GARDA LUI CĂLIN GEORGESCU

Candidatul la prezidentiale, Calin Georgescu, părăsește sectia de votare dupa si-a exprimat optiunea la alegerile parlamentare, in Mogosoaia, duminica, 1 decembrie 2024. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

1 Decembrie 2024, ziua alegerilor Parlamentare. Când Călin Georgescu, candidatul pentru Cotroceni, merge la vot alături de soția sa la Școala Gimnazială nr 1 din Mogoșoaia e flancat la intrarea în sală de un grup de bărbați. În timp ce toată presa este cu ochii pe cuplul Georgescu, indivizii care-i asigură paza par agitați, discută între ei, analizează perimetrul. 

Am votat ca binele să învingă răul, pentru pace, nu pentru război”, a declarat Călin Georgescu la ieșirea din secția de votare, după care a părăsit secția de votare flancat și escortat de grupul de bărbați.

Coordonatorul echipei de pază a lui Călin Georgescu se numește Marin Burcea, fost trăgător de elită şi caporal în Legiunea Franceză, potrivit informațiilor obținute de RISE Project.

Promovat de televiziunile din România cu porecla „lunetistul”, Burcea, 30 de ani, este din Constanța. A început să apară în presa mondenă după ce s-a cuplat cu Tania Budi, fosta vedetă TV, și s-a lansat în afaceri cu o agenție de modeling.

Burcea a făcut parte din echipe de comando în Guiana Franceză, Brazilia și Mali. Din informațiile noastre, el a participat și la taberele paramilitare organizate de Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare din România și un apropiat al familiei Georgescu. 

Marin Burcea (centru) alături de Eugen Sechila și alte persoane care au participat la taberele de pregătire. Sursa: Pagina de facebook Asociația „Gogu Puiu si Haiducii Dobrogei”

Acesta apare în fotografii alături de Sechila și de mai multe persoane, îmbrăcate în haine militare. Fotografiile au fost postate pe pagina de facebook a Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, înființată în memoria fostului legionar și luptător anticomunist Gogu Puiu și condusă de Sechila și partenera lui.

Oana Marinescu, fost jurnalist, a dezvăluit ieri pe contul de Facebook că Eugen Sechila l-a însoțit pe Călin Georgescu la emisiunea lui Marius Tucă de la Gândul și a fost prezent în culise alături de realizatorul emisiunii și invitat. 

Eugen Sechila este unul dintre liderii Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, despre care Hotnews a susținut că a fost interzisă în școlile din România după ce s-a descoperit că face propagandă legionară. Din videoclipurile postate în social media, mesajele celor care participau la aceste tabere a mers și mai departe, cu discursuri despre măreția dictatorilor Hitler și Mussolini.

Secvență dintr-un documentar realizat de echipa de reporteri „Să fie lumină” despre taberele organizate de Eugen Sechila

În primii zece ani au pus țările pe picioare, și Mussolini și Hitler. Deci toți îi invidiau, numai că după aia au deviat. Iar treaba cu evreii, spune toată lumea, întrebăm: ce aveau cu evreii? Ce aveau? Deci de sute de ani au făcut ce știu ei să facă. Să se infiltreze peste tot. De ce nu spune nimeni explicația. Ce aveau ei cu evreii? Doar că l-au pus pe Iisus pe Cruce? Nu cred“, este discursul unui participant la una dintre tabere, care se afișează alături de organizatorul evenimentului. 

”CUIBUL”. Asociația are sediul pe strada Veseliei din București, într-o casă construită, în 2010, de Partidul „Totul pentru Țară”-  numele împrumutat de la formațiunea politică a legionarilor în perioada interbelică. Apoi casa a fost transferată Fundației Ion Gavrila Ogoranu, având o conducere comună cu cea a partidului care a construit-o.

Captură canal de Telegram

Eugen Sechila nu este doar un însoțitor al lui Călin Georgescu, dar și un susținător al acestuia.

Cel puțin asta reiese din mesajele trimise pe canalul de Telegram al asociației și atribuite lui Sechila. 

25 iulie 2024.  Pe canalul de telegram Haiducii Dobrogei, cei peste 500 de utilizatori primesc un mesaj atribuit lui Eugen Sechila, în care acesta își anunța sprijinul pentru candidatura lui Călin Georgescu.

“Viziunea lui politică și economică și cariera lui diplomatică fac din el omul de stat de care românia ar avea nevoie.”    

6 septembrie 2024. Pe canalul de telegram este postat un nou anunț. Membrii grupului sunt informați că începe campanie de strângere de semnături și că e nevoie de experți în secțiile de votare “ca să nu fim furați”.

1 octombrie 2024. Cei care au participat la strângerea de semnături primesc mulțumiri și aprecieri. 

“Rezultatul a fost pe măsura strădaniilor noastre. Înafară de numărul care a depășit cu mult minima pentru validare (272.000), calitatea lucrării a impresionat comisia care a verificat semnăturile”.

14 Octombrie 2024. Pe canalul de telegram este publicat un mesaj atribuit lui Călin Georgescu.

“Dragii mei, doresc să vă mulțumesc (…) Pentru că sunteți parte din această CHEMARE la schimbare, ați dovedit că va iubiți țara la fel de mult cum o fac și eu. “

Eugen Sechila apare în mai multe fotografii alături de Călin Georgescu în ultimii ani, la diferite evenimente la care au participat membrii Asociației Gogu Puiu. Acesta a apărut și într-un interviu pe pagina de youtube a Cristelei Georgescu – unde timp de trei ore cei doi au discutat despre educație și supraviețuire. Acest video a fost promovat pe alte canale de telegram atribuite unei alte organizații – Frăția Ortodoxă, care a sprijinit AUR și pe liderul acestuia George Simion. După care și-a mutat susținerea către Georgescu

Pe 24 noiembrie, în ziua primului tur de scrutin la prezidențiale, pe canalul de Telegram Frăția Ortodoxă, cei peste 3000 de utilizatori au fost mustrați într-un mesaj audio că nu au dat ascultare și nu s-au mobilizat să-l susțină pe George Simion.

Aș vrea să fie limpede pentru cei care nu au făcut ascultare de ce am spus eu și au votat cu alții, înafară de George Simion cum am stabilit eu, că ați votat defapt cu Lasconi sau Ciolacu cu cine o să iasă în turul doi. Să vă asumați lucrul acesta, cei care nu ați făcut ascultare.

Imediat ce rezultatele la alegeri au arătat avântul lui Călin Georgescu, coordonatorul grupului de telegram și-a mutat susținerea către acesta, pe care l-a promovat intens prin videoclipuri, fotografii și mesaje. 

Ultimul mesaj pentru susținerea lui Călin Georgescu de pe canalul de Telegram a fost în data de 4 decembrie. Este ziua în care au fost declasificate rapoartele SRI, SIE și CSAT privind interferențele din timpul alegerilor. În documente se susținea că a fost pusă în practică o operațiune pregătită din timp, care are ”modul de operare al unui actor statal” și care a acționat în favoarea lui Călin Georgescu.

Captură video promovat pe canalul de Telegram

Într-un video publicat pe Telegramul Frăției, Georgescu apare într-o biserică unde se închină la o icoană după care se întoarce la camera de luat vederi și susține că forțe necunoscute au început un asalt împotriva credinței.

“Astăzi este lupta arhanghelului Mihail cu Satana!” 

Frăția Ortodoxă a promovat discursurile lui Sechila despre o întoarcere la valori și o resetare a societății române. Idei care se regăsesc și în discursul unui alt personaj care apare alături de fostul luptător în legiunea străină și este promovat de Frăția Ortodoxă.

Este vorba despre IPS Teodosie, liderul Arhiepiscopiei Tomisului, despre care CNSAS a susținut că a semnat un acord de colaborare cu fosta Securitate, sub numele de cod „Mache“.

Legăturile liderului BOR de la Constanța cu oameni din Legiunea Străină nu se rezumă doar la Sechila. Teodosie și-a intersectat drumurile și cu Horațiu Potra, care a fost anchetat pentru trafic de droguri și arestat de polițiștii de la crimă organizată conduși la vremea respectivă de comisarul Traian Berbeceanu.

Ulterior a fost condamnat la doi ani și 8 luni cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În 2012, RISE Project a publicat o investigație despre cum Biserica Ortodoxă Română a primit finanțare bani negri de la Potra. Unul dintre cei care au semnat documente în alb pentru a primi acei bani a fost chiar IPS Teodosie.

În aceeași perioadă Potra a fost bodyguardul miliardarului Frank Timiș, fondatorul controversatei afaceri de la Roșia Montană. În imaginile din 2012 când în a venit în România pentru înmormântarea mamei sale, Timiș era însoțit de luptătorul din Legiunea Franceză. 

În 2022 Potra apare în fotografii alături de Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, și de alte peroane, cu ocazia zilei Rusiei, celebrată pe 22 iunie la Ambasada Rusiei în București.

Sursa: Facebook

În aceeași perioadă Horațiu Potra a publicat pe contul de Facebook fotografii în care este alături de Eugen Sechila, dar și de un alt fost camarad de luptă, Bâclea Mihai.

Două fotografii diferite (ambele publicate în 2021). Cea din dreapta în arată pe Bâclea Mihai alături de Călin Georgescu și Eugen Sechila și cea din stînga împreună cu Horațiu Potra și liderul „Gogu Puiu si Haiducii Dobrogei”. Sursa: Facebook

Un participant la taberele de pregătire. Sursa: facebook

Cel din urmă apare în fotografii alături de Călin Georgescu, dar e prezent și printre participanții taberelor organizate de Sechila. Acolo unde unul dintre cei care se ocupau de antrenamente a purtat pe hainele lui mesajul: 

Join the Army, Travel to foreign places, Meet exotic people and Kill them” (Înrolează-te în armat, Călătorește în străinătate, Întâlnește-te cu persoane exotice și apoi Ucide-le)    

Invitat la Realitatea TV miercuri seară, Georgescu a susținut că el este onorat de susținerea pe care o primește și nu vede nicio problemă cu acest anturaj. 

Am fost acuzat că mă sprijină foști pușcăriași, interlopi, romi. Foarte bine sunt onorat de acest lucru.”  

I-am solicitat lui Călin Georgescu să ne explice de ce are nevoie de protecția unor foști luptători din Legiunea Străină, care este relația cu Eugen Sechila și cum se împacă declarațiile sale despre pace cu mercenarii care au fost activi în teatre de război. Până la publicarea acestui articol nu am primit un răspuns.

L-am contactat și pe Eugen Sechila, dar nici de la el nu am primit o reacție.


UPDATE, 23 DECEMBRIE

Am continuat identificarea oamenilor care apar în garda lui Călin Georgescu și care, alături de Marin Burcea, îl flanchează periodic pe omul politic. Conform informațiilor RISE, cel puțin doi dintre ei au avut legătură cu legiunea străină.

Romeo Anechiței, alături de Marin Burcea și Călin Georgescu. Sursa: Mediafax Foto

Romeo Mihai Anechiței, 45 de ani, a apărut alături de Călin Georgescu în mai multe momente. Prima dată pe 1 Decembrie la alegerile Parlamentare. A doua oară pe 8 decembrie, când Georgescu s-a dus la secția de votare din Mogoșoaia pentru a protesta împotriva deciziei Curții Constituționale. 

Anechiței apare într-o fotografie publicată de Horațiu Potra pe Facebook, intitulată – între camarazi, în care se disting Eugen Sechila, Bâclea Mihai, Cătălin Berenghi, toți foști soldați în legiunea străină.    

La începutul deceniului trecut, Romeo Anechiței era în echipa de agenți de pază de la clubul Player, amenajat în complexul Tineretului în zona Agronomie. Anechiței a fost acuzat în două două dosare penale pentru comportament abuziv și, respectiv, vătămare corporală după ce s-a luat la harță, împreună cu alți colegi, cu clienți ai clubului. Ambele dosare au fost ulterior clasate.

O istorie trecută” spune Anechiței despre dosarele penale. Cât privește faptul că s-a aflat în garda lui Călin Georgescu, “a fost poate momentul nepotrivit și locul nepotrivit”.  El a confirmat că a avut un contract în legiunea străină de unde “am ieșit cu comportament de nota 10. Eu nu am nicio legătură cu Potra. Nu am fost in Congo. Noi legionarii din legiunea străină suntem ca o familie, sunt prieten cu amândoi (nr Eugen Sechila, Marin Burcea). Eu nu am nicio treabă cu Gogu și legionarii ăia din trecut. Nu am nicio treabă cu neo naziști sau extremiști, Corneliu Zelea Codreanu”.

(S)Alexandru Vornicu, alături de Marin Burcea și Călin Georgescu, 8 decembrie 2024. Sursa: Mediafax Foto (D) Foto publicată de contul de X Légion étrangère

Alexandru Vornicu, alături de Marin Burcea, apare în majoritatea evenimentelor în care Călin Georgescu este implicat. Acesta este surprins în fotografiile din 8 decembrie, când omul politic s-a deplasat la secția de vot din Mogoșoaia pentru a protesta împotriva deciziei CCR, dar și recent la Curtea de Apel București. 

Vornicu ar fi avut și el legături cu Legiunea Străină. Acesta apare într-o fotografie promovată în 2020 pe contul de social media X (fostul Twitter) intitulat Legion Etrangere (Legiunea Străină) îmbrăcat în uniformă militară. 

Fotografia este însoțită de textul articolului 6 al codului de onoare al legionarului – „Misiunea este sacră, o duci până la capăt și la nevoie, în operațiuni, cu riscul vieții.

Alexandru Vornicu nu a putut fi contactat telefonic pentru a explica cum a ajuns să se ocupe de paza lui Călin Georgescu și care au fost legăturile sale cu Legiunea Străină.

Sorin Chirigiu, fost ofițer al MApn, colonel în rezervă Justiție Militară. 

Sorin Chirigiu este o prezență regulată în preajma lui Călin Georgescu. În 2023 acesta s-a aflat la masa de prezidiu a primului congres al Partidului Români pentru România (PRR), unde Georgescu a fost invitat să susțină un discurs. De altfel, în comunicatele de presă din 2023, PRR și-a declarat susținerea față de candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale de anul acesta.

(S)Sorin Chirigiu alături de Eugen Sechila pe 1 octombrie 2024, când Călin Georgescu și-a depus de candidatura la Biroul Electoral Central. Sursa: Mediafax Foto. (D) Sorin Chirigiu într-o fotografie din 2016 publicată de Direcția pentru relația cu Parlamentul şi asistență juridică din cadrul MApN

La un an distanță, pe 1 octombrie 2024, fostul ofițer în rezervă este fotografiat stând alături de mai multe persoane, printre care se număra și Eugen Sechila (fost soldat în legiunea străină și care l-a insoțit pe Călin Georgescu la întâlnirea cu Horațiu Potra). Cei doi se află în spatele lui Georgescu în timp ce acesta își anunța candidatura la Biroul Electoral Central la început de octombrie.  

Două luni mai târziu, pe 8 decembrie, Chirigiu apare, alături de Burcea și Vornicu, în garda lui Călin Georgescu când omul politic merge la secția de vot de la Mogoșoaia.  

Zilele trecute, același Sorin Chirigiu l-a însoțit pe Georgescu la Înalta Curte de Casație și Justiție unde omul politic a contestat anularea alegerilor prin decizia CCR.

Sorin Chirigiu alături de voluntari USR la o strângere de semnături în 2018 pentru campania „Fără penali în funcții publice”. Sursa: Facebook

Înainte să-l susțină pe Călin Georgescu și să fie ales secretar general al PRR, fostul ofițer a trecut în 2018 și prin tabăra USR din Ilfov. Acesta s-a ocupat de partea juridică a organizației și apare alături de membri ai USR la strângerea de semnături „Fără penali în funcții publice”. În aceeași perioadă, pe unul dintre conturile de Facebook, Sorin Chirigiu a promovat un grup de social media intitulat România fără AUR.

La descrierea pe Facebook pagina anunță că este un “grup de luptă împotriva extremismului, a impostorilor și demagogilor! Ascensiunea forțelor extremiste riscă să deturneze parcursul democratic al României, parcurs plătit cu sânge în anul 1989. Nu vrem simioni și șoșocari, căpușe putiniste și mercenari plătiți de Rusia, dorim o Românie civilizată, europeană, prosperă și educată”.

“În 2018 – 2019, m-aș îndoi că aș fi făcut eu o asemenea postare (…) dar acum e altă treabă. Dânsul (nr George Simion) și-a schimbat opoziția pe care a avut-o în alte perioade de timp”, a explicat Sorin Chirigiu. Cât privește istoria alături de USR și susținerea din prezent a lui Călin Georgescu, fostul ofițer a spus că a fost dezamăgit de ce a găsit în partidul Uniunea Salvați România și “a făcut un pas la stânga sau la dreapta ca orice persoană care vrea să divorțeze (…) Pe Călin Georgescu dragostea de neam și țară m-au determinat să îl susțin”, a încheiat Chirigiu.

Alexandru Gabriel Pîrvan, 37 de ani. Pârvan apare alături de Marin Burcea, Alexandru Vornicu și Romeo Mihai Anechiței, atunci când Georgescu a votat la Mogoșoaia pentru alegerile parlamentare organizate pe 1 Decembrie.

Pe 1 decembrie în secția de vot de la Mogoșoaia, Alexandru Gabriel Pîrvan s-a aflat în spatele lui Călin Georgescu, când omul politic dădea declarații presei. Din imagini reiese că acesta a primit indicații de la Marin Burcea. Sursa: captură video Libertatea.

Din imaginile surprinse la fața locului de presă se observă că acesta primește indicații de la Marin Burcea în interiorul secției de votare. Ulterior din fotografii reiese că l-a însoțit de la distanță pe Georgescu la ieșirea din secția de vot. 

Conform contului de LinkedIn, Alexandru Pârvan este expert de management la Fondul Român pentru Contragarantare. Soția acestuia este expert parlamentar în cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP).  

Președintele AEP, Toni Greblă, a fost criticat pentru modul în care a fost organizat primul tur de alegeri pentru Cotroceni. Ulterior mai multe ONG-uri i-au cerut demisia după ce în spațiul public au apărut fotografii de la o petrecere privată unde Toni Greblă apărea alături de persoane apropiate de partidul AUR și care acum se află în anturajul lui Călin Georgescu.

Am văzut și eu la televizor că apar în imagini. Am ajuns acolo printr-o conjunctură, într-adevăr. Pur și simplu sunt un susținător al domnului Georgescu și nimic mai mult. Eu nu mă ocup cu pază, puteți să consultați CV-ul meu. Eu nu știu protocoale de pază”, a susținut Gabriel Pîrvan într-o discuție telefonică. 

Referitor la interacțiunea cu Marin Burcea și la ce indicații a primit de la fostul militar din legiunea străină în secția de vot de la Mogoșoaia: “A fost o interacțiune normală, dacă pot spune. L-am cunoscut pe domnul Burcea acolo, nu știam că are așa mare importanță. Ce mi-a spus domnul Burcea rămâne între mine și el. Dacă dumneavoastră credeți că o vorbă între oameni este o indicație, sau un ordin, este problema dumneavoastră”.

Călin Georgescu la ieșirea din secția de vot de la Mogoșoaia după ce a votat pentru alegerile parlamentare pe 1 Decembrie 2024. Sursa: Profimedia

Călin Florian Alexandru, 47 de ani. Conform surselor RISE, la fel ca și Sorin Chirigiu, a fost activ în cadrul MApN – mai exact UM 01348 – Batalionul 2 Infanterie Mecanizată din București.  Pe 1 Decembrie, Florian Alexandru este surprins în fotografii alături de Burcea și Anechiței în timp ce Călin Georgescu era escortat la ieșirea de la secția de votare din Mogoșoaia.

Contactat telefonic, acesta a refuzat să explice motivul prezenței sale alături de cei care se ocupau de paza lui Călin Georgescu și dacă pe 1 Decembrie la Mogoșoaia a fost în interes de serviciu sau nu. 

Cu mare drag, vă rog să adresați întrebările către Serviciul Nostru la relații publice. Dacă știți numărul, știți și despre ce este vorba. Nu are nicio legătură cu Batalionul 2 Infanterie Călugăreni prezența mea acolo, atât vă pot spune”, a explicat Alexandru după care a închis telefonul.     

Am solicitat departamentului de Relații cu Publicul al MApN un punct de vedere cu privire la această situație, în care am cerut să ni se explice dacă Florian Alexandru este cadru activ și dacă prezența acestuia în preajma omului politic a fost în scop de serviciu, dar nu am primit un răspuns.