Dosarul retrocedărilor: Povestea celei mai mari păduri, la DNA

UPDATE Potrivit unor documente oficiale, intrate in posesia RISE Project, Viorel Hrebenciuc l-a abordat pe șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, prin intermediul senatorului Ilie Sârbu: “Anterior cooptării lui Crăciunescu Adam de către Hrebenciuc Viorel în acest grup, acesta din urmă obținuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcției Silvice Bacău, Ghelasă Viorel, vicepreședinte PSD Bacău, instigându-l la inacțiune, adică să nu mai apere interesele instituţiei, ale statului practic(…) La sfârşitul lunii octombrie 2013, numitul Hrebenciuc Viorel şi-a intensificat demersurile în problema suprafeţelor de pădure vizate pentru restituire de către Paltin Gheorghe Sturdza, sens în care, 1-a contactat telefonic chiar pe directorul Direcţiei Silvice Bacău – Ghelasă Viorel Gheorghe, căruia i-a reproşat „blocajele” instituţionale apărute.”

CITIȚI AICI CE ROL AU AVUT ȘEFII ROMSILVA ÎN ACEASTĂ AFACERE.

Mai mulți demnitari PSD sunt investigați de procurorii DNA Brașov într-un amplu dosar privind retrocedarea unor uriașe suprafețe de păduri. Mai multe percheziții au fost efectuate astăzi în trei județe și în București, procurorii investigând cum au fost retrocedate în total 90.000 de hectare de pădure. Detalii AICI.

Suprefețele pe care a dorit să le cumpere compania germană

Suprefețele pe care a dorit să le cumpere compania germană

Jumătate din această suprafață este amplasată în județul Bacău și este cunoscută ca fosta moșie Ghika Comănești – retrocedare investigată în acest an de către RISE Project și jurnaliștii germani de la Die Welt. Ancheta noastră a arătat cum moștenitorii reali au renunțat să mai revendice pădurea, iar alții au încercat să o acapareze și să o vândă mai departe. În afacere a intrat și o companie germană, care a oferit 140 de milioane de euro pentru pădurea­­ a cărei suprafață este de două ori mai mare decât Bucureștiul. Falimentul răsunător al firmei germane a blocat apoi tranzacția și a provocat un scandal financiar la Berlin.

Unul dintre oamenii cheie din această afacere este deputatul PSD de Brașov, Ioan Adam – avocatul unor presupuși moștenitori. In­­­tervievat la acel moment de reporterii RISE Project, avocatul Ioan Adam a încerat să justifice neregulile din această retrocedare controversată.

CITIȚI AICI ȘI AICI INVESTIGAȚIILE RISE PROIECT DESPRE ACEST CAZ.