Lider extremist interzis în România - Rise Project :Rise Project

15/07/2015

Liderul celei mai vocale organizații maghiare de extremă dreapta a fost blocat din nou la graniță după ce în iarnă câștigase în instanță dreptul să intre în România.

Maghiarul Zagyva György Gyula, fost parlamentar Jobbik și  lider al „Mișcării Tinerilor din cele 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM), organizație de extremă dreapta care militează pentru refacerea Ungariei Mari, a încercat să intre în țară duminică, 5 iulie, dar a fost blocat la graniță de autoritățile de la vama Valea lui Mihai, Bihor.

Zagyva Gyorgy Gyula, fost parlamentar Jobbik (Ungaria)

Zagyva Gyorgy Gyula, fost parlamentar Jobbik (Ungaria)

REFUZUL Potrivit documentului primit de Zagyva de la poliția de frontieră, liderul HVIM a fost oprit să intre în România pe motiv că „există indicii temeinice că persoana în cauză constituie o amenințare reală și prezentă la ordinea publică, securitatea națională sau sănătatea publică”. Sancțiunea este pe o perioadă nedeterminată.

Contactat de colegii noștri de la atlatszo.hu, Zagyva spune că a fost ținut două ore în vamă fără să i se explice de ce nu poate intra în țară. Apoi, susține maghiarul, polițiștii de frontieră i-au înmânat refuzul de intrare și i-au motivat că <nu are voie să intre în România din ordinul Ministerului de Interne maghiar>.

Documentul poliției de frontieră menționează că Zagyva György Gyula a încercat să intre în țară folosind un pașaport diplomatic, însă șeful HVIM spune că a folosit cartea de identitate.

zagyva

sursa: www.alfahir.hu

ORGANIZAȚIA Zagyva a mai fost declarat indezirabil de autoritățile române în martie 2014, dar a câștigat procesul cu statul în ianuarie 2015 și s-a întors în Transilvania la începutul anului pentru a coordona o campanie de revitalizare a grupării din România (Detalii AICI).

UPDATE Menyhart Gabriella, avocata care l-a reprezentat pe Zagyva în procesul pe care acesta l-a intentat statului român după precedenta interdicție de intrare în țară, nu a dorit să ofere detalii despre noul caz.

Szőcs Csongor, lider al HVIM Tg. Secuiesc, un apropiat al lui Zagyva Gyorgy Gyula, a precizat pentru RISE Project că nu înțelege care sunt motivele pentru care acestuia i-a fost refuzată intrarea în România.

HVIM a fost înființată în Szeged, Ungaria, în 2001. Organizația e puternic legată de dreapta radicală a politicii maghiare, fiind susținută financiar de o rețea formată din asociații neguvernamentale, companii și administrații locale afiliate partidului de extremă dreapta Jobbik. (Detalii AICI)

Organizația nu există cu forme juridice în România, însă adună câteva sute de membri din mai multe județe. Aceștia își doresc despărțirea Ardealului de România și anunță pe paginile rețelelor de socializare că sunt pregătiți să se lupte pentru asta.

HVIM încearcă constant să atragă noi simpatizanți. Gruparea organizează pe timpul verii mai multe tabere  pentru diferite categorii de vârstă, în județele Covasna și Harghita.

INDEZIRABILII Mai mulți ultranaționaliști maghiari au fost puși de SRI pe lista celor care pot fi o problemă de siguranță națională pentru statul român. Doi dintre ei sunt legați direct de HVIM: Toroczkai Laszlo și Zagyva Gyorgy Gyula. Legăturile membrilor mișcării sunt însă mai numeroase, în cercul lor figurând și Csibi Barna – fostul inspector al Fiscului din Harghita, devenit celebru după ce a spânzurat o păpușă cu chipul lui Avram Iancu. (Detalii AICI). După o perioadă petrecută în Ucraina, Csibi s-a întors în România și a ars recent un steag românesc din hârtie.

Ștefan MAKO

RISE Project și jurnaliștii maghiari de la Atlatszo.hu investighează organizațiile extremiste din regiune. Proiectul este finanțat de Open Society Foundations.

CITIȚI ȘI

EXPULZAREA UNUI INDEZIRABIL

ULTRANAȚIONALISTUL CSIBI BARNA FACE BANI DIN PROPAGANDĂ

LIDERUL LEGIONARILOR, TRANZACȚII CU PRINȚI ȘI PRELAȚI

EXTREMIȘTII DE LA NOUA DREAPTĂ ÎȘI FAC PARTID

Comenteaza acest articol