Ministerul fantomelor mici și mijlocii

Florin Jianu, noul ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM), Mediu de Afaceri şi Turism, este implicat în rețeaua de spălare de bani anchetată de procurorii DIICOT în dosarul “Cosma-Păvăleanu”. Tehnocratul pretinde că lucrează la „crearea viitorului cadru economic european” și că luptă împotriva evaziunii fiscale, dar firma lui este urmărită penal pentru spălare de bani și evaziune într-un caz de crimă organizată în care sunt implicați oameni-cheie din PSD, principalul partid de guvernământ.

 

Descarcă AICI infograficul în format PDF.

DOSARUL Ancheta i-a trimis în fața magistraților pe Marcel Păvăleanu (consilier de la Secretariatul General al Guvernului), pe Mircea Cosma (președintele Consiliului Județean Prahova), pe deputatul Vlad Cosma (fiul baronului local), zeci de firme, mai mulți afaceriști pe bani publici, dar și lideri ai lumii interlope. Acuzațiile: trafic de influență, spălare de bani, mită, evaziune fiscală.

CINE E JIANU Ministrul Florin Jianu, 38 de ani, provine din mediul de afaceri și beneficiază de sprijinul politic al Partidul Conservator, fondat de magnatul Dan Voiculescu.

CV-ul lui Jianu trece în revistă activitatea acestuia de președinte al Uniunii Europene a Tinerilor Întreprinzători „Jeune” – începând din ianuarie 2012, și de vicepreședinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România – începând din aprilie 2008.

Din postura de șef la patronat, Jianu susține că reprezintă la nivel european mai mult de 300.000 de tineri antreprenori, membri „Jeune”, și că stabilirea unei “punți de legătură între tineri și viitori antreprenori cu scopul creării viitorului cadru economic european” ar fi una dintre responsabilitățile sale. În calitate de ministru, Florin Jianu a anunțat că se va concentra pe simplificarea birocrației, crearea și dezvoltarea de noi firme, în special pentru tineri.

Astfel se prezintă public noul ministru delegat pentru IMM-uri, Turism și Mediul de Afaceri din guvernul Ponta.

Screen Shot 2014-04-29 at 12.00.53 PM

Victor Ponta și Florin Jianu

CE FACE JIANU În afaceri, Florin Jianu s-a specializat în consultanță pe fonduri europene, cercetare, dezvoltare etc – toate regăsindu-se în profilul companiei sale, Advice Group Media, cu sediul operațional în sectorul 1 din Capitală.

Firma Advice nu-i un mare jucător pe piață, dar a prins un contract cu primăria Slatina în timpul mandatului lui Darius Vâlcov – fost primar PDL, actual senator PSD și președinte al comisiei parlamentare de anchetă în cazul “Roșia Montană”.

Advice Group Media a lucrat și pentru privați cum ar fi, de pildă, grupul israelian Tahal, aflat în epicentrul unui alt dosar-mamut de corupție, instrumentat de DNA și trimis în judecată în iunie anul trecut. Practic, toate subsidiarele Tahal din România, inclusiv cea care a plătit 53.000 de lei societății lui Florin Jianu (Tahal Consulting Engineers), precum și înalți funcționari din Ministerul Mediului sunt acuzați, laolaltă, că ar fi deturnat fonduri europene. Vezi detalii AICI.

FANTOMELE Fără legătură cu dosarul “Tahal”, anul trecut, în octombrie, procurorii din Prahova au declanșat urmărirea penală împotriva Advice Group Media, firma lui Florin Jianu, din cauza unor tranzacții repetate cu două firme fantomă. În total, Advice a virat peste 700.000 de lei în conturile Kadok Interprest și Robyko Last Line, două SRL-uri înregistrate în Ploiești, care au rulat sume imense cu proveniență ilicită în baza unor operațiuni economice pe care procurorii le consideră “fictive”. Pur și simplu, entitățile au fost folosite ca vehicule intermediare într-un vast circuit financiar menit să disimuleze comisioane încasate la negru pentru lucrări publice, șpăgi și deturnări de TVA în activități aparent comerciale, de tipul achizițiilor inventate și serviciilor de consultanță care n-au existat vreodată. Vezi rechizitoriul AICI.

Și cele două firme fantomă sunt investigate penal în dosarul “Cosma-Păvăleanu”, alături de compania lui Jianu, sub aceleași acuzații: evaziune și spălare de bani.

Tranzacțiile Advice Group Media cu firmele "fantomă"

Tranzacțiile Advice Group cu firmele „fantomă”

Diferența e că, în acte, ambele entități au drept patroni câțiva vecini de mahala din orășelul Zaecar, Serbia, aflat în regiunea Valea Timocului, populată de etnici români. Oamenii – săraci lipiți, dependenți de droguri, cu ani grei de pușcărie la activ – mai au ceva în comun: habar n-au că fac afaceri cu miniștrii români. Vezi detalii AICI.

ROCADA Florin Jianu, co-fondator al afacerii Advice Group Media, a ieșit din firmă acum două luni, în februarie, după ce, a fost asociat, salariat sau administrator timp de unsprezece ani.
Două săptămâni mai târziu, în martie, consultantul pe fonduri europene devenea ministru în actualul Cabinet Ponta. Tranzacțiile pentru care Advice este anchetată datează din primăvara anului trecut.

Florin Jianu și-a cesionat participațiile (50%) asociatului său tradițional, Iulian Cazacu, administratorul societății. Și acesta din urmă a băgat bani în gruparea „fantomelor” din Ploiești printr-o altă firmă de-a sa, Bizzar Media.

CE SPUNE MINISTRUL Contactat telefonic de RISE Project, Florin Jianu a insistat să-I trimitem întrebările pe mail, preferând această cale de comunicare. N-a mai răspuns ulterior. Ministrul folosește încă adresa de mail de pe serverul Advice Group Media, deși, oficial, nu mai e în firmă.

SUSPECȚI CELEBRI În noiembrie 2012, consorțiul minier ROȘIA MONTANĂ GOLD CORPORATION SA (RMGC), a virat 1000.000 RON în aceeași firmă fantomă, Kadok Interprest din Ploiești. Tranzacția, în sine, a atras urmărirea penală împotriva RMGC, acuzată, la râmdul său, de evaziune fiscală și spălare de bani. RMGC a cumpărat veste promoționale pe care le-a distribuit în satele din Munții Apuseni exact înainte de referendumul local privind exploatarea minieră.

Gruia Stoica

Gruia Stoica

În aceeași situație se află și compania Trans Expedition Feroviar (TEF), membră a Grupului Feroviar Român controlat de magnatul Gruia Stoica.

Urmărirea penală față de firma TEF “sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani” a fost dispusă în noiembrie anul trecut. Până atunci, TEF pompase 1.674.000 RON în „fantomele” din Ploiești.

Gruia Stoica a fost arestat acum două luni în alt dosar, fiind acuzat de „cumpărare de influență”. Vezi detalii AICI.

UPDATE (Iunie 2016) Doi ani mai târziu de la publicarea acestui articol, fostul ministru al IMM-urilor, Florin Jianu, ne-a transmis două documente care conțin punctul său de vedere. Le puteți accesa pe ambele AICI și AICI.