În partea a doua a interviului acordat RISE Project, Gică Popescu – candidat la președinția Federației Române de Fotbal – vorbește despre datoriile pe care firmele sale le-au lăsat în urmă și despre pierderile monotone pe care acestea le înregistrează. Dar și despre opacizarea acționariatului câtorva dintre societățile sale comerciale, prin trecerea părților sociale de pe numele lui, pe numele unor companii offshore din Cirpu.
RISE Project: Majoritatea societăților comerciale pe care le patronați sunt pe pierderi, iar multe dintre ele au fost acționate în instanță pentru recuperarea datoriilor. Cine se uită la situația lor financiară trage concluzia că Gică Popescu nu este un bun manager.
Gică Popescu: Trageți dumneavoastră concluzia asta.
Ce altă concluzie poate fi trasă?
OK! Și vreți să vă dăm exemple de societăți comerciale care mai fac și profit?
Există astfel de firme?
Majoritatea businessurilor sau societăților pe care le-am făcut au fost create undeva, în 2005-2006. Aproape fiecare societate a achiziționat, la un anumit moment, un anumit activ. De regulă, terenuri pe care să dezvolte businessuri. Din păcate, pentru toată lumea, nu numai pentru noi, imediat după 2007, a venit o perioadă de criză. Toate aceste proiecte, din rațiuni legate doar de criză, au fost ținute în stand-by. De anul acesta, noi crezând că lucrurile se vor îmbunătăți, vrem să le scoatem la suprafață pe câteva dintre ele. Avem trei proiecte pe care le începem anul acesta: unul de energie eoliană, altul imobiliar și un altul despre care, acum, nu pot să vă vorbesc.
Totuși de unde provin aceste pierderi?
Fiecare societate are istoricul ei. Vă dau un exemplu, cu GP Holding și GP Hotels. (n.r. – GP Hotels este controlată prin intermediul GP Holding). În perioada de boom, noi am cumpărat un teren (nr. – pe strada Teodosie Rudeanu, nr. 8, în zona stației de metrou Basarab) pe care voiam să dezvoltăm un hotel. Am făcut proiectul. Am obținut autorizație de construire. Am semnat contractul de management și de operare cu Mariott, urmând să dezvoltăm acest hotel. A venit criza și am fost sfătuiți de consultanții pe care îi aveam să nu începem pentru că, cu siguranță, vom avea probleme. Rata de ocupare a hotelurilor din București a scăzut dramatic. În plus, nicio bancă nu dorea să finanțeze, în perioada asta, un proiect de genul acesta. Am fost obligați să stopăm investiția. Am plătit pentru acel teren 7 milioane de euro. Când terenul a ieșit din patrimoniul GP Holding, fiind transferat, ca aport de capital, firmei GP Hotels, a fost înregistrat la o valoare contabilă foarte mare. După trei ani, fiind obligați de lege să facem reevaluarea bunurilor, valoarea lui contabilă a devenit 4 milioane de euro. În cazul ăsta, avem de a face cu o pierdere contabilă, provenită din reevaluarea bunurilor. Toate investițiile pe care le-am făcut, la acest proiect, cu arhitecți, cu avocați, cu tot ce am mai investit au devenit costuri, adică pierderi. Nouă ne convine să avem pierderi pentru că nu plătim impozit. Eu, ca persoană fizică, am de recuperat multe milioane de euro de la această societate. Toate investițiile au fost făcute cu banii mei.
În cazul acestui proiect, firma de consultanță hotelieră Trend Hospitality v-a dat în judecată pentru recuperarea unei datorii de 262.000 de lei, contravaloarea unor servicii de consultanță.
Datoria a fost plătită de mult. A fost o neînțelegere. La momentul semnării contractului cu Mariott, contractul cu Trend Hospitality, din punctul nostru de vedere, încetase. Ei au continuat să ne emită facturi până la sfârșitul anului.
Litigiul cu Trend Hospitality este încheiat?
Nu. În continuare, ei mai vor 40.000 de lei. Noi le-am spus că le-am plătit deja patru luni în plus. Avocații noștri ne-au spus că nu mai avem nimic de plătit. Dar oamenii au posibilitatea să se ducă în instanță și să ceară. Asta nu înseamnă că trebuie să ne speriem în fața fiecărui om care ne dă în judecată și să-i plătim banii imediat. În niciun caz!
Și dacă avocații vă dau sfaturi greșite?
Încetăm colaborarea. Nu le e prea bine. Își pierd un client.
Veți relua proiectul hotelului Mariott?
Îl reluăm. L-am transformat în apartamente, urmând sfatul consultanților. Eu cred că va fi un succes, la prețul la care vrem noi să vindem apartamentele. Și suntem în faza eliberării autorizației de construire, pentru ridicarea a 162 de apartamente. În luna mai, vom începe.
Toate firmele dumneavoastră suferă. Aveți bani acum?
Avem active. Bani, nu. Noi am investit în aceste societăți pentru a face profit. A venit criza și am stopat tot. Noi considerăm că e timpul să dăm drumul la un proiect. La acesta! (Gică Popescu face semn către planșele desenate ale viitorului complex rezidențial de pe strada Teodosie Rudeanu). V-am mai arăta unul, dar trebuie să fie off the record!
Total Development Grup Expert a falimentat cu datorii mari la instituțiile statului: Autoritatea Națională a Vămilor, Autoritatea Navală Română…
E mult mai complicată chestiunea aceasta. Avem o plângere penală făcută celui care a administrat societatea aceasta. Vedem ce o să se întâmple.
Gică Popescu AIR are un litigiu cu Aviația Utilitară.
E vorba de 17.000 de lei. Nu credem că trebuie să plătim banii ăștia. Am avut închiriat la ei un spațiu, un hangar în care țineam un elicopter luat în leasing. O perioadă a mers bine, apoi am returnat obiectul leasingului către Unicredit. În momentul în care am returnat elicopterul, le-am zis celor de la Aviația Utilitară că nu mai avem nevoie de hangar. Contractul de chirie se reînnoise de curând. A fost ideea că această chirie va fi plătită de societatea de leasing…
Clubul Sportiv Școala de Fotbal Gică Popescu…
E în insolvență Școala de Fotbal. Eu am finanțat-o 17 sau 18 ani. I-am lăsat, un an și jumătate, să se autofinanțeze, tot în perioada de criză. Nu s-au descurcat, au declarat insolvența.
O datorie de 200 de lei la o firma de papetărie, cum e RTC, este, pentru imaginea pe care dumneavoastră o aveți, o chestiune caraghioasă.
Am achitat-o. E mai multă neglijență decât altceva.
Și neglijența este o parte a portretului unui om de afaceri, al unui manager.
Dacă asta credeți dumneavoastră, că în asta constă managementul, atunci e OK. Eu nu mă ocup de mizilicuri de felul ăsta, credeți-mă. Nu stau să văd dacă s-au plătit 200 de lei sau 300 de lei. Eu intervin în momentul în care sunt lucruri importante de făcut.
Aceste datorii pot indica un management impropriu.
Vreți să scoateți în evidență că nu aș fi un manager bun. Asta vreți! Eu m-aș raporta la alte chestiuni.
La care?
La businessuri, la cele care sunt în derulare. Acum, o să mă acuzați că și criza este provocată de mine. Că mi-am început business-urile și că am cumpărat toate activele în perioada 2006-2007. Dacă n-am fost atât de inspirat încât să prevăd criza… Puteți să mă acuzați că n-am avut fler…
Care este cea mai de succes afacere pe care ați desfășurat-o ca întreprinzător?
E vorba de două tranzacții pe care le-am derulat ca persoană fizică. Sunt aici. (Gică Popescu arată spre un teanc de coli în format A4, imprimate cu înscrisuri administrative). Dar nu vreau să vi le arăt.
În multe interviuri acordate presei, spuneți, constant, că nu vreți să vorbiți despre afacerile dumneavoastră.
Nu cred că am ceva de câștigat vorbind despre businessurile mele.
Dar ați avea ceva de pierdut?
Nu. Dar atâta timp cât nu am nimic de câștigat, de ce aș face publice aceste lucruri? Eu n-am apreciat niciodată oamenii care vorbesc public despre businessurile pe care le fac. Nu văd de ce aș face-o! Fără să însemne că e ceva ascuns. Nicidecum! Nu-mi doresc să vorbesc despre businessuri. Eu încerc să fiu un om cât se poate de discret și cu familia, și cu businessurile. Nu am de ce să fac publică viața mea.
Sunteți o persoană publică.
Asta nu înseamnă că nu pot avea anumite rațiuni de business pe care să nu le fac publice.
Cariera dumneavoastră de fotbalist s-a continuat printr-o carieră de om de afaceri. Astăzi, afacerile sunt ocupația dumneavoastră principală.
Eu niciodată n-am ieșit public să spun că sunt un om de afaceri. Eu am făcut niște investiții cu banii mei și fiecare om are dreptul să facă ce dorește cu banii lui. Nu m-am bătut cu pumnul în piept că aș fi un mare om de afaceri. Din contră! Om de afaceri este Țiriac… Noi, că facem anumite investiții cu banii pe care i-am câștigat în sport… Acestea sunt chestiuni pur personale, care nu trebuie să fie de interesul publicului larg. Așa consider eu.
În cazul mai multor societăți de-ale dumneavoastră, specializate în producția de energie verde, recent, acționariatul a fost trecut de pe numele dumneavoastră pe numele unor companii offshore din Cipru, Vasmigro Limited și Kakuna Limited. Proprietarii lor nu pot fi verificați. Cu toate astea, reprezentantul din România al acestor offshore-uri sunteți dumneavoastră. Sunt aceste companii cipriote ale dumneavoastră?
Stați puțin! E o chestiune ilegală?
Nu este.
Dați-mi, vă rog, voie să fiu confidențial în această chestiune. Credeți-mă, nu pot să vă descriu toate rațiunile noastre de business. Nu cred că vă privesc pe dumneavoastră.
Motivele pentru care v-ați fi înființat societăți în Cipru pot fi doar două: acela de a plăti mai puține taxe la stat sau acela de vă ascunde legătura cu firmele pe care Vasmigro și Kakuna le dețin în România.
Dacă voiam să mă ascund, aș mai fi apărut eu ca reprezentat al acestor societăți? În plus, aceste firme au conturi deschise în România.
Ionuț Stănescu