Bani germani pentru păduri obținute ilegal

Un alt fond de investiții german este prins într-un scandal legat de retrocedări ilegale de pădure după ce, la începutul anului trecut, RISE Project a dezvăluit implicațiile penale ale celei mai mari afaceri cu păduri din România în care a fost implicată, alături de nume sonore din politica autohtonă, și o corporație nemțească.


PADURE_GURA_TEGHII

Concernul Nordcapital din Hamburg deține mai multe păduri în România. Foto: nordcapital.com

Retrocedare blitz

De data aceasta este vorba despre o pădure întinsă pe 5000 de hectare în județul Buzău și, la fel ca și în cazul anterior, RISE Project și publicația germană Die Welt investighează ramificațiile transnaționale ale tranzacției.

Departamentul Național Anticorupție (DNA) a reținut și a pus sub acuzare în noiembrie anul trecut un grup de persoane, între care s-a numărat și fostul prefect de Buzău, Paul Beganu. Procurorii DNA susțin că retrocedarea pădurii de la Gura Teghii care a avut loc în 2011 a fost făcută ilegal cu implicarea unor funcționari corupți ai statului. Suprafața a ajuns în acel an în proprietatea afaceristului Gheorghe Ceteraș care a vândut-o rapid unei firme din concernul german Nordcapital.

Surse din Romsilva care preferă să-și păstreze anonimitatea ne-au descris problemele care pot să apară dacă DNA reușește să obțină condamnarea în instanță a românilor care au luat pădurea de la stat.

“De la bun început a fost o mare grabă în a pune în posesie această proprietate. Retrocedarea a fost una abuzivă, nelegală și netemeinică. Dacă ancheta și rechizitoriul celor de la DNA sunt solide atunci acest proces va face dreptate și cei responsabili vor răspunde, chiar și cu închisoare dacă e nevoie. În aceste condiții, statul român poate cere în instanță reatribuirea terenului ilegal retrocedat, chiar dacă a existat un cumpărător de bună credință. Dacă acest proces va fi câștigat, jurisprudența din România specifică clar – cumpărătorul, în acest caz societatea cu acționariat german, va merge în civil contra lui Gheorghe Ceteraș pentru a-și recupera prejudicul”, au explicat surse din Romsilva.

Nu doar retrocedarea a fost una rapidă, ci și vânzarea proprietății. Omul de afaceri buzoian a reușit, în doar câteva luni, să facă afacerea vieții sale – în februarie 2011, Ceteraș a cumpărat drepturile litigioase pentru teren, trei luni mai târziu, în mai, a fost pus în proprietate și 20 de zile mai apoi, pe 15 iunie 2011, a vândut miile de hectare cu 21,7 milioane de euro societății SRN Silvirom Nawaro GMBH.

Nemții de la Gura Teghii

Silvirom este controlată în proporție de  99,95% de o companie din Hamburg, parte din concernul german Nordcapital. Acesta este un fond de investiții controlat de Erck Rickmers, un cunoscut om de afaceri în Germania și fost membru în Parlamentul din Hamburg, din partea socialiștilor.

Într-un răspuns oficial adresat jurnaliștilor Die Welt și Rise Project, oficialii Nordcapital au declarat că legătura cu omul de afaceri buzoian a fost facilitată de un intermediar. “Afacerea cu domnul Gheorghe Ceteraș a fost intermediată de un broker. Omul de afaceri apărea la vremea respectivă ca proprietar al acelei suprafețe de teren, iar societatea cumpărătoare SC SRN SilvirRom GmbH și-a onorat contractul semnat pentru această pădure. Din acest motiv nu credem că această proprietate a fost achiziționată ilegal. Am aflat din media despre ancheta procurorilor DNA”, au răspuns oficialii Nordcapital.

CONTRACTUL PRIN CARE PĂDUREA A FOST VÂNDUTĂ INVESTITORILOR DIN GERMANIA


Nemții au plătit 4.300 de euro pentru fiecare hectar. În total, pentru pădurea lui Ceteraș din Buzău, nemții au scos din buzunar 21,7 milioane de euro și au fost reprezentați de un partener al Casei de avocatură Schoenherr, avocata Hegedus Brown Eva, membră în asociația România – Austria. Dealtfel, legătura dintre fondul de investiții german și statul austriac merge mai departe. Pe site-ul oficial, varianta în germană a fondului Nordcapital, se arată că pădurile deținute din România sunt administrate de grupul Esterhazy, cea mai mare companie privată din Austria în domeniul silviculturii. În total, în România, Nordcapital are în proprietate aproximativ 15.000 de hectare în Moldova și Muntenia.

Nordcapital este al doilea cel mai mare fond de investiții din Germania prezent în Europa, America de Nord, America de Sud, Asia și Australia, pe zone de dezvoltare în transport maritim, imobiliare, surse de energie regenerabilă.

Este pentru a doua oară când un astfel de grup de investiții german apare într-un scandal privind retrocedarea dubioasă a unor păduri în România. Anul trecut numele companiei germane Prokon a fost implicat în procesul de retrocedare a 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău. În dosar sunt cercetați penal Viorel Hrebenciuc, avocatul Ioan Adam, fostul ministru al justiției Tudor Chiuariu și alte persoane. Fondatorul Prokon, Carsten Rodbertus, a investit în România peste 80 de milioane de euro în terenuri forestiere în țara noastră, iar în 2013 a semnat un contract de 140 de milioane de euro pentru achiziționarea pădurii Ghika din Bacău.

Personajele anchetate de DNA

Pual Beganu, fost prefect de Buzău. Foto: Mediafax Foto/Ciprian Sterian

Pual Beganu, fost prefect de Buzău. Foto: Mediafax Foto/Ciprian Sterian

Ca și în cazul Prokon, în afacerea pădurii din Gura Teghii, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva unor judecători, avocați, foști politicieni sau funcționari ai Romsilva. Omul de afaceri Gheorghe Ceteraș a fost acuzat de dare de mită și constituire de grup organizat.

Fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, a fost acuzat de luare de mită, fals intelectual și abuz în serviciu. Judecătorului Neculae Toader, cel care a hotărât retrocedarea pădurii, i s-au reținut infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu.

Avocatul lui Ceteraș, Vasile Mihai Cosmin, fiul prim procurorului din Pătârlagele, a fost învinuit de complicitate la dare de mită și constituire a unui grup organizat. Pe lista învinuiților mai apare și un angajat al Romsilva, Irimia Ion, acuzat de trafic de influență.

Procurorii anticorupție susțin că omul de afaceri buzoian, pentru a se asigura că va câștiga în instanță pădurea, a oferit un milion de euro fostului prefect Paul Beganu, un alt milion de euro ar fi fost remis angajatului Romsilva în doua tranșe, iar alte 250.000 de euro au ajuns la judecătorul de la Pătârlagele, Neculae Toader care a hotărât retrocedarea pădurii în favoarea lui Ceteraș. Decizia judecătoriei Pătârlagele nu a mai fost atacată cu recurs nici de prefectura Buzău, nici de comisia județeană și nici de comisia locală Gura Teghii.

Pădurea de la Gura Teghii nu este singurul caz de retrocedare cu semne de întrebare în care apar nemții de la Silvirom. Fondul de investiții a cumpărat 1464 de hectare de pădure în Câmpina, suprafață retrocedată familiei Cantacuzino. Anul trecut Curtea de Conturi a început o anchetă privind modul în care a fost reconstituit dreptul de proprietate, existând suspiciuni privind falsificarea unor documente.

UPDATE. Lefter, în arest

DNA l-a reținul azi, 21 ianuarie, pe Alexandru Lefter, șeful Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Focșani, pentru luare de mită. Procurorii anticorupție îl acuză pe Lefter că a cerut 25.000 de euro de la omul de afaceri Gheorghe Ceteraș ca să-i semneze  titlul de proprietate pentru cele 5000 de hectare care au fost vândute ulterior nemților.

Ceteraș i-a plătit în final 15.000 de euro. (Detalii, AICI).

RISE Project a mai investigat și modul în care Lefter și rudele sale au făcut profituri uriașe din tranzacții imobiliare cu terenuri forestiere, după ce le-au vândut companiei Scolopax, filiala românească a Universității Harvard. În 2006, membrii grupării Lefter au transferat 724,24 ha de pădure din Vrancea către Scolopax. Lefter a încasat atunci 839.191 lei. Alte milioane de lei au intrat în conturile familiei sale și din alte tranzacții încheiate cu Scolopax. Sumele nu s-au regăsit apoi în declarația de avere a șefului ITRSV Vrancea. (Detalii, AICI).

Andrei Ciurcanu