Clanul Sportivilor a capturat, pur și simplu, organizația PSD Ilfov.
O înregistrare internă arată cum lumea interlopă folosește cel mai mare partid din Romania drept comandament central al unor combinații imobiliare de milioane de euro.
Vocea principală îi aparține lui Florian Puiu, secretar executiv al PSD Ilfov, veteran din Clanul Sportivilor și ambasador al mai multor sindicate interlope.
Vocea secundară este a consilierului județean, Alin Todireanu, exclus din PSD la sfârșitul lui iunie și transferat la Pro România.
Discuția a avut loc în toamnă, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, pe strada Șoimului din sectorul 5, la spălătoria auto a lui Florian Puiu.
Miza: terenurile din sudul Capitalei
„Domnul Marcel Ciolacu nu comentează nimic în această etapă”, ne-a lămurit scurt consilierul celui de-al treilea om în stat. Etapa în care șeful PSD tace profund este cea în care propriii oameni îl acuză de complicități politice cu crima organizată.
Joia trecută, pe 16 iulie, primarul din Popești-Leordeni, Petre Iacob zis Pitre, s-a detonat pe Facebook cu o postare lungă, care începe astfel:
„A sosit momentul pentru clarificări: este adevărat! – PSD astăzi este condus în Ilfov de clanurile interlope ale Capitalei. Din disperarea de a nu pierde puterea din mână, oamenii politici din Partidul Social Democrat au acceptat pentru început interlopii în viața politică, oferindu-le susținere în funcții înalte, iar astăzi nu-i mai poți deosebi unii de alții, interlopii devenind oameni politici și oamenii politici devenind interlopi (…)”
Am aprofundat subiectul cu edilul din Popești-Leordeni. Petre Iacob susține că filiala PSD Ilfov a încăput demult pe mâna clanurilor, iar acestea l-au executat politic, fiindcă nu le-a îndeplinit cereri punctuale. Mafia are interese strict imobiliare și miza din acest caz ar fi chiar lista de împroprietăriri funciare de la primăria orașului.
Filiera blochează oameni simpli care așteaptă de ani cu procese-verbale de punere în posesie şi adeverinţe de proprietate emise în baza legii fondului funciar. Le garantează acestora soluționarea cu prioritate a dosarelor la Prefectură și le cumpără drepturile cu sute de mii de euro. Apoi, interlopii vor să se bage în față la primărie ca să fie împroprietăriți efectiv peste rând, deși sute de alți cetățeni au prioritate. Cum ar fi, de pildă, cei care așteaptă cuminți în baza unor hotărâri judecătorești. Acestea sunt mai importante juridic decât adeverințele și procesele verbale comercializate la colțul străzii, zice primarul Iacob. Există o procedură legală.
Goana clanurilor pentru pământ are tradiție în zonă. Sutele de mii de euro investite cash în drepturi litigioase se multiplică în milioane, când pe terenurile vânate încep să crească înghesuite blocuri de locuințe. Infrastructura de canalizare și transport nu mai ține pasul demult cu zecile de construcții rezidențiale, autorizate pe bandă rulantă. Canalizarea refulează în stradă, apa nu stă în closet, spații verzi nu există.
În prezent, două sindicate criminale aflate în expansiune administrează o puzderie de șantiere în oraș.
- Clanul Sportivilor, cei mai violenți rakeți din București, controlează cartierul Berceni și localitățile din sudul Capitalei. Extrem de agresivi și bine organizați, funcționează ca o legiune de bodyguarzi și luptători profesioniști. Sportivii au muncit ca mercenari în războaie interlope și s-au specializat în recuperări de datorii, taxe de protecție, șantaj, intervenții și răpiri.
- Clanul Vancică s-a format în jurul unei familii țigănești de cămătari. Au luat avânt în 2005, după ce frații Nuțu și Sile Cămătaru au intrat la închisoare pentru proxenetism și grup organizat, iar Vancică le-a ocupat teritoriile. Nu era însă suficient de puternic să le facă față, iar atunci când Clanul Cămătarllor s-a restructurat, Vancică a apelat la Clanul Sportivilor pentru protecție. Relația lor financiară a dăinuit astfel în timp, aidoma rivalității dintre Sportivi și Cămătari.
TRIADA DE PRESIUNE
Edilul din Popești-Leordeni nominalizează direct trei factori de șantaj. Sunt colegii săi de partid, primii oameni din filiala PSD Ilfov:
„(…) Puiu Florian lua cu asalt primăria orașului, făcând presiuni disperate sub pretextul că adeverințele au fost deja cumpărate de la respectivele persoane cu sume exorbitante, sume în care <ar fi prinși cu investiția> și Mihai Sandu Niță, prefect la acea vreme, dar și Gheorghe Bolintineanu, președinte PSD Ilfov. Aceste <investiții> ulterior trebuiau recuperate prin soluționarea dosarelor la Prefectură.”
- Puiu Florian a ocupat în ultimul an poziția de secretar executiv al PSD Ilfov. El e veriga care integrează, pur și simplu, Clanul Sportivilor în PSD. Conectat la bombardieri din două generații, Puiu își asumă legăturile interlope. E afin cu Cristi Calu, împrumută bani de la Mircea Nebunu, a avut club de manele și se descrie simplu: „Sunt născut în Berceni, toată lumea vine la mine să rezolv probleme.” Puiu a fost consilier PSD la sectorul 4 în perioada 2012-2018 și provine din garda veche a grupării. Audiat în dosarele DIICOT ale Sportivilor, Puiu a trecut și pe la DNA, fiindcă a mituit doi primari din Ilfov (Jilava și Snagov), pe care i-a denunțat ulterior. Samsar de terenuri, deține sute de hectare lângă București.
- Mihai Sandu Niță este candidatul PSD la Consiliul Județean Ilfov. În 2019, timp de opt luni, până la căderea guvernului Dăncilă, a exercitat temporar funcția de prefect de Ilfov. În afară de politică, face și afaceri. Prefectura joacă un rol important în retrocedările de pământ, întrucât avizează legal titlurile de proprietate emise de primării.
- Gheorghe Bolintineanu este președintele PSD Ilfov, consilier județean și un apropiat al lui Puiu Florian. A fost pus în funcție de tandemul Liviu Dragnea – Codrin Ștefănescu, care au înlocuit-o atunci pe Gabriela Firea.
Primarul Petre Iacob s-a înregistrat video și a povestit pentru RISE filmul implicării celor trei în afacerea cu adeverințe de punere în posesie:
„În momentul instalării domnului prefect Mihai Niță, au început vizitele la primărie ale lui Puiu Florian (secretarul filialei) și Gigi Bolintineanu (președintele filialei), spunându-mi că ei au cumpărat niște adeverințe și procese verbale de punere în posesie. Voiau să le trimitem cât de urgent la prefectură pentru soluționare. Le-am spus foarte clar: până nu voi rezolva problemele, hotărârile judecătorești, procesele verbale de punere în posesie în ordinea depunerii cererilor – este exclus să trimit așa ceva. După câteva zile, iar au venit. M-am pomenit într-o seară, acasă, pe la miezul nopții, cu prefectul, președintele Bolintineanu și Puiu Florian. Există un teren disponibil în zona stației de metrou Dimitrie Leonida. Erau foarte bine informați că e liber. Prefectura inventariază terenurile și știau că acesta se află la dispoziția comisiei locale. Nu doar că doreau soluționarea rapidă a adeverințelor pentru a urma cursul la prefectură, unde obțineau aprobarea finală, dar mai voiau și schimb cu aceste terenuri de la metrou, care însumează trei hectare. Din cele trei, mi-au propus să-mi dea și mie un hectar. Am spus că nu mă interesează.”
De regulă, Puiu Florian călca apăsat prin primărie. Edilul Iacob ar fi avut discuții repetate cu el, ba chiar le-a chemat o dată pe secretara instituției și pe șefa serviciului Fond Funciar, să-i explice lui Puiu că există un regulament derivat din legea 165, care tratează solicitările funciare în ordinea depunerii lor. A urmat o scurtă perioadă de liniște, adaugă Iacob, după care Puiu Florian a trecut la amenințări.
„Mă va distruge, îmi va arăta el mie, zicea. Am auzit de la colegii de partid că îmi va pregăti un dosar penal, în care să fiu arestat eu și un consilier județean„, susține Petre Iacob.
Cert este că a fost audiat la DNA acum două săptămâni, pe 7 iulie, în cazul consilierului județean Petrică Stoian zis Pepi, un apropiat de-al său. Primarul Iacob a fost chemat ca martor în acest dosar ”pe probleme de urbanism”, pornit de la un denunț făcut de șeful clanului Vancică.
Consilierul Pepi, suspect de trafic de influență, povestește că l-a cunoscut pe Florin Vancică în urmă cu șapte ani, chiar la botezul nepotului primarului, unde i-a fost introdus de fiul acestuia. Vancică i-a cerut recent lui Pepi să-l ajute cu documentațía unor apartamente de la Direcția de Taxe și Impozite Locale din Popești-Leordeni. Cât timp era la închisoare, s-a plâns șeful interlop, niște parteneri ar fi vândut și cota sa din câteva blocuri construite în Popești, pentru care pretinde că ar fi dat șpagă 50.000 de euro la primărie. Vancică a înregistrat discuțiile cu prietenul primarului și s-a dus glonț la DNA. Relația veche a interlopului cu Puiu Florian i-a pus însă în gardă. Dosarul a fost orchestrat de Puiu, afirmă acum consilierul suspect, și tot Puiu ar fi anunțat presa în ziua audierii lui Iacob.
Era chiar să se lase și cu bătaie înainte de Crăciun.
Atunci, Petre Iacob a avut o discuție aprinsă atât cu Florian Puiu, cât și cu Gabriel Iordache zis Gabi Cioară, veteran cu ani grei de pușcărie în Clanul Sportivilor. Luptător MMA (mixed martial arts), Gabi Cioară a fost închis în dosarele de crimă organizată ale grupării, dar acum reprezintă o tânără speranță în PSD. Administrează inclusiv grupul de whatsapp al TSD Ilfov.
”Eram la sediul din strada Negustori. I-am spus lui acest Gabi Cioară să-și vadă de treabă că este băiat tânăr și ar fi bine să nu amestece politica cu legea pumnului. El a zis că n-are nimic de pierdut. Puiu Florian i-a făcut un semn discret înainte. Ulterior, a spus: <a avut noroc că a făcut Puiu semn, că altfel îl adunam de pe jos>”, povestește Iacob.
Gabi Cioară îl însoțește peste tot pe Florian Puiu
Gabi Cioară este „umbra” lui Florian Puiu și activează de doi ani în filiala județeană de partid. Lângă el cresc soldați din generația a doua a clanului, socialiști de nădejde la rândul lor. Gabi Cioară se încordează la comanda lui Florian Puiu, iar fizicul său impresionant s-a distins printre interlopii care îl apărau pe Liviu Dragnea, când acesta avea termene la Înalta Curte. Tot Puiu organiza atunci gărzile pretoriene.
Vinerea trecută, pe 17 iulie, la o zi de la postarea acuzatoare a primarului Iacob, RISE l-a surprins pe luptătorul Gabi Cioară în compania a doi dintre „incriminați”: candidatul Niță și președintele Bolintineanu. Întâlnirea a avut loc pe seară, în cartierul nou din Popești-Leordeni, la terasa pizzeriei Yvi’s. S-a prelungit până mai târziu.
AL DOILEA FRONT: PARTIDUL
Petre Iacob a început să facă dezvăluiri abia când s-a trezit că cei trei „investitori” (Puiu, Niță și Bolintineanu) mută frontul și îi trag partidul de sub picioare. Filiala județeană Ilfov a dizolvat luna trecută organizația Popești-Leordeni, i-a retras sprijinul politic lui Iacob pentru un nou mandat, a anunțat alt candidat și a pus conducere interimară. Acesta e contextul în care primarul a dat totul în vileag, anunțând că va merge independent în alegeri.
Florian Puiu, Gheorghe Bolintineanu și Mihai Sandu Niță sunt nelipsiți de la activitățile partidului.
Excluderile propriu-zise au avut loc pe 30 iunie, la o ședință a organizației Ilfov, când au zburat patru primari: Petre Iacob de la Popești, cel din Pantelimon (Mircea Ivan) și doi edili de comună (Berceni și 1 Decembrie). Au mai fost dați afară doi consilieri județeni apropiați lui Iacob, Petrică Stoian „Pepi” și Alin Todireanu.
Deocamdată, conducerea centrală se face că plouă. E un context de tranziție, explică Iacob:
„Președintele partidului, Marcel Ciolacu mi-a spus că știe tot ce se petrece în Ilfov, că totul a fost făcut <peste capul lui> și împreună cu domnul secretar general Paul Stănescu au misiunea de a rezolva această problemă într-o săptămână. Termenul s-a împlinit în data de 12 iulie.2020. Ciolacu ezită clarificarea și problema rămâne nerezolvată (…) Domnul președinte interimar se vede la acest moment condiționat de susținerea unei organizații mult mai puternice în CEX-ul PSD, susținere care ar fi retrasă în situația în care ar interveni peste problemele din Ilfov.”
Florian Puiu a fost numit secretar în 2019, după înlăturarea Gabrielei Firea din fruntea organizației Ilfov, pe fondul conflictului ei cu Liviu Dragnea. Codrin Ștefănescu, prietenul lui Puiu, era secretarul general adjunct al partidului. Cu acea ocazie, a apărut și Gheorghe Bolintineanu în peisaj, pe post de președinte. Vicepreședinte l-au pus pe primarul din Popești-Leordeni, care însă a demisionat a doua zi, din solidaritate cu Firea.
Timp de un an, Puiu și Bolintineanu au înlocuit mai mulți șefi de organizații locale cu oameni loiali, fără să se consulte cu partidul, acuză Iacob și ai lui. Tensiunile au crescut constant. În luna mai 2020, o delegație a discutat cu Ciolacu care a promis că va lua măsuri. Puiu era știut drept omul lui Codrin, iar Codrin omul lui Dragnea.
Și cum Dragnea e ocupat la garajul din închisoare, iar Firea s-a întors în conducerea partidului, Puiu a fost forțat să demisioneze din funcția de secretar executiv al PSD Ilfov pe 30 mai. În loc, a fost numit ex-prefectul Mihai Niță, adică partenerul său din combinațiile imobiliare. Bolintineanu a rezistat pe funcția de președinte.
„Dragi colegi”, a scris atunci Florian Puiu pe grupul de whatsapp al filialei Ilfov, „azi îmi dau demisia din funcția de secretar executiv al organizației PSD Ilfov. Persoana mea nu este pe placul conducerii actuale a PSD Central. În consecință, pentru a nu crea probleme colegilor mei, am luat această decizie, Sunt PSD-ist din 1996 și voi rămâne în continuare. A fost o plăcere să lucrăm împreună și vă voi susține în continuare cât voi putea. Vă mulțumesc și vă respect!”
Dar lucrurile s-au schimbat repede, iar Puiu a revenit cu un mesaj nou și opotimist:
Puiu însă a rămas la fel de activ în partid. Oamenii lui Iacob au aflat că, între timp, își negociază protecția politică cu Florentin Pandele – primar de Voluntari, soț al Gabrielei Firea și om forte în Ilfov.
Fix o lună mai târziu, pe 30 iunie, era exclus din PSD dușmanul din Popești-Leordeni împreună cu apropiații săi. ”Sunt convins ca domnul președinte Ciolacu n-a știut de lucrul ăsta. A auzit ulterior. Mi-a spus personal că această situație se va rezolva favorabil”, zice primarul Iacob.
L-a tot sunat pe Ciolacu, s-a dus și în audiență. A fost asigurat de fiecare dată că se rezolvă, iar exclușii au păstrat tăcerea în tot acest timp, deși funcțiile lor au fost între timp ocupate.
Pe 11 iulie, fostul prefect Mihai Niță și-a lansat candidatura la Consiliul Județean Ilfov. Pe 16 iulie, a fost anunțat și Gabriel Militaru, fost luptător, în cursa pentru primăria Popești-Leordeni. Acesta e totodată noul președinte al organizației PSD din localitate.
PUIU, CIOARĂ ȘI TRACTOR
Ieri seară, ne-am întâlnit în Popești-Leordeni cu Florian Puiu, Gabi Cioară și Marian Alin zis Tractor, ca să le ascultăm argumentele.
Locul de întâlnire, adică terasa La Ceaune, se află pe o stradă strâmtă și pestriță. Bodega dotată cu trei mese lungi de berărie este afacerea unei familii care mai deține și un aprozar în vecinătate. Au avut probleme cu obținerea autorizației în ambele locuri, până l-au cooptat asociat pe masivul Gabi Cioară.
Doamna Florentina, patroana, ne-a fost prezentată drept una dintre victimele administrației din Popești-Leordeni. Crede că în spatele necazurilor sale birocratice este chiar primarul, care ar proteja astfel un aprozar concurent de lângă metrou.
Consilierul județean Alin Todireanu, cel care l-a înregistrat pe Florian Puiu, i-ar fi cerut doamnei Florentina chiar un fel de taxă de protecție. 70 de lei pe zi, plus câte ceva să-și umple frigiderul. Nu o s-o mai deranjeze nimeni, i-ar fi promis atunci amicul lui Iacob, chiar dacă femeia lucra fără autorizație de funcționare.
Campionul MMA Gabi Cioară ne-a arătat inclusiv capturi dintr-o conversație pe Whatsapp, în care consilierul Todireanu, exclus acum din PSD, își exprima invidia pentru taxa de protecție consistentă pe care o încasează acum însuși Cioară.
Todireanu se apără însă cu o altă serie de capturi: singurul conflict cu doamna Florentina ar fi fost când aceasta și-a promovat gratuit afacerea pe grupul său de Facebook, care adună 38.000 de followeri.
Volubil, Florian Puiu susține, la rândul lui, că se luptă demult cu o adevărată caracatiță în Ilfov: „Acum sunt interlop, după ce i-am dovedit ce nenorociri făceau în localitate. Noi am făcut o investigație internă la PSD Ilfov, investigație care a condus la aceste decizii.”
Tot scandalul care s-a năpustit asupra Popeștiului, adaugă Puiu, a pornit, într-adevăr, de la o amărâtă de adeverință. Posesorul documentelor care atestă drepturi pentru 2,8 hectare de pământ este chiar Tractor, aflat cu noi la masă: un luptător între două vârste, atletic și tuns ca pușcașii marini.
Tractor spune că a cumpărat adeverința acum vreo 15 ani, cu 30.000 de euro. De atunci tot încearcă s-o rezolve cu primarii care s-au perindat, dar nimic. Abia de anul trecut, se ajută cu Florian Puiu. Tot timpul însă ar fi fost șantajat de consilierul Pepi, prietenul primarului Petre Iacob, care ar fi cerut 50% și gata, se rezolvă.
”Așa cere Pepi pentru orice combinație: 50%. Bă, 50%? Mă enervează piticul ăsta de nu mai pot. Cum, bă, 50%?”, duduie Tractor în timp ce-și freacă pumnii.
Puiu îl confirmă: toată lumea își rezolvă probleme prin camarila primarului, în timp ce pe ei i-a amăgit. Asta în ciuda faptului că a dat exemplu de spirit de echipă, când a strâns chetă pentru renovarea sediului PSD Ilfov, vechi din anii ‘30. A fost nevoie de o astfel de organizare, deoarece întârziau să vină banii publici alocați pentru partid. Doar s-a lăudat cu firma sa în înregistrarea respectivă. De fapt, au lucrat acolo niște zilieri, plătiți ad-hoc de unul și de altul.
”Avem noi față de interlopi? Uitați-vă la noi! Avem toți cazierele curate, Gabi s-a cumințit și el. Păi noi suntem interlopii? Înainte eram frați”, zice Puiu, apoi ne trimite o poză cu el și primarul Iacob în vremurile bune.
Cât despre Alin Todireanu, consilierul județean care l-a înregistrat, Florian Puiu spune că acesta ar fi obținut vreo 3,5 hectare, dar prin hotărâre judecătorească.
L-ar fi văzut cu ochii lui la Prefectură, când s-a dus să rezolve cu Mihai Niță. Terenul ar fi comoară, deoarece proiectantul Vego, care are în lucru noul Plan Urbanistic General al orașului, ar putea să-l procopsească acolo pe Todireanu cu o încadrare urbanistică ce permite blocuri cu 14 etaje.
Asta ar fi toată șmecheria cu terenurile, în opinia lui Puiu. Camarila lui Iacob a ținut oamenii atâta vreme cu solicitările nerezolvate, ca să acumuleze cât mai multe titluri. În interiorul organizației Ilfov, primarul ar fi devenit stat în stat, reclamă Puiu. Ar fi boicotat chiar prezidențialele, europarlamentarele, iar acum complota împotriva conducerii legitime din Ilfov. Excluderile din iunie s-au bazat inclusiv pe niște fotografii, în care grupul dizident a fost surprins într-o întâlnire clandestină la localul Bistro.
Puiu recunoaște totuși că cei patru primari PSD din Ilfov au fost scoși din joc peste capul lui Ciolacu, deși bat alegerile locale la ușă: ”Suntem un partid democratic. Nu aveam nevoie de aprobare. Iar despre ei, avem informații că ar fi plecat oricum. Ăsta era planul lor. Să iasă cu o săptămână înainte, să se ducă la independenți și să ne lase descoperiți, fără să mai avem posibilitatea să facem nimic”.
PREFECTUL ȘI TRANZACȚIILE EXOTICE
Candidatul Mihai Niță, 50 de ani, a fost numit prefectul județului Ilfov anul trecut, pe 5 martie, prin semnătura premierului Viorica Dăncilă, la propunerea ministrului de interne Carmen Dan, protejata lui Dragnea. Numirea era temporară, prin detașare, Niță fiind și consilier județean în Ilfov.
Nu fusese o numire certă nici pentru Niță, după cum o arată gesturile sale financiare din acele zile.
Cu o zi înainte să fie numit prefect, Niță a deschis un cont la o bancă locală pentru una dintre companiile sale de consultanță și intermedieri de investiții financiare. Apoi, a doua zi după numire, a împuternicit-o pe cont pe soția lui. Niță evita astfel să intre sub radarul băncilor, ca persoană cu expunere politică. Companiile sale și-au mutat conturile de la o bancă la alta până când, un an mai târziu, problema a devenit una națională.
Pe 26 februarie 2020, Nicolae Cinteză, șeful Direcției de Supraveghere din Banca Națională, face o declarație atipică, scurtcircuitând sistemul nostru financiar: ”În momentul de față facem verificări la 16-17 bănci care par a fi implicate într-o tranzacție destul de ciudată (…). E inițiată deja o acțiune penală la nivelul DIICOT și cel puțin una dintre aceste bănci pare a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani. Operațiunile s-au făcut printr-o singură unitate și există suficiente indicii privind încălcarea legii”.
RISE a aflat din mai multe surse că BNR urmărise cum s-au plimbat banii prin conturile companiilor deținute de familia Niță: Platinum Star Investment, Silver Star Smart Investment și, respectiv, Daimon Star Smart Investment.
Cele trei firme aveau sediul într-un apartament din sectorul 4, împărțit cu alte câteva zeci de companii locale, și declarau că se ocupă de consultanță și intermedierea investițiilor, deși nu erau autorizate să facă asta. Colectau, în principal, bani din afara țării pentru tranzacții pe piața valutară internațională (FOREX).
Banii intrau în conturile companiilor lui Niță și apoi migrau în Ungaria, Cehia sau Republica Dominicană. Când au început să curgă în România dinspre țări cu risc, băncile noastre au sesizat Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Aici însă lucrurile s-au mișcat ca melcul.
“Problema majoră a fost că Oficiul nu a făcut nimic, deși au fost nenumărate plângeri. Nu au răspuns nici măcar băncilor, când blocau conturile, deși sunt obligați să răspundă în 24 de ore. Cred că reacția BNR a fost să tragă un semnal de alarmă pentru Oficiu, dar și să prevină o spălare mai mare”, susține un funcționar bancar care a discutat cu RISE pe marginea acestui caz.
Ca să colecteze banii, firmele lui Niță declarau că au parteneri externi care intermediază investițiii pe o platformă online “key-markets.com”, înregistrată de un broker offshore din Insulele Marshall. Platforma avea la bază, de fapt, un soft fictiv, iar plângerile repetate ale clienților au alertat instituțiile europene de supraveghere financiară. Acestea au emis comunicate oficiale ca să avertizeze investitorii că, la mijloc, e o posibilă fraudă financiară.
Între timp, platforma online a fost închisă, iar cetățeni italieni, germani sau olandezi încearcă acum, prin intermediul avocaților, să-și recupereze banii plasați prin intermediul companiilor lui Mihai Niță, actual candidat PSD la Consiliul Județean Ilfov. Numărul păgubiților nu-i cunoscut încă, pentru că nu toți au făcut plângeri. Ancheta e în curs.
Pe hârtie, schema funcționa așa:
- companiile familiei Niță colectau bani de la diverși clienți externi în conturile din România.
- Intermediau apoi, împreună cu partenerii lor externi, investițiile pe piața valutară internațională.
Familia Niță câștiga, teoretic, din comisioanele încasate pentru intermediere, iar clienții săi speculau diferențele de preț ale valutelor tranzacționate.
La final, clienții au pierdut banii, iar platforma online a dispărut în ceața paradisurilor fiscale. Prin contractele semnate, companiile lui Niță au încercat să-și pună la adăpost fondurile în cazul unor eventuale plângeri din partea clienților externi. Existau clauze care le absolveau de eventuale solicitări de returnare a fondurilor investite sau de plângeri la adresa companiilor colaboratoare.
Contactat de RISE, Mihai Niță a refuzat să comenteze subiectul tranzacțiilor suspecte. La fel a tratat și acuzațiile primarului din Popești-Leordeni, privind aranjamentele funciare.
„Fii băiat deștept și pune umărul la smecherie!”
Înregistrarea cu Florian Puiu a fost făcută la spălătorie auto a acestuia de pe strada Șoimului, sector 5. Interlocutorul lui Puiu este consilierul județean Alin Todireanu, exclus din PSD împreună cu primarul Iacob și trecut, între timp, la Pro România. Redăm stenograma ei mai jos:
– Eu am o sută de mii băgată, pe vrăjeală, și mi-am luat la muie. Joacă cineva ping-pong cu mine. Pac-pac-pac! Și joacă uite așa ping-pong cu mine. Paca-paca-paca-paca cu mine, du-te la ăla, du-te la ăla, cadastristul, ăla, ăla… Muie cât cuprinde. Deci crede-mă ce-ți spun, mi-am luat la muie, de trei luni de zile stau după un bulangiu să măsoare, mă? Bă, să-ți trăiască familia, dacă îi dădeam un șpiț în p…ă, îi săreau p…le și lui nevastă-sa și lui din c..r. Eu am dat o sută de mii pe vrăjeală. Haide, mă, să dăm drumul la ele! Hai! A venit, a început, dă-mi o sută de mii că e gratuită toată treaba, dă-mi și mie o sută de mii, din ce mi-ai promis! Ia, frățioare! Ai văzut rezolvată? Nu. N-am ajuns până la prefectură. Bă, vrei să-ți arăt? Stăi, mă, un pic aici ca să-ți arăt cine a dat bulion pentru 10 mai? Ai jucat? Stai că-ți arăt eu. Știi ce mi-a dat Popeștiul la sediu? Muie! Muie! Efectiv mi-am luat muie! Uite cine a dat, mă, la sediu! Și mai am de trecut doi oameni. Ștefănești! Vezi? Uite cât a dat! Cinci! Da? Mi-a dat Dodo acum două săptămâni. În cât am fost acum două săptămâni? Stai că și trec data, ești nebun cap? Stai, frățioare, că o trec așa. Stai așa. Mmm, pe 19 mi-a dat Dodo. Da? Dodo – 1500 euro. Ăștia sunt RON, RON, RON, RON, EURO și mi-a dat Măgurele… Măgurele două tranșe. Uite și tu!
– Bă, frate! Dar ăștia nu trăiesc, mă, din indemnizații ca mine, băi, Floriane, ce dracu, mă, tu nu ești conștient de astea, mă?
– Stai așa. 6000 RON, RON.
– Da, măi, frate, dar…
– Ăsta a fost pe data de…
– …Eu nu mai vorbesc în numele altora, vorbesc în numele meu. Tu, pe mine, poți să mă compari vreodată cu Dodo?
– Nu, frate.
– Păi și? Deci eu, poate Dodo are atâta vechime, el a mai făcut lucruri, face afaceri de când lumea și pământul, dar eu, care iau doar zece milioane, din care trei îi dau indemnizație, eu cu ce să vin, mă, 1500 de euro la partid?
– Ai văzut cum e sediul făcut? Ai văzut, te-ai uitat pe grup astăzi, ce siglă am făcut? M-a costat, știi cât m-a costat sigla? Ia fii atent aici, uite, ca să înțelegi, că eu la mine totul e transparent. Eu mă piș! Eu fac banii, eu am semnat contract de 250.000 de euro. Am vândut niște acțiuni de 250.000 de euro.
– Da, mă, frate, dar tu…
– Mă doare în pulă!
– Păi da, mă, pe voi vă doare…
– Mă piș pe ei!
– …Dar pe noi, pe noi ne doare din partea ailaltă.
– Auzi? Dar tu să dai o sută de mii pe vrăjeala la alții și să-ți dea la muie, să-și scoată pula să se pișe pe tine? Tu să-i respecți, să-i ții aproape, să zici că-s frații tăi și să-ți dea la muie? Tu ce-ai zice? Uite, barosane. La sediu, 1500… 1050 euro.
(n.r. Florian Puiu îl vede pe Georgică Grasu pe geam că vrea să plece și îl cheamă la ușă)
– Florian: Ia stai așa, stai așa, nu așa, mă… Unde pleci? Unde te duci, frate?
– Georgică: Acasă…
– Ți-e somnic? Nu treci un pic pe la partid? Nu ești supărat, frate…
– Mă duc să fac mașina…
– Ia uite gargară. Gata! Gata!
– La 5 mă duc…
– Gata! Hai! Gata, lasă, uite, acuma. Băi, nu mai, nu mai, nu-mi mai explica! Gata!
– La 5 mă duc să-i fac tobele la mașină, nu mă mai…
– La care din ele?
– La aia neagră, să pot s-o dau…
– Care aia neagră? Range Rovul?
– Da.
– O dai?
– Dacă ți-am zis că da… Plec sau nu? Dar o dau, dacă e să o dau, o dau.
(n.r. Pleacă Georgică, vorbește din nou cu Alin)
– Am dat o sută de mii, frățiorul meu, pe adeverințe. Am dat o sută de mii! Și mi-am luat muie! Și vezi că nu mi-am luat numai mie! Și-a luat și Gigi (n.r. Gheorghe Bolintineanu), și-a luat și Nită (n.r. Mihai Sandu-Niță), ca să înțelegi. Bine, tu să fii șmecher la o comună, la un oraș. Zic, bă, am și eu astea… adeverința asta. Ce fac? Suntem frați? În trei? Bang, bang, bang? Fraier, voi și noi? Uite, astea sunt locațiile, astea sunt cutare, pe toate trei indiviziune, frați, tot… Prostul dă banii. Prostul… o sută de mii. Cum, frate, o sută de mii? Mă piș pe o sută de mii. Bă, mă piș! Dar nu am de ce să-i dau ca fraierul. Și fii atent, dacă spuneai: ”Bă, sunt șmecher, e prăjitura mea, e tarlaua mea, ți-o dau la muie”. Înțelegeam, te pupam. Dar eu n-am ajuns până la prefectură, că n-am fost atât de șmecher ca să ajung până la prefectură. Mie mi-ați dat la muie direct de la locație. Direct așa, local. Ia-ți la muie! Și dacă eu am fost vreo zdreanță cu cineva, să-mi zică: ”Bă, ai fost o zdreanță!” A întrebat cineva, ceva, mă? I-a durut în pulă, mă. Vezi că au o centrală, vezi că am avut, am plătit factură. Uite, aici! Ți-arată fratele tău. Frate, eu am probe pe tot ce fac, eu demonstrez, eu mă piș. Scot pula și mă piș pe ei. Ia uite aici: 469 de milioane (n.r. lei), factură care mi-a tăiat-o după aia, totalul… Da? 498 de milioane cu manoperă cu tot, cu centrale, cu regulator de gaze cu tot, tot, tot, tot, tot.
– Ce e asta? E centrală la sediu sau ce?
– Da, frățioare. Centrală cu capete de calorifere. Fii atent! Fără manoperă, fără adaos, cu reducere de 20% pe firma mea, pe șmecheria mea. Pe șmecheria mea, reducere, d-alea, d-alea, d-alea. Gândește că au zburat 500 de milioane. Păi a venit vreunul? Păi dacă adun toți banii ăștia de aici nu sunt 500 de milioane, mă. Deci uite aici: Baloteștiul a dat 150, Snagovul a dat 50, Otopeniul 100. Bă, Otopeniul care nu e nici măcar, nici candidat nu e încă, mă! Ștefăneștiul 50, Dodo 1500 și Măgurele 110 milioane. În rest n-a dat nimeni nimic. Muie! Și avem primari, barosane! Avem primari grei, care se învârt combinații de înnebunești. Și știu! Și lasă-mă în pace, lasă-mă în pace că o să vină ziua socotelii, înțelegi? Vine ziua socotelii până la urmă. Și au făcut și antijoc, nu și-au făcut campanie, s-a pișat pe toată lumea, a dat la muie… Mă, e urât să-i dai la muie lui Dăncilă, mă. Bă, să moară mă-sa, vezi că Dăncilă nu pleacă decât cu picioarele din față din partid, ești nebun? Or aștepta unii să vină Mesia… Mesia de Voluntari. Pandele s-a aliniat. Cu voi au fost, mă, ăștia din primării, nici n-au fost numiți. Și supărare, păi ce supărare, mă? Băi, supărare pe ce? Hai, mă, las-o în pace. Eu plătesc bani, am cumpărat un drept, vreau să îl fructific. Mai răspund și încă 50.000 de doi, care sunt frații mei. Le răspund și ăia, băi. Cât au făcut la ăsta care a venit … 50.000, răspund eu de ei. Vrea și fraier, vreți 100. Bam, am dat 100 când mi-a spus prietenii mei, frații mei, că e bine și că se rezolvă. Și pe urmă am făcut ping-pong, tenis… pac, pac, pac, pac. Scoate și de la Pepi. Pentru tot județul ăsta mă legăn. N-a fost unul care să deschidă gura, să aibă o problemă la vreo instituție și să nu îl iau de mână sau să îl trimit acolo. Am făcut drumuri la…... mai mult pentru alții decât pentru mine. Păi să moară mă-sa, pe timpul lui Pandele și a lui Firea vă băga cineva în seamă? Să moară, mă, dacă vă băga în seamă! Trebuia să vă duceți cu pula … Eventual, făcea vreo tâlhăroaică. Ce dracu, mă? Eu aveam chef să zic, să iasă un nemulțumit d-ăsta, ca să-i sparg și gura și să… să-i spun și exact cum stau lucrurile. Dă-i în pula mea pe toți, că n-am băgat mâna în nici măcar să mă încălzesc n-am băgat mâna în buzunar, mâncați-aș. Băi, nici să încălzesc. Barem să moară mă-sa de nu l-a pus transferul….. N-am avut nevoie. Am făcut petrecerea la Herăstrău, pe banii ăluia de la Otopeni.
– Ah!
– Omul știe ce vrea, mă, omul vrea să candideze, știe că n-are șanse, va merge înainte. Și e cu partid, e soldat, e în echipă. Știi că dacă nu joci în echipă, poți să rămâi în rezervă. Să joci în echipă, frățioare. Bă, noi am pierdut alegerile și am făcut petrecere, mă, în 2009… în 2008. Am pierdut alegerile, am făcut petrecere, mă. În 2004 la fel, am pierdut alegerile, am făcut petrecere, mă. Asta e viața, mergem înainte. Voi sunteți o situație fericită, voi aveți primărie, aveți oraș, sunt bani, sunt combinații, sunt… ești nebun la cap? Ce dracu, mă? Eu nu, eu nu văd, băi, eu știu cu ce se mănâncă. Eu doar mă uit la un buget și îmi dau seama cum stă. Nu trebuie să-mi spui. Ascultă-mă ce-ți spun. Eu am dat din bani 100.000. Tu dacă dădeai 100.000 din mână, știi ce făceai? Te duceai și le rupeai capul. Le rupeai capul! Și să-ți mai și zică: ”Nu eu! Ăsta!”. Și te duci la ălălalt… ”Nu eu, ălălalt!” Bă, ca fraierii. Bă, ca fraierii! M-a mâncat în pulă să iau niște adeverințe și am luat-o la muie. Eu aveam nevoie, mă, de terenuri?
Am zis să prind și eu vreo 2-3 ciosvârte, să vină câte ceva. Era una pe la metrou, frumos, bine pusă… pac-pac, zic eu, sunt cu cheile. Zic: ”Eu cu cheile”. Paca-paca-paca-paca, eu trăiesc din chirii. Eu când o să ajung la 100 de apartamente, nu mai construiesc ….în Frigului (n.r. Str. Frigului, sector 4). Am 47 de apartamente în lucru și cu spațiile tehnice ajung la 60. Mi-a oprit-o instanța.
– De ce?
– Păi, pula mea, plângerea unui bulangiu. Nefondată, ne-nimic. Mă deblochează, dar m-a ținut pe loc 3 săptămâni pr loc. A trebuit să conserv lucrarea, să pula mea. Sunt la etajul cinci. Ziceam că, în primăvară, le bag la chirie.
– Un vecin de acolo?
– Da, un bulangiu dintr-un bloc care e construit ilegal. Asta e viața. Nu pot să îi fac rău lui Căpățână ăla care a construit-o, că mă cunosc cu ei, prieten cu Hubert, cu ăia…., cu Vasiloiu, cu ăia, nu am de ce să mă cert cu ei. Sunt prietenii mei, n-au nicio vină ei că a înnebunit lumea. Îți spune fratele tău că pe timpul ăsta o să se elimine mulți singuri. Și hai să-ți spun ceva, voi stați pe o dinamită la Popești și nu face nimeni nimic, nimic să combată USR-ul. Nimic! Zic, bă, vin cu Monica Munteanu, blogger, vlogger. Noi am antamat-o pentru Ilfov, și pe ea și încă niște unii șmecheri.
(n. r. Vorbește la telefon)
– Alo! Salut! Da, trimite, stăm de vorbă…. Nu mi-ai zis nimic ce să facă băiatul ăla, nu mi-ai zis nimic concret. E da sau nu, ca să știu ce fac, că nu-mi place, mie nu-mi place să fiu la mijloc. Ok! Nu, să ne vedem ca să vorbim, dacă vrei să ne vedem ca să vorbim acolo la mine fără probleme, dar problema asta trebuie închisă. Eu o să pot să o închidă cum știe el, cum poate, cum era înainte discutată și asta e. Bine. Bine. Bine, tati! Bine, te salut, pa, pa!
(n. r. Continua cu Alin)
– Vrei, mă, un magazin, să licitezi pentru el, la Parcul Carol? Acolo unde sunt magazinele ălea multe și blocurile ălea șmechere. Bă, întreabă un coleg de-al nostru pentru un prieten de-al meu. Da, cum să nu. Am sunat la sectorul 4. Contractul ăsta e pentru un prieten al meu. Gata, boss! Dar zice: ”Așa ceva, dar trebuie să mâncăm și noi”. Îi spun… Zice: ”Nu pot acum, că cutare”. Cum, mă? Și-ți face licitație pe 5 ani cu posibilitate de prelungire automată încă cinci. 10 ani. 120 de mp. Iei 1000 de euro pe lună. Nu lei, ci euro sanki… Ai înțeles? Pe lângă el uite așa e. Aici aș face o bătută pe creierii lor. Dar nu e problemă, că nu e departe. Știi care e diferența între mine și ei? Eu pot, ei nu pot. Înțelegi? Dar datorită lui Petre, băi, l-au pus în situații penibile pe Petre. Bă, penibile! Penibile! Băi, nenea Petru, eu nu pot să vin să vorbesc aici cu ăștia. Eu vin și vorbesc cu Nuțu din Popești, eu nu vin la Fluturică, la Golu, la… Eu vorbesc cu el cu un sens… Eu nu mă vin să vorbesc cu șoricei, cu săgeții, cu soldații. Dar soldații au devenit generali. Lui Petre i-a dat gradele jos mulți de acolo. Îl văd soldat. Au început să-l cunoască, să-i știe tipologia și se joacă cu el. Și nici nu vreau să îi spun: ”Auzi, vezi că ăsta îți dă la gioale de lângă tine, uite așa îți dă”. Pentru că Petre nu crede. Și atunci îl lași pe om în pace, își rupe gâtul…
(n. r. Vorbește cu altcineva, de afară, care i-a cumpărat apă și suc)
– Înțelegi? Asta e treaba, tati. Asta e șmecheria. Vrei să-ți spun ceva? Eu mâine dacă vreau să stau acasă, stau acasă. Mă doare în pulă. Dar hai să-ți spun ceva. Eu ca să stau acasă, trebuie să stau cu bătaie. Mie îmi place bătaia, îmi place lupta asta. Înțelegi? E greu să mă opu… să, să… Și ca să-mi dea de cap, o să iasă avariați rău de tot, dacă nu rupți. Frânți! Eu am avut meciuri în picioare, știi? Și pe care le-am câștigat cu șmecheri. Cu șmecheri! Știi ce e ăla Mladin? Zeu, ești nebun? Ajungea până la Tăriceanu, ești nebun? Vezi că pentru Mladin s-a luat acordul lui Băsescu. Și vezi că mi-am luat o palmă pentru că nu am fost zdreanță și am zis eu n-o să pun banii în mână la nimeni să fac flagrant. Niciodată în viața asta. Niciodată! Indiferent că mă băgați voi la pârnaie. Mi-a blocat 6 milioane. Eu am 6 milioane de euro blocați din 2012. 6 milioane de euro. Șase! Lumea nu știe să numere un milion. Înțelegi? Se vor lămuri lucrurile după județeană. Sunt convins de treaba asta. Regretul multora e că pleacă Niță de acolo. Inclusiv al meu. Eu rămân cu 100.000 dați. N-am cum s-o las așa niciodată. Înțelegi? N-am cum s-o las. Din principiu. Din principiu. Dacă eu nu-ți bag ție mâna în buzunar, tu cum să-mi bagi mie? Cum să mă pui să arunc 100.000 așa ca fraierul… Și să mai răspund de încă 50. Și-ți dai seama, să-i răspunzi… ți-ai datorit gura. E ca și cum i-ai lua… Dar calicia o să îi ducă pe mulți la pierzanie. Ce faci dacă ai vreo surpriză și Viorica iese președinte? Tu i-ai dat la muie în continuare. Nu vreau să-mi dau seama ce ți se întâmplă. Nu vreau! Deci până în momentul de față nu s-a putut. Pentru că i s-a promis, i s-a promis, i s-a promis. Da? E și el la suta asta mea care am dat-o. Ca să înțelegi. Deci nu-mi face iureșul, poți să o strici de tot. Mai bine vorbește cu Niță. Și pune umărul la șmecherie ca să fie toate odată. Ascultă ce-ți spune Florian. Și dacă nu e Niță, Hubert (n.r. Hubert Thuma, candidat PNL la CJ Ilfov) e fratele meu. Cu Clanul Sportivilor din Militari sunt frate. Cu mulți. Cu Vasiloi, cu cine vrei tu, cu Cornel, cu Hubert, cu toți. Sunt frații mei. Da? Fii băiat deștept și vorbește cu Niță. Și-ți explică.
Reporter: Roxana GARAIMAN
Grafică: Sergiu BREGA
Editor: Mihai MUNTEANU