CUM AU CIRCULAT BANII ÎN CAZUL VÎNTU-OLTEANU

Banii pe care Bogdan Olteanu i-ar fi primit pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării s-au plimbat prin mai multe companii offshore controlate de Sorin Ovidiu Vîntu. RISE Project a obținut documentele firmei din ale cărei conturi ar fi fost scoasă șpaga cash. Căsuța poștală din Delaware era operată de Ionuț Adrian Eftime, fost angajat al mogulului și denunțător în acest caz.

urs

Ionuț Adrian Eftime, omul care susține că a plimbat șpaga de la Sorin Ovidiu Vîntu la Bogdan Olteanu

Încă din martie 2006, Ionuț Adrian Eftime și tatăl său, sindicalistul Ion Eftime, primesc puteri depline de reprezentare și administrare a companiei offshore IT & Media Production, înregistrată în statul american Delaware. Aceasta este căsuța poștală din conturile căreia provine milionul de euro pe care Eftime Jr. i l-ar fi predat lui Bogdan Olteanu în octombrie 2008, la sediul PNL, după numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Procurorii DNA susțin că sursa inițială a banilor a fost un alt offshore, Demera Investments Ltd., înregistrat în Cipru și folosit de tandemul SOV-Liviu Luca în mai multe afaceri.  

Circuitul banilor între Demera Investments și IT & Media Production, așa cum îl arată documentele celei din urmă, a presupus mai multe etape de “albire” a banilor.

CUM S-AU ACOPERIT ÎN ACTE

Sorin Ovidiu Vîntu   MediafaxFoto: Liviu UNtaru

Sorin Ovidiu Vîntu a fost închis în dosarul Petromservice / MediafaxFoto: Liviu Untaru

Printr-un artificiu care se numește “Tantiemă”, adică o soluție financiară prin care patronii de offshore scot bani lichizi din firme, justificând că sumele reprezintă indemnizații proprii de management. Două astfel de operațiuni pe hârtie au direcționat un milion de euro spre Ionuț Adrian Eftime.

Prima a fost parafată pe 3 ianuarie 2008, prin cooptarea formală a lui Ionuț Adrian Eftime în boardul executiv al unei alte societății offshore (Narfalk Debit Service and Factoring din Cipru). Aceasta s-a angajat să-l plătească pe Eftime cu 400.000 de euro pentru activitatea sa în firmă pe tot anul 2008. Plata urma să fie făcută printr-un offshore diferit – Laveco Group din Noua Zeelandă.

O lună mai târziu, pe 20 februarie 2008, Eftime este băgat și în boardul KLG Debit Service and Factoring Limited (Cipru) și primește 600.000 de euro.

Cele două firme în conducerea cărora a fost introdus Eftime sunt instrumente tradiționale în zeci de scheme evazioniste ale consultanților offshore la care a apelat gruparea SOV. Aceste firme aveau rol de acționar nominal, de fațadă, în mai multe afaceri cu beneficiari diverși, investigate ulterior de Fisc și procurori. Mai mult, Laveco Group, care l-a plătit pe Eftime cu 400.000 de euro, era chiar firma-mamă a strategilor financiari. Prin Laveco își contractau clienții pentru care prestau apoi servicii offshore.

DE UNDE VIN BANII

De la Demera Investments Ltd (Cipru), susțin procurorii DNA, iar documentele obținute de RISE arată cum și când s-au întâmplat lucrurile.

Pe 17 septembrie 2008, offshore-ul Demera încheie un contract cu Laveco Group Limited (firma consultanților înregistrată în Noua Zeelandă) prin care prima o angajează pe a doua să intermedieze achiziționarea a 30% din acțiunile societății Conmec SA (Republica Moldova). Comisionul pe care Demera se angaja să-l plătească Laveco era fix de un milion de euro. Aceeași Laveco vira constant bani în contul IT & Media Production din Bulgaria, operat de Ionuț Adrian Eftime. 

A doua zi, pe 18 septembrie 2008, Liviu Mihaiu este numit Guvernator al Deltei Dunării.

ÎNCĂ UN MILION

A ajuns la Eftime Jr. prin aceleași canale, doar că de data aceasta tranzacția a fost justificată cu titlu de împrumut. Pe 2 decembrie 2008, firma KLG Debit Service and Factoring Ltd își împrumută managerul, pe Ionuț Adrian Eftime, cu 600.000 de euro. Acesta se angajează să-l ramburseze într-un an. Era o sumă egală cu cea încasată deja pentru activitatea lui în companie. În aceeași zi, Eftime mai ia încă un împrumut de 400.000 de euro de la Laveco Group Limited, cu scadența tot la un an. Independent de împrumut, Laveco îl plătise cu aceeași sumă pentru activitatea sa în Narfalk Debit Service

Aceleași cifre, aceleași firme, aceleași conturi, același circuit. Audiat de procurori, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că Bogdan Olteanu i-ar fi cerut două milioane de euro, din care unul pentru el însuși.

SURSA “DEMERA” ȘI TRANZACȚIILE PENALE

Firma offshore pe care DNA o identifică ca fiind sursa banilor de șpagă a fost înființată în iunie 2006 în Cipru și a fost dizolvată în ianuarie anul acesta. Demera Investment Ltd a tranzacționat mai multe milioane de euro, cumpărând acțiuni la societăți din România și Republica Moldova. Cu prețuri umflate.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

În România, la nici trei luni de la înființare, offshore-ul cipriot prelua de la firma Delta Asigurări SA (firma de asigurări a lui SOV) peste patru milioane de acțiuni emise de Romexterra Bank, o bancă în care inițial acționarii majoritari erau angajați ai Petrom, Romgaz si Petromservice. Prețul de achiziție a fost de 6 lei/acțiune. La scurt timp, Demera a intermediat alte peste 300.000 de acțiuni la Romexterra Bank, în numele numele Petromservice (actuala PSV Company).

În Republica Moldova, în 2008, Petromservice a devenit acționar majoritar la banca Investprivatbank. Dacă pe bursă acțiunile valorau puțin peste 6 milioane de euro, Petromservice le-a achiziționat prin Demera Investment  la un preț de șapte ori mai mare. Un an mai târziu, Banca Naţională a Moldovei a retras licenţa de funcționare a Investprivatbank și a numit un lichidator care să-i administreze patrimoniul și să-i îndestuleze pe deponenți prin vânzarea bunurilor băncii. Tot în Moldova, și tot la prețuri supra-evaluate, Demera a cumpărat acțiuni la foste societăți de stat: Magistrala, Conmec, Agat, Mezon, Semnal şi Fabrica de Conserve din Coşniţa.

CINE ESTE EFTIME JR.

Vasile Blaga și Ion Eftime, la nunta din 2008 a lui Eftime Jr.

Vasile Blaga și Ion Eftime, la nunta din 2008 a lui Eftime Jr.

Ionuț Adrian Eftime este fiul lui Ion Eftime, un afacerist ploieștean, fost lider de sindicat la Petrom și fost patron al radio-televiziunii locale Alpha TV. Soția acestuia a lucrat la Palatul Cotroceni până în 2010.

Eftime Jr. a fost arestat prima dată în noiembrie 2010 într-un dosar-mamut de spălare de bani, pentru o gaură de 8 milioane de euro în contabilitatea Petromservice – firma sindicaliștilor din Petrom, preluată de tandemul SOV-Liviu Luca.

Împreună cu Ionuț Adrian Eftimie a fost arestat și consultantul offshore Lazslo Kiss. Eftime Jr. a fost condamnat definitiv la șase ani și patru luni de închisoare în acest caz. Anterior, el fusese desemnat de SOV să administreze trustul Realitatea Media – firmă pe care funcționa inclusiv Realitatea TV. blaga nunta 1

Ionuț Adrian Eftime l-a denunțat pe Bogdan Olteanu la DNA, arătând că s-a întâlnit cu acesta în octombrie 2008, la sediul PNL, unde i-ar fi dat mita cash pentru numirea lui Liviu Mihaiu în post.

Banii fuseseră scoși din conturile bulgărești ale firmei offshore IT & Media Productions Ltd (Delaware), instrument utilizat și în devalizarea fostei Petrom Service. RISE Project a dezvăluit că aproape 2,8 milioane de euro din cele 8 delapidate de la Petromservice au sfârșit în același cont din Bulgaria al IT & Media Productions Ltd.

MAȘINA DE SPĂLAT BANI

Toate firmele offshore operate de gruparea SOV au fost înființate de consultanții Laslo Kiss (România) și Ian Taylor (Noua Zeelandă).

Branșată la toate paradisurile fiscale din lume, rețeaua celor doi consultanți este investigată pe mai multe continente pentru trafic de armament în țări supuse sancțiunilor ONU, spălare de bani în beneficiul unui cartel mexican de droguri și a mafiei ruse, evaziune fiscală şi delapidare în Balcani.

În iulie 2015, la București, Laszlo Kiss a fost condamnat definitiv la șase ani și patru luni de închisoare pentru complicitate la delapidare şi spălare de bani în dosarul Petromservice. Kiss e judecat pentru aceleași infracțiuni în dosarul Ultra Pro Computers, cu un prejudiciu de 10 milioane de euro. (Detalii, AICI)

Împotriva lu iBogdan Olteanu, judecătorii au dispus măsura arestului la domiciliu   MediafaxFoto: marian Ilie,

Împotriva lui Bogdan Olteanu judecătorii au dispus măsura arestului la domiciliu  /  MediafaxFoto: Marian Ilie,

CE SPUN PROCURORII

DNA a cerut vineri arestarea viceguvernatorului BNR pentru trafic de influență în favoarea lui Sorin Ovidiu Vîntu. Olteanu recunoaște că a discutat cu mogulul în repetate rânduri, de-a lungul anului 2008, despre Delta Dunării și persoana căreia ar trebui să-i fie încredințată. Totodată, fostul președinte al Camerei Deputaților confirmă că a vorbit despre numirea lui Mihaiu și cu premierul din acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu. Olteanu susține însă că a militat pentru numirea jurnalistului din propria convingere, după cum a declarat în fața procurorilor anticorupție.  

Referatul prin care aceștia îi cer arestarea notează însă că în perioada iulie – noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, „a solicitat și a primit un milion de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță” pentru demersuri pe lângă membrii Guvernului în vederea numirii lui Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei.

Și Sorin Ovidiu Vîntu recunoaște faptele.

Demersurile lui Bogdan Olteanu s-au concretizat la jumătatea lunii septembrie 2008, când politicianul PNL anunța în premieră, la o emisiune TV, că Liviu Mihaiu va fi guvernatorul Deltei. Peste două zile, premierul Tăriceanu semnează hotărârea pentru numirea lui Mihaiu.

O lună mai târziu, arată procurorii, SOV îi livra lui Bogdan Olteanu, prin Eftimie Jr, în sediul PNL, un milion de euro cash.

În referatul pentru arestarea lui Olteanu, DNA susține că interesul lui SOV față de managementul Deltei Dunării era pur economic și că Liviu Mihaiu i-ar fi confirmat mogulului, încă de la început, disponibilitatea sa de a ocupa funcția propusă.

Attila BIRO, Elena DUMITRU, Ana POENARIU

CITIȚI ȘI

LISTA POLITICIENILOR ȘI AFACERIȘTILOR OFFSHORE

MAȘINĂRIA OFFSHORE

ARHIVA SECRETĂ DIN PIAȚA VICTORIEI

ERATĂ: Două inadvertențe au fost corectate imediat după publicarea acestui articol. Prima se referă la a doua soție a lui Eftime Senior, fostul sindicalist Petrom, aceasta fiind cea care a lucrat la Palatul Cotroceni până în 2010. A doua: împrumutul offshore de 1.000.000 de euro asumat de Eftime Jr. avea scadența într-un an, nu în 7 zile, și a primit banii într-o săptâmână de la semnarea acordurilor.

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!