VIDEO: NUCILE LUI DRAGNEA

RISE Project a mers în Brazilia pe urma a trei grupări suspectate de furtul a sute de milioane de euro din bugetul României: Tel Drum – Liviu Dragnea, Regiotrans – Costel Comana și frații Mazăre – Elan Schwartzenberg.

Reprezentanții acestora au ales să-și înființeze firmele și să facă investiții de milioane de euro, bani aduși din România, în același loc din nord-estul Braziliei, în preajma orașului Fortaleza, capitala statului Ceara.

Banii sifonați din România au fost investiți în cocotieri, vile, apartamente de lux și terenuri presărate pe țărmul Atlanticului.

Românii și-au construit cartierul general în Cumbuco, la 25 de kilometri de Fortaleza. Fostul sat de pescari este un mic paradis înconjurat de dune de nisip, ocean și lagune cu apă dulce și a devenit încă de acum zece ani un refugiu departe de casă pentru Liviu Dragnea, frații Mazăre, Costel Comana, Mugurel Gheorghiaș și alți reprezentanți ai Tel Drum și Regiotrans.

Pentru Costel Comana, povestea braziliană s-a sfârșit tragic la începutul lui 2015 însă, pentru ceilalți, ea încă se scrie.

Video-investigația noastră surprinde o parte din activitățile și investițiile derulate în Brazilia de politicieni și afaceriști români cu probleme penale.

Vă invităm să citiți sau să recitiți și materialele noastre anterioare pe acest subiect:

Dragnea, Fortăreața din Brazilia

Dragnea – Milionul dispărut

Dragnea – Secretul din pădure

Dragnea, Fortăreața din Brazilia (II)

Dragnea – Oamenii și banii

Dragnea – Partidul nevăzut

Serviciul lor secret

Traseele lui Dragnea în Brazilia: Clubul Fortaleza

Dragnea: conspirațiile și neadevărurile

O sută de mii de dolari pentru imaginea lui Liviu Dragnea

Amnistia lui Dragnea

Banul paralel

Dragnea – Cu banii în retragere

Liviu Dragnea: anchetat în Brazilia pentru portocale

 

Am transcris aici, integral, conținutul verbal al filmului:

Nucile lui Dragnea

REPORTER: Ne aflăm în nord-estul Braziliei și sunt chiar lângă vila cu piscină și cu teren de tenis, denumită Casa Grande, unde Liviu Dragnea și anturajul său și-au petrecut de-a lungul anilor vacanțele, aici în Brazilia.

Off: “Ce-ați făcut cu banii, cei 4.9 milioane de lei, pe care i-ați încasat de la domnul Costel Comana?”

Dragnea: “Am cumpărat cocotieri.”

REPORTER: Am cules patru nuci de cocos, chiar de-aici, de lângă Casa Grande, de lângă vila unde și-a petrecut vacanțele Liviu Dragnea.

VO: Suntem la 25km de Fortaleza, capitala statului brazilian Ceara, și voi folosi nucile de cocos ca să ilustrez investițiile făcute în acestă țară, atât de gruparea Dragnea cât și de alte două grupări suspectate de furt masiv din bugetul României.

Brazilia este una dintre cele mai mari țări din lume, însă investițiile celor trei grupări sunt concentrate pe o distanță de 15km, pe malul oceanului Atlantic. Banii românești au fost convertiți în vile, apartamente de lux și terenuri presărate între localitatea Cumbuco, unde se află Casa Grande, și unul dintre cele mai importante porturi din nord-estul Braziliei, portul Pecem.

 

Nuca 1: Fortaleza

REPORTER: Această nucă de cocos este Fortaleza. Aici avem firmele.

VO: Aici și-au înființat cele trei grupări firmele folosite pentru a investi în Brazilia bani românești.

Costel Comana și-a făcut două companii, ambele în 2014. Una dintre ele a fost denumită chiar Regiotrans, la fel ca firma sa din România, acuzată de DNA de prejudicierea bugetului public cu sute de milioane de euro.

Comana a capitalizat cele două firme cu un milion de euro, bani aduși din România. El este și omul care i-a băgat în buzunar lui Dragnea primul milion de euro, în urma unor controversate afaceri imobiliare.

Mugurel Gheorghiaș, fost acționar principal al Tel Drum SA, firmă atribuită de Direcția Națională Anticorupție lui Liviu Dragnea, a înființat și el o companie comercială în Fortaleza, dar mai devreme, în 2010. Gheorghiaș a fost coleg de facultate și de trupă rock cu președintele Partidului Social Democrat și a capitalizat firma braziliană cu 800 de mii de euro, bani aduși tot din România.

VO: Mihai Mazăre, fratele lui Radu Mazare, fostul primar al Constantei s-a implicat și el în două firme cu sediul în Fortaleza. În ultima a investit, în septembrie 2016, aproape 700 de mii de euro.

Frații Mazăre au investit în Brazilia peste un milion de euro. Ei au folosit, inițial, banii lui Elan Schwartzenberg, un controversat om de afaceri. Schwartzenberg a fugit în Israel în 2012, imediat după ce procurorii au început să-i investigheze afacerile din România. El este acuzat, între altele, că a intermediat o mită pentru Radu Mazăre, în vremea când acesta era primar.

În ultimii zece ani, membrii celor trei grupări au călătorit frecvent în Fortaleza, pentru a se bucura de soarele brazilian și de proprietățile de lux pe care le-au cumpărat. Președintele PSD și acționarul majoritar al Tel Drum au fost de nouă ori împreună în Brazilia. Ei au fost acompaniați în aceste vizite de secretara lui Dragnea, Irina Tănase, dar și de Costel Comana, patronul Regiotrans, și amanta sa, Felicia Purcăreanu.

Românii aterizau pe aeroportul din Fortaleza, însă acțiunea avea loc la 25 de kilometri de acest oraș, în Cumbuco, un sat cu aproximativ 1600 de locuitori, înghesuit între dune de nisip și oceanul Atlantic. Vântul este bunul cel mai de preț în fostul sat de pescari care a devenit una cele mai bune destinații pentru kitesurfing din lume. Zeci de mii de turiști vin aici, anual, pentru a se da cu placa și zmeul pe valurile Atlanticului sau pe apa lagunelor dintre dunele nisipoase. Actualul campion mondial la kitesurfing, Carlos Mario Bebe, este chiar din Cumbuco.

 

Nuca 2: Comana – Oceanview

REPORTER: Începem cu prima investiție. Este un condominiu de lux, unde și-a trăit Costel Comana ultimele luni din viață.

VO: Comana s-a mutat în Cumbuco imediat după ce DNA a început să investigheze afacerile firmei Regiotrans în România. Pe scurt, compania feroviară beneficia de subvenții de la stat, în timp ce trenurile sale circulau fără călători.

Ajuns în Brazilia, brașoveanul s-a apucat de kitesurfing și a intenționat să facă afaceri. Nu și-a dus însă planurile până la capăt, deoarece un șir de evenimente derulate la sfârșitul lui 2014 și în primele două luni ale anului următor i-au adus sfârșitul.

În decembrie 2014, Comana a cumpărat un condominiu de lux la malul mării, în complexul Ocean View. A plătit pentru el aproape 180 de mii de euro.

În aceeași lună au venit în Cumbuco și Liviu Dragnea, Irina Tănase, dar și Mugurel Gheorghiaș, acționarul Tel Drum. Aceștia au ajuns de Crăciun și s-au întors în țară pe 8 ianuarie 2015.

Pe 19 februarie, DNA a anunțat că partenerii de afaceri ai lui Comana din firma Regiotrans sunt anchetați penal pentru fraudă cu fonduri publice.

O săptămână mai târziu, Comana a plecat din Cumbuco și s-a spânzurat în toaleta avionului, înainte să aterizeze în Costa Rica. Era cea de-a doua vizită pe care o făcea în țara central-americană, în decurs de numai o lună.

La fel ca Brazilia, Costa Rica a atras ca un magnet, de-a lungul timpului, români certați cu legea. RISE le-a găsit aici și pe fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, pe Elena Udrea, dar și pe alți români condamnați sau trimiși în judecată pentru diverse infracțiuni.

Paulo Alberto, antrenorul de kitesurfing al lui Costel Comana, nu crede nici acum ce s-a întamplat:

“El nu s-ar fi sinucis. Și cum a fost – în avion, în toaletă. E ciudat. Treaba asta cu sinuciderea e greu de crezut. Îi plăcea să trăiască, știi. Să facă sport, kitesurf, am fost cu el la kitesurf, era foarte activ, îi plăcea fotbalul, lucruri de genul ăsta. Ca să fiu sincer, probabil era sub multă presiune ca să facă așa ceva.”

 

Nuca 3: Casa Grande – Tel Drum

REPORTER: În dreptul meu este Casa Grande, vila cumpărată cu bani aduși în Brazilia de către principalul acționar al Tel Drum, domnul Mugurel Gheorghiaș.

VO: Alberto l-a cunoscut pe Costel Comana chiar aici, în Casa Grande, la aproximativ 1km distanță de condominiumul afaceristului de la Regiotrans.

Localnicii din stațiunea braziliană știu de românii care își petreceau vacanțele în satul lor. Numele Casa Grande le sună cunoscut. Se feresc însă să vorbească deschis despre investițiile acestora.

Proprietatea este încadrată de două complexuri turistice și a fost cumpărată cu aproape 600 de mii de euro de către Mugurel Gheorghiaș în 2010, când era acționar al Tel Drum. La fel ca vila lui Dragnea din Alexandria, și Casa Grande a fost dotată, după cumpărare, cu teren de tenis și piscină.

În vremurile bune, politicianul obișnuia să vină aici și de două ori pe an. Și-a petrecut Crăciunuri, revelioane și vacanțe de vară împreună cu Irina Tănase, cu Gheorghiaș și Comana.

Când nu se aflau în Brazilia, românii lăsau Casa Grande în grija fixerului local: Cauby Junior.

Legea braziliană îi obligă pe investitorii străini să coopteze în firmele lor cel puțin un localnic. Atât Comana cât și gruparea Tel Drum l-au ales pe taximetristul Cauby Junior. Acesta este și cel care a preluat firmele lui Comana după decesul milionarului. Soția brazilianului, Aysla Campos, l-a înlocuit pe Comana în firmele din Fortaleza. Ea a vizitat și România în câteva rânduri. O poză de pe Instagram-ul ei o arată lângă elicopterul firmei Cobrex, folosit frecvent și de Liviu Dragnea în deplasările sale prin țară. Patronul acestei firme, apropiat al șefului PSD, a negat însă că o cunoaște pe braziliancă:

“Poate o fi fost o turistă undeva pe munte unde am aterizat și s-a pozat lângă elicopter poate, dar n-a zburat niciun brazilian.”

Atât Gheorghiaș cât și Comana au semnat împuterniciri de reprezentare pentru Cauby Junior, pe teritoriul brazilian. Procurorii suspectează că brazilianul este o “laranja”, adică o portocală. Termenul este folosit pentru a desemna interpuși sau persoane scoase la înaintare de politicieni corupți sau criminali ca să-și ascundă afacerile.

Declarație procuror federal brazilian: “Acest caz a ajuns în atenția noastră pentru că erau indicii de activitate criminală desfășurată de un grup de români condus de trei persoane – Costel Comana, Mugurel Gheorghiaș, Liviu Dragnea, politician.”

 

Nuca 4: Mazăre

REPORTER: La 15km de aici, pe direcția aceea, se află portul Pecem.

VO: Dacă Dragnea și cei din Tel Drum au venit în Cumbuco pentru distracție, frații Mazăre au venit și pentru afaceri. Ei au cumpărat, cu bani de la fugarul Elan Schwartzenberg, două terenuri cu o suprafață totală de 30 de hectare, cam cât 30 de terenuri de fotbal. Pământul se află la 15km de Casa Grande, în preajma portului Pecem.

Mazăre s-a asociat cu afaceriști locali conectați politic, dar investițiile sale nu au avansat în ultimii ani. Pe de altă parte, mai recent, în septembrie 2016, Mihai Mazăre a băgat aproape 700 de mii de euro în contul unei firme din Fortaleza care se ocupă cu investiții imobiliare. Firma se numește Fortarecords și, anterior, a produs hip-hop.

Epilog

Aventurile, călătoriile și afacerile românilor în Brazilia s-au gripat după ce DNA și procurorii brazilieni au început să-i ancheteze.

Dragnea nu a mai dat prin Brazilia din vara anului 2016.

Portocala, interpusul local Cauby Junior, este anchetat pentru spălare de bani.

Tel Drum și-a declarat insolvența.

Pe pereții Casa Grande au apărut graffiti, cocotierii nu au mai fost văruiți, iar soneria de la intrare este smulsă din zid.

Frații Mazăre sunt angrenați într-un litigiu, după ce un localnic ar fi încercat să vândă, fără voia acestora, unul dintre terenurile din Brazilia.

Radu Mazăre a fugit la sfârșitul anului 2017 în Madagascar.

Costel Comana este în mormânt.

 

Ai urmărit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!