Arhitectul Sorin Gabrea, despre conflictul de interese de la turnul Bancorex: „N-am încălcat nici măcar o lege morală”

Bucharest Financial Plaza

De numele lui Sorin Gabrea, patronul Western Outdoor, se leagă un caz istoric de conflict de interese, marcat de dubla poziţie pe care acesta a avut-o, în administraţia publică şi în sectorul privat, la momentul construirii primului zgârie-nori de birouri ridicat în Bucureştiul postcomunist.

Sorin Gabrea a fost arhitect-şef al Capitalei în perioadele 1990-1991 şi 1994-1996. În această ultimă perioadă, 1994-1996, Gabrea a deţinut, concomitent cu funcţia de arhitect-şef al oraşului, calităţile de acţionar şi de administrator la firma de arhitectură Bucureşti Internaţional Proiect (BIP) – fondată în mai 1994.

Printre arhitecţii înrolaţi în această firmă, alături de Sorin Gabrea, era şi soţia sa, Georgeta Gabrea. Iniţial, sediul social al BIP a funcţionat acasă la soţii Gabrea, într-un apartament de pe Bulevardul Magheru.

Unul dintre primele proiecte de arhitectură ale BIP a fost Bucharest Financial Plaza, fostul sediu al Bancorex de lângă palatul CEC – cea mai înaltă clădire de birouri construită, până la vremea aceea, în România.

Ca partener în BIP, Sorin Gabrea a participat la proiectarea Bucharest Financial Plaza. Tot el, ca arhitect-şef al oraşului, a semnat şi autorizaţia de construire a acestei clădiri.

Gabrea comentează acest caz:Acum poate să fie discutat ca un conflict de interese, dar n-a fost vorba despre un proiect al primăriei (n.r. – Bucharest Financial Plaza). Era vorba de un proiect privat, nu de un proiect public. (…) Am favorizat eu în vreun fel proiectul acela, ca arhitect-şef al Capitalei? (…)Trebuie să se demonstreze şi eventualul avantaj pe care l-a avut investitorul, promotorul Bucharest Financial Plaza prin gestul meu. Eu, unul, nu cred că am încălcat nici măcar o lege morală, necum o altă lege”.

Ionuţ Stănescu

Citiţi mai departe, despre arhitecta Ileana Tureanu, asociată în firma BIP şi membră în juriul lui Sorin Oprescu: „Nu sunt în conflict de interese cu nimeni”