RISE Project a început să investigheze călătoriile braziliene ale lui Liviu Dragnea cu o simplă căutare pe google: site:.br “Costel Comana”. Pe prima pagină de rezultate cu numele afaceristului român care s-a sinucis în toaleta unui avion cu destinația Costa Rica am găsit acest link la Monitorul Oficial brazilian, unde Costel Comana apărea în compania ROBRA CONSTRUÇÃO LTDA.
De aici, lucrurile au început să se lege. Costel Comana, patron al companiei feroviare Regiotrans, era asociat în ROBRA cu brazilianul Cauby Cursino Campos Junior. Am extins căutarea cu numele brazilianului. Acesta apărea și într-o firmă braziliană înființată de un alt român. Astfel, prin Campos Junior, am dat peste compania M&J Investimentos a lui Mugurel Gheorghiaș, totodată administrator al companiei Tel Drum din Teleorman. Firma românului a achiziționat o vilă de lux pe malul Oceanului Atlantic, dotată cu teren de tenis și piscină. Aici și-a petrecut vacanțele, de-a lungul anilor, chiar președintele PSD, Liviu Dragnea.
Jurnalismul de investigație e ca un puzzle cu număr infinit de piese. Multe dintre ele sunt așezate deja pe masă, conectate. Altele își așteaptă vecinii ca să ilustreze o nouă bucată de realitate. Unele zac în baze de date, cum a fost cazul firmelor lui Gheorghiaș și Comana sau al documentelor de la cadastru din Brazilia și România, altele sunt adăugate prin interviuri și multă muncă de teren.
Moartea suspectă a lui Costel Comana a stat pe un maldăr de piese fără pereche până în ziua în care un cititor ne-a vorbit despre tranzacțiile imobiliare dintre magnatul feroviar și liderul social-democrat Liviu Dragnea (detalii AICI).
Mesajul lui a venit în a doua seară de februarie, când jandarmii încercau să disperseze protestatarii din Piața Victoriei. Guvernul era presat să renunțe la OUG 13, iar noi ne-am simțit îndatorați să ne uităm cu atenție la ce era în spatele acestor decizii politice.
La momentul respectiv, unul dintre reporterii RISE era deja de câteva luni în America de Sud, construind o rețea de investigație între jurnaliști din Europa de Est, Africa și America Latină. Fortaleza a fost la un zbor distanță, iar în Brazilia ne-au ajutat localnici supărați pe afacerile românilor.
Datele pe care le aveam din alte documentări despre Liviu Dragnea și oamenii din jurul lui ne-au ajutat să începem seria de anchete pe care am publicat-o din luna martie încoace.
Concediile din Brazilia
Mai apoi, am publicat o sinteză în limba engleză a acestor materiale pe site-ul OCCRP (detalii AICI). Acest material a fost citit de colegii brazilieni de la Record TV care ne-au contactat și au continuat ancheta noastră, obținând intrările și ieșirile din Brazilia ale lui Dragnea, Comana și Gheorghiaș.
Liviu Dragnea și Mugurel Gheorghiaș au spus constant că nu au mai ținut legătura după facultate, însă datele obținute de RISE din Brazilia îi contrazic.
Mugurel Gheorghiaș declara în 2011 pentru cotidianul Adevărul: „Da, am fost colegi la Facultatea de Transporturi, am cântat cu el într-o trupă. Ce-i rău în asta? Nu aveam prea multe opţiuni pentru a ne distra. Nu pot spune că am ţinut legătura cu el. Acum îl ştiu aşa, na, cum îl ştiu şi pe preşedintele Băsescu, de la televizor„. (Adevărul, 6 iunie 2011)
La rândul său, Dragnea a declarat, tot pentru Adevărul și tot în 2011:
„Îl ştiu pe Marian Fişcuci, care a deţinut Tel Drum, pentru că este tot din Teleorman. Nu‑i ştiu pe acţionarii de acum. Să ştiţi că foarte multe alte firme au contracte cu Consiliul Judeţean Teleorman, nu doar Tel Drum„
În realitate, Mugurel Gheorghiaș și Liviu Dragnea mergeau împreună în Brazilia încă din 2009, așa cum am arătat AICI. În total, Gheorghiaș a intrat în Brazilia prin Fortaleza de 13 ori, Dragnea de 16 ori, iar Comana de 11 ori. În 2011, anul când au făcut declarațiile mincinoase, Dragnea și Gheorghiaș au fost de două ori împreună în Brazilia.
„Am fost şi în Brazilia. Am auzit că a fost o problemă națională. Merg de nouă ani. Nu am niciun hotel, din păcate. Nu am nicio casă. Din păcate, nu am reuşit în anii aceştia. Poate în următorii zece ani o să reuşesc. Am mai fost în Europa şi în ţară”, le spunea Liviu Dragnea jurnaliștilor la sediul PSD după ce s-a întors din concediu în 2015.
Casa Grande, vila din Brazilia în care își petrecuse Dragnea concediul, a fost achiziționată cu bani duși peste ocean de Mugurel Gheorghiaș, fost coleg de facultate și de trupă rock cu Dragnea. Am arătat aici că în perioada 2010-2011, adică după înființarea firmei braziliene, Gheorghiaș a adus bani în Brazilia în cel puțin șase rânduri. Cele șase intrări de capital sunt prezentate drept “investiții directe din România”.
Tel Drumurile noastre toate
Președintele PSD și al Camerei Deputaților a negat în repetate rânduri orice fel de legătură cu Tel Drum sau cu foștii săi colegi de facultate care conduc firma de asfaltări din Teleorman, privatizată pe vremea când Dragnea era președintele Consiliului Județean. Ultima oară chiar luni, după ședința coaliției de guvernare: “Nu am acțiuni la Tel Drum. Nu sunt nici în spatele, nici în fața, nici în stânga, nici în dreapta acestei societăți.”
Însă viața lui Dragnea în Teleorman este strâns legată de activitățile și bunurile companiei. Liderul social-democrat vânează pe fonduri de vânătoare care aparțin Tel Drum, cum am arătat AICI, în timp ce fiul său conduce unul dintre cele mai puternice Volkswagenuri Golf din lume, cu un motor tunat la 776 de cai putere, facturile fiind emise pentru și achitate tocmai de Tel Drum (detalii AICI).
Tel Drum este o companie privatizată în 2002 la inițiativa lui Dragnea. Atunci, politicianul i-a convins pe consilierii județeni să privatizeze compania de drumuri și poduri a județului, pentru a-i eficientiza activitatea. Noul patron al firmei a devenit Marian Fișcuci, fost coleg de școală cu Liviu Dragnea. Dragnea a fost direct implicat în firmă, după privatizare. Liviu Dragnea a transferat de la Consiliul Județean către Tel Drum un alt teren din Alexandria. Astfel, Consiliul Județean a redevenit acționar al companiei, iar Liviu Dragnea a apărut oficial în structura Tel Drum ca reprezentant al instituției. Astfel că, din mai și până în septembrie 2002, Liviu Dragnea și Marian Fișcuci au fost colegi în Tel Drum (detalii AICI).
La scurt timp, compania a devenit societate pe acțiuni cu acțiuni la purtător. Asta înseamnă că oricine deține acțiunile fizice este proprietarul de drept al companiei și beneficiarul profiturilor.
Puzzle-ul Dragnea, azi:
- Fortăreața din Brazilia http://bit.ly/fortareata
- Milionul dispărut http://bit.ly/milionul
- Secretul din pădure http://bit.ly/vanatorul
- Fortăreața din Brazilia (II) http://bit.ly/fortareata2
- Harta Tel Drum – Latifundiarul din Teleorman http://bit.ly/latifundiarul
- Oamenii și banii http://bit.ly/oameniisibanii
- Partidul nevăzut http://bit.ly/partidulnevazut
- Traseele lui Dragnea în Brazilia http://bit.ly/calatoriile
- Serviciul lor secret http://bit.ly/serviciul
Bonus:
OCCRP: The Brazilian Vacations of One of Romania’s Most Powerful Politicians http://bit.ly/brazilianvacations
Record TV: Morte de milionário romeno ligado a corrupção aponta para lavagem de dinheiro no Brasil
RISE Project