O sută de mii de dolari pentru imaginea lui Liviu Dragnea - Rise Project :Rise Project

3/11/2017

Un consilier al lui Florin Iordache, fost ministru al Justiției care a promovat infama ordonanță 13, încearcă să-i aranjeze lui Liviu Dragnea întâlniri la cel mai înalt nivel în Statele Unite ale Americii. Costul operațiunii de cosmetizare a imaginii liderului PSD: 100 de mii de dolari. Ultima plată către firma americană de lobby politic Madison and Company LLC a fost făcută în urmă cu trei săptămâni. Acum zece ani, aceeași firmă a lucrat pentru premierul Adrian Năstase.

Potrivit Mediafax, la două săptămâni după ce PSD a acceptat să plătească 100 de mii de dolari unei firme de lobby din Statele Unite pentru cosmetizarea imaginii lui Dragnea, liderul PSD îi cerea, în glumă, ambasadorului american la București două avioane F 16 ca bonus pentru că Tarom achiziționase un Boeing 737-800/foto: Alexandru Dobre/Mediafax


 

O uriașă personalitate

24 aprilie 2017 nu a fost o zi bună pentru Liviu Dragnea. Curtea Supremă a reconfirmat atunci verdictul de doi ani de închisoare cu suspendare pentru Liviu Dragnea în dosarul “Referendumul”. Președintele PSD ceruse anterior anularea condamnării din dosarul în care a fost găsit vinovat de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea președintelui României.

În aceeași zi însă, Gheorghe Dimitrescu, consilier la biroul parlamentar al lui Florin Iordache, a trimis de pe iphone-ul său un email împănat cu puncte de suspensie, majuscule și termeni elogioși și menit să contribuie la refacerea imaginii ciobite a șefului PSD. Mesajul a fost transmis către Alan Madison, președintele firmei de PR politic din Washington Madison and Company LLC.

“Salut, Al…sper că ești bine!! Deci, sunt în Slovacia cu vicepreședintele Camerei Deputaților (n.a.-Florin Iordache), la ceva conferințe… Al, AVEM NEVOIE de sprijinul tău să aranjăm CÂT MAI CURÂND o întâlnire oficială pentru președintele nostru al partidului PSD, domnul Liviu Dragnea care este și președintele Camerei Deputaților (n.a.-Dimitriu spune în email că Dragnea este “Speaker of the House”, forțînd o analogie cu sistemul politic din SUA)…am vorbit despre această uriașă personalitate în timpul ultimelor alegeri din 2016..! Ținta noastă trebuie să fie una de cel mai înalt nivel din Washington, DC…însemnând: Președintele Donald Trump, Vicele Mike Pence și desigur Paul Ryan…
Al, avem profundă nevoie de asta, fă tot posibilul pentru noi (MINE)…” (n.a.-RISE  a încercat o traducere cât mai fidelă a mesajului scris într-o engleză stâlcită)

 

 

Zece zile mai târziu, Alan “Al” Madison i-a trimis lui Dimitrescu o factură în valoare de 100 de mii de dolari pentru a începe munca. Deși factura a fost emisă pe numele lui Dimitrescu, beneficiarul listat în contractul cu Madison and Company LLC este Partidul Social Democrat.

 

 

Contractul final încheiat cu firma americană a fost însă diluat față de dorințele inițiale ale lui Dimitrescu, eliminînd posibilitatea unei întâlniri cu Trump. Madison s-a angajat să-i intermedieze lui Dragnea, cât se poate de repede, tete a tete-uri cu vicepreședintele Mike Pence și cu Paul Ryan. Ca bonus, Al Madison a promis să organizeze și alte întruniri în zona politică, media dar și în lumea academică pentru domnul Dragna (n.a.-numele președintelui PSD este scris greșit în contract). Contractul mai specifică că aceste întâlniri vor include CNN și alte organizații de media de elită.

 

Alan Madison a fost mai precaut în momentul când a specificat, separat, pentru Ministerul Justiției din SUA activitățile pe care le va desfășura pentru suta de mii de dolari. El a scris că va încerca să organizeze întâlniri între Liviu Dragnea și cabinetele lui Mike Pence și Paul Ryan, reducînd astfel și mai mult posibilitatea întâlnirilor la nivel înalt deoarece din cabinete fac parte și asistenți, consilieri și o pleiadă de alte personaje.

 

Contractul și anexele sale au fost postate în urmă cu o săptămână în baza de date a Ministerului Justiției din SUA și mai menționează că plățile au fost efectuate în patru tranșe: iulie – 45.000, septembrie – 15.000, 6 octombrie – 30.000 și 10 octombrie 2017 – 10.000 de dolari. În total, 100 de mii de dolari. Contractul integral și anexele sale pot fi consultate AICI.

Informația primară despre existența acestui contract a fost publicată inițial de serviciul de știri politice LEGISTORM. Articolul agenției americane poate fi citit aici însă menționează, în mod eronat, că PSD a plătit suma de bani către firma de lobby din capitala SUA. Factura, după cum am scris mai sus, a fost emisă pe persoană fizică.

Dragnea a declarat în această dimineață că PSD-ul nu a plătit pentru acest contract.

Intermediarul

Gheorghe Dimitrescu, consilierul parlamentar care s-a ocupat de contractarea serviciilor de lobby, lucrează acum pentru Florin Iordache, fostul ministru al Justiției. Consilierul are ștate vechi în politica și afacerile românești.
El a fost în trecut consul al României la Strasbourg dar și consul general la New York, poziție în care a fost numit de fostul prim-ministru Adrian Năstase. Năstase a fost, de altfel, și el beneficiar al serviciilor Madison and Company LLC în 2007, pe când era încă deputat PSD.

La începutul anilor ‘90, Dimitrescu a fost acționar al JARO, prima companie aeriană privată din România care a operat și zboruri transatlantice până la intrarea în faliment la începutul anilor 2000. Firma de transport aerian a fost menționată în contextul unor afaceri de contrabandă investigate de autorități la acea vreme. Dimitrescu a mai fost asociat într-o companie cu Marian Măgureanu, fiul lui Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Român de Informații.

Până în acest moment, suta de mii de dolari cheltuită pentru cosmetizarea imaginii lui Liviu Dragnea nu a produs niciun efect.

Attila Biro

Ai citit acest articol fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Citiți și: Firma de strategie din spatele lui Trump și al Brexit, în România încă din 2011

Comenteaza acest articol