RISE Project face un profil detaliat al firmei Ro Naturstein, cea care, în ultimii zece ani, a cumpărat peste 50 de imobile în Capitală, printre care și hotelul Concordia, în care s-a hotărât unirea Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859.
Recent, RISE a dezvăluit harta imobilelor deținute de Ro Naturstein (AICI), prețul cu care au fost cumpărate și felul în care sunt, azi, exploatate.
Citiți, mai jos, care sunt relațiile de afaceri din spatele acestui uriaș patrimoniu de clădiri și terenuri.
„O jumătate din Novara”
Firma italo-română care deține în București un arhipeleag imobiliar de 250 de milioane de euro este patronată de grupul Montipo, activ pe piața construcțiilor din anii 1960, și de Grigore Miu, un român cu parteneri de afaceri încarcerați pentru fapte de corupție.
Familia Montipo – deținătoarea Montipo Trading, compania italiană care controlează 80 la sută din Ro Naturstein – este printre cele mai influente din Piemont.
Un articol din „La Stampa” – cotidian torinez al corporației Fiat – notează că „întemeietorul familiei”, Gianfranco Montipo (72 de ani), și fratele său Francesco Montipo (66 de ani) au fost președinții clubului de fotbal Novara Calcio, la mijocul anilor 1990. Același articol spune că familia Montipo a construit „o jumătate din Novara”, orașul în care își are cartierul general.
Afacerile rezidențiale ale grupului Montipo au trecut de mult de zidurile localității de reședință. Firma are operațiuni în alte câteva localități italiene: Milano, Bolzano, Bergamo, Galliate, dar și în Budapesta.
București, centrul operațiunilor imobiliare
La puțin timp după ce l-a întâlnit pe afaceristul Grigore Miu și a început să expatrieze zeci de milioane de euro în conturile firmei Ro Naturstein, prin intermediul Montipo Trading, „întemeietorul familiei”, Gianfranco, a înființat în Oradea, în aprilie 2004, o altă firmă specializată în dezvoltări imobiliare: Gidue SRL. În prezent, activitatea acesteia e întreruptă.
Interesant e că banii pe care Gianfranco Montipo i-a pompat în imobiliarele din București, prin intermediul firmei Montipo Trading (Novara), depășesc, cel puțin la nivelul înregistrărilor contabile, capitalul pe care compania l-a lăsat acasă. Dacă activele Ro Naturstein erau evaluate, în 2011, la 250 de milioane de euro, în același an, activele Montipo Trading nu depășeau 188 de milioane de euro.
Toate celelalte subsidiare ale firmei din Novara au activități restrânse, mult sub nivelul celor desfășurate în București.
O altă firmă proeminentă a familiei Montipo este antrepriza Montipo Construzioni Generali, al cărei pachet majoritar, 75 la sută, este deținut, de asemenea, de Gianfranco. Prin intermediul ei, numeroasa familie Montipo deține participații în alte societăți comerciale, inclusiv în cea care administrează complexul Sporting Village Novara.
Reprezentanții grupului Montipo nu au răspuns la întrebările pe care RISE Project li le-a adresat, referitor la operațiunile desfășurate în România.
Parteneri de afaceri din Germania
Grigore Miu (55 de ani), „tovarășul de drum” pe care familia Montipo l-a ales pentru a-și dezvolta imperiul imobiliar din București, este cel care a înființat firma Ro Naturstein în 1994.
Miu a pus bazele Ro Naturstein împreună cu un cetățean neamț, Richard Daser. Atunci, la Registrul Comerțului, românul și-a declarat profesia de „tehnician”, iar neamțul pe cea de „maistru”. În timp, Miu avea să-și schimbe încadrarea profesională, declarându-se „manager”.
Richard Daser nu este singurul german cu care Grigore Miu a încercat să facă afaceri. În 2003, Miu a deschis în suburbiile orașului Munchen, alături de românii Vasile Creștin, Corneliu Păltânea, Cătălin Odea și germanul Karl Wilhelm Schweitzer, o companie de consultanță în domeniul computerelor. Numele firmei: CSP Import, Export &Verwaltung. În 2012, aceasta a intrat în insolvență.
Amicii Păltânea și Creștin
Doi dintre cei cu care Miu s-a asociat în Germania, Corneliu Păltânea și Vasile Creștin, duc pe umerii lor dosare penale grele. Corneliu Păltânea (58 de ani), fost șef al secției de informații din cadrul SRI Prahova, are la activ două condamnări la închisoare. Prima: 3 ani și 6 luni, cu executare, pentru participarea la furtul a 250 de tone de carburanți de la Rafinăria Astra Română din Ploiești, oraș pe care îl avea în supraveghere operativă. A doua condamnare: 3 ani cu suspendare, pentru luare de mită de la un angajat SRI căruia îi promisese că îl va încadra ca ofițer de informații. Ambele condamnări au fost pronunțate în toamna lui 2012.
Vasile Creștin (50 de ani), alt asociat al lui Miu în firma deschisă în Bavaria, a fost reținut de către procurorii DIICOT, în 2012, sub acuzația a fi orchestrat, alături de alți complici, o fraudă bancară estimată la 84 de milioane de euro. În același dosar – trimis în instanță abia în octombrie 2013 – este judecată și Jenica Barbu Vrânceanu, parteneră de afaceri tradițională a lui Vasile Creștin, dar cunoștință veche și pentru Grigore Miu.
Firme de confecții
De altfel, Jenica Barbu Vrânceau (64 de ani) s-a numărat și ea printre asociații companiei italo-române cu active de 250 de milioane de euro. În 2003, după retragerea din Ro Naturstein a neamțului Richard Daser, ea a preluat 5 la sută din părțile sociale ale companiei. Un an mai târziu, i le-a cedat lui Miu.
„Tehnicianul” Grigore Miu și afaceriștii penali Vasile Creștin și Jenica Barbu Vrânceanu se cunosc încă de mai demult. În 2001, Miu și Vrânceanu l-au secondat pe Vasile Creștin la cumpărarea fabricii de confecții sibiene Cochet SA, pe care au preluat-o de la SIF Moldova. Cei trei au mai deținut împreună și firmele Usedco Trading și Trico-sib, ambele specializate în producția și comerțul cu îmbrăcăminte.
Grigore Miu este administrator al Ro Naturstein. El s-a ocupat de achiziționarea propriu-zisă a salbei de imobile pe care Ro Naturstein le deține în București.
Miu nu a dorit să dialogheze cu RISE Project.
Cum s-a schimbat în timp acționariatul Ro Naturstein
1994 – Este înfiinţată Ro Naturstein, de către Grigore Miu (50%) şi cetăţeanul german Richard Daser (50%). La registrul comerţului, românul îşi declară profesia de „tehnician”, iar neamţul, pe cea de „maistru”.
1999 – în acţionariatul firmei intră şi soţia lui Grigore Miu, Mihaela. Tabloul acţionarilor devine: Grigore Miu (25%), Mihaela Miu (25%) şi Richard Daser (50%).
2003 – în acţionariatul companiei îşi fac apariţia Cătălin Eduard Odea şi Jenica Barbu-Vrânceanu (persoană de încredere a familiei Creştin). Richard Daser se retrage din firmă. Tabloul acţionarilor devine: Grigore Miu (25%), Mihaela Miu (65%), Cătălin Eduard Odea (5%) şi Jenica Barbu-Vrânceanu (5%).
2003 – în acelaşi an, Ro Naturstein intră sub tutela familiei italiene Montipo – care cumpără 75% dintre părţile sociale ale firmei prin intermediul Emmencinque SRL, societate înregistrată în Milano. Mai exact, Emmencinque achiziţionează integral pachetul de părţi sociale deţinut de Mihaela Miu (65%) şi alte 10% dintre cele deţinute de Grigore Miu. Tabloul acţionarilor devine: Emmencinque SRL (75%), Grigore Miu (15%), Cătălin Eduard Odea (5%) şi Jenica Barbu-Vrânceanu (5%).
2004 – Jenica Barbu-Vrânceanu părăseşte Ro Naturstein. Părţile sale sociale sunt preluate de Grigore Miu. Acţionariatul companiei devine: Emmencinque SRL (75%), Grigore Miu (20%) şi Cătălin Eduard Odea (5%).
2005 – Grigore Miu cedează către Emmencinque SRL 5% din părţile sale sociale. Acţionariatul firmei devine: Emmencinque SRL (80%), Grigore Miu (15%) şi Cătălin Eduard Odea (5%).
2009 – compania Emmencinque SRL, înregistrată în Milano şi controlată de familia Montipo, este absorbită de firma Montipo Trading din Novara, societate aparţinând aceleiaşi familii. Ca urmare a actului de fuziune, acţionariatul Ro Naturstein SRL devine: Montipo Trading SRL (80%), Grigore Miu (15%) și Cătălin Odea (5%).
2013 – Cătălin Odea iese din firmă. Părțile lui sociale îi revin lui Grigore Miu. Acționariatul Ro Naturstein SRL devine: Montipo Trading (80%) și Grigore Miu (20%).
Ionuț Stănescu