Frații Tate împart bani din jocuri de noroc cu un sindicat de crimă organizată

Am găsit șase cazinouri din care fac bani frații Andrew și Tristan Tate. 

Britanicii sunt asociați cu cea mai mare frăție de crimă organizată din istoria recentă a României: Familia DMS

Membrii grupării au un istoric infracțional bogat: acuzații pentru plănuit asasinate, trafic de droguri, cămătărie, recuperări, bătăi violente de stradă, dar și jonglerii financiare și cu terenuri. 

(You can read here the English version)

Frăția pumnilor tari

Anul trecut, Cătălin Biță, un bombardier din Pașcani, județul Iași, a început să producă bani din câteva aparate într-o sală de jocuri „Las Vegas” din Berceni, în sudul Bucureștiului. 

Biță nu umbla de capul lui prin Berceni, unde e cartierul general al uneia dintre cele mai temute grupări de crimă organizată de la noi – Clanul Sportivilor.

Gruparea din Bucuresti e celebră și pentru taxele de protecție pe care le percep de la afaceriștii care vor să facă bani în sectorul lor. Unii au fost ștrangulați, electrocutați sau au transpirat cu pistolul la cap. Deci Biță umbla pe teren minat.

Ultima oară când un ieșean s-a certat cu interlopii din București, o casă a explodat în capitala istorică a Moldovei. 

Biță, însă, era în siguranță. 

Sursa foto: Facebook / Biță Cătălin Mihai și Mihaela Spinticiuc, amândoi parte din dosarul de crimă organizată al DIICOT

Pe pumnul lui cât un ciocan are un tatuaj care îi trădează apartenența la altă grupare: Familia DMS.

O lună mai târziu, pe 1 decembrie 2022, de ziua națională a României, controversatul influencer Andrew Tate își sărbătorea ziua de naștere cu un contract bănos. 

Imagine de la petrecea lui Andrew Tate, cunoscut și ca Top G/Sursă: Youtube.

Talisman Enterprises, firma pe care o controla împreună cu fratele lui, Tristan, urma să producă bani în același loc cu Biță.

Și interlopul, și frații Tate făceau bani în același cazinou Las Vegas. 

Iar Biță tocmai fusese convocat de procurorii antimafia și acuzat că ar fi avut o poziție cheie în organizația DMS.

Cu o lună înainte de arestarea fraților Tate, în noiembrie 2022, peste 100 de membri ai grupării din toată țara au fost vizitați de procurori în mega-dosarul cazinourilor Las Vegas.


Nu era prima afacere a britanicilor în piața jocurilor de noroc. Se vede chiar pe casa lor, unde aduceau fete la petreceri exclusiviste, ca să le impresioneze și apoi să le plaseze pe internet. Vila lor este acoperită de panouri negre din tablă mată și leduri roșii. Arată exact ca sala de jocuri Las Vegas unde fac bani alături de Biță.

RISE vă prezintă în premieră cazinourile fraților Tate și afacerile în care s-au băgat cu cei mai temuți infractori de la noi.

Renovările pe care frații Tate le-au făcut de când s-au mutat în Voluntari, au inclus materiale de construcție identice cu cele folosite de lanțul de cazinouri

Familia DMS

O petrecere cu lăutari din 2019 strânge la aceeași masă spuma interlopilor din România. Manelistul Răzvan de la Pitești era acolo și îndesa bani în propriile buzunare. Cânta cum îi dictau interlopii.

Cel mai tare a strigat Șpac, pentru „viața lui”, Box. 

Și Box, adică Marian Sîrbu, și Florin Șpac au fost în solda lui Nuțu Cămătaru, lider interlop care patronează crima organizată din Sectorul 5 al Capitalei și nu numai. „O legendă vie”, cum îi cântă lăutarii. Îl puteți asculta AICI revendicând o datorie de la un om de afaceri care luase bani cu camătă

Pe comandă, în septembrie 2019, Răzvan de la Pitești, i-a uns la suflet pe locotenenții  lui Cămătaru:

Sursă: Youtube, Răzvan de la Pitești

Marian Sîrbu, zis Box, care are și un tatuaj pe măsură pe abdomen, tocmai fusese eliberat din penitenciar. Șpac e tovarășul lui de ani de zile. 

Acum, tatuajele lor arată că sunt în slujba altei grupări, au același însemn comun: Familia DMS. 

La fel ca Biță.

Sursă foto: Facebook, Marian Sîrbu și Biță Cătălin Mihai

Familia s-a auzit și în boxele de la botez. Șpac a strigat către lăutar: „Noi suntem o familie! Familia DMS!” Lăutarul a prestat fără prea multă imaginație, cum i-a cerut interlopul: „Toată lumea să știe-eee! Familia DeMe-See!”

La masă, parte din Familia DMS, mai era și Costel Corduneanu. El e liderul celui mai violent clan din regiunea Moldovei. Clanul Corduneanu a colecționat dosare penale pentru zeci de infracțiuni, de la înjunghieri și șantaj până la inginerii financiare și incendieri. Cel puțin șase dintre soldații clanului Corduneanu au fost legați de procurori în dosarul Las Vegas. 

La masă, lângă Costel era Laurențiu Pletosu, finul lui din Brașov, și el asociat al Las Vegas, face bani din aparate la Brașov.

Puteți să îl vedeți în aceste filmări dintr-o sală de forță, cum atacă cu cuțitul un rival local.

Corduneanu și Pletosu se știu cel puțin din 2001, de când mergeau împreună la concursuri de lupte libere. În filmul lor, Pletosu păzește cetatea Brașovului, unde a mai deținut și restaurantul Cap și Pajură, iar Corduneanu e responsabil de Iași.

La o altă petrecere cu aceleași personaje principale, amfitrion era mai celebrul Florin Salam. Un alt interlop din Iași, ridicat și el de mascați în dosarul Las Vegas, cerea dedicațiile: „Pentru Mihăiță Polonezu! Mulțumim din suflet! Familia DMS! Pentru Șpac! Pentru inima noastră, Costel Corduneanu! Pentru Adrian! Adrian Beleaua!” 

Atunci, Salam le-a cântat „Stau ca vulturul pe stâncă” și mulți au ajuns sub control judiciar sau în arest la domiciliu în dosarul Las Vegas

Mihăiță Polonezu’, liderul grupării, e singurul care a fost de negăsit de când a explodat dosarul

Nu are viață online, dar l-am identificat sărind din petrecere în petrecere, pe Youtube, Facebook, Instagram și TikTok, și ascultând dedicațiile care trădează relațiile dintre interlopi. Așa am ajuns la nunta lui Florin Șpac, pe care l-a cununat în 2021

Polonezu’ din dedicația lui Salam era, de fapt, Mihăiță Doroftei, iar împreună cu fratele lui, Sorin Doroftei, controlează în acte lanțul de cazinouri Las Vegas.

Ei i-au adus împreună, la aceeași masă, pe interlopii din toată țara. Ei controlează grupul de firme DMS, care administrează cazinourile, active din cel mai mic cătun neaoș până în Cipru. Tot ei i-au angajat pe cei mai temuți luptători ai clanurilor din toată țara ca să le asigure protecția. 

Inițialele lor dau numele grupării DMS: Doroftei, Mihăiță și Sorin. Ei sunt capii.

În acte, interlopii invitați la nunta și botezul de mai sus erau, de fapt, de două feluri: patroni de păcănele și tehnicienii lor angajați să repare aparatele

Dosarul Las Vegas și traficantul de cocaină

Tehnicienii și șefii lor sunt anchetați acum de procurorii antimafia pentru constituire de grup infracțional organizat. 

Cu forța, interlopii preluau ostil cazinouri de la concurență și luau înapoi banii de la câștigătorii nepoftiți. 

Un cetățean care a câștigat un jackpot a fost dezbrăcat și amenințat că va fi violat. Alt jucător, căruia aparatul i-a dat câteva sute de mii de lei, potrivit relatărilor Play Responsibly, n-a primit banii pentru că aparatul ar fi fost, de fapt, stricat și l-au scos din priză.

Peste o sută de astfel de tehnicieni de peste 100 de kilograme au fost în slujba Familiei DMS în ultimii doi ani de zile. E concluzia procurorilor DIICOT, care au documentat și cazul fraților Tate, și cazul Las Vegas. Deși au cerut arestarea pentru liderii grupării, purtătoarea de cuvânt a instituției a confirmat pentru Organised Crime and Corruption and Reporting Project că sub umbrela Las Vegas funcționa, de fapt, un batalion de circa 100 de luptători din toată țara.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol România, spunea la acea vreme: „Vedem, iată, și această caracteristică pe care nu am întâlnit-o în trecut – liderii grupărilor au uitat de orgolii pentru a-și împărți zonele de influență și beneficiile”.

O parte dintre sportivi pot fi văzuți constant și la competițiile de MMA organizate de către RXF, Real Xtreme Fighting, sponsorizate în principal tot de către cazinourile Las Vegas

Costel Corduneanu, Vladimir Șpac, Marian Sîrbu, zis Box, Adrian Corduneanu, zis Beleaua, Lucian Boncu, Remus Adrian Hotin, Marian Ciure, Alin Iovănuț, Laurențiu Mitică Pletosu, Răzvan Stanciu, Adrian Tâmplaru

Frații Tate sunt amfitrioni ai evenimentelor, comentează live luptele, și au și luptat de mai multe ori în galele RXF. Unul dintre bodyguarzii de la reședința britanicilor e și el luptător constant în galele de MMA organizate sub înaltul patronaj al Las Vegas și DMS

Liderul grupării DMS, Mihăiță Doroftei, zis Polonezu, e dat în urmărire acum pentru că nu s-a prezentat în fața instanței la judecată. Locuia într-o casă cu piscină și sens giratoriu în curte, într-o suburbie din sudul Poloniei

Sursă foto: Poliția Română

Și-a ridicat casa acolo din 2009, are și cetățenie. Vine din nordul Sucevei, unde este cea mai mare comunitate de polonezi din România, și e și însurat cu o cetățeană poloneză.

Prietenia fraților Doroftei cu crima organizată datează cel puțin din 2014, de când am identificat fotografii cu aceștia la petreceri ale „frăției”, cum o cântă lăutarii. 

Cel puțin cinci ani, gruparea a funcționat pe sub radarele statului.

Procurorii au început să monitorizeze Familia DMS cel puțin din septembrie 2019, potrivit surselor RISE Project. 

Sursă: Pressalert

Atunci, Lucian Boncu, din Timișoara, era pe mandat pentru trafic de cocaină. A fost condamnat pentru asta, dar și pentru că plănuia să asasineze un jurnalist local

În septembrie 2019, Boncu tocmai fusese angajat la departamentul de forță al cazinourilor Las Vegas. Trebuia să „aibă grijă” de două cazinouri din oraș.

Boncu se lăuda atunci între dealeri: „5000 de euro pe lună numai mie, nu vreau acte, nu vreau nimic”. În plus, mai adăuga Boncu că „o dată pe lună trebuie să merg în Dubai, în Maroc, în Tunisia, în fiecare lună în altă locație și ne dă și de…”. 

În cazul în care la sălile de jocuri apăreau probleme de orice fel, Boncu și băieții lui erau gata de intervenție.

Procurorul din Timișoara a dat și context discuției în care traficantul se lăuda:

„Un important investitor intenționează să deschidă în principalele orașe din țară mai multe cazinouri, valoarea investiției fiind foarte mare și având potențialul de a-l propulsa ca principal actor pe acest segment de piață. Pentru a-și asigura protecția viitoarelor afaceri, investitorul a apelat la lumea interlopă din România, știind faptul că o afacere de acest profil nu s-ar putea derula în condiții normale, fără ”girul” mediilor interlope din principalele orașe. (…)”

Boncu primise jobul pe 7 septembrie 2019, la „un eveniment la care au participat liderii interlopi din mai multe județe din România”, conform referatului de arestare din cazul de trafic de cocaină.

Boncu l-a descris altfel: „Erau … vreo 16… la masă toţi, erau… Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Constanţa… morţii lor… ”

Angajatorul era lanțul de cazinouri Las Vegas, iar traficantul de cocaină din Timișoara este unul dintre cei 100 interlopi vizați de procurorii antimafia pentru constituire de grup infracțional organizat, alături de Polonezu’ și Corduneni. 

Dacă fiecare dintre ei câștigă lunar cât Boncu de la Timișoara, atunci lanțul de cazinouri are de plătit anual 6 milioane de lei doar taxe de protecție.

Într-un alt dosar penal care îl avea pe Șpac ca actor principal, de exemplu, ca să poată scăpa de control judiciar, interlopul se scuză în fața instanței că trebuie să meargă la muncă, unde repara păcănele.

 „Măsura controlului judiciar îi îngrădește dreptul de a munci, precizând și faptul că acesta dorește să i se ridice măsura preventivă a controlului judiciar deoarece muncește la Las Vegas, la un lanț de cazinouri, ca electronist, are deplasări în toată țara și trebuie să se întoarcă la București pentru a semna condica de prezență, precizând și faptul că are dreptul de a părăsi țara, și că nu se consideră vinovat. Mai arată că este persoană fizică autorizată electronist și lucrează cu mai multe firme”.

Printre electroniștii de bază ai Las Vegas e și partenerul lui, Box, locotenentul lui Nuțu Cămătaru. În 2019, Box era cu Șpac la întâlnirea de angajare a lui Lucian Boncu, iar în 2020, era la „muncă” cu alt suspect din dosar, la singurul cazinou Las Vegas din Dobroești, Ilfov.

Box era la al doilea cazinou al fraților Tate, pe care vi-l prezintă RISE Project. 

Ce bani produc, de fapt, păcănelele 

Frații Tate controlează o firmă de videochat prin care fac bani din sala de păcănele. Se numește Talisman Enterprises.

Sursă: Youtube, Tate Confidential

Talisman Enterprises, a declarat un punct de lucru în strada Dornei nr. 75-77 din Dobroești, Ilfov, dar adresa nu există pentru că strada se numește Doinei. În imaginea de mai sus, britanicii mergeau, de fapt, pe strada Doinei

Cazinoul fraților Tate din Ilfov, unde s-au pozat luptătorii din Familia DMS, Box și colegii lui, a stat ascuns după mai multe greșeli în acte și mai multe straturi de documente. 

Spațiul unde funcționează cazinoul Las Vegas a fost închiriat mai întâi de Asociația Clubul Sportiv GTC, adică entitatea din spatele sălii SuperKombat Academy

La SuperKombat s-a antrenat constant și Andrew Tate de-a lungul anilor și s-a întreținut la terase cu luptătorii din portofoliul sălii. 

Sursă foto: Facebook, SuperKombat Academy

În ianuarie 2020, SuperKombat Academy a închiriat proprietatea către Talisman Enterprises, controlată de frații Tate, și așa a apărut acest cazinou Las Vegas

Astăzi, în sala de jocuri în care s-au asociat frații Tate cu Familia DMS există și 16 păcănele. Cel puțin o parte dintre ele au fost sub protecția interlopului Box din 2020 și până la finalul lui 2022, când a fost destructurată rețeaua.

RISE Project a intrat în posesia mai multor documente interne din contabilitatea cazinoului care arată cât au produs păcănelele, când cei doi frați erau în arest.

De când au fost băgate în priză prima oară, cele 16 aparate au înghițit un total de peste 44 de milioane de lei. Nu știm, însă, și data la care au fost puse în funcțiune acolo, ci doar că sala există din 2020. 

În nici două săptămâni, între 7 și 18 februarie 2023, când cei doi frați erau încă arestați pentru trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat, cele 16 păcănele au înghițit 606.120 lei, adică 120 de mii de euro. Doar în 11 zile și doar într-un singur cazinou din șase, câte am identificat.

Altă firmă a Familiei DMS deținea păcănelele din incintă, iar într-o singură lună făcea plăți către frații Tate de aproape 18 de mii de euro pentru punctul de lucru din Dobroești. 

Dacă aparatele ar înghiți constant bani ca în perioada respectivă, s-ar aduna anual peste 4 milioane de euro.

Asocierea fraților Tate „în participație” cu clanurile de interlopi 

Pe 27 februarie, la Palatul de Justiție din Piața Unirii, presa se aduna pentru procesul fraților Tate. Așteptau să se judece eliberarea lor din arest. Pe hol, avocatul și prietenul lor, Eugen Vidineac, mai juca o partidă de table pe telefon, mai vorbea cu un ziarist

Era forfotă ca la un proces public. Procesul fraților Tate se judeca, însă, în spatele ușilor închise. 

Simultan, lângă procesul fraților Tate, o altă judecătoarea hotăra dacă liderul interlop Costel Corduneanu va rămâne în libertate. 

Se judeca libertatea acuzaților din dosarul Las Vegas.

La termenul anterior judecătoarea o certase pe avocata Cordunenilor că nu se prezintă în fața ei ca să stabilească dacă va fi urmărit penal în libertate sau nu. Avocata îl scuza că ar fi fost internat la o clinică din Hanovra și că nu poate călători cu avionul din cauza inimii. 

Costel Corduneanu, liderul unuia dintre cele mai temute grupări de crimă organizată din România, Mihăiță Doroftei, căutat acum de Poliție și Vladimir Șpac, finul celui din urmă, contractat ca tehnician care trebuia să repare păcănele / Sursă foto: Facebook, Costel Barcău

Separat, avocata lui Mihăiță Doroftei, angajatorul interlopilor, susținea că el vrea să vină la audieri, dar a aflat prea din scurt și nu poate pleca din senin tocmai din Polonia, dar va veni la următorul termen. E și cetățean polonez, muncește acolo, acolo trăiesc soția și copiii săi, cu o viață atent planificată. Avocata a mai spus că a aflat prea din scurt despre dosarul Las Vegas.

Pentru că a mai lipsit și la următorul termen, Mihăiță Doroftei a fost dat în urmărire , iar Corduneanu, care s-a simțit mai bine și a venit la proces, a fost pus sub control judiciar.

Astfel, pe 27 februarie, Andrew și Tristan Tate au rămas în arest, iar Costel Corduneanu a plecat acasă.

Lanțul de cazinouri Las Vegas, însă, continuă să funcționeze.

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) e instituția care emite aceste licențe, iar pentru Talisman Enterprises nu există nicio autorizație activă

Frații Tate nu puteau organiza jocuri de noroc pentru că ar fi fost ilegal să o facă fără licență, dar s-au asociat cu o firmă a fraților Doroftei, DMS Bet Live, care era licențiată de către ONJN. 

Împart banii frățește.

Contractele dintre firmele Talisman și DMS precizează că frații Tate pun la bătaie spațiul comercial, iar DMS aduce „terminalele de pariere”. În trei din șase săli de jocuri, frații Tate trebuie să vină și cu angajații și echipamente de tip „cash-machine”, dar firma lor are de ani de zile doar doi angajați, conform datelor de la Ministerul de Finanțe. Practic, frații Tate au mai multe săli de jocuri în care sunt activi decât angajați care să stea lângă păcănele.

Odată cu această împărțire standard, pe care o regăsim în contractele Familia DMS și interlopi locali din toată țara, mai există și două clauze speciale.

O clauză stipulează că banii din aparate pot fi extrași doar de către oamenii DMS, dar sunt depozitați de frații Tate. Dacă există câștigători de jackpot, de exemplu, Talisman trebuie să predea banii de premiu la cazinou.

Pe lângă acestea, frații Tate nu au voie să mai facă afaceri cu competitorii grupării Las Vegas.

Practic, au exclusivitate cu Familia DMS.

Toate cele șase cazinouri unde face bani Andrew Tate au contracte după o structură aproape identică, semn că au fost concepute de Las Vegas. La fel și cel din Vitan, a treia sală de păcănele documentată de RISE Project, e legată de o rețea de trafic internațional de droguri.

Breaking Bad în Voluntari

O fabrică de medicamente din Ilfov a livrat în Europa precursori de metamfetamină. Substanțele de bază produse de români erau din clasa efedrinelor. Din aceeași categorie, le putem găsi în pastile de tuse, spray-uri pentru desfundat nasul și, dacă tragi de fiare ca să-ți crească mușchii, le poți lua pentru anduranță. Chimicalele fac același lucru și în nas, și în bicepși, dar și în creier.

Cum ieșeau de pe banda de producție a fabricii, efedrinele ajungeau în laboratoare clandestine cehești și acolo se transformau în cristale. De-acolo mai era nevoie doar de un pas tehnologic până la pastilele care se vând în toaletele de club și pe la festivaluri, pentru un strop de fericire chimică în plus. În doze prea mari, pot fi letale.

Fabrica n-a produs doar câteva blistere, ci milioane de pastile. Conform estimărilor procurorilor, valoarea de piață a mărfii livrate se ridică la aproape 500 de milioane de euro.

În septembrie 2021, aproape 20 de mii de pastile produse în Voluntari erau interceptate de vameșii cehi într-un portbagaj. Mai târziu, un alt transport de câteva punguțe de metamfetamină și pastile românești a fost identificat tot de către cehi.

Sursă foto: Poliția de Frontieră și Poliția Rutieră din Cehia

În anul următor, 2022, un bărbat înarmat, oprit în trafic de Poliția din Germania, are la el și metamfetamină, și o cutie de pastile românești din care să producă și mai multă. 

Câteva luni mai târziu, o dubă frigorifică cu 3 milioane de pastile e prinsă după ce intră din Polonia în Cehia. Polițiștii publică fotografii ale paleților de pastile din Voluntari: același producător – Arena Group SA. 

În ianuarie 2023, o mașină e urmărită de poliție până în pădure la granița cehă, se împotmolește și șoferul e arestat. În portbagaj avea jumătate de kilogram de iarbă și niște cristale. Era producător. Avea acasă un laborator clandestin, unde producea metamfetamină din pastile produse la Arena Group. Tot în 2023, cehii au mai găsit un laborator și într-un service auto. 

Și în Polonia au mai fost interceptate camioane doldora de pastile românești.

Un raport al Poliției Antidrog din Cehia a constatat că încă din 2020 s-au intensificat capturile de precursori de droguri de mare risc produși de Arena Group. Firma e deținută de Laurențiu Huică, fost vicepreședinte de patronat farmaceutic.

Conform informațiilor financiare obținute de RISE Project, fabrica de medicamente din Voluntari a încasat peste 11 milioane de euro de la trei depozite farmaceutice cehești, care comercializează medicamente en-gros

Toate cele trei firme care au făcut plăți către Arena Group SA au fost înființate de același cuplu de farmaciști din Praga. Apoi, depozitele au fost cedate altora. Unul dintre depozite a fost transferat anul trecut pe numele unui român, Ioan Sabău.

În actele oficiale cehești apare un anume Ioan Sabău care ar fi de loc de prin Bistrița. Numele străzii pe care a declarat buletinul pare, însă, din Roșiorii de Vede, din Teleorman. În România nu a fost efectiv înregistrat niciodată un cetățean cu acest nume, născut la data declarată în Cehia, care să locuiască la adresa inexistentă

Practic, Ioan Sabău nu pare un om, ci un teanc de acte.

Pe lângă banii din precursori de metamfetamină, Arena Group, mai ia un ban și din chiria unui cazinou în care sunt asociați cei doi Tate cu frații Doroftei. Numele fabricii de medicamente apare în contractul de sediu al celui de-al treilea cazino Las Vegas.

În Vitan, într-una dintre cele mai aglomerate intersecții din București, într-un parter de bloc, e locul unde Polonezu’ și Top G, cum i se mai spune lui Andrew Tate, își împart veniturile 50-50%. Spațiul a fost luat de la Arena Group, care l-a cedat către o firmă controlată de Doroftei. La rândul ei, această firmă, a predat spațiul fraților Tate, iar cazinoul funcționează în spațiul lor.

Un jucător pe care l-am întâlnit în fața cazinoului ne-a spus că acolo își joacă banii de obicei. Povestește că a pierdut două apartamente la păcănele. 

Las Vegas e unul dintre cele mai mari lanțuri, cu contracte pentru păcănele în comune din toată România, din cârciumi și gări, până în mall-uri și hale sclipitoare. Doar în ultimii trei ani au deschis peste 800 de puncte de lucru.

Frații Tate sunt partenerii de afaceri ai Familiei DMS în doar șase cazinouri pentru care RISE Project a obținut documente. Pe ultimele două le-am identificat în timpul procesului de editare și verificare și sunt în Târgoviște.

Unul dintre cazinourile din Târgoviște a fost inaugurat cu pompă chiar de către interlopii Box și Șpac, alături de Tzanca Uraganu. 

Cum a început imperiul Las Vegas

Afacerea a început în 2004, într-o casă de la periferia Sucevei. Apoi, au început să instaleze păcănele prin crâșme de sat din Suceava, Iași și Vaslui. 

Mihăiță Doroftei, liderul grupării DMS, a pornit afacerile alături de fratele său și un grup de polonezi. Cel puțin trei dintre firmele înființate de frații Doroftei au fost anchetate pentru evaziune fiscală în mai multe dosare penale.

Procurorii suceveni au anchetat afacerile fraților Doroftei din 2014. S-au făcut cel puțin trei dosare penale atunci, dar nici o zi de pușcărie. Paguba la bugetul de stat a fost de ordinul milioanelor, însă oamenii legii nu au putut demonstra intenția fraudei, iar faptele au trecut ca greșeli care au fost iertate. 

Mihăiță Doroftei, la diferite petreceri / Sursă foto: Facebook

Unul dintre administratorii care au apărut în firmele fraților Doroftei, alături de polonezi, avea vârstă de liceean când s-au petrecut faptele. Procurorii suspectau că Las Vegas și DMS ar fi declarat în fals numărul de păcănele ca taxele să fie mai mici. 

Taxele au fost plătite și dosarele penale, clasate. 

În acei ani, frații Doroftei erau parteneri de afaceri în România cu o mulțime de cetățeni polonezi, Mihăiță era însurat cu o poloneză și locuia deja peste hotare. 

Nici cercul lor de afaceri de-acolo nu era în relații bune cu legea. 

Partenerii de afaceri ai lui Mihăiță Doroftei dețin în Polonia brandul de sucuri și energizante Las Vegas Drinks și lanțul de jocuri de noroc LV. Brandul de energizante a fost ani de zile sponsorul principal al echipei naționale de fotbal a Poloniei. 

Altfel, brandul cazinourilor Las Vegas din România era copiat după cel al energizantelor din Polonia

Sursă foto: Tripadvisor, Las Vegas Caffe

Un alt partener de afaceri al lui Mihăiță Doroftei din Polonia a fost proprietarul echipei de fotbal Arka Gdynia, un club istoric, care a jucat frecvent în ultimii ani amicale cu FC Botoșani, Dinamo, CFR Cluj sau Viitorul Constanța. 

Clubul polonez a fost deținut în acte de fostul partener al lui Doroftei, iar în urmă cu cinci ani a fost în centrul unui scandal public din cauza potențialelor legături cu operatorii de pariuri sportive. 

Epilog

Imediat după arestările de la finalul anului 2022, Buletin de București scria că una dintre firmele fraților Tate, War Room Vegas, a fost înființată împreună cu o fostă companie a fraților Doroftei, Royalty Sport Management. 

O poziție oficială a cazinourilor Las Vegas nega informațiile. Dar replica provenea de la două firme din grup care nu aveau contracte cu frații Tate. De fapt, War Room Vegas era asociată cu DMS Bet Live chiar în aceeași sală de jocuri din Dobroești. E vorba despre același cazinou unde locotenentul lui Nuțu Cămătaru, Box, era la muncă, alături de un alt interlop săltat în dosar.

Frații Tate sunt partenerii de afaceri ai Familiei DMS în doar șase cazinouri pentru care RISE Project a obținut documente, dar ei se laudă că au 15 în total.

Atât avocatul care îi apără pe britanici în dosarul de trafic de persoane, cât și PR-ul care îi reprezintă public, ne-au transmis că cei doi nu doresc să comenteze subiectul cazinourilor Las Vegas. 

De partea cealaltă, Grupul Las Vegas, prin avocatul lor, a tranșat relația cu cei doi: „Ceea ce vă putem spune este că nu mai desfășurăm relații comerciale cu frații Tate”.

I-am întrebat și cum comentează faptul că Andrew Tate zice că e asociat cu „mafia” atunci când se referă la Grupul Las Vegas. Au comentat astfel: „Nu suntem răspunzători și nu putem controla declarațiile pe care le face o persoană, inclusiv cele pe care le-ați menționat.” 

Am întrebat grupul de firme Las Vegas și despre relațiile comerciale cu alți interlopi ca Laurențiu Pletosu, Marian Sîrbu, Vladimir Șpac, sau clanul Corduneanu. Ne-au răspuns că lanțul de cazinouri nu mai are în prezent nici cu aceștia relații comerciale. 

Deși polițiștii și procurorii antimafia nu dau de el, întrebările noastre au ajuns chiar și la Mihăiță Doroftei. L-am întrebat avocatul grupului Las Vegas de ce patronul e dat în urmărire.

Un alt avocat ne-a contactat din partea sa și ne-a zis că, de fapt, „susținerea faptului că acesta s-a sustras de la urmărirea penală este ușor forțată”. 

Cu toate astea, în februarie, o altă avocată a lui Mihăiță Doroftei era întrebată la Curtea de Apel București de către judecătoare: „Înțeleg că suntem la latitudinea inculpaților. Adică când ar dori domniile lor să se prezinte? (…) Adică domnia sa, dacă-i acordăm un termen, solicitați amânarea cauzei ca să se prezinte?”

Avocata lui Doroftei cerea timp: „Ar trebui un termen de peste o săptămână, o săptămână și jumătate, ca să i se dea posibilitatea reală de a veni în țară. Să poată să-i dea liber să fie prezent, adică nu se poate aproba un termen de 2-3 zile și ar fi în imposibilitate și s-ar trage concluzia că fuge de închisoare.”

Patru luni mai târziu, avocații lui Mihăiță Doroftei susțin în continuare că acesta nu fuge de închisoare, ci pur și simplu trăiește liniștit în Polonia alături de familia lui. 

Legat de contractele cu interlopii puși la aceeași masă de frații Doroftei, din care au produs bani ani de zile, avocatul Las Vegas a spus că ar fi fost ilegal să le solicite cazierele judiciare, conform legislației de protecție a datelor personale. 

În rest, s-au abținut de la alte comentarii publice spunând că nu vor să interfereze în actul de justiție, pentru că ancheta DIICOT nu este încă finalizată.

Mihăiță Doroftei ne-a atras atenția prin avocatul său că nu ar trebui să publicăm datele sale personale (nume, fotografii, situație judiciară etc.) pentru că nu ar reprezenta informații de interes public.

Aceleași motive au fost invocate și de fratele său, Sorin Doroftei, care nu a dorit să comenteze întrebările trimise, dar a subliniat faptul că a primit o măsură preventivă „blândă”, ceea ce ar demonstra că informațiile noastre sunt false.

Nici Cătălin Biță, moldoveanul cu păcănele în Berceni, contactat prin partenera sa, n-a vrut facă vreun comentariu. 

Nici Sebastian Vieru n-a dorit să răspundă la întrebările pe care i le-am trimis. A spus că nu avem permisiunea să îi menționăm numele în articol și nici alte date personale, altfel va „recurge la căile legale”.

Nici fabrica de precursori de metamfetamină nu a dorit să răspundă întrebărilor noastre pe marginea acestui subiect, tot ca să nu interfereze în actul de justiție.

I-am trimis întrebările despre cazinouri și lui Tristan Tate, după ce el ne contactase inițial. Ne-a răspuns tranșant: „N-am de ce să vorbesc despre afacerile mele cu nimeni”, deși fratele său se lăuda pe internet că este implicat în aceste afaceri cu „mafia.”

UPDATE: La trei săptămâni după publicare, am primit un drept la replică din partea Grupului Las Vegas. Îl puteți citi integral aici

Autor: Victor Ilie

Au contribuit: Luiza Vasiliu, Bianca Albu

Editor: Daniel Bojin

Fact-checking: Roxana Jipa

Ilustrație: Andy Sinboy

CITEȘTE ȘI

Cum au ajuns frații Tate în România și care au fost primele lor contacte cu crima organizată

Femeile care au vorbit despre frații Tate: Violență, Viol, Exploatare Sexuală