Platforma Ghiță și „regele” asfaltului, aceeași schemă de spălat bani publici

“Regele asfaltului” Theodor Berna a facut tranzacții de zeci de milioane de lei cu aceleași firme fantomă în care a pompat bani și gruparea lui Sebastian Ghiță, deputat PSD de Prahova, împreună cu cea a lui Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova.

Theodor Berna a fost arestat pe 19 august pentru spălare de bani și evaziune în dosarul lui Marcel Păvăleanu, fost consilier la Secretariatul General al Guvernului, reținut și el în octombrie 2013, la pachet cu mai mulți interlopi și afaceriști prahoveni abonați la contracte publice. În același caz, procurorii ploieșteni cercetează 142 firme din toată țara acuzate de spălare de bani și evaziune, inclusiv Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) – consorțiul minier care deține licența de exploatare a aurului în Apuseni.

grafic-mihai-1_web_crop

CIRCUITUL GHIȚĂ-FANTOME a ieșit la lumină în luna mai, când RISE Project a descoperit că grupul Asesoft, fondat de Sebastian Ghiță, a trimis milioane de lei în conturile firmelor de tip “fantomă” urmărite penal în dosarul “Cosma – Păvăleanu”. Tranzacțiile s-au derulat anul trecut și au inclus un intermediar, adică un SRL de lângă Ploiești aflat și el pe lista celor 142 de companii anchetate în acest caz, alături de oameni-cheie din PSD.

SRL-ul interpus pe traseul banilor se numește Coneco Serv și a intrat în atenția procurorilor în toamna anului trecut. Motivul: în 2013, firma a pompat peste 5,5 milioane de lei în patru companii ce formează nucleul dur al platformei de firme “fantomă”: Kadok Interprest, Robyko Last Line, S&S Wizard și Narsam Invest.

Sebastian Ghiță

Sebastian Ghiță      

Banii însă au venit din direcția Asesoft, mai precis de la societățile componente ale holdingului: Asesoft Internațional (cumnatul lui Ghiță), 2KTelecom și AccesNet International (fratele lui Ghiță), Teamnet Business (fondată de Ghiță) și Divasoft (monitorizată de ANAF pentru alte tranzacții suspecte cu grupul Asesoft). Cele cinci au transferat în 2013 peste 10 milioane de lei în contul SRL-ului intermediar, Coneco Serv. Jumătate din sumă s-a întors imediat de unde a venit, iar cealaltă jumătate a intrat în mașinăria prahoveană de spălat bani. Detalii, AICI.

Anchetatorii au decoperit însă că, în total, peste 90 de milioane de lei au fost scoși la pungă din conturile bancare ale celor patru “fantome” cu rol de pușculițe și patronate, în acte, de câțiva sârbi săraci și dependenți de droguri care habar n-au că sunt milionari în România. Detalii, AICI.

FANTOMELE Kadok, Robyko, Narsam și S&S Wizard au mai încasat bani de la zeci de beneficiari de contracte publice guvernamentale și locale.

Printre cei mai importanți cotizanți direcți se numără și “regele asfaltului”, Theodor Berna, arestat acum două săptămâni în dosarul “Cosma-Păvăleanu”. El controlează companiile de construcţii Tehnologica Radion, Teloxim Con, Termix Construct și Proiect Alfa Capital – toate urmărite penal în același caz.

Documentele obținute de RISE Project arată că în perioada 2012 – 2013, firmele lui Berna au virat peste 31 de milioane RON în cele patru “fantome” din Ploiești.

„Privarea de libertate a inculpatului (Theodor Berna – n.n.) este necesară din cauza pericolului pe care îl reprezintă inculpatul prin faptele sale reflectate în modul ingenios şi complex de săvârşire a infracţiunilor, a persoanelor fizice şi juridice atrase în lanţul comercial fictiv, maniera ingenioasă de eludare a statului şi a intereselor sale legitime, valoarea mare a cuantumului sumelor de bani evazionate în dauna bugetului statului precum şi al sumelor ce fac obiectul infracţiunii de spălare de bani, caracterul repetitiv al acţiunilor/actelor materiale comise”, a argumentat judecătorul care a dispus arestarea lui Theodor Berna. Magistratul se referă şi la o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), ce arată că evaziunea fiscală aduce atingere securităţii naţionale prin influenţarea negativă a sumelor colectate la bugetul consolidat al statului. Detalii, AICI.

Theodor Berna

Theodor Berna                      sursa: tehnologica.ro

În dosarul “Cosma-Păvăleanu”, spălările de bani și evaziunea au produs un prejudiciu estimat la o sută de milioane de euro. Administratorii de firme cercetați în acest caz sunt suspectaţi că au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, toate urmate de transferuri de bani care, ulterior, au fost retrași în cash din conturile celor patru firme „fantomă” Kadok, Robyko, Narsam și S&S Wizard. Sursa principală a banilor o reprezintă contractele pe bani publici obținute la licitații aranjate și concretizate prin lucrări edilitare executate doar pe hârtie.

În fața instanței, Theodor Berna s-a apărat, invocând că este bolnav și că arestul nu-i priește. Trimiterea sa după gratii, susține Berna, ar afecta infrastructura României, pentru că firmele sale realizează cele mai importante lucrări de drumuri din țară.

Berna mai este acuzat că l-ar fi mituit pe Mădălin Dumitru, director la Direcţia Generală Infrastructură din Primăria Capitalei, cu bunuri electrocasnice şi renovări la casele acestuia în schimbul unor contracte publice. Din acest motiv, Dumitru a fost arestat într-un dosar instrumentat la DNA.

De-a lungul timpului, Tehnologica Radion a câștigat, singură sau în consorții, contracte de 1,2 miliarde de lei. A primit lucrări controversate de la Primăria sectorului 3 condusă de PDL-istul Liviu Negoiță, a reabilitat șosele în partea de sud a ţării, în judeţe precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj, și a prins un contract de 53 de milioane de euro pentru refacerea și extinderea la patru benzi a unui sector din centura Capitalei. Vezi portofoliul de lucrări pe pagina de web a firmei.

O altă firmă a lui Berna anchetată penal în dosarul “Cosma-Păvăleanu”, Teloxin Con, a câștigat în 2013 contracte de 600 de milioane de lei cu CNADR (Compania Națională de Drumuri).

Magnatul asfaltului a mai băgat bani în rețeaua “fantomelor din Ploiești” prin firmele Temix Construct si Project Alfa Capital Construct, ambele controlate prin interpuși. N-a fost singurul.

CINE A MAI POMPAT BANI ÎN FANTOME

  • Consorțiul minier RMGC a virat un million de lei în contul Kadok. Detalii, AICI. Societatea ar fi beneficiat de un controversat proiect de lege emis de Guvern anul trecut, privind mineritul cu cianuri în Apuseni. Mișcările de protest care au urmat în toată țara au anulat inițiativa guvernamentală.
  • Trans Expedition Feroviar, firmă din Grupul Feroviar Român patronat de magnatul Gruia Stoica, a câștigat licitația pentru CFR MARFĂ, dar contractul nu a mai fost semnat. Firma este urmărită penal în dosarul “Cosma-Păvăleanu” după ce a virat 1,7 miliaone RON în conturile bancare ale “fantomelor” din Ploiești. Între timp, Gruia Stoica a fost arestat, dar într-un alt dosar în care este cercetat pentru tentativă de mită la nivel înalt.
  • Dioma Internațional Exim, cu acționariat secretizat în Emiratele Arabe Unite și Noua Zeelandă, este urmărită penal în dosarul din Prahova după ce a conbtribuit cu 2,7 milioane RON la rețeaua de fantome. Aceasta companie a câștigat contracte de peste 700 de milioane RON de la Primăria Sectorului 5, condusă de Marian Vanghelie, dar și de la RATB.
  • În ultimii doi ani, Stradem Construct a cotizat puternic la cele patru firme fantomă: 33 milioane RON. Aparent, aceasta firmă este legată de câțiva interlopi din Ploiești anchetați în dosar, dar a obținut în ianuarie 2013 un contract de 1,2 milioane RON cu Primăria Balotești, în asociere cu Teloxin Con, controlată de magnatul Theodor Berna.
  • Wiebe România, urmărită penal, este subsidiara grupului german H.F. Wiebe și a pompat 1,1 milioane RON în “fantomele” din Ploiești. În paralel, Wiebe România derulează contracte cu CFR (linia București – Câmpina).
  • Advice Group Mediaa virat peste 700.000 RON în conturile fantomă din Ploiești. Compania a fost fondată de Florin Jianu, ministrul IMM-urilor și Mediului de Afaceri. Detalii, AICI.
  • Grupul de firme Urban ICIM, patronat de senatorul PSD de Prahova, Radu Ștefan Oprea, a trimis 357.422 RON înspre cele patru firme fantomă. Tranzacția a atras de la sine urmărirea penală. Grupul Urban ICIM este abonat la contracte publice cu administrația locală prahoveană. În alte afaceri, senatorul Oprea este partener cu deputatul Sebastian Ghiță. Detalii, AICI.
  • Construcciones Lujan S.A. Valencia (sucursala București) a contribuit, la rândul său, cu 57.474 RON la rețeaua de fantome după ce a beneficiat de un proiect cu bani europeni dezvoltat de Hidro Prahova SA. (subordonată Consiliului Judetean Prahova, condus de baronul PSD Mircea Cosma)). Firma nu figurează că ar fi acum urmărită penal.
  • Alte aproape 25 de milioane RON au fost transferate în conturile bancare ale firmelor fantomă în perioada 2012-2013. De data aceasta, banii au venit de la firmele manevrate de gruparea Cosma-Păvăleanu: Soriand Construct, Marconstruct Company, Via Star New CorporationAsfalt Sud-Expert și Nouvelle Construct. Ultima dintre acestea, Nouvelle Construct, a încasat 447.608 RON de la Delta ACM, o societate de construcții dezvoltată la nivel național mai ales în timpul guvernării PDL și care se menține pe piață inclusiv prin contractul-cadru încheiat cu primăria Ploiești de întreținere a drumurilor și parcurilor din orașul lui Caragiale.