Documentele #ParadisePapers arată că Bono a fost timp de mai bine de un deceniu proprietarul ascuns al unui mall din Lituania. Afacerea solistului U2 este acum investigată pentru evaziune fiscală.
Legătura lui Bono cu mallul din Utena a fost scoasă la lumină de un set de date obținute de Süddeutsche Zeitung și International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Ele au fost analizate împreună cu Organized Crime and Corruption Reporting Project, rețeaua de jurnaliști de investigație, din care face parte și RISE Project.
În patru decenii de turnee mondiale, U2 n-a cântat niciodată în Utena, o localitate liniștită din nord-estul Lituaniei.
În oraș sunt doar 26.000 de oameni, o populație care ar intra în doar două peluze ale unei arene ca cele pe care le umple în concerte formația irlandeză. Ce nu știu localnicii e că Bono, solistul trupei, a deținut multă vreme o afacere în orașul lor.
Documentele de la registrul societăților comerciale din Malta îl indică pe Bono, Paul David Hewson în buletin, ca fiind proprietarul mallului Aušra (n.r. – Răsăritul).
Spațiul comercial, deschis în 2006, a fost ridicat de una dintre cele mai mari companii de construcții din Lituania, Eika. În aprilie 2007, dezvoltatorul a anunțat că a vândut proprietatea unui „investitor străin.”
Cumpărătorul se numea UAB Nude Estates 2, o companie lituaniană. Documentele arată că o parte a firmei e deținută de Bono, printr-o construcție alambicată de offshoruri din mai multe jurisdicții.
Compania lituaniană a fost deținută între 2007 și 2012 de un offshore cu nume similiar, Nude Estates Malta Ltd. Potrivit documentelor care au fost scurse din Malta, Bono este unul dintre cei trei proprietari ai Nude Estates Malta, alături de Robin Andrew Barnes și Patrick Gerard McKillen, un om de afaceri irlandez. Cel din urmă mai deține împreună cu Bono și David Howell Evans- chitaristul trupei U2, un hotel de lux în Dublin.
Portofoliul companiei lituaniene a fost transferat în 2012 către Nude Estates I Ltd. un alt offshore din insula Guernsey din Canalul Mânecii.
Într-un răspuns pentru ICIJ, PR-ul lui Bono, Kathy McKiernan, a spus că solistul este „un investitor minoritar, inactiv” al Nude Estates I, compania din Guernsey. Acesta a mai confirmat că Bono a deținut câteva acțiuni în Nude Estates Malta, care a fost lichidată.
Nu este clar cât a investit Bono în mallul din Utena sau cât a câștigat din această afacere. Potrivit bilanțului din 2007 al companiei lituaniene Nude Estates 2, activele imobilizate valorau 19,6 milioane de litasi, echivalentul a 8 milioane de dolari.
Robertas Dargis, fondator și fost director general al dezvoltatorului Eika, i-a spus partenerului OCCRP, portalul 15min.lt că habar nu avea că a vândut mall-ul în 2007 unei companii legate de Bono.
„Sub nici o formă!”, a exclamat Dargis când a aflat de conexiune.
„Nimeni nu ne-a spus nimic de Bono”, a mai declarat el. „Știam că sunt niște investitori irlandezi sau parcă din Marea Britanie, ceva de genul ăsta.”
Administrată de lituanieni, Nude Estates 2 ar fi evitat taxe de zeci de mii de euro, potrivit unei analize independente asupra bilanțului companiei.
Compania a declarat pierderi de 3 milioane de euro în 2010, înregistrând încasări mai mici de jumătate de milion. Gaura provenea dintr-o reevaluare a mijloacelor fixe ale companiei, cel mai mare obiectiv al patrimoniului fiind chiar mall-ul.
Pierderile raportate ale companiei, care implică și neplata taxelor pe profit, au continuat până în 2016. Asta în ciuda profiturilor obținute din chirii. Într-o declarație primită de 15min.lt, autoritățile fiscale lituaniene au confirmat că firma nu a plătit impozite pe profit cel puțin din 2011.
Rūta Bilkštytė, un expert fiscal lituanian, director al firmei locale de consultanță Fidexperta, a văzut documentele Nude Estate 2. Bilkštytė a spus că datele financiare arată „o încălcare gravă a codului fiscal.”
Expertul financiar a spus că societatea pare că a indicat incorect pierderi de câteva milioane de euro justificate prin reevaluarea mall-ului. Ea a estimat că firma a evitat până acum taxe în valoare de 47.000 de euro, iar pierderile curente/declarate pe hârtie i-ar permite să evite încă 400.000 de euro.
„Din punctul meu de vedere nu e nici o greșeală, nici un plan fiscal și nici o minimizare a taxelorPare să fie „o încălcare gravă a codului fiscal”, a spus Bilkštytė.
Reporterii 15min.ltau trimis aceleași documente la Autoritatea Fiscală din Lituania, cerând un punct de vedere. Agenția a răspun că urmează să investigheze compania. „Deprecierea activelor fixe indicată în cazul dvs. nu îi permite companiei să nu plătească impozitul pe profit în viitor”, au declarat inspectorii fiscali lituanieni.
Reporterii de la 15min.lt n-au dezvăluit nici agenției, nici lui Bilkštytė despre legăturile lui Bono cu mall-ul.
Deși nu există vreo dovadă că Bono e direct implicat în combinații financiare, dezvăluirile poartă cu ele ecourile criticilor din trecut despre aranjamentele financiare ale cântărețului.
Bono, un activist vocal pentru reducerea datoriilor în cazul celor mai sărace țări din lume, a fost întâmpinat în 2011 cu un protest la festivalul din Glastonbury, Marea Britanie. Fanii U2 au fost nemulțumiți că trupa a decis să de mute contabilicește din Irlanda în Olanda, unde veniturile din drepturi de autor ale muzicienilor sunt mici.
În 2015, Bono a răspuns unui nou val de critici la adresa strategiei financiare a trupei zicând că e vorba doar de „niște oameni deștepți pe care-i avem… care încearcă să fie chibzuiți apropo de felul în care suntem impozitați”.
Sigitas Jautakis, directorul lituanian al Nude Estates 2, spune că nu știa că Bono era unul dintre proprietarii mall-ului, și că singurul proprietar cu care a ținut el legătura era un irlandez pe nume „Brian”.
Jautakis a negat că ar fi ceva necurat apropo de impozitele mall-ului. Dar când i s-a adus la cunoștință că administrația financiară le-a zis reporterilor de la 15min.lt că deducerea fiscală era nemotivată, Jautakis a spus că firma lui va plăti mai multe taxe dacă i se va cere.
„Dacă se… stabilește [de către administrația financiară] că trebuie să plătim vreun impozit pe profit, fără a se lua în considerare reevaluarea mall-ului, ok. Autoritatea Fiscală nu a întreprins nici o inspecție, nici nimic altceva”, a zis.
„Dar ar trebui, înainte de toate, să cerceteze atent întreaga situație.”
AUTOR: Šarūnas Černiauskas
Au contribuit Hilary Osborne (The Guardian) și Will Fitzgibbons (ICIJ)
#ParadisePapers conține fișiere din arhivele a două companii ce se ocupă cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum și documente din 19 registre ale companiilor din jurisdicții ce deservesc economia subterană a lumii. Arhiva a fost obținută de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alăturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists și alți 380 de jurnaliști din 67 de țări, printre care și RISE Project.
Sursă: Traducere adaptată a investigației OCCRP pe o puteți citi: AICI