O nouă scurgere de informații continuă investigația #PanamaPapers – incursiunea la scară globală făcută de sute de jurnaliști în industria secretă a paradisurilor fiscale.
Peste 13 milioane de documente demască legături dintre Rusia și miliardari din anturajul președintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaților primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar și ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume.
Documentele arată cât de conectat e sistemul financiar offshore în politică dar și în lumea corporațiilor gigant. Printre acestea Apple, Nike, Uber, dar și alte companii globale care încearcă să evite plata taxelor prin tot felul de artificii.
Una dintre rețelele offshore duce către secretarul american pentru comerț, miliardarul Wilbur Ross. Începând cu 2014, o companie de transport naval la care este acționar a obținut venituri de peste 68 de milioane de dolari de la un gigant energetic controlat de ginerele lui Vladimir Putin.
Cel puțin 12 consilieri, membri de cabinet și finanțatori importanți ai lui Donald Trump apar în documentele secrete.
A deține un offshore este de cele mai multe ori perfect legal. Caracterul secret al acestor paradisuri fiscale atrage însă traficanți de droguri, persoane care vor să spele bani și lideri corupți. Adesea fără angajați sau birouri, aceste companii sunt folosite în structuri complexe, gândite pentru evitarea taxelor și prejudicierea bugetele statelor cu miliarde de dolari.
Industria offshore îi sărăcește pe săraci spune Brooke Harrington, profesoară la Copenhagen Business School și autoare a unor cărți pe tema distribuirii bogăției: “Există un grup mic de oameni care nu se supune acelorași legi ca noi toți ceilalți. (…) Aceștia își trăiesc visul și se bucură de beneficii fără a respecta constrângerile.”
Cele mai multe dezvăluiri provin din arhiva casei de avocatură Appleby și a unui furnizor de servicii offshore numit Estera. Cele două afaceri au funcționat împreună până în 2016, când Estera a devenit independentă.
Cel puțin 31 de mii de indivizi menționați în baza de date a Appleby sunt din Statele Unite ale Americii. Pe următoarele locuri, ca număr total de clienți, se situează Marea Britanie, China și Canada.
Multe dintre corporațiile care apar în bazele de date obținute de ICIJ au afaceri și în România, iar în documentele Appleby apar și numele unor cetățeni români care s-au folosit de serviciile furnizorului de servicii offshore.
Appleby, în peste 100 de ani de activitate, și-a clădit o reputație bună, însă documentele secrete arată că firma a furnizat servicii către clienți considerați “de risc” din Iran, Rusia și Libia și nu a aplicat corespunzător procedurile de combatere a spălării banilor. De altfel, compania a fost amendată în secret de administrația fiscală din Insulele Bermuda.
Reprezentanții Appleby nu au răspuns întrebărilor adresate de jurnaliștii de la ICIJ, dar au emis un comunicat susținînd că “nu există nicio dovadă a vrunei ilegalități”.
#ParadisePapers continuă dezvăluirile făcute în 2016 de investigația Panama Papers. Noile documente pun în lumină paradisuri fiscale foarte puțin explorate, precum Insulele Cayman, Bermuda, Antigua și Barbuda, Cook Island dar și Isle of Man și altele.
Arhiva conține informații despre avioane spion cumpărate de Emiratele Arabe Unite, despre compania din Barbados a unui inginer canadian care a încercat să construiască o super armă pentru fostul dictator irakian, Saddam Hussein, dar și despre celebrul preot mexican Marcial Maciel Degollado, fondator al ordinului catolic Legionarii lui Hristos, al cărui nume a fost implicat într-un scandal privind abuzuri sexuale împotriva minorilor.
Regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale și credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby.
Fișierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiții al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută.
Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a știut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o.
Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian, partener al ICIJ în acest proiect, că fondul coroanei are o investiție în Insulele Cayman, dar că nu cunoaște implicarea în BrightHouse.
Printre monarhii și politicienii conectați la acestă lume offshore se numără și Regina Noor a Iordaniei, care apare drept beneficiară a două structuri offshore cu ajutorul cărora a ascuns faptul că deținea o proprietate imensă în Marea Britanie.
Regina Noor a declarat pentru ICIJ că moștenirea lăsată ei și copiilor de către defunctul său soț, Regele Hussein, a fost mereu administrată după cele mai înalte standarde.
Sam Kutesa, ministrul de externe al Ungandei și-a deschis un astfel de fond în Seychelles prin care își gestionează averea. La fel, ministrul de finanțe al Braziliei, Henrique de Campos Meirelles, a creat o fundație în Insulele Bermude pentru ”scopuri caritabile”, iar lituanianul Antanas Guoga, membru în Parlamentul European și jucător de poker profesionist, apare ca acționar într-o companie din Isle of Man împreună cu un mogul al jocurilor de noroc.
Meirelles susține că nu beneficiază personal de pe urma fundației pe care a creat-o, aceasta urmând a fi folosită după moartea sa în scopuri caritabile pentru a susține educația. Guoga recunoaște participarea sa în compania din Isle of Man, dar susține că a declarat investiția autorităților și că și-a vândut acțiunile în 2014.
Kutesa și Clark nu au răspuns întrebărilor jurnaliștilor.
Pe lângă dezvăluirile cu privire la politicieni și corporații, documentele conțin detalii despre averile celebrităților.
Acestea includ yachtul și submarinele co-fondatorului Microsoft, Paul Allen, investițiile fondatorului eBay, Pierre Omidyar, sau acțiunile Madonei într-o companie de produse medicale.
Bono, solistul trupei U2, pe numele său adevărat Paul Hewson, deține, de asemenea, acțiuni într-o companie înregistrată în Malta, care a investit într-un centru comercial din Lituania.
Clienți ai paradisurilor fiscale sunt și oameni total necunoscuți, precum un stilist pentru câini, un instalator sau un instructor de wakeboard.
Oamenii din anturajul lui Trudeau și Trump
Oamenii bogați din politică au apelat cu încredere la sistemul opac al jurisdicțiilor de tip offshore.
Documentele #ParadisePapers arată cum Stephen Bronfman, consilier al premierului canadian Justin Trudeau, împreună cu Leo Kolber, un fost membru al Senatului, au mutat discret milioane de dolari într-un fond fiduciar din Insulele Cayman. Prin aceste manevre, ei ar fi reușit să evite plata taxelor în Canada, Statele Unite și Israel, conform experților care au evaluat documentele din arhiva #ParadisePapers.
Bronfman rămâne un finanțator-cheie pentru Trudeau, cu toate că premierul și-a declarat susținerea pentru transparență, cât și pentru lupta împotriva sustragerii de la plata taxelor.
Avocații lui Kolber susțin că, prin nicio tranzacție sau entitate, nu s-a încercat evitarea sau sustragerea de la plata taxelor.
În Statele Unite, documente ale Appleby arată cum Wilbur Ross, secretarul pentru comerț al SUA a folosit un lanț de entități din Insulele Cayman pentru a deține acțiuni în Navigator Holdings, o companie de shipping printre ai cărei clienți se numără Sibur, o societate cu legături la Kremlin.
Printre patronii Sibur se numără Kirill Shamalov, ginerele lui Vladimir Putin, dar și Gennady Timchenko, un miliardar pe care guvernul american l-a inclus pe lista sa de sancțiuni în 2014 datorită legăturilor sale cu Putin. Sibur este client important al Navigator, plătind companiei peste 23 milioane de dolari în 2016.
Documentele din Paradise Papers au scos la iveală și alte legături dintre SUA și Rusia în ceea ce privește relațiile de afaceri.
În 2011, un fond de investiții al mogulului IT Yuri Milner a acționat ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în rețeaua socială Twitter. VTB este implicată și în rafinăria românească Rafo Onești, ca principal finanțator în ultimii ani ai acționarilor ruși.
Documentele mai arată cum o subsidiară a gigantului rus Gazprom, altă corporație rusă cu operațiuni în România, a înființat o companie paravan care a investit într-o firmă legată de Yuri Milner și care a deținut acțiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Mai recent, același Milner a investit 850 mii de dolari în Cadre, o companie imobiliară al cărei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner.
Un purtător de cuvânt al fondului de investiții deținut de Milner a confirmat că VTB s-a folosit de fond pentru a investi în Twiter. Milner a declarat, într-un interviu, că nu a știut de implicarea Gazprom în afacerile sale, dar și că ar fi investit banii săi în afacerea Kushner.
Apple și alte corporații
Când Appleby nu servește interesele unor magnați, oferă consultanță corporațiilor care doresc să plătească taxe cât mai mici în țările în care fac afaceri. Appleby nu este un consultant fiscal, dar schemele sale financiare pentru reducerea taxelor sunt aplicate de companii din întreaga lume.
Printre ele se numără una din cele mai profitabile corporații americane, Apple Inc.
După ce Senatul american a ajuns la concluzia că gigantul IT a evitat taxe în valoare de zeci de miliarde de dolari, exportându-și profiturile în subsidiarele sale din Irlanda, Apple Inc. a căutat un nou adăpost pentru taxe în Europa și Caraibi.
Într-un schimb de e-mail-uri cu Appleby, avocații Apple au dorit să știe dacă o posibila mutare în alte paradisuri fiscale i-ar permite subsidiarei din Irlanda să desfășoare activități de management fără a fi supusă taxării în aceste jurisdicții.
Apple a refuzat să comenteze detalii despre acestă reorganizare, dar a declarat ICIJ că a înștiințat autoritățile despre noua structură și că acesta nu reduce taxele pe care trebuie să le plătească.
Glencore, una dintre cele mai mari case de comerț din lume, a fost un alt client de top al Appleby.
Aceasta desfășoară activități și în România. Documente confidențiale arată, de pildă, dedesubturile complexe ale unei afaceri ce a presupus construcția a două vapoare în șantierul naval Constanța.
Inegalitatea socială
Cadrul legal al paradisurilor fiscale promovează discreția și îi atrage astfel pe cei care doresc să își ascundă averile și afacerile departe de ochii fiscului și justiției.
În ultimii zece ani, Uniunea Europeană și alte organizații internaționale au pus presiune pe aceste paradisuri fiscale pentru a-și revizui legislația și pentru a-și verifica atent clienții.
Schimbările sunt însă lente, spun experții, atât din cauza dificultății de a schimba practica în atâtea jurisdicții diferite, dar și pentru că oamenii influenți și marile companii beneficiază de pe urma lor. Acestă industrie offshore este compensată de plătitorii de taxe obișnuiți, pe umerii cărora este mutată acestă povară pentru a echilibra balanța. Multinaționalele primesc astfel un avantaj nedrept în fața competitorilor săi mai mici.
“Când bogații devin și mai bogați, săracii devin și mai săraci, pentru că cei înstăriți nu își plătesc taxele”, concluzionează Brooke Harrington, profesoară la Copenhagen Business School.
#ParadisePapers conține fișiere din arhivele a două companii ce se ocupă cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum și documente din 19 registre ale companiilor din jurisdicții ce deservesc economia subterană a lumii. Arhiva a fost obținută de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alăturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists și alți 380 de jurnaliști din 67 de țări, printre care și RISE Project.
Sursă: Traducere adaptată a investigației ICIJ pe care o puteți citi AICI.