DRAGNEA – PARTIDUL NEVĂZUT

Partidul de la televizor arată altfel în interior. Îi leagă banii – nu numai dosarele, socialismul sau guvernarea – și ripostează organizat sub presiunea maselor.

RISE a obținut  conversațiile interne purtate de liderii PSD în perioada #OUG13. Context: protestele #rezist din februarie.

În paralel, le-am urmărit afacerile, descoperind un sistem piramidal cu bani publici.

Liviu Dragnea, președintele PSD FOTO: Codrin Prisecariu/ MEDIAFAX FOTO

Liviu Dragnea, președintele PSD FOTO: Codrin Prisecariu/ MEDIAFAX FOTO

Cercul de biznis al Tel Drum se suprapune ca la lego peste anturajul politic al lui Liviu Dragnea. Filială cu filială, depind financiar unii de alții și-n jurul lor gravitează partidul care dă guvernul.

Partidul nevăzut are două divizii, oamenii cu steagul și cei cu banii. Dragnea joacă-n centru.

Primii asigură comunicarea, ceilați – pe primii.

Când se simt amenințați reacționează împreună, se coordoneză în privat, încolonează oameni în autobuze. Așa cum s-a întâmplat astă iarnă.

Corporația social-democrată funcționează ca-n ultima noapte de ianuarie, întâia noapte de protest.

DADDY’S BACK ?

Comunicatori PSD”. Așa se numește grupul de WhatsApp alcătuit din douăzeci și ceva de fruntași PSD. Aproape toți, demnitari publici. Miniștri, foști și actuali, deputați, senatori – spuma PSD – au funcționat atunci ca o celulă de criză.

Pentru voi, am avut niște mega-întâlniri cu cercul zero din America (…) Daddy’s back! ?”, a anunțat Liviu Dragnea pe grup când s-a întors în țară, pe 19 ianuarie, de la ceremonia de instalare a lui Trump.

Pe afară, era tensiune. Amnistia care se prefigura scotea deja oameni în stradă. 20.000 – numai în ziua aceea.

O zi înainte, Dragnea urechease colectivul dupa episodul cu Iohannis și “elefanții” de la celebra ședință de guvern. Șeful avea regrete tactice: „A prins momentul și a făcut pe șmecherul. (…) Eu nu înțeleg de ce nu vorbim? V-ați ridicat azi toți miniștrii să ieșiți din sală? De ce nu v-ați ridicat să îl lăsați singur?”.

Când aparatul de putere a intrat în ofensivă, strategia se făcea pe grupul de WhatsApp

Stare de alertă. 

Ca-ntre miniștri, Olguța Vasilescu îl muncea pe Florin Iordache: „Du-te prin pușcării să vadă jurnaliștii cum trăiesc oamenii. (…) Mergeți la penitenciarul de femei. Mai pe latură umană, așa, poate în decembrie nu s-a dat căldură acolo. Au stat în 9 grade temperatură, a spus Bica la TV. (…) reai, domnule ministru, arată-ne că ai cojones! Și dacă ies 200.000 de oameni, o imagine cu o femeie schimbă tot. Ce dezbatere publică mai vrei, Iohannis? Soția ta poate fi așa. Și Ministerul Sănătății ar fi bine să se implice. (…)”.

Neclintit, Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct la PSD, contra#rezistă până la capăt: „Mitingul securiștilor a fost un eșec, nu vă panicați.”

Conspirația plutea-n aer, iar Gabriela Firea suda indiciile: „Observați! Sunt foarte multe postări sponsorizate și conturi noi”. Tot ea monitoriza și situația din teren: „Mai sunt în jur de o mie de manifestanți și urmează să se retragă”. Olguța, însă, n-avea emoții: „Au fost oameni și la Craiova. Au fost 16. Care n-au strigat nimic.”

Dar ieșeau din ce în ce mai mulți.

CEI CARE APĂRAU ROMÂNIA PE WHATSAPP

31 ianuarie 2017. Florin Iordache, Ministrul Justiției, anunță Ordonanța 13 care modifică Codul Penal. În fața Guvernului, scandal până târziu.

Liviu Dragnea tace public, dar încinge lucrurile pe grupul WhatsApp al comunicatorilor PSD. El și dispozitivul de partid plănuiesc contramanifestații încă din noaptea dintre 31 ianuarie și 1 februarie.

Liviu Dragnea: „Marian Neacșu. Vorbiți deja din seara asta cu președinții de organizații să ne pregătim de un miting pentru apărarea României”.

Oamenii ne-au adus aici prin vot masiv! Nu mai fac față la mesaje… Vor să fie alături de noi! Sunt conștienți că se încearcă o lovitură de stat. Cum spuneam, șarpele veninos e cel mai periculos. Vă rog, să-i retezăm odată capul! Să eliberăm țara asta de HIDRA!”, îl completează deputatul Liviu Pleșoianu pe Dragnea un minut mai târziu, la 00:19, 1 februarie.

Pleșoianu reprezintă PSD în relația cu UE.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, și fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, sunt de acord. Vor fapte.

Firea, la 00:19: „Suntem prezenți! Nu se mai poate! Trebuie să apărăm România!

Imediat, la 00:20, Ecaterina Andronescu: „Da, să apărăm România!

Foștii miniștri de la Sănătate și Mediu, Nicolae Bănicioiu și Rovana Plumb, sunt pe aceeași lungime de undă: „Corect!” / „Da!” Și ei susțin ideea unei contramanifestații. 

Codrin Ștefănescu aștepta de mult: „În sfârșit!!! ? ”.

La ora 00:21, Liviu Dragnea lansează ordinul: „Organizați-vă!

Codrin Ștefănescu e pregătit: „Începem de acum! Trebuie doar să decizi unde îl organizăm și când!”.

Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD Foto: VICE

Dar cu grijă, revine Dragnea: „Vreau să atrageți toți membrii de partid, fără Chirica de la Iași. Că e omul SIE. Nu v-am zis până acum. Și câte spune în stânga și-n dreapta, instigă.”

Doina Pană, fost ministru la Mediu, vede lucrurile în perspectivă: „Da, un miting uriaș! Să nu-ncapă comparație cu numărul lor de participanți”

E trecut bine de miezul nopții, ora 01:20, Ordonanța 13 se publică în Monitorul Oficial.

Între timp, Aurelia Cristea, fost deputat PSD, criticase partidul pe Facebook: „Ceaușescu a fost mic copil, și el lucra pentru propășirea neamului, vă amintiți, dragi prieteni? Suntem datori să veghem ca acele vremuri să nu se mai întoarcă! Pașnic, fără violență! #DemocratiaTrebuieAparata.” Europarlamentarul PSD, Sorin Moisă, dă like.

Vigilent, Liviu Dragnea identifică dizidenți pe Facebook și intervine la 01:46 cu o captură de ecran: „Vedeți și like-ul d-lui Sorin Moisă.

Ecaterina Andronescu se sufocă de indignare: „Incredibil!!!

Lui Dragnea nu-i scapă nimic. Nici Corina Crețu, comisar european, prinsă și ea cu un like nepotrivit la postările Aureliei Cristea. E ironic: „draga noastră Corina”.

„Poftimmmm? Și dna comisar????”. Anei Birchall nu-i vine să creadă.

5 februarie. În cinci zile, la Palatul Cotroceni apare contramanifestația. Codrin Ștefănescu dă alarma pe Facebook și mobilizează aproape 1.500 de oameni. PSD nu și-o asumă oficial.

Nu apărau doar România, ci numele și sumele despre care nu vorbesc la televizor.  Adică, brigada lui Dragnea, motorul financiar al partidului.

ȘEFU’ LA BANI

Greutatea lui Liviu Dragnea în partid s-a măsurat în bani încă de pe vremea predecesorilor săi, Mircea Geoană și Victor Ponta.

În 2009, de exemplu, organizația PSD Teleorman a cotizat masiv la campania electorală a lui Mircea Goană. Oamenii lui Dragnea, foști colegi de liceu și facultate, fini, cumetri, asociați cu Dragnea Jr. sau parteneri tradiționali ai Tel Drum au băgat în total peste 2,6 milioane de lei în PSD. Exact în aceleași zile. Mare parte, cash.

Dragnea era director de campanie, împărțea funcția cu Viorel Hrebenciuc. Fusese numit într-o ședință de partid organizată la Turnu Măgurele, în hotelul Turris deținut de soția sa, Bombonica. Filiala Teleorman câștigase la scor europarlamentarele din acel an.

Ședința Comitetului Executiv Național al PSD din iunie 2009, organizat la Turnu Măgurele, în hotelul controlat de familia Dragnea. FOTO: Liviu Untaru/ MEDIAFAX FOTO

A prins avânt după prezidențiale, când Geoană a pierdut și partidul. De data asta, pe mâna lui Ponta, la congresul din 2010, Dragnea a ajuns secretar general. Au urmat legislativele din 2012 și instalarea la Palatul Victoria. Vicepremier și ministru peste un mamut de bani: sub el s-au comasat dezvoltarea și administrația publică.

Controla simultan activul de partid și pe cel de stat. Era baronul suprem.

„Dragnea avea resursa pentru autoritățile locale, cea mai importantă resursă în partid. Și-a construit în timp toată rețeaua asta, cu bani din programul de dezvoltare locală, un fond al guvernului aflat la dispoziția lui. Dădea bani la primari pentru drumuri, pentru nu știu ce, ca să capaciteze electorat și putere. Datoriile astea tacite nu se uită” – explică sursa noastră din grupul comunicatorilor PSD.

În 2014, Dragnea cheltuise deja peste 5 miliarde de lei.

A preluat partidul după ce Ponta s-a avariat la prezidențiale. Și, odată cu PSD, toată morișca cu bani publici, firme de partid și contractele semnate între colegi.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Așa a apărut fenomenul „Tel Drum”. A înghițit, de-a lungul timpului, peste două miliarde de lei din fonduri publice – fie sub parafa lui Liviu Dragnea, fie a altor colegi din PSD.

Și, pe măsură ce Tel Drum creștea – creșteau averea și influența lui Dragnea în partid. Se ridicau odată cu el toți subcontractorii, care se îmbogățeau, la rândul lor, din anexele contractelor Tel Drum.

Acesta e partidul nevăzut care bântuie în rechizitoriile DNA. Sunt două linii de apărare acolo, finanțatorii și “comunicatorii”, iar Liviu Dragnea e peste tot.

Șef la bani și „daddy” pe WhatsApp.

RISE a studiat tranzacțiile Tel Drum și proiectează anatomia grupării „Dragnea.”

FRAȚII CIOCAN

Dan Ciocan.   FOTO: cdep.ro

Latifundiarii Dan și Cornel Ciocan din Calafat, membri marcanți ai filialei PSD Olt, sunt prieteni vechi cu Dragnea, tovarăși de petrecere sau vânătoare.

Dan Ciocan e deputat, ales a doua oară pe listele PSD Olt.

Cornel Ciocan, fratele mai mic al parlamentarului, a căzut la închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. A primit 5 ani cu executare, după ce DNA l-a prins cu o gaură de 5,8 milioane de lei.

Cam tot atât a încasat familia Ciocan de la corporația Tel Drum în perioada 2014-2015.

Mai exact, 5.850.282 lei care au intrat în conturile firmei T DanCor Romconstruct SRL din Calafat, controlată de frații Ciocan.

“Nu știu ce-i Tel Drum și nu știu să aibă legătură cu domnul Dragnea, care-i președinte PSD și atât. Întrebați-l pe fratele meu mai multe, că de la Dan la Cornel e diferență. Ce treabă am eu cu el, alta decât legătura de sânge?”, a comentat deputatul Dan Ciocan pentru RISE Project.

VANGHELIE SI JUNIORUL

Victor Țene și Marin Dumitru din București fac parte din anturajul penal și financiar al lui Marian Vanghelie, fost primar PSD la Sectorul 5. Cei doi mai fac punte între banii Tel Drum și familia Dragnea.

Au devenit celebri în 2014, când Parchetul Capitalei le-a imputat un prejudiciu de 56 milioane de lei adus statului. Ancheta vizează contractele prin care Țene și Marin au termoizolat bună parte din blocurile sectorului 5. Procesul lor încă se judecă și Vanghelie a fost inculpat în caz, pe motiv că ar fi încasat un comision de 20% din valoarea contractelor publice.

Una dintre firmele lor (Imob Lux Construct SRL) a câștigat într-o singură zi din 2013 șase licitații în valoare totală de peste 88 milioane de lei. Apoi a descins procuratura, i-a reținut puțin pe ambii, societatea suspectă a fost radiată și-n locul ei a apărut una nouă, cu nume asemănător (Imob Infrastructură SRL) și același cod fiscal.

În numai doi ani, 2014 și 2015, această nouă firmă încasează 10 milioane de la Tel Drum.

Marian Vanghelie în fața hotelului familiei Dragnea din Turnu Măgurele, la ședința PSD din 2009. FOTO: Liviu Untaru/ MEDIAFAX FOTO

În epopeea din Sectorul 5, Victor Țene și Dumitru Marin s-au făcut parteneri și cu șoferul lui Marian Vanghelie, George Minculescu, dar și cu un consătean de-al lui Liviu Dragnea, Ilie Liviu Dragne. Acesta din urmă a administrat și ferma de porci a lui Dragnea Junior.

Omul lui Vanghelie, afaceristul George Minculescu, a fost împuternicit pe firma offshore din Seychelles

De la șoferul lui Marian Vanghelie a preluat fiul liderului PSD firma în care își centralizează azi tot imperiul finanțat de Tel Drum. Între ei s-a interpus același consătean al lui Dragnea, Ilie Liviu Dragne.

Firma-mamă prin care Dragnea Jr. controlează acum toate afacerile familiei și-a schimbat numele de mai multe ori (Fredo Sistem / Ludikon System / S&P Investment Management). Vezi sumele AICI.

La început a fost o „fantomă” înregistrată într-o mahala din Sectorul 5, în primul mandat al lui Vanghelie acolo. Era patronată de un offshore din insulele Seychelles, după care se ascundea același George Minculescu, omul lui Vanghelie.

Fostul primar n-a putut fi contactat.

Grupările au lucrat și-n comun. Corporația Tel Drum, Victor Țene, Dumitru Marin și Cornel Ciocan din Calafat, fratele închis al deputatului de Olt, au câștigat împreună o licitație din 2013. Client: primăria Craiova. Primar: Lia Olguța Vasilescu, acum ministrul Muncii. Firmele lor au asfaltat trei străzi din Bănie pe 62,4 milioane de lei.

FRAȚII NEGOIȚĂ

Robert Negoiță, la Turnu Măgurele, la ședința PSD din 2009. FOTO: Liviu Untaru/ MEDIAFAX FOTO

Adică, Robert și Ionuț. Primul e primarul Sectorului 3, celălalt – patronul echipei Dinamo București. Magnați în imobiliare, media și turism, frații Negoiță  cotizează constant la partid.

În interiorul PSD, Robert Negoiță s-a poziționat des în opoziție față de tabăra lui Victor Ponta și a deschis conflicte publice cu Sebastian Ghiță. Detalii, AICI. Asta l-a menținut în echipa lui Liviu Dragnea, iar prietenia lor presupune și cifre.

Pro Hotels, o firmă prin care frații Negoiță administrează hoteluri, a încasat 3.396.685 lei de la Tel Drum în 2007 și n-a declarat nimic Fiscului – o arată documentele obținute de RISE. Primarul Negoiță are probleme cu ANAF-ul și pe persoană fizică, el fiind cel mai mare datornic din țară, cu 232 milioane de lei. Detalii, AICI.

Edilul Sectorului 3 fost deputat de Teleorman.

Legătura cu Dragnea, altminteri, l-a trimis pe Negoiță și la DNA ca martor în celebrul dosar de abuz în serviciu al șefului PSD. Aici, Dragnea e acuzat că ar fi angajat formal la DGASPC Teleorman două funcționare de partid. Ambele lucrau de facto la PSD, fiind însă plătite de stat. Una dintre ele (Adriana Botorogeanu) activa chiar la cabinetul parlamentar al lui Robert Negoiță când acesta era deputat.

“Nu îmi amintesc exact împrejurările în care am cunoscut-o sau cine mi-a recomandat-o, dar probabil am cunoscut-o în campania electorală, probabil la recomandarea unui coleg de partid”, a spus Negoiță la DNA.

Inculpată în dosar, femeia l-a denunțat pe Liviu Dragnea. Ea mai lua salarii în perioada respectivă de la Tel Drum, dar și de la Fundația pentru Politici Social Democrate, prezidată tot de Dragnea.

Frații Negoiță n-au răspuns întrebărilor RISE.

BRIGADA PENTRU REFERENDUM

Nae Tatu e om de bază la partid, în Teleorman. Face teren pentru organizație, mută oameni la votare, se coordonează cu primarul în momente de necesitate. Cam asta s-a întâmplat și în ziua refendumului din vara lui 2012 pentru demiterea președintelui Băsescu, ceea ce i-a adus lui Dragnea o condamnare definitivă pentru fraudă electorală.

Dragnea a fost condamnat definitiv în dosarul „Fraude la Referendum”    FOTO: Marian Ilie / MEDIAFAX FOTO

Nicolae Tatu – Nae pentru prieteni – se descurcă și-n afaceri. Până în 2012, anul referendumului, firmele lui au încasat peste un milion de euro de la Tel Drum. Mai precis: 4.897.056 lei. O parte s-a întors la partid, Nae Tatu a donat 180.000 de lei. După referendum, însă, în anii care au urmat, Tel Drum a diminuat plățile către societățile lui Tatu – toate însumând 15.185 de lei.

Dar ce s-a întâmplat în ziua referendumului?

Procurorii au refăcut filmul: Dragnea coordona operațiunile din București, iar omul de legătură pentru județul Teleorman era Valentin Boboc – acum deputat.

La un moment dat, Dragnea i se plânge lui Boboc că nu poate lua legătura cu primarul Alexandriei, Victor Drăgușin. Boboc sună la Nae Tatu. E ora 20:42, înainte de închiderea urnelor. Sunt interceptați.

Nae Tatu: Da, să …

Valentin Boboc: Mă, Victor e cu tine?

Nae Tatu: Da, uite acu’ îl iau şi plecăm pe teren. De ce?

Valentin Boboc: Băi, tată, zi-i să-l sune pe Dragnea că are telefonul închis.

Nae Tatu: Cine?

Valentin Boboc: Victor.

Nae Tatu: A … gata, hai că-l pun acuma! (…) Hai … stai, ia vorbeşte cu Victor.

Valentin Boboc: Da, da.

Victor Drăguşin: Alo!

Valentin Boboc: Vezi că te-a sunat şefu’ și ai avut … ai telefonul închis. Ă … mă întreabă cu, cu liberalii și i-am zis: Băi, șefule, sunt dispăruți din Alexandria după procese – verbale, pe la țară (…) Hai! Au luat-o din casă în casă, din apartament în apartament acuma. Da mai … mai vroiau şi de la liberali să vină.

Victor Drăguşin: Da. Hai, că-l sun şi eu pe şefu’? Nu m-a sunat sau, mă rog.

În ziua aceea, Nae Tatu a stat în compania prietenului său, Victor Drăgușin, primarul Alexandriei, iar mesagerul lui Dragnea știa asta. Se duseseră să mănânce împreună”, povestește acum deputatul Valentin Boboc, “și vă răspund cum am făcut și la DNA, cu toată sinceritatea posibilă. Noi suntem un grup de zece inși, prieteni de familie, ne întâlnim împreună, cu soții, copiii. Nu pot să vă dau numărul de telefon că Nae e cam supărăcios”.

L-am sunat totuși, dar n-a răspuns.

În același an, 2012, Nae Tatu fusese reținut de alți procurori în dosarul de evaziune al clanului Butoane din Giurgiu. Una dintre firmele sale a fost implicată în mecanismul de evaziune prin care interlopii au prejudiciat statul cu sute de milioane lei.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Pe de altă parte, cazul „Referendumul” a implicat și un greu din Tel Drum. Marian Fișcuci – coleg de școală cu Liviu Dragnea și cel care a cumpărat scriptic Tel Drum de la Consiliul Județean Teleorman în mandatul aceluiași Dragnea – a fost interceptat când supraveghea frauda electorală în acea duminică din 2012. Marian Fișcuci îl sunase pe coordonatorul Valentin Boboc, acum deputat:

Marian Fișcuci și Liviu Dragnea, sunt prieteni din școala generală. Au rămas parteneri în afaceri, politică și dosare penale. Fișcuci a fost primul patron al Tel Drum, în momentul în care societatea s-a privatizat sub semnătura lui Dragnea.    FOTO: Elisa Bouleanu / Adevărul

Valentin Boboc:  Da! Să trăieşti!

Marian Fişcuci: Ce faci, mă, domn’ director?

Valentin Boboc: Alerg prin oraş.

Marian Fişcuci: Bă, da aleargă toată lumea?

Valentin Boboc: Să-i fut în gură! Stau ca tutele în faţa secţiei. Uite, asta le fac acu’, îi iau la goană.

Marian Fişcuci: Păi, trebuia să îi iei de mult.

Valentin Boboc: Păi, îi luăm de mult, îi luăm de mult. Îi luăm de mult la goană.

Marian Fişcuci: Bă, s-o ia din casă în casă, băi! Echipa, cu maşinile după ei şi…

Valentin Boboc: Asta fac!

Marian Fişcuci: Din casă în casă.

Ex-director Tel Drum, Marian Fișcuci a fost și președinte executiv la PSD Teleorman până în 2014, când, împreună cu alt deputat PSD (Adrian Simionescu), a intrat în colimatorul DNA pentru corupție și evaziune fiscală. “Publicați ce vreți” – a fost reacția lui la telefonul RISE.

Florinel Marinaș, fratele Bombonicăi Dragnea și partener cu Tel Drum, a fost audiat și el ca martor în dosarul „Referendumul”.

DINCOLO DE NEDA

Florea Neda     FOTO: facebook.com

În Teleorman mai funcționează un algoritm de sifonat bani publici către gruparea Dragnea. Presupune un paravan, iar acesta se numește Florea Neda. Inginer la bază, e acum om de afaceri după ce, ani de zile, a fost director general al Tel Drum.

Firmele lui Florea Neda au donat 200.000 de lei la PSD în 2009, anul alegerilor prezidențiale pierdute de Mircea Geoană.

Banii îi vin de la stat, dar ajung tot la Tel Drum. Algoritmul e următorul: casa de arhitectură a lui Florea Neda (Spring Road Cargo) obține contracte publice, apoi subcontractează la Tel Drum care execută propriu-zis lucrările și încasează partea leului.

Studiu de caz: În 2015, firma de arhitectură a lui Neda a primit de la Consiliul Județean Teleorman un contract de asfaltări și întreținere. Valoare: 16,5 milioane de lei.

Banii au zburat rapid către Tel Drum. În total: 12.907.940 lei.

„Tel Drum avea o încurcătură cu ANAF-ul, nu i-au dat certificatul fiscal și m-am dus eu la licitație. În locul lor, da. Au lucrat în subantrepriză la mine”, arată Neda.

El mai are o firmă de arhitectură (Spring Serv Com), aruncată și ea în licitații publice, dar și-n tranzacții constante cu Tel Drum. De data asta, Neda a încasat 4.133.021 lei de la Tel Drum în șapte ani (2007-2014).

NIȘTE SUTE PENTRU GHIȚĂ

Suntem la Ploiești, în fața unei case părasite de lângă marginea orașului. Aici a fost înregistrată Mediata Consulting, firmă care a încasat  241.935 lei de la Tel Drum. Tranzacția a avut loc în prima jumătate a anului 2011.

Chiar dacă avea sediul social într-o ruină, Mediata din Ploiești a proliferat câțiva ani din intermediere de publicitate, fiind asumată de cel mai influent clan din Prahova: familia lui Sebastian Ghiță.

2011 a fost anul în care Ghiță s-a înscris formal în PSD. Până atunci fusese unul dintre finanțatorii consacrați ai filialei Prahova, dar și contractorul preferat de funcționarii județeni.

Încă își conducea la vedere companiile fanion în jurul cărora crescuseră deja zeci de alte afaceri auxiliare, toate controlate de familia lui. Din acest eșalon 2 făcea parte și Mediata Consulting, firmă care, practic, a încasat de la Tel Drum aproximativ jumătate din profitul declarat în 2011 (595.000 lei).

SRL-ul a fost fondat în 2009 de Sorin Adrian Chirilă (39), vărul soției lui Ghiță, și de Maria Ghiță, mama lui Ghiță. Doamna Ghiță s-a retras ulterior din firmă, lăsându-l pe Chirilă singur în hârtii.

Sorin Adrian Chirilă, rudă cu Sebastin Ghiță, audiat la DNA Ploiești în dosarele mogulului.   FOTO: ziarulincomod.ro

Sorin Chirilă e piesă importantă în gruparea din Ploiești. E împuternicit personal pe conturile fugarului Sebastian Ghiță, ale lui Cristian Anastasescu (cumnatul lui Ghiță) și Vlad Iacobescu (fratele managerului RTV). Același Chirilă apare și în alte companii ale familiei, toate trecute prin sechestre, inclusiv Mediata Consulting, partenera Tel Drum. Motiv pentru care DNA îl anchetează direct. Detalii, AICI.

Între timp, pe fondul intemperiilor judiciare, firma ploieșteană a dispărut. A fost radiată în 2015, dar până atunci a reprezentat un nod în platforma investigată acum pentru spălare de bani. Prinsă în carusel, Mediata era finanțată constant de grupul-mamă prin diferite filiere.

Una, surprinsă de RISE în 2013, a fost o tranzacție prin care Mediata Consulting a primit 170.000 de lei de la Glar Construct. Adică de la una dintre cele mai controversate entități ale clanului Ghiță – implicată în afacerea Roșia Montană, în scandalul Flaminia și partener tradițional al rușilor de la Lukoil. Detalii, AICI.

Sorin Chirilă n-a răspuns la apelurile și mesajele RISE.

FRAȚII MARTIN

La Constanța, frățiile desenează partidul. Lângă Mazăre și Constantinești au rezistat doi Martin. Ei sunt Dumitru și Gheorghe. Ambii-s afaceriști și donatori PSD, iar cel din urmă, prefect pe vremea lui Năstase, e tatăl deputatului PSD Eduard Martin.

În primul rând, frații Martin au făcut avere cu firma de salubritate Polaris M Holding, campioană renumită la încasat bani publici. Cu Polaris au câștigat licitații și în județul Teleorman, în timp ce Tel Drum a avut succes major în Constanța.

Așa că s-au întâlnit.

Și au încheiat contract pe termen lung în Teleorman, acolo unde Polaris salubrizează toate orașele din județ. Plus halele Tel Drum. Au început mai timid, în 2013, când Polaris factura trei mii de lei lunar către clientul din Alexandria. Și-au dat drumul în 2014-2015, când constănțenii încasau zece mii de euro anual.

Eduard Martin (ultimul din dreapta), împreună cu frații Mazăre în campania electorală din 2012

Fratele Dumitru Martin a fost arestat de FBI pe 1 decembrie 2015, când a aterizat pe aeroportul internațional San Francisco. E acuzat în Statele Unite că ar fi încercat să mituiască un ofițer american în schimbul unui contract de 10 milioane de euro la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Pentru Polaris. Detalii, AICI.

Fosta soție a lui Dumitru, Corina Martin, a fost președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (patronat). În 2012, după victoria USL în alegeri, primarul Radu Mazăre declara public că-i va cere lui Liviu Dragnea s-o numească secretar de stat pentru Turism în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale. Nu s-a mai întâmplat.

Inițial, deputatul Eduard Martin, fost administrator la Polaris M Holding, nu mai știa exact ce contract a semnat familia sa cu Tel Drum: „Cred că e de salubrizare, dar nu le știu pe toate, avem cu mii de firme.”  A revenit cu detalii mai târziu: „Avem, da, un contract. Noi le preluăm deșeurile și în banii ăștia intră taxa de gropaă și cea de mediu.”

MOȘ I. NICULAE

Tel Drum a mai și luat: de la Ioan Niculae, miliardar. Eșalonat, în plăți periodice, cum dictau contractele. Pot final: 6.179.593 lei.

Milioanele au venit de la Hidro Olt și Interagro, controlate de magnat. Prima e cu asfaltările. A doua, cu agricultura, administrează ditamai bucata din câmpia Bărăganului. Și ambele au făcut afaceri cu Tel Drum în perioada 2007-2009.

Niculae mai făcea atunci și alte plăți, aventură care avea să se termine la penitenciarul Găești. Finanța ilegal PSD, au descoperit procurorii, pe mâna lui Gheorghe Bunea Stancu, baronul roșu de la Consiliul Județean Brăila. Stancu îi ceruse lui Niculae un milion de euro pentru campania lui Mircea Geoană la prezidențiale. Era 2009. Magnatul s-a executat, banii au început să curgă spre PSD, dar printr-un proxy: casa de sondaje a lui Sorin Ovidiu Vîntu, alt magnat penal care-l „îmbrăca” mediatic pe Geoană.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

La schimb, Ioan Niculae ar fi vrut să-și bage oameni în instituțiile care stabilesc prețul gazelor de care el are multă nevoie la combinatele de pesticide. Detalii, AICI.

Ioan Niculae a primit doi ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD”. Cu Bunea Stancu, judecătorii au fost mai severi: 3 ani.

După sentință, n-au mai existat plăți către Tel Drum.

CÂT COSTĂ LINIȘTEA

Tranzacțiile Tel Drum mai scot la lumină un caz-școală. Partidul nevăzut are nevoie de presă, mai ales când sute de mii de oameni #rezistă în stradă ca-n februarie.

Numai că în Teleorman, câinele de pază al democrației a tăcut profund. Nicio știre despre proteste, nimic despre efectele externe. Cap de pagină: contra-manifestația PSD.

Prețul?

Televiziunea locală finanțată de Tel Drum a fost amendată de CNA pentru derapaje în campania electorală din 2008.

Televiziunea locală Media ATV a primit de la Tel Drum 3.322.440 lei din 2007 și până în 2015.

Ziarul Teleormăneanul a încasat de la Tel Drum din 2007 până în 2015 un total de 794.709 de lei. Redactorul șef, Dănuț Scultenicu, a mai luat 345.229 lei pe firmele lui. I-au influențat poltica editorială? Nici vorbă!” Și a închis.

Radio Semnal a luat 750.000 de lei între 2007 și 2015.

Tel Drum a achitat toate facturile, cu transferuri regulate, pe contracte de publicitate.

Și e liniște.

“HOȚI CA NOAPTEA”

Liviu Dragnea a dat cu seen pe WhatsApp la mesajul prin care RISE îi solicita un interviu, dar n-a mai răspuns la telefon. A făcut-o abia când l-am sunat de pe un număr american și s-a întrerupt imediat ce a zis că n-are semnal.

În perioada #rezist, Codrin Ștefănescu a organizat un sondaj „pentru apărarea României”, dar a șters postarea.

Codrin Ștefănescu a recunoscut tot:  „Da, am vorbit pe grup despre organizarea unei mișcări. Nu contramanifestații, ci un miting de susținere. Presiunea din teritoriu era uriașă, oamenii voiau să iasă în stradă. Poziția mea a fost publică, am spus de la bun început că există cerere pentru miting. Dar președintele partidului are drept de veto pe astfel de chestiuni și a ales să-l folosească. Am ezitat, gândindu-ne că ar fi români contra români în piață, s-ar fi bătut românii cu românii. De aceea am așteptat câteva zile. (…) Ați văzut și intervenția cu daddy’s back? Totuși, suntem un grup restrâns acolo, nu știam că avem un trădător care să dea public discuțiile.”

Florin Iordache nu-și amintește nimic pentru că “în grupul de WhatsApp erau mai mulți oameni”.

Nici Ana Birchall, ministru la Afaceri Europene, nu știe despre ce vorbim: “Ce-aș fi spus eu după 1 noaptea… Dați-mi o captură pe mail, nu știu despre ce vorbiți”. N-a mai revenit.

Doina Pană, însă, n-a uitat. Ideea unei contramanifestații a fost doar un impuls de moment al acelor zile, spune ea, nu o viziune politică: “Erau presiuni foarte mari din teritoriu. Oamenii noștri total nemulțumiți solicitau asta. Având în vedere că noi suntem vreo 600.000 de membri, vă dați seama clar că puteam organiza o manifestație mult mai mare. Dar nu era  foarte înțelept. Voiam pace, să ne putem face programul de guvernare. D-asta nici nu s-a întâmplat. Era o frustrare uriașă pentru că, așa cum s-a dovedit ulterior, ordonanța aia era necesară – vorbim de Ordonanța 13, știți? Așa. Și era o frustrare uriașă că ne făceau <Hoții ca noaptea> și tot felul de dinastea. Frustrarea noastră – nu neapărat, cât a membrilor noștri din partid.

Ecaterina Andronescu, la ședința PSD din Teleorman.   FOTO: Octav Ganea/MediafaxFoto

Ecaterina Andronescu nu are conversațiile salvate în telefon, nici nu ține minte, dar și-ar apăra țara mereu: “Chiar dacă aș fi scris, ce e rău? Aș apăra România în orice moment de orice părere de rău pe care cineva ar exprima-o. Nu-i în sens peiorativ și nici de agresivitate, de război. Așa gândesc, așa simt. (…) Am fost prima care a spus că trebuie renunțat la ordonanță. Să n-o luați că aș fi susținut ordonanța. N-avea nici o legătură. Chiar înainte de retragerea ei am spus. (…) Eu n-am fost la nici un miting, n-am chemat oamenii în stradă, n-am nici o atingere cu aceste subiecte”.

Sparge gheața Liviu Pleșoianu, deputat. E panică. Hidra pândește peste tot, alături de Noua Securitate și toate Unitățile de Manipulare.

Liviu Pleșoianu / Foto: Facebook

“Acela e un grup intern, după cum știți (grupul de WhatsApp – nn). Dar eu nu am absolut nicio problemă. Publicați ce doriți. Dacă îmi trimiteți pe mail pasajul, vă răspund în scris.”

Și Pleșoianu revine, pe puncte, cu răspunsul. Vi-l prezentăm integral:

  1. „O dovadă că PSD-ul e infiltrat cu slujitori ai Hidrei e și faptul că cineva din acel grup intern de comunicare vă trimite dvs. mesaje de acolo.”HIDRA” e Noua Securitate, care, spre deosebire de Vechea Securitate, a investit masiv în PR, folosind în acest sens banul public. UM-urile din presă (Unitățile de Manipulare) au avut și au un rol fundamental, de cel puțin 12 ani încoace.
  2. În februarie, Noua Securitate a încercat o lovitură de stat. Este indiscutabil. Că s-a folosit în acest sens și de oameni de bună credință dar slab informați (deci ușor de manipulat de către profesioniști ai tehnicilor de manipulare) – e o altă discuție. O putem purta oricând doriți. Cu nume și prenume…Președintele Iohannis a instigat și participat în acele zile. Trebuia suspendat fără ezitare.
  3. Nici măcar pentru o secundă NU am folosit cuvântul „contramanifestație”. E vorba despre faptul că mai sunt prin țara asta câteva milioane de oameni care au alt punct de vedere și care aveau și atunci alt punct de vedere. Oameni care doresc luptă împotriva corupției, dar care nu confundă această luptă cu abuzurile inimaginabile săvârșite de Divinitățile Infailibile ale așa-zisului stat de drept din România. Acești oameni au și ei DREPTUL să se exprime. E foarte simplu. E democratic. E firesc.
  4. Treaba cu „în ceas de noapte” e simpatică. Dacă eu consideram că e o lovitură de stat în plină desfășurare, ar fi fost normal să dorm „în ceas de noapte?”

E un punct de vedere concis. Oricând doriți, dacă doriți, discutăm despre „Hidră”, despre Noua Securitate, despre Unitățile de Manipulare…

P.S. Vă rog pe această cale să-i transmiteți un călduros <Mi-e scârbă!> slujitorului Hidrei care v-a transmis mesaje de pe un grup de comunicare intern. „

Primarul Capitalei. Gabriela Firea, nu a răspuns solicitărilor noastre de interviu.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, și-a închis telefonul.

Dizidentul Mihai Chirică susține că el e primar la Iași, nu spion la SIE: “Eu nu sunt omul niciunui serviciu. De fapt, un lucru foarte simplu de demonstrat. Am alte calități. (…) Eu sunt un om de administrație, îmi iubesc orașul și țara. (…) Probabil că de aici a apărut și asocierea mea cu SIE, cu SRI, coadă de topor a lui Iohannis și etc.”

 

Victor ILIE, Elena DUMITRU

A contribuit Ștefan MAKO

Editor: Mihai MUNTEANU

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!