BISERICILE DIN TELEGRAM

Cum au înlocuit mesajele, credințele religioase și postul negru dezbaterile electorale raționale, în timp ce candidații la președinție îl invocă pe Dumnezeu la tot pasul. 

RISE a scotocit prin măruntaiele grupurilor Telegram. Aici adepții unor candidați construiesc catedrale ale dezinformării în numele Domnului în răgazul celor mai lungi alegeri prezidențiale din istoria noastră.

Susținători și simpatizanți ai lui Călin Georgescu și ai partidului AUR au participat la un miting, la cererea fostului candidat prezidențial pro-rus, vineri, 24 ianuarie 2025, în Parcul Tineretului din București. Foto: Alexandru Dobre / Mediafax

Campania electorală pentru cele mai lungi alegeri prezidențiale din istoria noastră a fost marcată, pe lângă acuzațiile de fraudă și interferență, de invocarea divinității și a unei forțe supreme care să aducă la Cotroceni un personaj providențial. 

Mai mulți candidați au promovat discursuri, însemne, simboluri și pilde creștine pentru a atrage atenția, simpatia și ulterior voturile românilor.  

Dintre toți politicienii în cursa pentru Cotroceni, Călin Georgescu a fost cel care a apăsat cel mai tare pedala creștinismului și ortodoxiei în campania electorală. De altfel, acesta a și primit susținere din partea unor figuri controversate din Biserica Ortodoxă Română. Într-un articol din decembrie anul trecut pentru Le Figaro, ÎPS Teodosie l-a numit pe Georgescu un „trimis al lui Dumnezeu” și pe Vladimir Putin l-a lăudat că “este un om al împăcării şi un constructor de biserici”. 
Fost colaborator al Securității, cu numele de cod „Mache”, Teodosie este legat de Georgescu și prin interacțiunile pe care le-a avut în timp cu oameni-cheie din anturajul său politic. Este vorba despre foștii luptători în Legiunea Străină – Eugen Sechila și Horațiu Potra – ambii cercetați acum de procurori, în cauze diferite.

Eugen Sechila, alături de Horațiu Potra și alți foști luptători din Legiunea Străină. Foto: Facebook

După înlăturarea din cursa pentru Cotroceni a lui Călin Georgescu, candidații izolaționiști au pornit o luptă pentru racolarea de simpatizanți din acest electorat. 

Liderilor AUR și POT (George Simion și Ana Maria Gavrilă) li s-a alăturat recent și Victor Ponta. Fostul premier și lider PSD susține că l-a descoperit și el pe Dumnezeu după ce a ajuns la maturitate. 

În mai multe interviuri, Călin Georgescu a susținut că românii s-au trezit în conștiință și că el nu a făcut nimic altceva decât să le redea Libertatea. El a invocat recent Divinitatea și-n contextul fondurilor UE susținând că România nu are nevoie de banii UE pentru că îl are de partea sa pe Dumnezeu. 

Dar cum s-a dezvoltat acest electorat și cum a reușit Călin Georgescu să capteze atenția a sute de mii de români? 

RISE a avut acces la mai multe canale de Telegram care au surprins modul în care s-au activat celulele de simpatizanți în campanie electorală, ce roluri au jucat oamenii care au apărut în anturajul lui Georgescu și cât de importantă a fost Divinitatea în cursa electorală și finanțarea ei. Parte din discuțiile de pe aceste canale s-au transformat de altfel într-o plângere la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).     

A fost o echipă de voluntari mică, o mână de viteji, împreună cu ei am făcut o mică strategie și-am făcut niște poze. Aceste poze am selectat trei sau patru și le-am trimis pe rețeaua de social media și (…) au făcut explozie în creativitate.

Călin Georgescu, Realitatea TV

28 noiembrie 2024. AEP primește o sesizare din partea unui bărbat care denunță faptul că pe anumite canale de Telegram se face propagandă pentru Călin Georgescu și se strâng bani pentru susținerea acestuia. Banii nu se regăsesc însă în documentele oficiale depuse Georgescu. 

Vă pun la dispoziție materialele de propagandă plătite din aceste donații. În imaginile din luna noiembrie 2024 puteți vedea afișele comandate din donațiile respective”, este scris în documentul transmis AEP.  

Cel care a făcut sesizarea susține că este un membru al grupului Arad – „Hrană Apă Energie”. În acest județ, Călin Georgescu s-a poziționat pe primul loc cu 23,2% din voturi în primul tur.  Imediat după ce a primit adresa, fostul șef al AEP, Toni Greblă, a anunțat că întreaga documentație a fost trimisă la Parchet și că de ea se vor ocupa procurorii, astfel că nu vrea să comenteze documentele. Doar că documentele și toate discuțiile de pe Telegram au fost încărcate pe internet, unde le-am și găsit.

Cine e de acord să pună banii?  

Canalul de Telegram din Arad conține schimbul de mesaje dintre cele câteva zeci de membri în perioada de dinainte și după primul tur de scrutin. Se discută despre organizare, comunicare, criticii lui Georgescu, Divinitate, rugăciune, dar și despre bani și donații. Asta în condițiile în care Călin Georgescu a susținut înainte de primul tur al alegerilor că echipa lui nu a cheltuit niciun leu pentru campania electorală și că totul s-a bazat pe românii creativi. 

Grupul pare să fie animat de mai multe persoane, printre ele numărându-se și Adrian Popescu, un arădean născut și a crescut în orașul de la graniță, care crede că cei din grup au o misiune sacră și că Georgescu este un adevărat „conducător de glie”. 

Cu câteva săptămâni înainte de alegeri, arădeanul atrage atenția membrilor că politicianul independent are nevoie de sprijin și că în alte județe oamenii s-au mobilizat deja, s-au printat postere și că afișele cu Georgescu au fost deja lipite pe panourile publicitare. 

După cum știți cel pe care îl susținem este independent și din această cauză nu va beneficia de nicio finanțare de la Guvern pentru promovare! Dacă există printre noi doritori care vor să doneze pentru a-l putea face mai cunoscut pe alesul nostru, vă rog să scrieți aici”, este unul dintre mesajele atribuite lui Adrian Popescu. 

În momentul în care apar întrebări cu privire la legea electorală, donații, bani și eventuale probleme cu autoritatea de stat, bărbatul le atrage atenția celor din grup că ei trebuie să știe “că această acțiune nu se va încadra în normele legale și va fi o acțiune pe care fiecare și-o asumă!” 

Membrii grupului de Telegram sunt informați de același bărbat că legea spune că fiecare candidat trebuie să dețină un cod și că posterele se pot imprima doar cu comanda directă din “partea candidatului și plățile să fie făcute doar de el personal”. Doar că, se plânge utilizatorul, “sunt multe bariere și domnul Călin nu este de acord să fie un cod de bare sau un număr! (…) Noi împreună cu domnul Călin Georgescu am stabilit că noi nu facem o campanie electorală, ci este o chemare”

Captură foto Telegram „Arad-Hrană-Apă-Energie”

Cei din grup găsesc rapid o soluție pentru a sprijini misiunea candidatul independent. Încep să se facă calculele pentru 500 de afișe și 1000 de pliante. Mobilizarea este necesară pentru că e nevoie de voluntari care să acopere cu mesaje 1 municipiu, 9 orașe , 68 comune și 270 de sate. 

Pliantele nu ar trebui să fie foarte costisitoare, mai ales că cel care se ocupă face parte din Asociația Pământul Strămoșesc , “deci probabil ne face preț bun”. Asociația, care poarta numele unei reviste legionare din perioada interbelică, a fost înființată în anul 2021 și este conectată direct la omul politic. Călin Georgescu este președinte, iar vicepreședinte este Ovidiu Hurduzeu, un fost candidat la parlamentare din partea AUR. Conform Digi 24, printre fondatorii asociației se numără și un fost angajat al Serviciului Secret al Armatei, care a fost activ în perioada 2002-2015. 

Oamenii se pun de acord, apare și un cont bancar al celui care va face printurile și încep să curgă micile donații. Pe canalul de Telegram am identificat cel puțin șase tranzacții cu valori cuprinse între 100 și 150 de RON. La detalii utilizatorii au trecut “materiale campanie electorală”, “donație”, sau “materiale promo”.

În zilele care au urmat donațiilor și printurilor, utilizatorii au început să posteze fotografii cu locurile unde au lipit afișele și posterele. Cu ajutorul unor aplicații de „face recognition” am reușit să-l identificăm pe Adrian Popescu, cel care susține că a ținut legătura și a vorbit cu „domnul președinte”. L-am găsit în mai multe fotografii pe site-uri de dating, dar și de la evenimente unde au fost prezenți George Simion, dar și Călin Georgescu. 


De exemplu, pe 22 Iunie 2024, bărbatul este fotografiat în spatele liderului AUR, George Simion, când acesta a participat la comemorarea eroilor români din Cimitirul Soultzmatt, în Franța. Iar pe 30 Decembrie 2024, când Georgescu a contestat la Curtea de Apel București anularea alegerilor, acesta apare alături de foștii luptători din Legiunea Străină (Marin Burcea, Alexandru Vornicu și Cătălin Berenghi) care îl flancau pe omul politic pe scările instanței de judecată.

Am încercat să-l contactăm pe Adrian Popescu pentru a ne explica dacă și ce rol a avut în campania lui Călin Georgescu și dacă l-a informat pe omul politic de faptul că în Arad se strâng bani pentru a-i susține candidatura. Niciunul dintre numerele de telefon ale acestuia nu mai sunt valabile însă.

Câteva luni mai târziu, la depunerea candidaturii pentru reluarea alegerilor din mai 2025, Călin Georgescu a prezentat Biroului Electoral Central (BEC) o anexă cu completări și clarificări la declarația de avere. Anexa era menită să aducă noi informații privind situația economico-financiară a candidatului independent.

În contextul acuzațiilor că sume de bani au fost injectate în campania electorală și că a beneficiat de mașini și finanțări nedeclarate, Georgescu a susținut că datele lipsă din documente sunt “datorate unor scăpări neintenționate”. 

Captură foto Telegram „Arad-Hrană-Apă-Energie”

În niciunul dintre cele șapte paragrafe din documentul depus la BEC nu este menționat faptul că unii simpatizanți, coordonați de oameni care apar alături de omul politic și sunt membri ai Asociației Pământul Strămoșesc, au sprijinit financiar prin donații și cotizații campania electorală. Cum este și cazul celor din Arad care, după ce au contribuit cu bani, au primit și mulțumiri pentru sprijinul financiar acordat.

“Domnul președinte a zis că vă mulțumește pentru tot! Simte energia noastră și asta îl responsabilizează total!”, le-a transmis Adrian Popescu celor din Arad

De altfel, pentru utilizatorii din grupul de Telegram, faptul că Georgescu nu a înregistrat nicio cheltuială este o realitate de necontestat.

Încă un adevăr absolut, domnul Călin Georgescu NU apare pe nicio statistică cum că ar fi cheltuit o sumă de bani în promovarea sa electorală, aș vrea să distribuiți mai departe, să vadă și ceilalți că ceea ce zice el e doar adevărul„, este unul dintre mesajele postate.

Un adevăr care, la un moment dat, plasează membrii într-o dilemă adâncă. 

Pe de o parte, candidatul pro-rus este lăudat de utilizatorii de grup pentru că nu a cheltuit niciun un leu pentru campania electorală, iar, pe de altă parte, aceiași oameni cer imediat bani pentru printarea de pliante cu programul de țară al candidatului Georgescu.

Dumnezeu, postul negru și iluminații din Bavaria

Un participant la protestul de susținere a lui Calin Georgescu, organizat pe 10 februarie 2025 în Piața Victoriei din București. Foto: Mediafax Foto

Din discuțiile de pe contul de Telegram „Arad-Hrană-Apă-Energie” reiese că fanii lui Georgescu au în comun, în afară de simpatia pentru omul politic, și alte elemente care îi apropie. Este vorba despre rugăciune, post și teorii ale conspirației.    

Grupul abundă de îndemnuri la rugăciune pentru izbânda lui Călin Georgescu. În timp ce unii utilizatori solicită ore fixe pentru închinare, alții doresc ca acest lucru să fie făcut în grup pentru a amplifica șansele de succes ale omului politic în campania electorală. Conform celor declarate în chat-ul de Telegram, în unele cazuri la sesiunile de post și rugăciune au fost implicați chiar și minorii.

Captură foto Telegram „Arad-Hrană-Apă-Energie”

Susținem și noi, eu și soțul meu. La ultimul post negru pt CG și fetitza noastră s-a alăturat cu 1/2 din zi”, a comentat unul dintre utilizatori care a susținut că a intrat în legătură cu Georgescu și propune pentru “cine poate și dorește: Duminica, 24.11, de la ora 6:00 dimineața, post negru și rugăciune până seara la orele 23:00”.

În alte situații, la evenimente importante, s-a solicitat ca toți din grup să cadă rapid în genunchi pentru a spune Tatăl Nostru.  

Problemele au apărut când unii membri din Arad erau activi și-n alte grupuri unde erau organizate alte sesiuni de închinare. În urma îndemnului la rugăciune și post, utilizatorii au solicitat comasarea sesiunilor. Așadar, într-una din zile s-a luat decizia ca ruga să se extindă de la ora 20.00 până la ora 22.30 pentru a include pe toată lumea.  

Dragi români, susținători ai domnului Călin Georgescu. Vă propun ca în cursul acestei seri să ne unim gândurile într-un singur gând. Să ne rugăm împreună pentru victorie”, a scris unul dintre participanți din grup. În timp ce un altul a venit cu o altă propunere. 

Poate le ținem pe amândouă și la 22:00 si la 22:30 ca să ne asigurăm că suntem mult uniti!”. “Singura șansă ca să ne facem bine este să stăm aproape de Iisus Hristos și de rădăcinile noastre strămoșești!“, a adăugat un alt participant.

Pentru stimularea grupului, unul dintre coordonatori a încărcat un așa zis comunicat de presă care poartă însemnele centrului de presă Basilica, și care îndemna la votarea candidatului cu trăsăturile și discursul lui Călin Georgescu. În realitate, documentul era un fals, iar Patriarhia Română a negat orice implicare în redactarea lui.   

Captură foto Telegram

Îndemnurile la rugăciune și post pentru izbânda lui Călin Georgescu au fost promovate și pe canalul de Telegram al organizației Frăția Ortodoxă, acolo unde cei 3100 de subscriberi au fost îndemnați să scrie pomelnice la liturghie pentru întreaga familie Georgescu. 

Inițial, Frăția Ortodoxă a sprijinit AUR în campania electorală pentru prezidențiale și pe liderul acestuia George Simion. După primul tur al alegerilor, canalele de Telegram atribuite organizației și-au mutat susținerea către Georgescu pe care l-au promovat intens prin videoclipuri, fotografii și mesaje. 

Îndemnul la rugăciune și post a trecut însă la un alt nivel pe canalul de Telegram intitulat „Susținători Călin Georgescu”. Un chat unde numărul celor care au dat subscribe depășește 3000 de persoane și care are un meniu stufos cu 31 de rubrici/grupuri unde se discută subiecte care țin de – „Lupta contra propagandei„, „Atacuri direcționate către grup„, „Distributism și Democrație„, „Finanțe și Resurse„. 

Pe 21 noiembrie, cu trei zile înainte de primul tur la alegerile prezidențiale, unul dintre membrii grupului a transmis un mesaj vocal în care a cerut post negru și mai multă rugăciune pentru izbânda lui Georgescu.  

Precum odinioară oștirea lui Ștefan înainte de bătălie o făcea și să ne îndreptăm gândul spre Hristos și să vorbim mai mult cu el decît cu oamenii! Să ne gândim la el și să postim și restul să-i încredințăm lui Victoria dacă vrea să mai dea o șansă neamului nostru”.

Vasile Bănescu. Foto: „This is the story”

Am discutat despre aceste manifestări cu Corneliu Bjola (profesor de Științe Politice în cadrul Universității Oxford) și cu Vasile Bănescu, teolog, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române și actual membru în cadrul Consilului Național al Audiovizualului.

Aceste exemple arată un tip de fanatizare creată fără precedent de când suntem în spațiul nostru democratic. Nu-mi amintesc de un astfel de fenomen de fanatism politico-religios până în acest moment. Este unic după 1990”, a reacționat acesta.

Bănescu a explicat că fanatizarea unui anumit segment social s-a făcut printr-un discurs al oamenilor politici care au folosit în mod repetitiv cuvinte precum popor, demnitate, Dumnezeu, glie, eroism național. Cuvinte care au pervertit mintea omului simplu.

“S-au întâmplat, în primul rând, niște clivaje de la rațiune, de la logică, de la realitate, pentru că, sigur, orice tip de fanatizare în jurul cuiva ignoră realitatea, o disprețuiește și chiar o respinge. Această hipnotizare este posibilă doar cu anumiți oameni, cu oameni creduli, cu oameni vulnerabilizați. Și exemplul dat indică eșuarea religiosului într-o zonă care îl contrazice total, zona politicului. Minorii aceia nu s-au alăturat benevol pentru că un copil nu are preferințe politice cu atât mai puțin pronunțate. E vorba de manipularea părintească”, a spus Bănescu.

Întrebat care este responsabilitatea Bisericii Ortodoxe în contracararea acestui fenomen, fostul Purtător de cuvânt a sugerat că a fost dezamăgit de lipsa unei reacții mai ferme din partea reprezentanților Bisericii Ortodoxe.

“Asta m-a durut și pe mine, această tăcere a unor ierarhi, care la rândul lor au ieșit în evidență prin oferirea de distincții unor lideri politici, unor lideri populiști, care, de fapt, terfelesc valorile creștine în spațiul public”.

Citește interviul integral cu Vasile Bănescu AICI

Corneliu Bjola. Foto: „This is the story”

De partea cealaltă Corneliu Bjola este de părere că Biserica Ortodoxă nu a reacționat pentru că se află într-un soi de paralizare, care vine atât din birocrație, cât și din lipsa de educație la nivel de ierarhi.

„Biserica Ortodoxă eu cred că este instituțional oarecum paralizată. Și când a fost cazul cu Teodosie din Constanța, care nu a fost sancționat. Dar, rolul bisericii ortodoxe nu se reduce doar la a marginaliza aceste voci care promovează idei nocive, ci și la modul în care se face educație la nivel de parohie (..) dar și o deradicalizare la nivel de preoți.

La aceste probleme interne se adaugă și un soi de competiție cu  neoprotestanții. Corneliu Bjola crede că Georgescu, înainte să fie propulsat de algoritmi TikTok, era promovat și predica în interiorul comunității neoprotestante.

Deci e o legătură între Georgescu și ei. Probabil că mișcarea neoprotestantă l-a susținut foarte mult pe Georgescu, mă refer prin vot. Nu avem o analiză sociologică foarte clară, dar bănuiesc datorită faptului că a fost invitat des, a vorbit des și el a introdus foarte puternic acest discurs. Să ne amintim, că discursul lui (și pe care văd că și doamna Gavrilă de la POT l-a preluat) începe și se termină cu fraza de la început. Că noi suntem împreună și ceva cu toți în Dumnezeu”, a explicat Bjola.

Citește interviul complet cu Corneliu Bjola AICI

Îndemnul la rugăciune și post este împletit pe canalul de Telegram al susținătorilor lui Călin Georgescu și cu teorii ale conspirațiilor care circulă pe internet și rețelele de socializare. 

Cei 3000 de subscriberi sunt informați de administratori că există oameni influenți care vor să deturneze ordinea mondială, așadar membri primesc, pe lângă Noul Testament, și documente PDF care descriu adevărul care le este “ascuns” oamenilor.

Captură foto Telegram

Printre documentele împărțite se numără titluri precum “Noul testament Diabolic”, “Legământul Secret” și “Protocolul de la Toronto”. Primele două texte au legături cu teoriile Illuminati din Bavaria, oameni care își doresc o degradarea morală a societății pentru ca semenii lor mai slabi să-și piardă credința în Dumnezeu. 

Membrii grupului sunt informați că “dominaţia mondială se va obţine numai pe căi ocolite, prin subminarea selectivă a libertăţilor, prin legi, prin ordine a electoratului prin presă, prin educaţie şi metode de învățământ”. 

Concluzia documentului este una singură: “După cum vedem, ca și-n cazul Protocoalelor secrete ale maeştrilor francmasoni, toate aceste planuri au fost puse deja în aplicare. Tot ceea ce numim acum probleme ale societăţii contemporane sunt de fapt rezultatul acţiunilor din umbră ale unor grupări secrete de genul Iluminaţilor din Bavaria.”

Cât privește Protocolul de la Toronto, această lucrare este atribuită lui Serge Monast, un conspiraționist din Canada care a susținut teoria Blue Beam. Conform teoriei canadianului, NASA împreună cu Națiunile Unite ar avea un plan de reorganizare mondială cu Antihristul la conducere și că totul se va realiza cu ajutorul tehnologiei 3D. 

Mai exact tehnologia holografică avansată, spunea Monast, ar urma să fie folosită pentru a proiecta imagini ale figurilor religioase sau ale invaziilor extraterestre pe cer, adaptate unor convingeri culturale specifice. 

Înainte de a fi încărcate documentele PDF, administratorul îi informează pe membri că agendele din rubrică sunt la nivel teoretic, că nu sunt validate a fi adevărate și trebuie tratate ca o contribuție culturală imparțială. “Dumnezeu să ne ocrotească”, își încheie mesajul administratorul de grup.

„Nu tulburați apele, avem un intrus”

Un desen în care apare Călin Georgescu este așezat pe scările Curții de Apel București, luni, 30 decembrie 2024. Foto: Mediafax Foto

Atmosfera plină de rugăciune și post de pe grupul din Arad este însă perturbată pe 27 noiembrie când în chat apare un nou utilizator cu numele VolterMort. Posibil o analogie umoristică la personajul din seria de ficțiune a lui j.K. Rowling – Harry Potter, unde Lord Voldemort joacă rolul personajului negativ principal. 

La ora 00.15 utilizatorul VolterMort face ceea ce nimeni din grup nu a mai făcut până atunci: pune sub semnul întrebării mesajele controversate pe care le-a avut Călin Georgescu în campania electorală. Mai exact dă copy-paste la un link de Google Drive, unde au fost indexate paginile web aferente declarațiilor publice ale lui Călin Georgescu și ale Cristelei, soția acestuia. 

Este vorba, printre altele, despre nanocipurile din Coca Cola, ieșirea din NATO, faptul că salvarea României este înțelepciunea rusească, dar și cum cartofii blochează emoțiile toxice care ne sabotează succesul în viață. După acel copy paste VolterMort a lansat dezbaterea la apă cu întrebarea: “Oare sunt adevărate?

Captură foto Telegram „Arad-Hrană-Apă-Energie”

După cinci minute de la postare a venit și primul comentariu de la unul dintre utilizatorii din grupul de Telegram din Arad. Un utilizator care cu câteva zile înainte îndemna la post, rugăciune și Tatăl Nostru. 

Sunt convinsă că sunteți suficient de inteligent ca să nu credeți că tot ce zboară se mănâncă”. 

Iar reacțiile au început să curgă cu persoane care și-au exprimat dezgustul față de un astfel de demers. Unul care a scos din context lucrurile și care a pus sub semnul întrebării importanța candidaturii lui Călin Georgescu și a demersurilor pe care le-a făcut acesta.

Primul subiect dezbătut din listă este chiar acel video cu nanocipurile din sucuri. Invitat la un podcast, Georgescu a susținut că în băuturile carbogazoase ar exista nanocipuri care intră în consumator ca într-un laptop. De menționat că în video, în timpul intervenției, Călin Georgescu are în mână o doză de suc Pepsi. Video a făcut zeci de mii de vizualizări.

Am văzut doar primul clip din cele multe, și te asigur că primul este adevărat pentru că Bill Gates a spus public că are parteneriat cu Coca Cola pentru a introduce nanotehnologie în băuturile produse de ei! Nu mă îndoiesc că și restul sunt 100% adevărate, domnul Georgescu nu spune absolut nimic fără să aibă certitudine despre lucrul respectiv! MARE ATENȚIE! Unele porțiuni sunt scoase din context!” a reacționat unul dintre membri de pe Telegram.

Utilizatorul poartă numele Alina Turturea, nume care apare ca administrator al contului principal de Telegram al lui Călin Georgescu și unul dintre responsabilii cu realizarea graficii și a vizualurilor din campania lui Georgescu.

Teoria nanocipurilor din Cola și Pepsi a fost demontată de echipa de la Factual, care se ocupă cu identificarea dezinformărilor care apar în presă și social media. Aceștia au explicat că cele declarate sunt false. Firma Coca-Cola a semnat într-adevăr un parteneriat strategic pe cinci ani cu Microsoft, în valoare 1,1 miliarde de dolari, pentru a-i folosi sistemele cloud și tehnologia AI pentru îmbunătățirea productivității la locul de muncă. Nicio legătură așadar cu nanocipurile. 

Dezbaterea privind informațiile din Google Drive a trezit suspiciuni în rândul comunității din Arad, cu utilizatori care anunță că cel mai probabil pe grup s-au infiltrat niște securiști. Imediat se descoperă că un link asemănător a fost postat și pe alte chaturi de Telegram, inclusiv pe canalul principal Călin Georgescu Hrană Apă Energie. “A fost un atac super profesionist (…) Sunt constant 5 persoane spion (…) Cineva foarte bine echipat dar cu intenții mai puțin bune s-a infiltrat în grupul nostru”, s-au sesizat cei din grup.

Comunitatea din Arad nu este însă ușor de păcălit. Imediat se iau măsuri de securitate. Sunt verificați utilizatorii online iar accesul pe canalul de Telegram este restricționat în așa fel încât intrușii să nu mai poată perturba activitatea și dezbaterile. 

Să stea liniștiți că avem și noi niște metri cubi de cărți citite și nu mușcăm orice porcărie. În primul rând ce nu pot înțelege dânșii este că habar nu au psihologie și că ne subestimează cultura și inteligența”, a fost ultima reacție pe subiect. 

Restricționarea accesului la grupurile de Telegram a fost o politică aplicată imediat după ce presa a început să dezvăluie din informațiile și discuțiile de pe conturile care erau până atunci publice. 

Administratorii au limitat accesul numai pentru cei care pun la dispoziție numele sau profilele de social media pentru a fi analizate. Asta în timp ce alți administratori au anunțat că identitatea celor care moderează va fi secretă și că persoanele care solicită cu insistență aceste informații vor fi eliminate din chat. 

Corneliu Bjola, profesor de Științe Politice în cadrul Universității Oxford, este de părere că societatea românească a ajuns într-un punct critic în care Georgescu, pe fondul mai multor probleme sociale, a reușit să impună un discurs nociv cu foarte mare rezonanță. Ulterior, după ce a fost scos din Cursa Prezindențială, alți candidați încearcă acum să racoleze din acest electorat.

Inclusiv Victor Ponta, sau doamna Lasconi, încearcă să pescuiască în acest bazin. Ei sunt motivați de ideea de a câștiga cât mai multe voturi dar se creează un precedent care nu prea văd cum ne va putea conduce la o situație bună pe viitor. Riscăm să ajungem în punctul în care discursul lui Georgescu să fie unul normalizat, la nivel de politică. S-ar putea și anul ăsta, în mai, să avem bătălia finală între doi astfel de exponenți – Victor Ponta și George Simion. Nu este un scenariu exclus.

Bjola susține că această alunecare spre zona religioasă caracteristică lui Georgescu este vizibilă și-n cazul lui Trump. Cu oamenii care nu mai judecă, nu-și mai acordă votul în baza unor platforme, a unor idei concrete care să slujească comunitatea. Dar votează în baza unei polarizări care este făcută din ce în ce mai mult pe criterii religioase.

Noi știm istorie. Și unde clivajul religios este foarte puternic, mai puternic decât cel ideologic dreapta-stânga, oamenii sunt foarte imersați în el. Cum spuneam și în cazul Daesh, aceștia îi văd pe ceilalți ca neoameni. Îi demonizează. Ei nu au dreptul să existe. Nu am ajuns încă acolo, deși neolegionarii cam în zona aceasta se învârteau față de evrei. Față de cei pe care considerau ei necredincioși. Deci nu este o dezvoltare, nu este nimic pozitiv, ba dimpotrivă. Această linie de separare între stat și biserică să fie aparată, nu numai proclamată. Apărată, mult mai viguros”.