Mihail Boldea -parlamentarul acuzat de DIICOT pentru fals și înșelăciune- nu și-a declarat interesele în mai multe afaceri pe care le-a fondat în Galați, orașul său natal. Cele mai recente afaceri înființate de Boldea sunt specializate în producerea de energie și, respectiv, agricultură. Numele său apare ca asociat încă în trei companii active (Sun Park Energy, Prime International și Agrigal Fruct), dar declarația de interese a deputatului nu le include. În vârstă de 36 de ani, Boldea este de profesie avocat. În această calitate, el a mai omis în 2008 să treacă în declarațiile de interese și avere participațiile pe care le deținea atunci în alte companii.
La acel moment, Mihail Boldea figura ca asociat in firmele CSV Axaexchange SRL (care opera mai multe case de schimb valutar în orașul Galați), Prime International SRL (activități imobiliare) și Axa Convert SRL (comert). Domeniul imobiliar este cel care i-a adus acum probleme penale, deputatul fiind acuzat de către DIICOT că este liderul unui grup infracțional organizat implicat în tranzacții imobiliare ilegale și spălare de bani. Unul dintre cei învinuiți în dosarul Boldea este afaceristul local Marian Gurău, partener cu Boldea în afacerea cu energie Sun Park Energy, nedeclarată de deputat în niciuna dintre declarațiile de interese de după anul 2010 ( de când funcționează firma). Nici deputatul Boldea, nici afaceristul local nu au putut fi contactați de Rise Project. Primul este dat dispărut de procurori care i-au percheziționat azi locuința, după ce Camera Deputaților i-a ridicat marți imunitatea parlamentară.
Conexiuni cu lumea interlopă. Printre acuzațiile procurorilor se numără și spălarea de bani proveniți din traficul de persoane și droguri ale unor personaje din lumea interlopă. Boldea și asociații ar fi creat tranzacții imobiliare fictive pentru a splăla banii interlopilor din Galați.
Pentru obținerea unor importante proprietăți în orașul Galați, avocatul Boldea a folosit, potrivit procuorilor, mai multe metode: fabricarea unor antecontracte de vânzare-cumpărare pe baza cărora să obțină apoi titluri de proprietate, în instanță, pentru interpușii săi, sau obținerea de titluri de proprietate prin uzucapare (procedură juridică prin care o persoană poate revendica o proprietate dacă a locuit 30 de ani într-o locuință fără să-i fie tulburată posesia), deși terenurile aveau în realitate proprietari.
Consilier local PDL. Printre cei înșelați în 2008 de gruparea Boldea se numără, potrivit procurorilor, și consilierul local Radu Gheorghe, zis “Țăranul”, coleg cu deputatul Boldea în organizația PDL Galați până în toamna anului trecut. Pe baza unor procuri notariale fabricate, complicii lui Mihail Boldea au încercat să-i vândă consilierului PDL un teren în Galați pentru suma de 155.000 de euro.
Daniel Bojin