Fabio Capello, prins în caruselul offshore rusesc

Numele lui Fabio Capello, celebrul antrenor italian care acum pregătește echipa națională de fotbal a Rusiei pentru campionatul mondial care va avea loc în 2018 în această țară, apare într-un contract secret care stipulează plăți de milioane de euro către o firmă offshore.


Reporterii RISE Project, împreună cu jurnaliști din cadrul Organized Crime and Corruption Reporting Project, au documentat în ultimii patru ani operațiuni masive de spălare de bani în Europa de est. Tranzacțiile ilegale cu miliarde de euro au fost efectuate cu ajutorul a sute de firme offshore create cu un singur scop: să-i ajute pe politicienii corupți sau pe afaceriștii controversați să facă prestidigitație cu bani publici. Unii dintre beneficiarii din România ai acestui sistem au fost deja prezentați în cadrul proiectului nostru Mașinăria Offshore. Lista utilizatorilor sau a creatorilor sistemului este însă mult mai lungă și include nume celebre din toată lumea.

În ultimele două luni am investigat alături de colegii din Rusia și Italia un caz care îl implică pe antrenorul italian de fotbal, Fabio Capello. Numele acestuia apare în paginile unui contract secret care stipulează plăți de milioane de euro între o firmă care face parte din sistemul de spălare de bani descris anterior și o altă companie cu sediul într-o bancă din Monaco.

 

Contractul oficial

Capello, pe gazonul din Ghencea la antrenamentul oficial de dinaintea partidei cu Steaua, alături de jucătorii săi Sergio Ramos, Van Nistelrooy și Roberto Carlos.

Capello, pe gazonul din Ghencea la antrenamentul oficial de dinaintea partidei cu Steaua, alături de jucătorii săi Sergio Ramos, Van Nistelrooy și Roberto Carlos. (GEORGE FILIP / MEDIAFAX FOTO)

Fabio Capello a început să antreneze naționala rusă în 2012 însă rezultatele spectaculoase au întârziat să apară, alimentând corul celor care îl vor pe italian plecat de la echipă. La campionatul mondial din Brazilia, în pofida așteptărilor mari, Rusia a fost eliminată încă din faza grupelor.

Capello antrenează acum în Rusia în baza unui contract reînnoit în prima lună a lui 2014. Contractul îi oferă italianului condiții financiare foarte avantajoase iar acest lucru a creat din nou tensiuni la Moscova.

Înțelegerea, în valoare de șapte milioane de euro pe an plus bonusuri pentru performanțe, a fost criticată inclusiv de oficiali ai Uniunii de Fotbal din Rusia (UFR), organizația care guvernează fotbalul din țara de la răsărit, echivalenta Federației Române de Fotbal. Unul dintre cei mai vocali critici a fost Sergey Stepashin, membru în comitetul executiv al RFU: „Cine semnează astfel de contracte? Fără obligații?… Vă spun direct, dacă acest contract ar fi fost încheiat în cadrul altei organizații (n.a.-din Rusia), am fi început o anchetă penală”. Stepashin a mai fost și prim ministru, ministru de interne rus dar și director al FSB, serviciul secret care a continuat KGB-ul după destrămarea Uniunii Sovietice. Alți membri ai UFR au spus că documentul semnat de Capello și partea rusă nu este nicidecum un contract ci o factură de plată. Contractul a fost semnat de către șeful UFR, Nikolai Tolstykh și autorizat de ministrul sportului, Vitaly Mutko.

La finele lui 2014, Capello însuși și-a manifestat nemulțumirea dar nu față de contract ci pentru că nu fusese plătit timp de mai multe luni. La acel moment, unul dintre cei mai bogați oligarhi din Rusia, Alisher Usmanov, a declarat că va achita salariul restant al italianului. Mai apoi însă, în decembrie 2014, șeful UFR a declarat că Uniunea va face plățile din „orice surse oficiale”.

 Contractul neoficial

Cu toate controversele sale, nu contractul oficial este problema cea mai mare în relația dintre Capello și ruși. Reporterii noștri au descoperit un al doilea contract, secret, întocmit în aceeași zi cu cel oficial. Acest al doilea înscris este un contract de consultanță valabil tot până în 2018 și conține o eșalonare de plăți în valoare de 10 milioane de euro. Documentul este întocmit între două firme, una din Marea Britanie, Chestersen Ltd, și cealaltă cu sediul în Monaco, Faro Management Ltd.

Chestersen este o firmă condusă, cel puțin pe hârtie, în documentele obținute de la registrul britanic, de persoane foarte controversate implicate în multe alte firme care se fac vinovate de spălare masivă de bani.

Care este adevăratul salariu pe care Fabio Capello îl primește în Rusia? / FOTO: Kirill Kudryavtsev / AFP / Mediafax

Care este adevăratul salariu pe care Fabio Capello îl primește în Rusia? / FOTO: Kirill Kudryavtsev / AFP / Mediafax

Faro Management, pe de altă parte, este o companie care a mai fost folosită de către UFR pentru a plăti comisioane secrete. Reporterii noștri au obținut un alt contract încheiat între forul principal al fotbalului rus și Faro precum și tranzacții bancare ce au acompaniat afacerea. Este vorba despre plata unor comisioane secrete în valoare de 1 milion de euro pentru aducerea unui alt italian, arbitrul Roberto Rosetti, în Rusia. Rosetti a arbitrat finala EURO 2008 dintre Spania și Germania iar în 2011 a devenit șeful comisiei de arbitri din Rusia, poziție din care și-a dat demisia în 2013. Arbitrul italian a fost adus la Moscova de o agentă FIFA pe nume Elisabetta Bartoszcze, a cărei semnătură figurează pe contractul dintre UFR și Faro Management.

În ambele contracte secrete, destinația banilor este același cont din banca EFG Eurofinanciere din Monaco. Pe contractul în care apare numele lui Capello este înscris chiar numele vicepreședintelui acestei bănci, Stefano Ciglia. Contactat telefonic, acesta nu a vrut să comenteze pe marginea documentului.

 

Scurgeri de informații

ELISABETTA_BARTOSZCZE

Elisabetta Bartoszcze

Reporterii noștri au luat legătura și cu ceilalți protagoniști ai afacerii. Fabio Capello ne-a răspuns prin fiul său, avocatul Pierfillippo Capello, că nu are cunoștință de Faro, Chestersen sau de vreun contract paralel. Roberto Rosetti a avut aceeași poziție care a fost împărtășită, până la un anumit punct și de agenta FIFA, Elisabetta Bartoszcze. Aceasta ne-a declarat inițial că nu a auzit în viața ei de aceste firme, însă, după ce i-am trimis pe email contractul semnat cu numele ei, nu a mai vrut sa discute cu noi și ne-a direcționat către RFU. Bartoszcze are multă experiență în Rusia, este manager în cadrul UFR și este cea care a contribuit atât la aducerea lui Capello, cât și a lui Rosetti în țara ursului de la răsărit. Agenta FIFA a acționat în numele ministrului sportului din Rusia, Vitaly Mutko, în afacerea transferului lui Capello. „Am primit un telefon de la Elisabetta Bartoszcze…Mi-a spus că ministrul vrea să mă vadă la Moscova. Am ajuns dimineața devreme. Nici măcar nu aveam viză, mi-au facut-o direct pe aeroport” a declarat Capello pentru Sportbox.ru.

În 2008, Roberto Rosetii a arbitrat finala Campionalului European. Foto: Bogdan Baraghin / Mediafax Foto

În 2008, Roberto Roseti a arbitrat finala Campionalului European. Foto: Bogdan Baraghin / Mediafax Foto

Actorii scandalului au evocat inclusiv posibilitatea ca o persoană din conducerea sportului rus să fi întocmit documente fără știrea lor.

Cu toate acestea, reprezentanții RFU au recunoscut că, cel puțin în cazul transferului lui Rosetti, au fost plătite comisioane către Faro Management și Bartoszcze, dar doar după ce le-am spus că ne aflăm în posesia documentelor care atestă tranzacțiile.

Mai înainte însă să ne răspundă, RFU dar și Ministerul Sportului de la Moscova au „scurs” întrebările noastre către jurnaliști din presa de sport rusă care au început să ne bombardeze cu telefoane mult înainte ca acest material să fie gata.

 

Capello și Rosetti în România

Fabio Capello și Roberto Rosetti s-au întâlnit pe 17 octombrie 2006 la Bucureși, pe stadionul Ghencea. Primul era antrenorul echipei Real Madrid, iar cel de-al doilea a arbitrat partida din grupele Ligii Campionilor dintre trupa lui Capello și Steaua București. La final, madrilenii au câștigat cu 4 la 1.