Guru al terapiilor energetice: magie neagră cu 8 milioane de euro

Bogdan-Iulian Gavrilă, arhitect, fizionomist, bioenergetician, alchimist al tranziției. A reușit să metamorfozeze nimicul într-o piramidă de bani. FOTO: Facebook.

RISE Project scoate din anonimat încă unul dintre personajele care, deturnând retrocedarea unor proprietăți naționalizate în comunism, a câștigat o sumă enormă de bani.

Reacția lui: „Vă asigur că, dacă aș fi câștigat banii ăștia, eram acum într-o țară caldă, iar secretara mea vă vorbea într-o limbă străină! Măcar de-o spaniolă, acolo! (…) Dacă aveți acte (n.r. – dovezi), mă bucur pentru dumneavoastră că le citiți!”.

Retrocedările de care a beneficiat au avut loc în Sectorul 6, în același timp cu cele pentru care fostul primar Cristian Poteraș a fost condamnat la opt ani de închisoare de Curtea de Apel București.

În toate operațiunile în care protagonistul investigației noastre a fost implicat, l-a avut ca partener de afaceri pe Ilie Potecaru: patronul ridicărilor de mașini din Sectorul 6 și beneficiarul a 16,5 hectare de terenuri retrocedate suspect în această parte a Bucureștiului.

Toate operațiunile descrise azi de RISE respectă modelul celor derulate de Potecaru – prezentat, pe larg, AICI și AICI.

Nu avem dovada că aceste retrocedări au fost ilegale, ci doar că au reprezentat scara spre o îmbogățire fulminantă, fără pic de efort, a unor personaje obscure, aflate în cercul relațional al fostului primar Cristian Poteraș.

Din informațiile RISE Project, Direcția Națională Anticorupție nu a investigat niciodată aceste retrocedări, deși ele au avut loc aproape simultan și în beneficiul aceluiași cerc de persoane cu cele pentru care procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe fostul edil al Sectorului 6. (Amănunte, AICI).

Mai jos, un nou episod din „Orașul subteran”, un serial care dezvăluie felul în care, pe după paravanul politicii de restaurație a proprietăților rechiziționate în comunism, s-a născut o clasă de multimilionari de sine stătătoare. 

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Un bărbat între două vârste ademenește publicul la cursuri de dezvoltare personală cu denumiri imposibile, importate din lumea orientală.

Accesul la lecțiile cărora le face reclamă e scump, dar nu prohibitiv.

Cineva exasperat de propria lipsă de formă, care s-a săturat să îi fugă, zilnic, pământul de sub picioare, poate să găsească 500 de euro, atât cât costă o lecție intensivă – de trei zile – de „Al Ferasa” („Arta citirii feței”).

Sau 200 de euro, potrivit aceleiași surse!

„Al Ferasa stimulează autocunoașterea care îi va permite practicantului să își atingă potențialul maxim, să își dezvolte încrederea în sine”.

Pe profesorul de „Al Ferasa” îl cheamă Bogdan-Iulian Gavrilă (49 de ani) și e absolvent al Universității de Arhitectură.

Birourile lui de proiectări se găsesc pe Bulevardul Ferdinand din București, aproape de Foișorul de Foc, în aceeași clădire cu oficiul științific al bizarei discipline pe care o promovează.

Pasiunea lui Gavrilă pentru esoterism e multilaterală.

În aceeași sală de curs, la aceeași adresă – pe urmele unui filipinez care și-a convins adepții că energia corpului omenesc e reglată prin unsprezece rotițe – Bogdan-Iulian Gavrilă propovăduiește și teoriile „Terapiei Pranice”.

„Toate blestemele, invidii, gânduri negative, vrăji de toate felurile reprezintă cordoane psihice între atacator și victimă. Eu simt aceste cordoane și le tai”, spune, convins de el însuși, arhitectul.

Clienții învățăturilor sale se grăbesc să îi dea dreptate.

Discuțiile se poartă pe Facebook. Citatele de mai sus vin din același loc.

Cunoștințele insondabile ale lui Bogdan-Iulian Gavrilă despre misterele chipului uman și „cordoanele energetice dintre atacatori și victime” – așa cum le etalează el însuși pe Facebook.

Adevăratul vârf de expertiză al lui Gavrilă nu are de-a face însă cu aceste terapii amuzante, aflate la intersecția paranormalului cu autoînchipuirea.

Nu are de-a face nici cu arhitectura.

Cea mai eficientă activitate a sa, cea mai rentabilă, cea mai spectaculoasă și mai de necrezut sunt tunurile imobiliare.

În vara lui 2006, manevrând niște drepturi succesorale – actele unor terenuri revendicate, care așteptau să fie retrocedate – Bogdan-Iulian Gavrilă a făcut să îi apară în conturi 7,8 milioane de euro.

Din nimic, un munte de bani.

Nu lui direct, ci soției sale, Carmen-Roxandria Gavrilă (49 de ani), prinsă, împreună cu mama ei, Lorena Iancu (72 de ani), pe circuitul care a dus la prefacerea drepturilor succesorale în milioane de euro.

Pe harta de dedesubt, cu roșu, sunt marcate terenurile în a căror retrocedare suspectă a fost implicat Bogdan-Iulian Gavrilă. Două dintre ele l-au îmbogățit. Alte două au intrat în proprietatea prietenului său Ilie Potecaru. Faceți clic pe stegulețe roșii, pentru mai multe detalii. Cu negru sunt marcate terenurile retrocedate ilegal, pentru care Cristian Poteraș a fost trimis la închisoare. Cu violet și albastru, tererenurile retrocedate dubios, despre care RISE a scris în episoadele anterioare ale serialului „Orașul subteran”. 

Familia Gavrilă-Iancu lucra în felul următor:

Profesorul în „Arta citirii feței” găsea oameni simpli, fără relații, care aveau de solicitat retrocedarea unor terenuri din București de la Subcomisia de Fond Funciar a Primăriei Sectorului 6.

Aceștia îl mandatau să îi reprezinte în dialogul cu autoritățile pentru revendicarea terenurilor respective și, în pasul imediat următor – după retrocedare – să vândă terenurile la un preț modic, către soacra sa și către afaceristului Ilie Potecaru.

După ce dreptul asupra terenurilor era arvunit de soacra lui Gavrilă și de Potecaru, funcționarii din cadrul Subcomisiei de Fond Funciar a Sectorului 6, condusă de Cristian Poteraș, grăbeau procedurile de retrocedare.

În câteva luni, uneori săptămâni, terenurile le erau puse la dispoziție.

Mai trecea puțin, și soacra lui Gavrilă făcea un act de donație către fiica ei, Carmen-Roxandria Gavrilă, pentru terenul tocmai cumpărat.

Urmau niște luni de studiu, în care Gavrilă & Potecaru tatonau piața, în căutarea celei mai bune soluții pentru a-și plasa marfa.

Când soluția se ivea, avea loc vânzarea terenului către o multinațională de dezvoltări imobiliare.

Așa făcea bani familia Gavrilă-Iancu.

Așa a câștigat, în mai puțin de un an, 7,8 milioane de euro.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

În 2006, a cumpărat cu 135.000 de euro drepturile asupra unor terenuri pe care – după retrocedare, la câteva luni distanță – le-a vândut cu aproape 8 milioane de euro.

Lucrând în felul ăsta, profesorul de „Al Feresa” a scos din proprietatea statului 8,8 hectare.

De 3,2 hectare s-au bucurat el și familia sa și, într-o măsură mai mică, 10 la sută din afacere, Ilie Potecaru.

De restul, 5,6 hectare, doar Ilie Potecaru. (Soacra lui s-a retras, în ultima clipă, din operațiunea de preluare a acestora, lăsându-i locul lui Potecaru.)

În documentele de mai jos, puteți citi, cap-coadă, toate actele încheiate în 2006 de familia Gavrilă pentru preluarea și revânzarea unui teren de 2,1 ha situat pe Bulevardul Timișoara nr. 101C. Această operațiune le-a adus soților Gavrilă un profit net de 4,8 milioane de euro. 


Găsiți AICI cartea funciară a terenului de pe Strada Ajustorului 2D, din a cărui tranzacționare soții Gavrilă au obținut un profit de 3 milioane de euro.

Mai jos, dialogul purtat între RISE Project și Bogdan-Iulian Gavrilă.

RISE Project: Ați fost mandatarul mai multor familii care au cerut restituirea unor proprietăți confiscate în comunism la Primăria Sectorului 6. Cum ați ajuns în poziția asta?

Bogdan-Iulian Gavrilă: Eu doar am ridicat câte un titlu de proprietate și am avut împuternicire doar pentru asta. Nu cred că am făcut mai multe… Nu știu dacă „mandatar” e denumirea cea mai bună. Am avut o împuternicire doar ca să văd dacă s-a rezolvat cu actul respectiv sau nu (n.r. – dacă fusese emis titlul de proprietate). În baza meseriei (n.r. – de arhitect), aveam foarte multe drumuri în primăria respectivă.

Numai o astfel de împuternicire ați avut?

Da. Trebuia să văd dacă un anumit titlu s-a întâmplat sau nu (n.r. – a fost emis). Și ca să poți să pui o întrebare acolo și să și primești un răspuns, cât de cât, trebuia să ai o împuternicire.

Și nu v-ați ocupat tot dumneavoastră și de depunerea cererilor de revendicare?

Nu. Erau toate diligențele făcute. Trebuia doar să-i bat pe ăia la cap, să-i întreb dacă a ieșit titlul.

Cum ați ajuns să intrați în contact cu aceste persoane, care v-au dat această împuternicire?

Printr-un jurist, printr-un avocat, ceva, al familiei respective.

Familia Gârbea?…

Nu mai știu. Nu am avut contact direct cu familia respectivă… Am făcut chestia asta în speranța că pe terenul ăla se va face o clădire, iar eu voi lua partea de proiectare. Nu s-a întâmplat, că bănuiesc că l-au vândut repede… Nu știu exact ce s-a întâmplat.

Apăreți ca reprezentant al acestor persoane și în niște acte de vânzare-cumpărare. V-ați ocupat și de înstrăinarea terenurilor, în numele lor, după retrocedare? Din acte reiese că ați mers și la notariat, nu doar la primărie…

În momentul ăsta, nu îmi aduc aminte să fi făcut înstrăinări.

Ați și vândut aceste terenuri, și chiar către soacra dumneavoastră, doamna Lorena Iancu. V-ați ocupat de revendicarea lor și apoi de înstrăinarea lor către mama soției dumneavoastră.

Bun, dacă dumneavoastră citiți într-un act, bănuiesc că știți mai bine ce s-a întâmplat acum șapte, opt, nouă ani?

Zece-unsprezece ani.

Ați văzut! Și vreți să-mi aduc aminte acum despre chestia asta?

Traseul vânzării și revânzării terenului de pe Bulevardul Timișoara nr. 101C, înstrăinat de soția lui Gavrilă cu 5 milioane de euro firmei MH Bucharest Development este descris, în detaliu, și într-un număr al Buletinului Procedurilor de Insolvență. Retrocedat în iulie 2006, pe numele familiei Gârbea, dar în beneficiul real al tandemului Gavrilă-Potecaru, terenul a fost vândut, cinci luni mai târziu, către o multinațională israeliană de dezvoltări imobiliare.

Din acte reiese că, în final, familia dumneavoastră a avut un beneficiu de aproape 8 milioane de euro din vânzarea acestor terenuri. Câștigați toată ziua 8 milioane de euro, ca să nu vă mai aduceți aminte de acest moment?

Care este întrebarea?

Cum ați ajuns pe această filieră, astfel încât să câștigați, din nimic, 8 milioane de euro?

Ce importanță are?

Importanța vine din faptul că erau terenuri ale statului român, aflate în curs de retrocedare.

În tranzacțiile acestea, apare și omul de afaceri Ilie Potecaru. Ați fost asociat cu el în aceste afaceri?

Nu, suntem prieteni.

Și dumnealui v-a introdus în aceste afaceri?

Nu.

În anii de boom imobiliar, când mii de bucureșteni își amanetau viitorul, luând credite ipotecare ca să își cumpere locuințe cât cutiile de chibrituri, alți bucureșteni câștigau milioane de euro, pe aceeași piață imobiliară, vânând terenuri aflate în curs de retrocedare. Serialul „Orașul subteran” îi scoate la lumină pe câțiva dintre ei. FOTO: Marius Dumbrăveanu/ Mediafax.

Aveați relații în primărie, prin care puteați grăbi retrocedările?

Nu am depus eu diligențele pentru aceste retrocedări. M-am dus să văd doar dacă a venit un titlu de proprietate de la prefectură. Urma să fie ridicat din primărie.

Ați câștigat 8 milioane de euro de pe urma acestor terenuri?

Dacă, într-adevăr, s-a făcut vânzarea, asta nu înseamnă că banii intrau la mine în cont. (…) Nu. N-aș fi un arhitect pe piață, acum, dacă aș avea banii ăștia. Cu 8 milioane de euro cred că se stă într-o țară caldă. Cel puțin, cred că așa aș face, dacă aș avea banii ăștia.

Vă asigur că, dacă aș fi câștigat banii ăștia, vă vorbea acum secretara mea, într-o limbă străină. Măcar de-o spaniolă, acolo, dacă nu altceva. Credeți-mă că, la 8 milioane de euro, nu stăteam de vorbă cu dumneavoastră acum. E departe de a fi adevărată treaba asta. Ce spuneți dumneavoastră acolo. Dacă aveți acte, mă bucur pentru dumneavoastră că le citiți!

Soția dvs. a vândut către firma Heftsiba Invest un teren de pe Strada Ajustorului pentru care a încasat 3 milioane de euro. A mai vândut un teren de pe Bulevardul Timișoara cu 5 milioane de euro către firma MH Bucharest Development.

Eu nu-mi aduc aminte de ce spuneți, dar sunt 11 ani de-atunci.


Două post scriptum-uri la operațiunile imobiliare derulate de Bogdan-Iulian Gavrilă:

1# Amnezia care astăzi umbrește evenimentele de acum 11 ani în memoria profesorului de „Al Ferasa” s-a manifestat, în același fel, și în cazul lui Ilie Potecaru, la data la care acesta a trebuit să-și declare bunurile la Biroul Electoral.

În 2012, când a candidat pentru un loc în Camera Deputaților, Potecaru nu a trecut în declarația de avere cele 5,6 hectare pe care Gavrilă i le-a intermediat în 2006.

2# RISE Project l-a găsit pe profesorul „Al Ferasa” implicat și în alte retrocedări din Sectorul 6. Într-unul dintre cazuri, chiar pe firul de vânzări și revânzări pe care l-a urmat un teren ajuns, în final, la interpuși ai fostului primar Cristian Poteraș.

Tranzacțiile prezentate mai sus sunt doar cele care i-au adus cei mai mulți bani.

ACTUALIZARE (21 august 2017): Ulterior publicării acestui articol, am descoperit că Bogdan-Iulian Gavrilă a făcut închisoare, la sfârșitul anilor 1990 și la începutul anilor 2000, pentru înșelăciune, evaziune fiscală, uz de fals, gestiune frauduloasă, lipsire de libertate etc.

RISE a publicat un articol de sine stătător, având în centru acest subiect: Banca-fantomă a unui multimilionar al retrocedărilor.

Ionuț Stănescu

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Celelalte părți ale serialului „Orașul subteran”:

Ep.0: Fabrica de bani din mijlocul Bucureștiului, ocolită de anchetele DNA
Ep.1: Europarlamentarul Ramona Mănescu, tunuri imobiliare în tandem cu mafia retrocedărilor
Ep.2: Profit de 8.600 la sută, din afaceri cu terenurile statului român
Ep.3: Bucăți din Parcul Grozăvești, retrocedate de Poteraș, ajunse la rude ale nevestei
Ep.4: Cum a fost privatizat Bucureștiul