Pionii din afacerea deșeurilor

Platforma industrială a rafinăriri Astra Română sursa: Google Maps

Platforma industrială a rafinăriei Astra Română / sursa: Google Maps

DERANJ ÎN CARTIER La sfârșitul lunii octombrie, anul trecut, Garda de Mediu Prahova a mers în control la rafinăria Astra, în urma unei sesizări a locatarilor din zonă. Oamenii reclamau un miros puternic de gaze, iar inspectorii au găsit în rafinărie angajaţii firmei Gentoil care prelucrau reziduuri petroliere. Controlul nu s-a lăsat cu sancțiuni, dar autoritățile de mediu au notificat firma să elimine „disconfortul olfactiv”.

În cei doi ani de funcționare, Gentoil a facut afaceri cu jucători importanți în domeniul reciclării deșeurilor chimice, dar și cu mari poluatori. Firma a raportat la Fisc tranzacții mari cu Glar Construct, Setcar Brăila (membră în consorțiul care a descărcat nava “Flaminia”), Lukoil, Rompetrol, Vivani Salubritate (aprovizionează zilnic rezervoarele Gentoil cu cca. 30 de tone apă uzată) sau cu Termoelectrica (societate de stat).

Dosarul fiscal al firmei Gentoil. Cei mai importanți parteneri:


Natura relației Setcar-Gentoil-Glar  transcede însă capacitatea de comunicare a autorităților. O spune secretarul de stat de la Mediu, Mihail Fâcă: “Dacă între Gentoil, Setcar și Glar există legături comerciale, asta e o chestiune privată.”

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

DESTINAȚIA Inițial, deșeurile Flaminia trebuiau să ajungă în stația de epurare închisă unei rafinării nefuncționale. Scandalul media izbucnit între timp, în jurul bombei ecologice de la bordul Flaminia, a provocat însă reacții instituționale concretizate prin inspecții de mediu ce au confirmat evidența: instalația rafinăriei Astra, destinația anunțată a deșeurilor, nu asigură parametrii legali. Colosul industrial aparține magnatului Ioan Niculae – fost căpitan de Securitate, actual inculpat în dosarul “Mită la PSD”.

Magaziile avariate ale navei Flaminia, aflată în reparații la șantierul Daewoo Mangalia foto: evz.ro

Magaziile avariate ale navei Flaminia, aflată în reparații la Mangalia / foto: evz.ro

Ce s-a întâmplat ulterior cu reziduriile toxice e un subiect pe care autoritățile încă nu l-au comentat oficial. RISE Project a investigat această afacere în detaliu, descoperind că stația de epurare a rafinăriei Astra fusese închiriată de  compania lui Ioan Niculae unui SRL cu adresa într-un bloc din cartierul Ploiești-Vest, profilat pe colectarea, depozitarea şi eliminarea deşeurilor Industriale.

SRL-ul a fost înființat în decembrie 2011 sub numele Gentoil și în aceeași lună a închiriat stația de epurare a rafinăriei. Șapte luni mai târziu, în iulie 2012,  Gentoil primea autorizație de mediu de la ANPM-ul condus de PSD-istul prahovean Mihail Fâcă. Proiectul aprobat prevede tratarea și valorificarea substanțelor periculoase rezultate din activități petroliere, a uleiurilor și apelor uzate.

Pe pagina sa de web, Gentoil face o prioritate din subiectul epurării apelor industriale. Dosarul fiscal al firmei de ecologizare arată că Gentoil virează permanent bani în afacerile familiei lui Sebastian Ghiță. Numai din documentele obținute de RISE Project rezultă 122.434 lei, încasați de Glar Construct, în 2012, de la Gentoil. A existat însă și o tranzacție inversă în care Gentoil a primit de la Glar peste 17 mii de lei, pe 31 iulie anul trecut, când autoritățile indicaseră Prahova drept ultima frontieră pentru apa uzată și nămolul de pe nava Flaminia.

Gentoil face afaceri și cu firma Editura Prahova, prin care Sebastian Ghiță și-a ridicat trustul local de presă și care are exact aceeași adresă cu Glar Construct.

sursa: Google Maps

ADRESA COMUNĂ Pe strada Marin Mehedințeanu din Ploiești, la numărul 1, este una dintre intrările pe platforma industrială a rafinăriei Astra. Fiind închiriată, acea parte din incinta rafinăriei servește ca sediu mai multor firme legate de Sebastian Ghiță. Aici funcționează și tipografia firmei Editura Prahova. Socrul deputatului, Dumitru Cârstea, figurează ca patron al societății, dar rolul de administrator e îndeplinit de Vlad Iacobescu, 27, fratele lui Alexandru Iacobescu. Cel din urmă e directorul general al postului național de știri, România TV și, în același timp, omul de bază pe care Sebastian Ghiță l-a împrumutat cu fix 90.300.000 de euro. La Editura Prahova a lucrat în trecut și soția lui Ghiță, Mădălina.

Societatea de presă care scoate ziarul Prahova și gestionează o rețea județeană de distribuție a plătit 35.938 de lei către Glar Construct în decursul anului trecut și al lunii ianuarie a.c. A primit, în schimb, o sumă mai mică de la Gentoil, care a cumpărat anunțuri și spații de publicitate.

Fără dubiu, însă, e că Gentoil a fost susținută financiar de o altă companie înregistrată la aceeași adresă, pe strada Marin Mehedințeanu, cu Glar Construct și Editura Prahova. Dytiv SRL împarte sediul cu celelalte două, dar profilul ei e cu totul altul. Firma produce carton bitumat acoperit cu nisip și folie PVC care, în general, se folosește la lucrări de asfaltare și construcții. Între timp, Dytiv s-a orientat spre reciclare, solicitând autorizație de mediu pentru o instalație de procesare/recondiționare uleiuri uzate și reziduuri petroliere, de colectare deșeuri periculoase, ape industriale etc.

Pe scurt, firmele Gentoil și Dytiv fac afaceri în același domeniu, împărțind piața deșeurilor grele din cea mai industrializată zonă a țării. Nu sunt însă concurente, ci partenere. De pildă, Dytiv a pompat 358.736 lei în Gentoil pe baza unui contract de livrare deșeuri, iar plățile au fost dispuse în februarie si martie anul trecut. Informația se găsește în dosarul fiscal al Gentoil, în cuprinsul declarației 394 privind livrările, prestările și achizițiile – completată chiar de administratorul societății care trebuia să proceseze apa uzată și nămolul contaminat de pe Flaminia în instalația închiriată de la rafinăria Astra.

COLONELUL BUDURU Printre altele, setul de documente fiscale mai dezvăluie că Gentoil a încasat 208.875 lei și de la firma M.T.K. Auto Sport din Constanța – tot în primele luni ale anului trecut.

Petre Buduru foto: adevarul.ro

Petre Buduru / foto: adevarul.ro

Patronată de colonelul (r) Petrică Bucuru și de ginerele său, fotbalistul Denis Șerban, M.T.K. Auto Sport funcționează ca un intermediar de carburanți, având birouri operaționale în perimetrul societății de stat Oil Terminal din portul Constanța, dar și în incinta rafinăriei Astra din Ploiești. În 2012, M.T.K. a raportat cea mai mare cifră de afaceri din cei cincisprezece ani de activitate: peste 44.7 milioane lei şi un profit net de 36.801 lei, cu doar 5 angajaţi. Clienții lui Petrică Buduru sunt diverși. De exemplu, în iulie 2013, M.T.K. a vândut Societății Naționale a Sării, prin bursă, 600 de tone de pacură în valoare de 1.344.000 lei, fără TVA.

În prezent, Petrică Buduru e președintele clubului de fotbal Astra Giurgiu (fosta Astra Ploiești) al magnatului Ioan Niculae – proprietarul rafinăriei. În anii ‘90, Buduru a figurat printre primii acționari și președinți ai clubului Dinamo, fiind arestat și cercetat în dosarul “Țigareta II” – un scandal care a zguduit România din cauza implicării în contrabanda de țigări a unor înalți ofițeri SPP și MAI.

NICU “LOVE” M.T.K. Auto Sport, firma colonelului (r) Buduru, nu relaționează numai cu Gentoil, ci și cu Dytiv – unde depozitează reziduuri de la Oil Terminal, la pachet cu cele rezultate din spălarea vagoanelor în Parcul Industrial Ploiești. Spălarea propriu-zisă o face o firmă din grupul milionarului Gruia Stoica, arestat recent sub acuzații de corupție la nivel înalt. M.T.K. doar intermediază respectivele deșeuri la rampa de colectare a Dytiv din Valea Călugărească – o comună aflată la 13 kilometri de Ploiești.

anunt-DYTIV_Valea-CalugareascaRISE Project a participat la dezbaterea publică cerută de lege atunci când o firmă solicită autorizație integrată de mediu – așa cum Dytiv o face în cazul rampei sale de lângă Ploiești. Anunțul a fost publicat de ANPM Prahova cu doua zile înaintea Crăciunului, iar dezbaterea efectivă a avut loc pe 21 ianuarie a.c. la sediul primăriei Valea Călugărească. N-a venit nimeni. Primarul PSD Vasilică Neacșu era și el cu treabă printr-o localitate învecinată și, la întoarcere, a părut uluit de chestiunea dezbaterii cetățenești. Nu-și amintea nimic. L-a salvat într-un final secretarul primăriei care ne-a asigurat că totul a fost ok. Pișcher, domnul primar îl știe însă pe patronul Dytiv: “E Nicu <Love>, așa-i spunem noi. Dumneze știe de ce îi spunem așa… Nicu <Love> e de la noi, din Valea Călugărească, a fost salariat la rafinăria Astra. Instalația lui e cum faci dreapta, cu 60 de metri până-n combinatul Romfosfochim.”

Pe Nicu “Love” îl cheamă Nicu Ion și are 63 de ani. Biroul lui este în sediul Glar Construct și Editura Prahova, acolo unde RISE Project l-a găsit. Prietenos, cu chef de vorbă, Nicu “Love” nu s-a speriat de subiectul Flaminia: “Domne, într-adevăr, firma Gentoil a închiriat stația de epurare de la Astra care, să știți, e imensă. Ei lucrează cu ape uzate și da, am avut afaceri cu ei, acum un an-doi. Și Glar Construct a făcut tranzacții cu ei, chiar legate de stația de epurare din Corlățești. Vă dați seama, ei sunt vecinii noștri aici, știu ei mai bine să vă spună… Noi, Dytiv, lucrăm țiței, suntem primul antrepozit fiscal din țară. Să știți că ne-am ferit ca de dracu’ să nu ne trezim în depozit cu vreo mizerie de pe Flaminia. Am fost atenți și cred că până acum am scăpat. Și aici, la Dytiv, eu apar ca administrator, dar suntem mai mulți. (…) Eu lucrez de patruzeci de ani cu produse petroliere, am fost angajat la rafinăria Astra și, dacă vreți să știți, am fost și primul președinte al clubului Astra Ploiești, înaintea lui Petrică Buduru. O, Buduru e un băiat foarte ok, firma lui e  serioasă, lucrăm de mult împreună.” – s-a întins la vorbă Nicu “Love”.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

DIRECTORUL FLORICĂ Cât despre Gentoil, SRL-ul care trebuia să gestioneze șlamul contaminat de pe Flaminia, această firmă are activități de teren în satul Corlățești, la 7 kilometri de Ploiești. Acolo e amplasată stația de epurare a apelor industriale închiriată de Gentoil de la rafinăria Astra, chiar în vecinătatea celei de epurare menajeră a primăriei Ploiești.

Statța de epurare de la Corlățești sursa: observatorul.ph/youtube.com

Statia de epurare de la Corlățești a rafinăriei Astra   sursa: observatorul.ph/youtube.com

Corlățești este și locul de naștere al directorului Gentoil, Florică Gheorghe, 55 – cel ce apare în actele societății ca fiind asociat unic și administrator. Cartea lui de vizită, prezentată de Nicu “Love” de la Dytiv, sună simplu: “Lui Florică Gheorghe noi îi spunem Florea. El e un băiat isteț, e inginer, are carte, scrie bine, d-aia, de fapt, se ocupă de Gentoil pentru că ceilalți mai greu, știți cum e…”

Într-adevăr, Florică Gheorghe a răspuns cu subiect și predicat la întrebările RISE Project despre afacerea Flaminia și tranzacțiile cu Glar Construct: ”La vremea respectivă, s-a pus, într-adevăr, problema să preluăm șlamul de pe Flaminia, dar când am văzut ce-i acolo, am lăsat totul baltă. N-a ajuns nimic la noi și nici nu va ajunge vreodată! Îl cunosc pe Răzvan Alexe, dar nu lucrăm cu el. Am preluat stația de epurare a rafinăriei Astra din Corlățești într-un proiect în care cooperăm cu firme mari ca Euroconstruct Trading 98 și Vivani Salubritate. În această asociere, Euroconstruct e cu transportul, cară pământ inertizat cu utilajele lor. Și cu Glar Construct, e adevărat, am avut relații comerciale exact pentru acest proiect. De la ei am cumpărat betonul necesar lucrărilor de modernizare a stației de epurare a rafinăriei Astra din Corlățești. Da, am avut afaceri cu Dytiv, îi știu”.

Au mai existat parteneri iluștri. Sub bagheta managerului Florică, Gentoil a facut afaceri și cu firma Eco Burn din Ploiești, fondată de un parlamentar PSD, de la care a încasat sute de mii de lei în 2012.

SENATORUL ȘI “TREFLĂ” Eco Burn este tot o firmă de ecologizare, dar lucrează cu deșeurile medicale produse de Spitalul Județean Ploiești –  supranumit “spitalul groazei” din cauza promiscuității și a managementului defectuos exercitat de Consiliul Județean Prahova.

Eco Burn a fost înființată de senatorul PSD de Prahova, Radu Ștefan Oprea, împreună cu partenerul lui tradițional, Mihai Ștefănescu, zis “Treflă”. Imediat după ce a intrat în parlament, Oprea a ieșit din Eco Burn, cesionându-și participațiile în decembrie 2012, luna ultimelor alegeri legislative.

Senatorul Radu Ștefan Oprea sursa: cdep.ro

Senatorul Radu Ștefan Oprea / sursa: cdep.ro

Treflă, vechiul său asociat, a rămas în hârtii. El nu are o carieră publică, deși a fost extrem influent pe plan local: afaceristul e nașul de cununie al Andreei Cosma, fiica baronului PSD, și cel care i-a botezat acesteia copilul. Nici Radu Oprea nu-i străin de familia Cosma. Senatorul e fiul lui Nicolae Oprea, un fost viceprimar PSD al Ploieştiului, vechi prieten cu Mircea Cosma încă din epoca în care ambii lucrau la întreprinderea comunistă ICIM. Dar cercul relațional nu se închide aici. Sebastian Ghiță însuși a fost asociat cu Treflă și Radu Oprea în compania MBTT Development, din februarie 2006 până în octombrie 2012.

În tot acest ansamblu, firma Eco Burn, moșită de Treflă și senatorul Oprea, derulează contracte cu Consiliul Județean Prahova, în timp ce împotriva unei alte companii de-a lor, Urban Electric, procurorii au început urmarirea penală pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. În dosarul “Păvăleanu”.

Prin grupul de firme Urban, tandemul Oprea-Treflă a beneficiat, de-a lungul vremii, de numeroase contracte publice acordate de administrațiile județene Constanța și Prahova.

Radu Oprea era prins într-o ședință la Parlament când RISE Project l-a sunat. În primă fază, senatorul a spus pe repede înainte: “Nu cunosc exact care au fost tranzacțiile Eco Burn, din care știți că, între timp, am ieșit. Am fost asociat, dar nu mă ocupam efectiv de firmă. (…) Pe Sebastian (Ghiță – n.n.), sigur, îl cunosc de mult.”

Jumătate de oră mai târziu, Radu Oprea a revenit cu un telefon de aprofundare: “Numele Gentoil nu-mi spune nimic, dar lasați-mă să mă interesez și revin. Vă dați seama, chiar dacă am ieșit din firmă, îi știu bine pe cei de acolo și îi voi întreba. Este exclus însă ca la noi să fi ajuns vreun șlam de pe Flaminia pentru că operăm, în special, deșeuri medicale. Uneori, și reziduuri industriale, dar mai puțin. Da, am lucrat cu stația de epurare a rafinăriei Astra, dar demult, înainte de 2012.”

Încă o jumătate de oră și senatorul Oprea a sunat, din nou, complet edificat: “Am verificat: noi am dat (deșeuri – n.n.), nu am luat nimic de la Gentoil. Asta au la bază tranzacțiile la care vă referiți. E-n interesul meu să clarific toate aceste aspecte.”

NARCIS PENTICOSTALU’ Baza de date a Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova (ITM) scoate la iveală că Florică Gheorghe din Corlățești a fost angajat ca director adjunct al firmei Gentoil, începând din 4 aprilie 2012. În scripte, el are acum propria afacere înfloritoare, dar timp de opt ani, din mai 2004 până ianuarie 2012, domnul Florică a lucrat pentru una dintre cele mai influente grupări de crimă organizată prahovene.

Mihai Moise, fratele lui Narcis Penticostalu' sursa: telegrafonline.ro

Mihai Moise, fratele lui Narcis Penticostalu’ / sursa: telegrafonline.ro

Rețeaua Narcis-Ceapchie activează în aceeași zonă de interes: șlamul petrolier. A câștigat masiv datorită unui contract de prestări servicii decontat de Conpet SA – societatea de stat care administrează rețeaua națională de conducte (3800 km) și logistica feroviară de transport țiței. În linii mari, firma Nac Industrii din Ploiești trebuia să ecologizeze rezervoarele Conpet în schimbul reziduurilor petroliere rezultate. Contractul, încheiat fără licitație și prelungit în condiții controversate, s-a soldat cu demisia unui director general al companiei strategice și cu acuzații publice de corupție împotriva lui Corneliu Anastase. Afacerea s-a derulat în perioada guvernării Boc, când tatăl Robertei Anastase a rămas permanent consilierul managerului Conpet, indiferent cine a fost acela atât timp căt organigrama companiei era supra-saturată de cadre PDL. De cealaltă parte, firma Nac Industrii avea o schemă simplă: nu ecologiza nimic, dar lua șlamul Conpet pe gratis și-l vindea, ilegal, drept carburant propriu.

La Nac Industrii, Florică Gheorghe, patronul de azi al Gentoil, a fost director executiv, deși în arhiva ITM figurează director adjunct cu jumătate de normă. Timp de șase ani, domnul Florică l-a avut șef pe Adrian Moise, 39 – proprietar al Nac Industrii și un cunoscut membru al lumii interlope din Ploiești. Afacerist de etnie romă, Adrian Moise, poreclit <Narcis Penticostalu’>,este un om ultra-credincios care aleargă un Ferrari ultimu’ răcnet. “Dac-o da bunul Dumnezeu, ți-o rupe cineva picioarele-n curand” – așa sună o “vorbă” de-a lui Narcis, enunțată într-o discuiție contradictorie cu un jurnalist local și devenită un fel de aforism județean.

itm_florica

Adrian Moise, aka “Narcis” e cap de afiș în două dosare penale cu implicații majore. Într-unul, interlopul și fratele lui au fost condamnați definitiv, în octombrie 2012, împreună cu generalul (r) Traian Nistor – șeful Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei Române, la câte trei ani de închisoare fiecare. Cu suspendare. Toți au fost acuzați de evaziune fiscală în formă continuată. Ce s-a întâmplat: o altă firmă de-a lui Narcis a vândut Armatei combustibilii produși de Nac Industrii din șlam petrolier, deși, în contract, se obliga să aprovizioneze armata cu un anume tip de carburant. Diferența e că cel din contract era accizat și îndeplinea normele cerute de unitățile militare, celălalt – nu.

Ștefan Ene și Octavian Natu, foștii directori Oil Terminal și, respectiv, Petrotrans foto: telegraf.online

Ștefan Ene și Octavian Natu, foștii directori Oil Terminal și Petrotrans / foto: telegrafonline.ro

Al doilea dosar penal a pornit spectaculos în martie 2011. <Narcis Penticostalu’> și fratele lui au fost luați pe sus cu mascații, arestați și cercetați împreună cu Octavian Natu și Ştefan Ene, foștii directori generali ai Petrotrans și, respectiv, Oil Terminal – operatorul maritim de stat specializat in vehicularea produselor petroliere. În acest caz, <Narcis> este judecat pentru că ar fi mituit oficialii ambelor societăți de stat, dar și pentru că ar fi fraudat instituții precum Jandarmeria sau Administrația Canalelor Navigabile, cărora le-a vândut șlamul tratat de firma Nac Industrii în loc de carburanții termici specificați în contracte.

Pe vremea lui Florică Gheorghe, actualul patron Gentoil, compania Nac Industrii procesa deșeuri petroliere într-o hală industrială a Uzinei Mecanice Plopeni. Aceea a fost perioada înfloritoare a grupării Narcis-Ceapchie, când, pe lângă traficul uzual de țiței, apăreau și afaceri derivate ca cea în care Nac Industrii a vândut balast către Pa&Co International, societatea care a asfaltat un tronson al autostrăzii București-Ploiești. Pa&Co e firma lui Costel Cășuneanu, judecat în dosarul de corupție al senatorului PSD Cătălin Voicu.

CEAPCHIE ȘI ALEXE Simplifcând, gruparea <Narcis-Ceapchie> își trage numele din asocierea în afaceri a celor doi lideri interlopi din rețea, Adrian Moise și Nicolae Ceapchie, 45.

Nicolae Ceapchie a fost arestat în 2011 Foto: adevarul.ro

Nicolae Ceapchie a fost arestat în 2011 / Foto: adevarul.ro

Ceapchie, un nume cu rezonanță în politica prahoveană, a fost arestat în aprilie 2011 pentru contrabandă cu petrol şi țepe consistente trase unor societăţi de leasing. Culmea e că țepele au fost date prin firma DE Construcții Investiții, în care Nicolae Ceapchie a fost asociat chiar cu Răzvan Alexe, până în 2009.

George Ionescu sursa: cdep.ro

George Ionescu / sursa: cdep.ro

Ceapchie a achiziționat zece TIR-uri în leasing, din care a vândut opt, fără acte, în afara țării, lăsând băncile cu buza umflată. De fapt, cu asta l-a prins DIICOT, Ceapchie intrând în atenția procurorilor, cu un an înainte, pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de țiței. Arestarea lui a produs ceva tămbălău când mascații au intrat cu berbecii în viloiul colorat al lui Ceapchie din centrul Ploieștiului și un interlop din clan sărea gardurile din spate echipat lejer în pijama.

Între timp, Nicolae Ceapchie a fost trimis în judecată împreună cu soția lui, Ana Stanciu – fiica unei consiliere municipale PDL Ploiești. Tot de la PDL este și nașul copilului lui Ceapchie, în persoana deputatului George Ionescu, prim-vicepreședintele filialei Prahova, votat în colegiul electoral în care firma lui Ceapchie și Alexe primea lucrări de la primăriile arondate.

Anul trecut, în noiembrie, cu ocazia unei înfățișări în sala de judecată, inculpatul Nicolae Ceapchie a solicitat audierea, “pe situația de fapt”, a interlopilor Răzvan Alexe și Raul Stănescu, dar și a consilierului guvernamental Marcel Păvăleanu. Toți, în calitate de martori ai apărării. Instanța a respins cerera lui Ceapchie. Martorii săi erau deja arestați în propriul lor dosar.

Continuă cu PLATFORMA DE ÎMPRUMUTURI

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!