marc Rich. Printre administratorii MRI Resources au figurat doi executivi constanți din holdingul Marc Rich – Thomas Muller și Mehra Ashwath.
Marc Rich & Co Investment, una din firmele magnatului Rich, a devenit, apoi, compania Astor Partner AG (fosta MRI Trading), în care figurează aceeiași doi administratori ai Astor Resources AG.
Candidînd separat, companiile Glencore, Mineco și, respectiv, MRI Resources renunță în 2006 să mai depună oferte finale pentru asocierea cu statul român în cele două zăcăminte de cupru. Doar Mineco se mai implică apoi în Moldomin și încearcă să participe și la privatizarea Cupru Min, în 2012, dar renunță la Cupru Min după scandalul care se iscă în jurul acestei privatizări în guvernarea Ungureanu.